De hamerteen en de klauwteen zijn twee aandoeningen die sterk op elkaar lijken. Zij worden gekenmerkt door standsafwijking van een of meerdere van de kleine tenen.

 • Hamerteen: het gewricht tussen het eerste kootje en het tweede kootje is gebogen.
 • Klauwteen: een hamerteen met daarbij een overstrekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

De standsafwijking is gelegen in een verstoring van de functie van de kleine voetspieren. Deze verstoring kan worden veroorzaakt door ouderdom, diabetes, letsel, reuma of scheefstand van de grote teen.

Het consult

De arts die hamer- of klauwtenen behandelt, is orthopeed (specialist op het gebied van botten, pezen en spieren). Hij zal je klachten met je bespreken en onderzoeken of je geholpen bent met (semi-) orthopedisch schoeisel. Dat is een op maat gemaakte schoen met meer ruimte voor de tenen. Voorts voorziet de schoen in een betere ondersteuning van de voet, waardoor de druk beter over de tenen en de ondervoet wordt verdeeld.

Mocht dit schoeisel geen adequate oplossing blijken, dan is een operatieve correctie mogelijk.

De orthopeed zal naast je medische achtergrond en historie vragen naar je sportactiviteiten. Daarna maakt hij een analyse van je tenen. Ook maakt hij een röntgenfoto om de mate en de aard van de scheefstand te beoordelen. De behandeling zal op al deze factoren worden afgestemd.

Operatieve correctie van de voet

Er zijn verschillende correcties mogelijk.

Standaard standscorrectie

Een milde tot matige hamerteen wordt behandeld door het gewricht tussen het eerste kootje en het middelste kootje te verwijderen. Daarvoor wordt een sneetje gemaakt bovenop het gewricht, waarbij ook de eeltplek wordt verwijderd. Daarna wordt de teen in de correcte stand gezet, mogelijk met behulp van een ijzeren pinnetje. Dit pinnetje zal na verloop van tijd weer worden weggehaald.

Uitgebreide standscorrectie

Klauwtenen en ernstige hamertenen vergen een uitgebreider behandeling. Hierbij wordt in aanvulling op de standaard standscorrectie nog een andere correctie uitgevoerd. Hiertoe wordt eerst het kapsel van het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje losgemaakt. Daarna wordt de strekpees van de teen iets opgerekt zodat de teen mooi recht wordt. Voor de stabiliteit wordt ook hier mogelijk een ijzeren pennetje in de teen aangebracht, dat na verloop van tijd verwijderd wordt.

Voorafgaand aan de behandeling is het verstandig loopkrukken aan te schaffen. Ook mag je enkele weken voor de operatie niet roken. Vlak voor de operatie dient je voet schoon te zijn en de teennagels moeten zijn geknipt. Pas op voor wondjes, die vergroten de kans op infectie. Mogelijk moet de operatie zelfs worden uitgesteld.

Op de dag van de operatie wordt je ontvangen in het ziekenhuis. Na de intake zul je samen met de arts de te opereren voet inspecteren. De arts betekent de tenen met een markeerstift. Zo is duidelijk wat er tijdens de operatie gaat gebeuren. Daarna wordt je verdoofd. Afhankelijk van de ingreep en je medisch profiel is dat een lokale verdoving, een ruggenprik, of algehele narcose.

De operatie duurt 10 minuten tot een half uur. Nadien wordt een drukverband en mogelijk een gipsschoen aangebracht.

Herstel na de hamerteencorrectie

Als je onder narcose bent geweest, breng je de dag na de operatie door in het ziekenhuis om bij te komen. Bij lichtere verdoving kun je doorgaans dezelfde dag nog naar huis. Voordat je vertrekt, krijg je pijnbestrijding voor de eerste dagen. De fysiotherapeut zal voor vertrek instructies geven over je mobiliteit, waaronder het lopen met krukken.

Gedurende de eerste weken van het herstel mag je niet roken.

De tenen mogen niet worden belast, pas na drie tot vier weken is het bot daarvoor voldoende geheeld. Om de zwelling van je voet zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk je voet op een verhoging te leggen als je zit.

Na twee tot drie weken kun je terecht op de polikliniek voor een controle. Hiertoe wordt de gipsschoen verwijderd. De wond wordt geïnspecteerd en bij lichtere ingrepen is het nu tijd om de hechtingen en de stalen pennetjes te verwijderen. Bij ingrijpender correcties blijven de pennetjes zitten en krijg je een gipsschoen met loopzool. Gedurende vier weken mag je nu je voet voorzichtig wat meer belasten.

