Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een behandeling tegen zweethanden.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een behandeling tegen zweethanden roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een behandeling tegen zweethanden? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor het behandelen van zweethanden in aanmerking?

Zweethanden kunnen behandeld worden bij mensen die overmatig zweten, dit wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Dit kan voorkomen zonder oorzaak (dan ontstaat het vaak in de puberteit) of met een oorzaak. Diabetes, een probleem met de schildklier of psychiatrische stoornissen kunnen oorzaken zijn. Als er sprake is van een onderliggende oorzaak van het zweten, dan zal vaak eerst geprobeerd worden om die oorzaken op te lossen. Mocht dat niet voldoende effect hebben of is er geen sprake van een onderliggende oorzaak, dan ben je vaak een goede kandidaat voor een behandeling tegen de zweethanden.

Wat zijn de behandelmogelijkheden bij zweethanden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om zweethanden te behandelen. Er zijn medicijnen (anticholinergica) die kunnen helpen, maar die geven vaak veel bijwerkingen. Topische agentia (zoals aluminiumchloridezeep) kunnen ook gebruikt worden, het effect daarvan is wisselend. Andere opties zijn iontoforese, botox en endoscopische thoracale sympathectomie (ETS). Hieronder wordt elke methode in meer detail besproken.

Hoe gaat iontoforese in zijn werk?

Bij iontoforese stop je je handen in water waarna hier een zwakke stroom in opgewekt wordt. Dit blokkeert de zweetklieruitgang tijdelijk. Een nadeel is dat dit drie tot vijf keer per week herhaald moet worden. Het effect is per persoon wisselend. Vaak is het één van de eerste behandelmethodes die geprobeerd wordt omdat het relatief goedkoop en eenvoudig zelf te proberen is.

Hoe werkt een botoxbehandeling bij zweethanden?

Er worden injecties met botox in de huid van de hand gegeven. Hiermee wordt de zweetproductie van de zweetklier geblokkeerd. Het is een pijnlijke ingreep. Om de pijn te verminderen wordt de huid vaak gekoeld.

Hoe gaat de ETS-operatie in zijn werk?

Bij ETS wordt een deel van een sympathische zenuw doorgenomen. Deze zenuw veroorzaakt door een overmatige activiteit het ongewenste zweten. Vaak worden in één operatie beide handen behandeld. Er worden twee sneetjes aan elke kant van de borstkas gemaakt. Met behulp van twee clips wordt de zenuw op een specifieke plek uitgeschakeld. Hierna worden de sneetjes gehecht.

Hoe bereid ik me voor op de behandeling?

Voor de behandeling heb je eerst een consult met de arts. Hierin worden je verwachtingen besproken en wordt gekeken wat voor jou de beste behandeling is.

Iontoforese is een behandeling die je, na een paar voorbeeld behandelingen in een kliniek, zelf thuis kunt ondergaan. Mocht er voor deze methode gekozen worden dan zal je instructies ontvangen over het gebruik van het iontoforese-apparaat.

Een botoxbehandeling kan direct worden uitgevoerd tijdens het consult. Na de ingreep mag je vrijwel direct ook weer naar huis.

Mocht er gekozen worden voor een ETS behandeling, dan moet je op de dag van de operatie nuchter zijn. Na de operatie moet je vaak nog één dag in het ziekenhuis blijven.

Is de behandeling pijnlijk en word ik verdoofd?

Een botoxbehandeling in de handen kunnen erg pijnlijk zijn. Om de pijn te verminderen worden de handen gekoeld. Soms wordt er gekozen om de behandeling onder narcose of sedatie (een roesje) uit te voeren.

Iontoforese is een pijnloze behandeling die je bij jezelf thuis - zonder verdoving - kunt uitvoeren.

Bij een ETS behandeling ga je onder narcose en zul je dus niks van de operatie voelen.

Hoe lang duurt de behandeling?

Een botoxbehandeling duurt 10 tot 20 minuten. De ETS duurt inclusief de narcose een uur.

Een iontoforese behandeling duurt ongeveer 15 minuten per keer. De behandeling moet 3 tot 5 keer per week herhaald worden.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

Na een botoxbehandeling kun je gelijk alles weer doen. Wel kan er tijdelijke spierzwakte van de handen optreden.

Na een ETS-operatie moet je nog een dag in het ziekenhuis blijven. Meestal voelen mensen zich na enkele dagen weer goed genoeg om naar school of aan het werk te gaan.

Waar moet ik verder rekening mee houden na een ETS-operatie?

De eerste dag na de operatie mag je al douchen. Na één week mag je de hechtpleisters verwijderen. De hechtingen lossen vanzelf op. De wondjes zullen na ongeveer twee weken volledig hersteld zijn. Na zes weken moet je terugkomen voor controle. De eerste vier tot zes weken mag je niet vliegen.

Wanneer zie ik resultaat van een anti-zweethanden-behandeling?

Bij zowel een botoxbehandeling als een ETS-operatie is het resultaat gelijk te merken.

Bij iontoforese kan het langer duren voor dat er een effect merkbaar is. Bij veel mensen geeft iontoforese zelfs nooit resultaat.

Moet ik de behandeling herhalen om het resultaat te behouden?

Het effect van botox blijft drie maanden tot een half jaar behouden. Hierna kan je een nieuwe botoxbehandeling ondergaan.

Het resultaat van een ETS-operatie is in principe blijvend. Bij 2 op de 100 patiënten is het effect niet krachtig genoeg. Ook is het mogelijk dat na enkele jaren de functie van de zenuw via een omweg overgenomen wordt en de zweethanden weer terug komen.

Iontoforese moet 3-5 keer per week herhaald worden. Vaak kan dit thuis.

Wat zijn de mogelijke complicaties?

De bijwerkingen die bij botox kunnen optreden, zijn blauwe plekken, lichte gevoeligheid van de hand en tijdelijke spierzwakte.

Bij een ETS-operatie kunnen meer complicaties optreden, ook al komt het niet vaak voor. Complicaties zijn: een nabloeding, infectie, klaplong, het syndroom van horner, subcutaan emfyseem of compensatoir zweten. Bij compensatoir zweten ga je meer zweten op andere plekken. Dit komt bij 30-35% van de patiënten voor.

Iontoforese heeft normaal gesproken geen bijwerkingen of complicaties. Sommige mensen voelen zich soms wel wat vermoeid of duizelig na een behandeling.

Wat kost een behandeling tegen zweethanden?

De kosten van een behandeling tegen zweethanden bedragen gemiddeld € 635,00. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.