Zweethanden behandeling
Naar schatting heeft ongeveer 1-3% van de bevolking te maken met een vorm van transpiratie die tot klachten leidt. Vaak is het overmatig transpireren beperkt tot één gebied. Bijvoorbeeld de oksels, de handen of de voeten. Heb jij last van zweethanden? Op deze pagina lees je welke behandelingen effectief kunnen zijn.
Behandelingen tegen zweethanden: Endoscopische Thoracale Sympathectomie & Botox
Zweten is een natuurlijk proces waarmee je lichaam de temperatuur kan regelen. Bij ongeveer 1 tot 3 op de 100 mensen is de zweetproductie ontregelt, waardoor er sprake is van overmatig zweten. Dit wordt wel hyperhidrosis genoemd. Hyperhidrosis kan op verschillende plekken op het lichaam voorkomen. Een veel voorkomende plek is de handen. Zweethanden kunnen je onzeker maken in sociale situaties, bijvoorbeeld bij het handen schudden. Wanneer je zweethanden voor veel problemen zorgen, dan kun je een behandeling overwegen.
De oorzaken van zweethanden
Bij overmatig zweten wordt wel gesproken over primaire en secundaire hyperhidrosis. Primaire hyperdrosis betekent dat onbekend is waarom je veel zweet. Bij secundaire hyperdrosis is er een onderliggende oorzaak of ziekte die zorgt voor de overmatige zweetproductie.
Bij primaire hyperhidrosis ontstaan de zweethanden vaak in de puberteit en is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.
De overmatige zweetproductie beperkt zich meestal tot de oksels, handen en voeten. Of één van die gebieden.
Secundaire hyperhidrosis heeft altijd een oorzaak. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- diabetes
- een probleem met de schildklier
- kanker
- obesitas
- menopauze
- psychiatrische stoornissen (zoals angststoornissen)
Secundaire hyperhydrosis kan overal op het lichaam voor overlast zorgen (overmatige transpiratie).
Behandelingen tegen zweethanden
Er zijn verschillende manieren om zweethanden te behandelen. Je kunt zowel kiezen voor enkele tijdelijke behandelingen als een definitieve behandelmethode.
De blijvende behandelmethode voor zweethanden is endoscopische thoracale sympathectomie (ETS).
Je zweet door prikkeling van het sympathische deel van het autonome zenuwstelsel. Bij overmatig zweten is het sympathische deel overmatig geprikkeld. Bij ETS wordt een deel van de sympathische grensstreng (de zenuw) op een specifieke plek doorgenomen, zodat het zweten van de handen afneemt.

Onder de tijdelijke behandeling vallen onder andere de volgende methodes:
- Medicijnen
Anticholinergica kunnen helpen tegen zweethanden, maar kunnen veel bijwerkingen geven. - Topische agentia bij zweethanden
Bijvoorbeeld aluminiumchloridezeep. Ze werken vaak kortdurend en hebben een wisselend effect. Bij sommige mensen werken deze middelen goed, bij anderen nauwelijks of helemaal niet. - Iontoforese bij zweethanden
De handen worden in water geplaatst waarin een zwakke stroom wordt opgewekt. Dit geeft een tijdelijke blokkade van de zweetklieruitgang. Het is een intensieve behandeling die drie tot vijf keer per week herhaald moet worden. Bij sommige personen geeft deze behandeling een goed resultaat, bij anderen niet of nauwelijks. - Botox bij zweethanden
In de huid worden injecties met botox gegeven. Dit voorkomt dat de zweetklier zweet produceert. In de handen kunnen de injecties zeer pijnlijk zijn. Om het effect te behouden, moet de behandeling ieder half jaar herhaald worden. De resultaten van de behandeling zijn vaak goed.
Mensen die zich melden met klachten bij de huisarts zullen vaak eerst een topische agentia krijgen. Daarna kan eventueel iontoforese worden geprobeerd. Wanneer dit niet voldoende effect geeft dan kom je vaak in aanmerking voor Botox injecties of endoscopische thoracale sympathectomie (ETS). Dit zijn de behandelingen die we op deze pagina uitgebreider bespreken.
Het consult
Als je erg veel last hebt van de overmatige transpiratie dan kun je een afspraak maken bij een gespacialiseerde arts. Tijdesn dit consult kun je je klachten en wensen bespreken. Ook kan de arts je onderzoeken.
Meestal hoeft niet door middel van een onderzoek vastgesteld te worden dat er sprake is van overmatig zweten. Wanneer dit wel nodig is, dan kan overmatig zweten aangetoond worden met een jodiumzetmeeltest. Bij deze test wordt de goed afgedroogde huid ingesmeerd met een oplossing van jodium. Als dit opgedroogd is, wordt er zetmeelpoeder over de hand gestrooid. Als het zetmeelpoeder donkerblauw of zwart kleurt, is er sprake van overmatig zweten.
