Dijbeenlift of beenlift - correctie van slappe huid bij de benen

Een dijbeenlift is een ingreep waarmee de dijbenen kunnen worden gelift. De ingreep is vooral geschikt voor mensen waarbij de huid van de bovenbenen is verslapt, bijvoorbeeld door groot gewichtsverlies of veroudering. Bij deze mensen kan de overtollige huid en een beetje vetweefsel worden weggehaald en de rest van de huid weer strak worden aangelegd om de bovenbenen. Een dijbeenlift is een relatief zware operatie waarbij vaak een groot litteken achterblijft.

Vaak hebben mensen die een dijbeenlift ondergaan veel gewicht verloren of een liposuctie gehad. Of ze storen zich aan de bovenbeenhuid die door veroudering is gaan hangen. De slappe huid wordt vaak als lelijk ervaren, maar kan ook vervelend zijn bij het lopen en zorgen voor het tegen elkaar schuren van de benen.

Wanneer je veel vet kwijt wilt, of aan ernstig lipoedeem lijdt, is een dijbeenlift vaak niet geschikt. Je zult dan eerst moeten afvallen of een liposuctie moeten ondergaan. Verder komt in principe iedereen met overtollige huid in aanmerking, mits de gezondheid een operatie toestaat. Een dijbeenlift vereist een volledige verdoving en hier kleven bepaalde risico’s aan, die vooral kunnen optreden bij een mindere gezondheid.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult bespreek je met je arts de mogelijkheden. Omdat je complete gezondheidstoestand belangrijk is, zal je vaak een gezondheidsevaluatie krijgen en bloed moeten laten prikken.

Tijdens het voorbereidende gesprek met de gezondheidsevaluatie zullen verschillende vragen worden gesteld. Zo worden jouw persoonlijke doelen voor de operatie besproken maar zullen er ook vragen worden gesteld met betrekking tot ziektes nu en in het verleden en eerdere medische behandelingen of operaties.

Ook je allergieën, huidige medicatie/supplementatie, alcohol- en drugsgebruik en rookgedrag zullen worden besproken. Verder zal je gehele lichaam worden onderzocht en precieze metingen worden gedaan en foto’s gemaakt.

Medicijnen zullen moeten worden gestopt of worden aangepast. Zo zijn er medicijnen die het risico op bloedingen kunnen vergroten, voorbeelden hiervan zijn bloedverdunners zoals acenocoumarol, aspirine en ascal. Informeer dan ook de artsen over jouw medicijngebruik en volg hun adviezen op.

Verder zal je moeten stoppen met roken omdat dit de wondgenezing kan beïnvloeden en ook voor de narcose is dit beter. Roken heeft een slechte invloed op het herstelproces. Een gezonde levensstijl kan de resultaten alleen maar positief beïnvloeden.

De ingreep zal onder gehele verdoving plaatsvinden en is dus niet zomaar iets. Je zal er goed over moeten nadenken want het verandert je lichaam voorgoed.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een dijbeenlift bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De operatie

Een dijbeenlift kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Welke techniek gebruikt wordt, hangt vooral af van de precieze plek waar de lift zal plaatsvinden, dus dat deel van het bovenbeen dat je graag gelift wilt hebben.

Afbeelding huid
De snedes die gemaakt worden bij een dijbeenlift zijn afhankelijk van de lichaamsbouw, de hoeveelheid huid die moet worden weggenomen en waar de huid vooral weggenomen gaat worden. In de afbeelding is een relatief kleine incisie (snede) gemaakt. Deze snede loopt van de lies tot aan de billen. (Foto © PlasticSurgery.org)

De meest gebruikte methode begint met het insnijden van de huid in de lies, waarna de snee wordt doorgetrokken naar beneden naar de achterkant van het dijbeen. Het kan ook zijn dat er alleen een incisie (snee) nodig is in de lies.

Lift van de binnenkant en voorzijde van de dijbenen
Wanneer er vooral een lift gewenst is van de binnenkant en voorzijde van de dijbenen dan zal het litteken klein zijn. Het litteken loopt in dit geval meestal van de lies aan de voorkant tot aan de billen aan de achterkant.

Volledige dijbeenlift
Wanneer de gehele dijbenen gelift dienen te worden dan zal huid over de gehele lengte van het bovenbeen worden weggenomen. Hierbij kan er voor worden gekozen om incisies (snedes) aan de buitenkant langs de heup te maken. Ook kan er voor worden gekozen om verticaal aan de binnenkant van de dijen een snede te maken. Met deze methode kan er naast de overtollige huid, ook wat meer vetweefsel worden weggehaald.

