Ganglion verwijderen
Een ganglion is een bultje op je pols dat pijnlijk kan zijn. Bovendien storen veel mensen zich aan het onnatuurlijk uitziende bobbeltje. Gelukkig kan een ganglion makkelijk chirurgisch verwijderd worden. Op deze pagina lees je hoe en wat er allemaal komt kijken bij de ingreep.
Heb je last van een polsganglion? Je kunt hem chirurgisch laten verwijderen
Een ganglion is een gekapselde holte gevuld met gelachtige vloeistof. Een ganglion uit zich als een hard bobbeltje onder de huid, dat ontstaat uit een gewrichtsholte of een peesschede, meestal aan de rugzijde van de pols. Een ganglion kan spontaan ontstaan of als gevolg van stoten van de hand.
Sommige mensen hebben pijnklachten van het ganglion bij het bewegen van de pols. Een ganglion kan ook pijnloos zijn, in deze gevallen storen mensen zich soms echter wel aan het ganglion. Een ganglion kan worden weggezogen. Als dit niet lukt, kan het ganglion weggesneden worden.
Het consult
Voorafgaand aan de ganglion behandeling heb je eerst een gesprek met de arts. Het ganglion kan verwijderd worden door een chirurg of plastisch chirurg. Soms doet je eigen huisarts het echter.
Tijdens het gesprek zal de arts het een en ander over je gezondheid willen weten. Houd er rekening mee dat de arts vragen gaat stellen over:
- Gezondheidsklachten
- Eerdere operaties en ziekten
- Medicatiegebruik
- Klachten van het ganglion
Na het eerste gesprek zal de arts de hand bekijken en inschatten of het daadwerkelijk om een ganglion gaat. Ook andere aandoeningen van de hand zijn mogelijk. Zoals een ontsteking of een vetbultje. Daarna zal de arts de procedure van de ingreep uitleggen en de risico’s en complicaties.
De operatie
Een ganglion kan op twee manieren worden verwijderd:
- Wegzuigen met een spuit
- Wegsnijden
Wegzuigen
In eerste instantie zal de arts proberen het ganglion te verwijderen door het leeg te zuigen met een spuit. De arts zal hiervoor eerst de plek van het ganglion lokaal verdoven met verdovingsmiddel.
Na het wegzuigen wordt de holte gevuld met een ontstekingsremmend middel (corticosteroïd), zodat de holte dicht kan groeien. In de helft van de gevallen zal de holte zich weer vullen met vocht. In de andere helft van de gevallen blijft het weg. Als het steeds terugkeert of het leegzuigen niet lukt, kan het ganglion worden weggesneden.
Wegsnijden
Het wegsnijden van een ganglion kan onder lokale verdoving of verdoving van de hele arm. Welke verdoving gekozen wordt, is afhankelijk van:
- De grootte en de plaats van het ganglion
- De gangbare procedure van het ziekenhuis
- Je algehele gezondheid
- Eigen voorkeur
De lokale verdoving gebeurt met een prikje op de plaats van het ganglion. Verdoving van de gehele arm gebeurt met een prik boven het sleutelbeen of in de oksel.
Bij de ganglion verwijdering wordt een snee dwars over het bobbeltje heen gezet. De arts gaat net zo diep totdat de gelachtige vloeistof naar buiten komt. De arts zal vervolgens proberen het kapsel dat om het ganglion heen zit er uit te halen. Zo is er minder kans dat het ganglion terug komt. De arts zal vervolgens de snee hechten.
Herstel na de ganglion verwijdering
Een ganglion kan in dagbehandeling verwijderd worden. Na de ingreep, zodra je je goed voelt, mag je naar huis. Dit kan in principe na 30 minuten.
Na het wegzuigen zul je weinig klachten hebben. Je kunt na een dag gewoon weer aan het werk. Na het wegsnijden van het ganglion is het goed om een week rust te houden met die hand.
De hechtingen worden na een week verwijderd. Dit kan door je eigen huisarts gedaan worden.
Soms wordt het ganglion opgestuurd naar de patholoog die het weefsel gaat onderzoeken. Als dit zo is, wordt je na een week gebeld over de uitslag.
Het is verstandig om de plek van het ganglion een week lang flink te masseren na het wegzuigen.
Risico’s en complicaties
Aan elke ingreep zijn risico’s en complicaties verbonden. Het verwijderen van een ganglion is een relatief kleine ingreep dus de kans op complicaties is klein.
Je moet rekening houden met het volgende:
- Nabloeding
- Infectie
- Terugkeren van het ganglion
Resultaat
Na het wegzuigen van het ganglion is er 50% kans dat de holte zich opnieuw gaat vullen met vocht. Na het wegsnijden van het ganglion is de kans iets kleiner dat het ganglion terugkeert. Maar de kans is nog steeds aanwezig.
Bronnen & Literatuur
- [1] Peters-Veluthamaningal C. (2010) NHG-Standaard Hand- en polsklachten
- [2] https://www.nhs.uk/conditions/ganglion/
- [3] https://www.thuisarts.nl/ganglion
- [4] https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/ganglion-cyst-of-the-wrist-and-hand/
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een ganglion verwijdering, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
-
Operatie viel mij mee
-
Was het het waard?
-
pech bij verwijdering ganglion
-
Ganglion verwijderd onderaan mijn pols
-
Operatie valt mee!
Totaal: 8 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Foto's
Voor en na foto’s van een ganglion verwijdering. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.
Deel je eigen foto's
Heb je foto's van je eigen armen & handen? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!