Tijdens het consult worden de verwachtingen en wensen besproken. Er wordt gekeken of endoscopische thoracale sympathectomie de beste optie is voor jou of dat er misschien beter voor een alternatieve behandeling gekozen kan worden. Bijvoorbeeld een Botox behandeling.
Wanneer de meest geschikte behandelmethode is gekozen, wordt er uitgelegd hoe de behandeling in zijn werk gaat en wat je kan verwachten.
De volgende informatie wordt vrijwel altijd met je doorgenomen:
- Algemene gezondheid
- Medische voorgeschiedenis
- Medicatiegebruik
- Eventuele allergieën
- De procedure
- De resultaten
- Risico’s en complicaties
- Voor- en nadelen van ETS
Als er gekozen wordt voor een ETS-behandeling dan zul je geopereerd moeten worden. Op de dag van de operatie moet je nuchter zijn. Na de operatie moet je nog één dag in het ziekenhuis verblijven.




Op zoek naar een specialist?
Boerhaave Medisch Centrum
Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een behandeling tegen zweethanden bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.
Gratis consult aanvragen Bezoek website- De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
- Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
- Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
- Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
- Geen wachtlijsten
- Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie
Bespreek jouw situatie met een specialist. Vraag een gratis consult aan
Gratis consult aanvragenDe ETS-behandeling en Botox-behandeling in detail
Een iontoforese behandeling of behandeling met een atopisch middel kun je vaak via je huisarts aanvragen. Wanneer dit niet voldoende effect heeft dan ben je wellicht een goede kandidaat voor een Botox of ETS-behandeling.
Botox behandeling handen
Een Botox behandeling van de handen kan meestal binnen 10 a 20 minuten worden uitgevoerd.
Omdat de behandeling erg pijnlijk kan zijn als er direct behandeld wordt, kiezen veel klinieken er voor om de huid te koelen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ijs, of met een speciaal apparaat. Zelfs wanneer er gebruik wordt gemaakt van koeling, moet je er rekening mee houden dat je de behandeling zult voelen. Er wordt daarom ook wel eens gekozen om de Botox-behandeling onder narcose of sedatie uit te voeren. Sedatie of narcose zal de kosten van de behandeling over het algemeen wel flink doen stijgen.
Endoscopische thoracale sympathectomie
Deze operatie duurt inclusief de narcose ongeveer een uur. Vaak wordt een dubbelzijdige operatie gedaan, waarbij beide handen in één operatie behandeld worden. Het is ook mogelijk om eerst één hand te behandelen. Dan wordt gekozen voor de hand waar de patiënt het meeste last van heeft.
Bij een dubbelzijdige behandeling worden aan elke kant van de borstkas twee sneetjes van 5 millimeter gemaakt. In één sneetje gaat de camera en via het andere sneetje kan de chirurg werken. Om goed bij de zenuw te kunnen, is het nodig om de long een beetje in te laten zakken. Dan ontstaat er genoeg ruimte om de operatie uit te kunnen voeren.
De chirurg kan de zenuw in beeld brengen met de camera. Vervolgens wordt de zenuw op een specifieke plek uitgeschakeld met behulp van twee clips. Voor de behandeling van zweethanden wordt de zenuw uitgeschakeld ter hoogte van de tweede rib.
Endoscopische thoracale sympathectomie kan niet uitgevoerd worden bij mensen die eerder een operatie aan de longen hebben ondergaan.
Aan het eind van de operatie wordt de long weer geheel ontplooid. De wondjes worden gehecht. Een uur na de operatie wordt er een röntgenfoto gemaakt om te kijken of de longen weer goed ontplooid zijn en om de ligging van de clips te controleren. De ingreep wordt uitgevoerd onder algehele narcose.
Herstel na de behandeling
Na een behandeling met Botox kun je in principe direct weer alles doen. Er kan soms een kleine tijdelijke spierzwakte van de handen optreden. Houdt hier rekening mee.
Na een ETS-operatie wordt je naar de verpleegafdeling gebracht en moet je daar nog één nacht blijven. Als er veel pijnklachten zijn en/of misselijkheid, kan er voor gekozen worden om dit verblijf met nog een extra dag te verlengen. Na ongeveer zes weken wordt een controleafspraak gemaakt.
Er worden na de operatie pijnstillers meegegeven tegen de pijn. Als je je weer goed voelt, mag je weer naar school of aan het werk. Meestal is dit het geval na enkele dagen. Na één week mogen de hechtpleisters verwijderd worden. De hechtingen lossen vanzelf op, dus je hoeft niet terug te komen om ze te laten verwijderen. De wondjes zullen na ongeveer twee weken volledig hersteld zijn.
