Met het verstrijken van de jaren verslapt de huid, ook rond de armen. Bij sommige mensen heeft dat tot gevolg dat er flappen huid onderaan de bovenarm gaan hangen. Dit kan van nature gebeuren en wordt ook vaak veroorzaakt door gewichtverlies.

Een plastisch chirurg kan deze huid met een eenvoudige ingreep verwijderen. Keerzijde van deze ingreep is dat er een betrekkelijk groot litteken op de arm achterblijft.

Het consult

Doorgaans worden armlifts uitgevoerd in een privékliniek. Voorafgaand aan de behandeling zal de behandelend arts een inschatting maken of de armlift succesvol kan worden uitgevoerd. Deze inschatting is grotendeels gebaseerd op je verwachtingen en wensen, de hoeveelheid overtollig weefsel en de elasticiteit daarvan. De arts zal ook vragen naar je medicijngebruik, allergieën en relevante medische geschiedenis. Daarna bepaalt hij of de operatie kans heeft op succes en op welke wijze hij zal opereren. Ook geeft hij informatie over de uitvoering van de behandeling en de nazorg.

Armlift - de operatie

Het is belangrijk om ruim voor de operatie te stoppen met roken. Gebruik van bloedverdunners moet minimaal een week van tevoren worden gestaakt.

Illustratie Armlift
Bij een armlift snijdt de arts overtollig huid weg. Deze ingreep laat een groot litteken achter.

Op de dag van de operatie worden er foto’s gemaakt van de armen. Deze komen in je medisch dossier. Daarna tekent de arts met een markeerstift de lijnen uit waarlangs hij tijdens de operatie zal snijden.

De operatie vindt plaats op een operatiekamer en wordt in de meeste gevallen uitgevoerd onder volledige narcose. De arts maakt de huid los van onderliggende spier- en vetlagen en snijdt het teveel aan huid weg. Eventueel wordt overtollig vet weggezogen. Daarna wordt de wond behandeld met weefsellijm en gehecht. Na 1 tot 2 uur is de operatie klaar.

Nadat je ontwaakt bent op de uitslaapkamer, beoordeelt de arts wanneer je weer naar huis mag. De meeste mensen mogen enkele uren na de ingreep al naar huis. Autorijden is niet toegestaan, dus het is verstandig om iemand mee te nemen die je na de ingreep weer terug kan brengen.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de armlift

Na de operatie is de huid gezwollen en zijn bloeduitstortingen waarneembaar. Deze plekken zijn enigszins pijnlijk. Daartegen kun je een pijnstiller slikken. Om de zwelling te beperken en te voorkomen dat de wond open gaat, draag je een drukverband om je armen. Dit verband moet dag en nacht blijven zitten gedurende 3 tot 7 dagen.

Gedurende enkele weken na de operatie wordt je afgeraden om te roken. Roken verhoogt de kans dat huidweefsel afsterft.

Gedurende 7 dagen na de operatie mag het wondgebied niet nat worden of worden aangeraakt. Je kunt wel kort douchen, zo lang je het wondgebied goed afdekt tegen het water. Na de eerste week mag het wondgebied wel nat worden, maar moet je opletten niet te warm te douchen, anders kan er een zwelling optreden.

Na deze week kun je ook weer lichte inspanningen verrichten. Lichamelijke inspanning zoals voor de operatie kunnen echter pas na 4 tot 6 weken worden verricht. Houd hier rekening mee als je werk hebt waarbij fysieke inspanning vereist is.

Twee weken na de ingreep kom je terug naar de kliniek voor controle en om de hechtingen te laten verwijderen. Daarna heb je nog een aantal vervolgafspraken voor controle, dit in overleg met de arts. Bij de eindcontrole worden weer foto’s gemaakt voor in je medisch dossier.

De littekens zullen de eerste maanden rood blijven, daarna trekt de kleur langzaam weg en krijgen de littekens de kleur van je huid. Om te voorkomen dat de littekens lelijk afsteken tegen de huid, mag je ze gedurende het eerste jaar na de ingreep niet aan de zon blootstellen. Na een jaar mag dit wel, maar je dient ze goed in te smeren met een zonnebrandproduct. Matige blootstelling aan de zon na het eerste jaar bevordert dat de littekens de kleur van de huid aannemen.

Risico’s en complicaties van een armlift

Omdat de armlift een betrekkelijk eenvoudige ingreep is, bestaat er een geringe kans op complicaties.

Mogelijke complicaties zijn:

  • Zwelling
  • Nabloeding
  • Ontsteking
  • Allergische reactie op anesthetica, desinfecteermiddelen en pleisters
  • Lelijk herstel van littekens (littekencorrectie is mogelijk)
  • Trombose
  • Beschadiging van zenuwen
  • Asymmetrisch herstel van de armen
  • Bij roken: afsterven huidweefsel

Het resultaat van een armlift

Een volledig strak resultaat is praktisch zelden mogelijk, maar de verslapping is altijd sterk verminderd. Hechtingen worden zo veel mogelijk op minder zichtbare plekken en in bestaande huidplooien aangebracht, maar de littekens blijven zichtbaar. Het resultaat is pas na een jaar echt goed te beoordelen.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 13 ZKN-gecertificeerde klinieken die een armlift aanbieden. De kosten van een armlift bedragen gemiddeld € 3573,46.