Heb je last van een polsganglion? Je kunt hem chirurgisch laten verwijderen

Een ganglion is een gekapselde holte gevuld met gelachtige vloeistof. Een ganglion uit zich als een hard bobbeltje onder de huid, dat ontstaat uit een gewrichtsholte of een peesschede, meestal aan de rugzijde van de pols. Een ganglion kan spontaan ontstaan of als gevolg van stoten van de hand.

Sommige mensen hebben pijnklachten van het ganglion bij het bewegen van de pols. Een ganglion kan ook pijnloos zijn, in deze gevallen storen mensen zich soms echter wel aan het ganglion. Een ganglion kan worden weggezogen. Als dit niet lukt, kan het ganglion weggesneden worden.

Het consult

Voorafgaand aan de ganglion behandeling heb je eerst een gesprek met de arts. Het ganglion kan verwijderd worden door een chirurg of plastisch chirurg. Soms doet je eigen huisarts het echter.

Tijdens het gesprek zal de arts het een en ander over je gezondheid willen weten. Houd er rekening mee dat de arts vragen gaat stellen over:

 • Gezondheidsklachten
 • Eerdere operaties en ziekten
 • Medicatiegebruik
 • Klachten van het ganglion

Na het eerste gesprek zal de arts de hand bekijken en inschatten of het daadwerkelijk om een ganglion gaat. Ook andere aandoeningen van de hand zijn mogelijk. Zoals een ontsteking of een vetbultje. Daarna zal de arts de procedure van de ingreep uitleggen en de risico’s en complicaties.

De operatie

Een ganglion kan op twee manieren worden verwijderd:

 • Wegzuigen met een spuit
 • Wegsnijden

Wegzuigen

In eerste instantie zal de arts proberen het ganglion te verwijderen door het leeg te zuigen met een spuit. De arts zal hiervoor eerst de plek van het ganglion lokaal verdoven met verdovingsmiddel.

Na het wegzuigen wordt de holte gevuld met een ontstekingsremmend middel (corticosteroïd), zodat de holte dicht kan groeien. In de helft van de gevallen zal de holte zich weer vullen met vocht. In de andere helft van de gevallen blijft het weg. Als het steeds terugkeert of het leegzuigen niet lukt, kan het ganglion worden weggesneden.

Wegsnijden

Het wegsnijden van een ganglion kan onder lokale verdoving of verdoving van de hele arm. Welke verdoving gekozen wordt, is afhankelijk van:

 • De grootte en de plaats van het ganglion
 • De gangbare procedure van het ziekenhuis
 • Je algehele gezondheid
 • Eigen voorkeur

De lokale verdoving gebeurt met een prikje op de plaats van het ganglion. Verdoving van de gehele arm gebeurt met een prik boven het sleutelbeen of in de oksel.

Bij de ganglion verwijdering wordt een snee dwars over het bobbeltje heen gezet. De arts gaat net zo diep totdat de gelachtige vloeistof naar buiten komt. De arts zal vervolgens proberen het kapsel dat om het ganglion heen zit er uit te halen. Zo is er minder kans dat het ganglion terug komt. De arts zal vervolgens de snee hechten.

Herstel na de ganglion verwijdering

Een ganglion kan in dagbehandeling verwijderd worden. Na de ingreep, zodra je je goed voelt, mag je naar huis. Dit kan in principe na 30 minuten.

Na het wegzuigen zul je weinig klachten hebben. Je kunt na een dag gewoon weer aan het werk. Na het wegsnijden van het ganglion is het goed om een week rust te houden met die hand.

De hechtingen worden na een week verwijderd. Dit kan door je eigen huisarts gedaan worden.

Soms wordt het ganglion opgestuurd naar de patholoog die het weefsel gaat onderzoeken. Als dit zo is, wordt je na een week gebeld over de uitslag.

Het is verstandig om de plek van het ganglion een week lang flink te masseren na het wegzuigen.

Risico’s en complicaties

Aan elke ingreep zijn risico’s en complicaties verbonden. Het verwijderen van een ganglion is een relatief kleine ingreep dus de kans op complicaties is klein.

Je moet rekening houden met het volgende:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Terugkeren van het ganglion

Resultaat

Na het wegzuigen van het ganglion is er 50% kans dat de holte zich opnieuw gaat vullen met vocht. Na het wegsnijden van het ganglion is de kans iets kleiner dat het ganglion terugkeert. Maar de kans is nog steeds aanwezig.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Peters-Veluthamaningal C. (2010) NHG-Standaard Hand- en polsklachten
 • [2] https://www.nhs.uk/conditions/ganglion/
 • [3] https://www.thuisarts.nl/ganglion
 • [4] https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/ganglion-cyst-of-the-wrist-and-hand/

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een ganglion verwijdering, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Operatie viel mij mee

  Door Miranda op

  19 mei jl. geopereerd aan een ganglion in mijn rechterhand onder de basis van mijn pink. De ganglion is niet verwijderd, mijn peesschede is geklieft. Hopelijk dat hierdoor de ganglion wegtrekt. Twee weken rust moest ik houden, na deze twee weken moest ik weer aan het werk, ging eigenlijk niet, maar moest van mijn werkgever. Ben ook na deze twee weken weer gaan fietsen en mtben. Heb nog steeds een tintelende pink en ringvinger, operatiegebied is nog steeds dik, net of er nog vocht in zit, ook stijfheid. Na het fietsen, mtben of werken behoorlijk last, kan dan niks meer. Dit lijkt mij toch niet goed? Mss toch te snel weer activiteiten ondernomen, te snel gaan werken?