De eerste dag na de operatie mag je al douchen of een bad nemen. De eerste vier tot zes weken na de operatie mag je niet vliegen.
Risico’s en complicaties
De risico's en bijwerkingen hangen af van de gekozen behandeling.
Risico's en bijwerkingen bij een Botox-behandeling
De bijwerkingen van een Botox behandeling van de handen zijn meestal beperkt. Je moet onder andere rekening houden met wat lichte gevoeligheid van de handen na de behandeling en misschien wat blauwe plekken. Bij sommige patiënten treedt er daarnaast soms ook een tijdelijke lichte spierzwakte in de handen op.
Risico's en bijwerkingen bij Endoscopische Thoracale Sympathectomie
Complicaties treden weinig op bij deze ingreep. Toch moet er rekening mee worden gehouden. Complicaties die voor kunnen komen, zijn:
- Een (na)bloeding.
- Een infectie.
- Een klaplong.
- Het Syndroom van Horner: Hierbij heb je een kleine pupil en een hangend ooglid door het te hoog uitschakelen van de zenuw.
- Subcutaan emfyseem.
- Compensatoir zweten: Hierbij ga je meer zweten op andere plekken. Dit treedt bij 30-35% van de patiënten op.
- Na de ingreep kan een lage hartslag ontstaan. Dit herstelt weer binnen enkele maanden.
Resultaat
Het resultaat is vooral afhankelijk van de behandeling die je kiest. Zo is Botox een tijdelijke behandleing, terwijl ETC in principe een blijvend effect geeft.
Resultaat bij een Botox behandeling
Het resultaat is vaak goed. Veel mensen hebben na de behandeling geen last meer van zweethanden. Het effect houdt meestal tenminste drie maanden aan en maximaal ongeveer een half jaar. Hierna kun je opnieuw een Botox-behandeling ondergaan.
Resultaat bij Endoscopische Thoracale Sympathectomie
De kans op succes van de operatie is groot. In 95-99% helpt de operatie tegen zweethanden. Het effect is meestal gelijk te zien. Er is bijna altijd sprake van een droge warme hand. In de meeste gevallen is het resultaat blijvend, maar bij twee op de honderd patiënten zal het effect niet krachtig genoeg zijn. Ook zijn er patiënten waarbij de zenuw na enkele jaren via een omweg de functie weer overneemt en de zweethanden weer terug komen.
Bronnen & Literatuur
- [1] Van Loghem J. (2014) NVCG Standaard voor Botuline toxine type A injectietherapie in de Esthetische Geneeskunde: een Multidisciplinaire Consensus
- [2] Habbema L. (2015) Leidraad Botulinetoxine therapie voor cosmetische indicaties
- [3] https://www.sweathelp.org/hyperhidrosis-treatments/botox.html
- [4] https://www.derm.theclinics.com/article/S0733-8635%2814%2900079-5/abstract
Prijzen
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een behandeling tegen zweethanden, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
Schrijf de eerste ervaring voor een behandeling tegen zweethanden en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen
Totaal: 0 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Veelgestelde vragen
-
Wie komt voor het behandelen van zweethanden in aanmerking?
Zweethanden kunnen behandeld worden bij mensen die overmatig zweten, dit wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Dit kan voorkomen zonder oorzaak (dan ontstaat het vaak in de puberteit) of met een oorzaak. Diabetes, een probleem met de schildklier of psychiatrische stoornissen kunnen oorzaken zijn. Als er sprake is van een onderliggende oorzaak van het zweten, dan zal vaak eerst geprobeerd worden om die oorzaken op te lossen. Mocht dat niet voldoende effect hebben of is er geen sprake van een onderliggende oorzaak, dan ben je vaak een goede kandidaat voor een behandeling tegen de zweethanden.
-
Wat zijn de behandelmogelijkheden bij zweethanden?
Er zijn verschillende mogelijkheden om zweethanden te behandelen. Er zijn medicijnen (anticholinergica) die kunnen helpen, maar die geven vaak veel bijwerkingen. Topische agentia (zoals aluminiumchloridezeep) kunnen ook gebruikt worden, het effect daarvan is wisselend. Andere opties zijn iontoforese, botox en endoscopische thoracale sympathectomie (ETS). Hieronder wordt elke methode in meer detail besproken.
-
Hoe gaat iontoforese in zijn werk?
Bij iontoforese stop je je handen in water waarna hier een zwakke stroom in opgewekt wordt. Dit blokkeert de zweetklieruitgang tijdelijk. Een nadeel is dat dit drie tot vijf keer per week herhaald moet worden. Het effect is per persoon wisselend. Vaak is het één van de eerste behandelmethodes die geprobeerd wordt omdat het relatief goedkoop en eenvoudig zelf te proberen is.
-
Hoe werkt een botoxbehandeling bij zweethanden?