Een dijbeenlift vindt plaats onder gehele narcose.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de dijbeenlift

Op de dag van de operatie mag je meestal al een paar uur na de operatie weer naar huis. De totale herstelperiode zal echter wel een aantal weken in beslag nemen.

Na de operatie zal je niet alleen verband en tape om je benen heen krijgen om de wonden te verzorgen, maar ook een bandage of compressieverband om de zwellingen tegen te gaan. Dit verband zorgt er ook voor dat de huid goed op zijn plaats blijft, en moet dan ook dag en nacht gedragen worden. Soms worden er drains (buisjes) geplaatst onder de huid om het bloed en wondvocht af te voeren. De drains worden binnen enkele dagen weer verwijderd. Het drukverband wordt meestal binnen 3 tot 7 dagen verwijderd. Na een week worden ook de hechtingen verwijderd.

Na de ingreep zal je minimaal een week rust moeten nemen om de wonden te laten herstellen. Tijdens deze eerste week is het belangrijk om geregeld te staan en te bewegen, maar vooral niet te veel te lopen. Volg goed de instructies van het behandelende team op.

Na de eerste week kunnen lichte werkzaamheden vaak weer worden hervat maar mag nog altijd niet te veel worden gelopen. Zware inspanning moet vaak tenminste gedurende de eerste 6 weken worden vermeden. Ook drukverhogende handelingen moeten worden vermeden, want dan kan de huid te strak komen te staan. De wonden, zwelling en bloeduitstortingen kunnen pijn doen maar daarvoor zal dan ook passende pijnstilling worden voorgeschreven.

Gedurende tenminste zes weken na de operatie zal je een steunpanty moeten dragen. Na deze zes weken kunnen de meeste mensen weer precies dezelfde mate van activiteit uitvoeren als voor de operatie.

Risico’s en complicaties van een dijbeenlift

Zoals bij elke operatie, zijn er risico’s en mogelijke complicaties verbonden aan een dijbeenlift. Zo kunnen er infecties ontstaan of kan er een allergische reactie op één van de verdovingsmiddelen of pleisters optreden. Weet je dat er bij jou zulke reacties kunnen optreden? Dan is het belangrijk om dit van te voren aan te geven.

De meest voorkomende complicaties van een dijbeenlift zijn:

 • bloedingen
 • slechte wondgenezing
 • zenuwbeschadiging met als gevolg gevoelloosheid van een deel van de huid van het been
 • asymmetrie van de dijbenen
 • meer littekens dan verwacht
 • moe en misselijkheid van de verdoving
 • trombose, hart- of longcomplicaties
 • langdurige pijnklachten

Het resultaat

Het resultaat is direct na de dijbeenlift al merkbaar. Maar pas na een aantal maanden tot een heel jaar is het resultaat maximaal, omdat dan alle wonden volledig zijn hersteld en de zwellingen zijn afgenomen.

De eerste weken tot maanden zijn de littekens vaak erg duidelijk zichtbaar. Het is belangrijk om gedurende deze periode de huid goed te beschermen tegen de zon. Sommige artsen adviseren zelfs om gedurende tenminste een jaar de huid waar de littekens zich bevinden niet bloot te stellen aan de zon.

Het resultaat van een dijbeenlift is vaak naar tevredenheid wanneer de patiënt een redelijk verwachtingspatroon heeft. Een dijbeenlift zal nooit volledig strakke benen als resultaat geven. Wel zal er altijd een forse vermindering van huid zijn en een duidelijkere beencontour.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Mang W.L. (2011) Manual of Aesthetic Surgery (2e editie) ISBN: 9783540787945
 • [2] https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/thigh-lift
 • [3] http://www.plasticsurgeryfoundation.org.au/patient-information/procedures/surgical-procedures/thigh-lift/
 • [4] https://www.nvepc.nl/behandeling/lichaam/armlift-beenlift/

Prijzen

Behandeling Prijs
Dijbeenlift € 3500,00 tot € 6855,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een dijbeenlift, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Dijbeenlift ervaring

  Door mevr. Andrea op

  Ik heb de ingreep 7 maanden geleden ondergaan en ik heb er nog steeds erge plezier van! Een topper!

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €2500

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een dijbeenlift. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen benen & voeten? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een dijbeenlift. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Dijbeenlift thumbnail

Informatie over de dijbeenlift van plastisch chirurg M.C. Schuringa van Boerhaave Medisch Centrum.

Vind een kliniek

Meer dan 20 locaties die deze behandeling aanbieden