  Behandeld in Groningen | Kosten: €0
 2. Geen last meer

  Door dhr. Henk Mansveld op

  Na jaren last van mijn pols te hebben gehad eindelijk de ganglion laten verwijderen. De operatie viel mee en de pijn is daarna grotendeels verdwenen.

  Mijn tip: Als je er veel last van hebt; gewoon laten verwijderen

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €0

  Fotos

 3. Unieke ganglion in mijn linker onderbeen!

  Door Margriet op

  Angst en onzekerheid overviel me toen ik snel naar het ziekenhuis moest om een echo te laten maken. Ineens stonden er 4 medici om me heen. Röntgenfoto's laten maken. Ook nog een MRI van mijn linker onderbeen. Wat bleek dat er een groot gezwel zat binnen in mijn onderbeen. Een GANGLION vertelde ze. Nooit van gehoord!
  Hij was zo groot dat mijn zenuwen afgeklemd werden en gevoelsuitval veroorzaakte in mijn tenen. De zwelling zat binnen in mijn onderbeen spier. Van buiten zag je niets maar van binnen was hij (4cm-20cm) groot.
  De eerste keer hebben ze het met veel moeite leeggezogen. Het was taai slijm en ze hadden 3 punctie's nodig om alles eruit te zuigen. Zonder verdoving wat ik zeer pijnlijk vond.binnen 12 uur was de ganglion weer terug.
  Nu een operatie. Alles was voorgoed weg vertelde mijn arts. Opgelucht naar huis. Wel een groot litteken als souvenir.
  Na 3 maanden midden in de nacht voelde ik mijn tenen niet. Ik dacht;"NEE TOCH"! Direct naar de chirurg en ben nu 2 weken geleden geopereerd. Veel pijn gehad en mijn voet is ook stijf en blauw. Het litteken is nog groter en er is ook een stuk spier weggehaald. Met 25 nietjes in mijn ging ik naar huis. Nadat de nietjes eruit waren, kwam ik thuis en scheurde mijn wond open. Nu loop ik met hechtpleisters.
  Waarom schrijf ik dit op? Nergens kon ik informatie vinden over mijn probleem.
  Zelfs mijn chirurg snapt er niks van.
  Mijn verhaal mag de wereld in!!!

  Mijn tip: Denk na voordat je de ingreep laat doen.

  Behandeld in Amersfoort | Kosten: €0

  Fotos

 4. Was het het waard?

  Door Maryke op

  3 weken geleden voor de 2de keer een Ganglion aan mijn rechterpols (onderkant) operatief laten verwijderen.ingreep opzicht ok maar nu na 3 weken nog steeds veel last van kan mijn pols niet buigen is nog heel hard weet niet of dit normaal is als iemand hier ervaring mee heeft hoor ik het graag.
  Alvast bedankt mvgr

  Behandeld in Geleen | Kosten: €0
 5. pech bij verwijdering ganglion

  Door marijke op

  Na verwijdering rood en warm van operatiegebied. Antibiotica hielp niet.
  Moet opnieuw opengemaakt worden. Pijn zwelling en erge stijfheid.

  Mijn tip: je moet er erg veel last van hebben om het te laten doen!@

  Behandeld in Breda | Kosten: €1500
 6. Ganglion verwijderd onderaan mijn pols

  Door Annelien op

  De operatie op zich is mij reuze meegevallen, had er toch tegenop gezien. Het ganglion was weg na de verwijdering van de hechtingen. Beetje jammer dat ik direct van mijn teamleider en arboarts aan het werk moest. Je gaat dan toch de hand weer gebruiken tijdens toilet bezoeken etc. Je collega's val je hier niet mee lastig en daardoor is de ganglion weer terug en nu groter dan voordien. Ik heb er enorm last van 9 juli weer terug en zal wel zien hoe nu verder.

  Mijn tip: Altijd doen operatie valt mee maar wel rust houden

  Behandeld in Rotterdam | Kosten: €380
 7. Hopenlijk is het het waard !

  Door Daphne op

  Van te voren is mij verteld dat het relatief een kleine ingreep zou zijn. Dat is ook zo, maar verschikkelijk veel last van napijn. Diclofinac en 2 paracetemol 500 mg per 8 uur de eerste 2 dagen na de operatie geslikt. Meteen na de operatie toen ik wakker werd (volledige natcose) een morfine spuit van 5mg gehad. Bewegen etc doet ontzettend veel pijn en ook kan ik geen druk zetten. Mij is verteld dat ik er ongeveer 6 weken zoet mee zou zijn. Eergisteren pas geopereerd en over 12 dagen worden mijn hechtingen eruit gehaald.

  Mijn tip: Vraag om een mitella als je die niet meekrijgt

  Behandeld in Geldrop | Kosten: €0

  Fotos

 8. Operatie valt mee!

  Door S op

  Na vele malen door de fysio het ganglion weg te laten drukken bleef hij maar terugkomen. Steeds groter totdat de pijn ondraaglijk werd en ik niet meer kon schrijven en typen.

  De operatie viel erg mee en de napijn ook. Om de 4 uur 2 paracetamol en ik had weinig pijn. Tot nu toe valt de pijn, in hoeverre ik al pijn heb, van de operatie beter dan de pijn van het ganglion. Nu afwachten of hij weg blijft!

  Behandeld in Spijkenisse | Kosten: €0

Totaal: 8 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een ganglion verwijdering. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen armen & handen? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!