Er worden injecties met botox in de huid van de hand gegeven. Hiermee wordt de zweetproductie van de zweetklier geblokkeerd. Het is een pijnlijke ingreep. Om de pijn te verminderen wordt de huid vaak gekoeld.
-
Hoe gaat de ETS-operatie in zijn werk?
Bij ETS wordt een deel van een sympathische zenuw doorgenomen. Deze zenuw veroorzaakt door een overmatige activiteit het ongewenste zweten. Vaak worden in één operatie beide handen behandeld. Er worden twee sneetjes aan elke kant van de borstkas gemaakt. Met behulp van twee clips wordt de zenuw op een specifieke plek uitgeschakeld. Hierna worden de sneetjes gehecht.
-
Hoe bereid ik me voor op de behandeling?
Voor de behandeling heb je eerst een consult met de arts. Hierin worden je verwachtingen besproken en wordt gekeken wat voor jou de beste behandeling is.
Iontoforese is een behandeling die je, na een paar voorbeeld behandelingen in een kliniek, zelf thuis kunt ondergaan. Mocht er voor deze methode gekozen worden dan zal je instructies ontvangen over het gebruik van het iontoforese-apparaat.
Een botoxbehandeling kan direct worden uitgevoerd tijdens het consult. Na de ingreep mag je vrijwel direct ook weer naar huis.
Mocht er gekozen worden voor een ETS behandeling, dan moet je op de dag van de operatie nuchter zijn. Na de operatie moet je vaak nog één dag in het ziekenhuis blijven. -
Is de behandeling pijnlijk en word ik verdoofd?
Een botoxbehandeling in de handen kunnen erg pijnlijk zijn. Om de pijn te verminderen worden de handen gekoeld. Soms wordt er gekozen om de behandeling onder narcose of sedatie (een roesje) uit te voeren.
Iontoforese is een pijnloze behandeling die je bij jezelf thuis - zonder verdoving - kunt uitvoeren.
Bij een ETS behandeling ga je onder narcose en zul je dus niks van de operatie voelen. -
Hoe lang duurt de behandeling?
Een botoxbehandeling duurt 10 tot 20 minuten. De ETS duurt inclusief de narcose een uur.
Een iontoforese behandeling duurt ongeveer 15 minuten per keer. De behandeling moet 3 tot 5 keer per week herhaald worden. -
Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?
Na een botoxbehandeling kun je gelijk alles weer doen. Wel kan er tijdelijke spierzwakte van de handen optreden.
Na een ETS-operatie moet je nog een dag in het ziekenhuis blijven. Meestal voelen mensen zich na enkele dagen weer goed genoeg om naar school of aan het werk te gaan. -
Waar moet ik verder rekening mee houden na een ETS-operatie?
De eerste dag na de operatie mag je al douchen. Na één week mag je de hechtpleisters verwijderen. De hechtingen lossen vanzelf op. De wondjes zullen na ongeveer twee weken volledig hersteld zijn. Na zes weken moet je terugkomen voor controle. De eerste vier tot zes weken mag je niet vliegen.
-
Wanneer zie ik resultaat van een anti-zweethanden-behandeling?
Bij zowel een botoxbehandeling als een ETS-operatie is het resultaat gelijk te merken.
Bij iontoforese kan het langer duren voor dat er een effect merkbaar is. Bij veel mensen geeft iontoforese zelfs nooit resultaat. -
Moet ik de behandeling herhalen om het resultaat te behouden?
Het effect van botox blijft drie maanden tot een half jaar behouden. Hierna kan je een nieuwe botoxbehandeling ondergaan.
Het resultaat van een ETS-operatie is in principe blijvend. Bij 2 op de 100 patiënten is het effect niet krachtig genoeg. Ook is het mogelijk dat na enkele jaren de functie van de zenuw via een omweg overgenomen wordt en de zweethanden weer terug komen.
Iontoforese moet 3-5 keer per week herhaald worden. Vaak kan dit thuis. -
Wat zijn de mogelijke complicaties?
De bijwerkingen die bij botox kunnen optreden, zijn blauwe plekken, lichte gevoeligheid van de hand en tijdelijke spierzwakte.
Bij een ETS-operatie kunnen meer complicaties optreden, ook al komt het niet vaak voor. Complicaties zijn: een nabloeding, infectie, klaplong, het syndroom van horner, subcutaan emfyseem of compensatoir zweten. Bij compensatoir zweten ga je meer zweten op andere plekken. Dit komt bij 30-35% van de patiënten voor.
Iontoforese heeft normaal gesproken geen bijwerkingen of complicaties. Sommige mensen voelen zich soms wel wat vermoeid of duizelig na een behandeling.
Vind een kliniek
Meer dan 3 locaties die deze behandeling aanbieden