Een ganglion is een gekapselde holte gevuld met gelachtige vloeistof. Een ganglion uit zich als een hard bobbeltje onder de huid, dat ontstaat uit een gewrichtsholte of een peesschede, meestal aan de rugzijde van de pols. Een ganglion kan spontaan ontstaan of als gevolg van stoten van de hand.

Sommige mensen hebben pijnklachten van het ganglion bij het bewegen van de pols. Een ganglion kan ook pijnloos zijn, in deze gevallen storen mensen zich soms echter wel aan het ganglion. Een ganglion kan worden weggezogen. Als dit niet lukt, kan het ganglion weggesneden worden.

Het consult

Voorafgaand aan de ganglion behandeling heb je eerst een gesprek met de arts. Het ganglion kan verwijderd worden door een chirurg of plastisch chirurg. Soms doet je eigen huisarts het echter.

Tijdens het gesprek zal de arts het een en ander over je gezondheid willen weten. Houd er rekening mee dat de arts vragen gaat stellen over:

 • Gezondheidsklachten
 • Eerdere operaties en ziekten
 • Medicatiegebruik
 • Klachten van het ganglion

Na het eerste gesprek zal de arts de hand bekijken en inschatten of het daadwerkelijk om een ganglion gaat. Ook andere aandoeningen van de hand zijn mogelijk. Zoals een ontsteking of een vetbultje. Daarna zal de arts de procedure van de ingreep uitleggen en de risico’s en complicaties.

De operatie

Een ganglion kan op twee manieren worden verwijderd:

 • Wegzuigen met een spuit
 • Wegsnijden

Wegzuigen

In eerste instantie zal de arts proberen het ganglion te verwijderen door het leeg te zuigen met een spuit. De arts zal hiervoor eerst de plek van het ganglion lokaal verdoven met verdovingsmiddel.

Na het wegzuigen wordt de holte gevuld met een ontstekingsremmend middel (corticosteroïd), zodat de holte dicht kan groeien. In de helft van de gevallen zal de holte zich weer vullen met vocht. In de andere helft van de gevallen blijft het weg. Als het steeds terugkeert of het leegzuigen niet lukt, kan het ganglion worden weggesneden.

Wegsnijden

Het wegsnijden van een ganglion kan onder lokale verdoving of verdoving van de hele arm. Welke verdoving gekozen wordt, is afhankelijk van:

 • De grootte en de plaats van het ganglion
 • De gangbare procedure van het ziekenhuis
 • Je algehele gezondheid
 • Eigen voorkeur

De lokale verdoving gebeurt met een prikje op de plaats van het ganglion. Verdoving van de gehele arm gebeurt met een prik boven het sleutelbeen of in de oksel.

Bij de ganglion verwijdering wordt een snee dwars over het bobbeltje heen gezet. De arts gaat net zo diep totdat de gelachtige vloeistof naar buiten komt. De arts zal vervolgens proberen het kapsel dat om het ganglion heen zit er uit te halen. Zo is er minder kans dat het ganglion terug komt. De arts zal vervolgens de snee hechten.

Herstel na de ganglion verwijdering

Een ganglion kan in dagbehandeling verwijderd worden. Na de ingreep, zodra je je goed voelt, mag je naar huis. Dit kan in principe na 30 minuten.

Na het wegzuigen zul je weinig klachten hebben. Je kunt na een dag gewoon weer aan het werk. Na het wegsnijden van het ganglion is het goed om een week rust te houden met die hand.

De hechtingen worden na een week verwijderd. Dit kan door je eigen huisarts gedaan worden.

Soms wordt het ganglion opgestuurd naar de patholoog die het weefsel gaat onderzoeken. Als dit zo is, wordt je na een week gebeld over de uitslag.

Het is verstandig om de plek van het ganglion een week lang flink te masseren na het wegzuigen.

Risico’s en complicaties

Aan elke ingreep zijn risico’s en complicaties verbonden. Het verwijderen van een ganglion is een relatief kleine ingreep dus de kans op complicaties is klein.

Je moet rekening houden met het volgende:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Terugkeren van het ganglion

Resultaat

Na het wegzuigen van het ganglion is er 50% kans dat de holte zich opnieuw gaat vullen met vocht. Na het wegsnijden van het ganglion is de kans iets kleiner dat het ganglion terugkeert. Maar de kans is nog steeds aanwezig.

Klinieken en kosten

Op dit moment hebben wij geen klinieken geïndexeerd die een ganglion verwijdering aanbieden.