Er zullen later nog controles plaatsvinden, aan de hand waarvan het herstel wordt beoordeeld en afspraken worden gemaakt over verdere belasting van de voet. Uiteindelijk kunt je je eigen schoen weer aan.

Risico’s en complicaties

Correctieve operaties zijn niet bijzonder risicovol, maar er kan wel sprake zijn van de volgende ongemakken:

Specifiek:

 • Over-/ondercorrectie
 • Terugkeer van de scheefstand
 • Gevoelloosheid van de teen (beknelde zenuw, geneest binnen 1 jaar)
 • Verminderde buigkracht van de teen
 • Stijfheid van de teen

Algemeen:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Trombosebeen (roken)

Het resultaat

Doorgaans zijn correctieve operaties succesvol. Men ervaart niet langer pijn bij het lopen, heeft rechtere tenen, geen last meer van eeltknobbels en kan genieten van eigen schoeisel. De tenen worden echter niet kaarsrecht en kunnen na verloop van tijd weer een beetje krom gaan staan. Dit is echter niet ernstig.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Beliën, M. (2007) Operatieve zorg en technieken - Orthopedische chirurgie ISBN: 9789035229679
 • [2] https://www.amphia.nl/-/media/Amphia/Folders/OKA/6213-Hamerteen-of-klauwteen-correctie.pdf

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een hamerteen correctie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Deze behandeling heeft eindelijk gewerkt

  Door Mitch op

  Na jaren klooien met mijn tenen. Is
  het eindelijk een keer gelukt ik heb 23 operaties gehad aan in groeiende nagels en kalk nagels. Elke x kwam de nagel terug groeien deze x in het ziekenhuis laten doen en perfect. En valt in je verzekering. Ik ben egt tevreden met het resultaat

  Mijn tip: Als je twijfelt of niet durtf bespreek het met je arts ma loop er niet te lang mee rond

  Behandeld in Doetichem | Kosten: €540
 2. hamerteencorrectie

  Door JAN op

  vooraf uitgebreide informatie en onderzoeken alvorens dagopname . operatie geslaagd en genezing verloopt nagenoeg pijnloos. duurt totaal 2 maanden alvorens alles weer goed is hersteld. ben bijna op de helft en best tevreden over het verloop

  Mijn tip: doen

  Behandeld in utrecht | Kosten: €1600

Totaal: 2 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een hamerteen correctie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen benen & voeten? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Veelgestelde vragen

 • De orthopeed stelt aan de hand van je persoonlijke profiel een behandelingsplan op. Soms kan worden geadviseerd aangepast schoeisel of steunzolen te nemen. Wanneer dit echter niet voldoende is om je klachten te verhelpen, zal over worden gegaan tot een hamerteencorrectie.

 • Voorafgaand aan de operatie mag je je niet insmeren met crèmes en dergelijke. Dit om het risico op wondinfectie zo klein mogelijk te houden. Wanneer de ingreep in de operatiekamer plaatsvindt mag je 6 uur voor de operatie niets meer eten en tot 2 uur voor de operatie alleen nog heldere vloeistoffen drinken. Als je rookt wordt aangeraden enkele weken voor- en na de operatie volledig te stoppen. Door het roken genezen de wonden na de operatie namelijk minder goed en heb je meer kans op infecties. Wanneer je bloed verdunnende medicatie gebruikt, moet je dit melden aan de orthopeed. Het gebruik van sommige bloedverdunners moet voor de operatie namelijk worden gestopt.

 • Een hamerteencorrectie duurt gemiddeld tussen de 10 minuten en een half uur.

 • Welke verdoving je krijg hangt af van het type operatie dat je krijgt. Vaak wordt deze operatie poliklinisch onder plaatselijke verdoving gedaan.

  Bij hamer- en klauwteencorrecties die op de op de operatiekamer worden uitgevoerd kan een ruggenprik of algehele narcose worden gegeven. Als de omstandigheden het toelaten, zal dan vaak worden gekozen voor een ruggenprik, omdat deze minder belastend is voor het lichaam.

 • Bij de ingreep zelf voel je geen pijn. Wel kun je beweging voelen. Na de operatie kunt je wel last hebben van pijn. Je kan dan paracetamol nemen.

 • In principe kunnen de meeste mensen met een zittend beroep na 3 weken weer aan het werk. Mensen met een staand beroep kunnen vaak na 4 tot 6 weken weer aan het werk.

 • Bij een uitgebreide standscorrectie wordt vaak een ijzeren pennetje in de teen geplaatst voor de stabiliteit. Deze kan na 3-6 weken poliklinisch worden verwijderd.

  Het is van belang de voet de eerste twee weken goed hoog te houden, om zo zwellingen tegen te gaan. Door de zwelling is het vaak niet mogelijk om je eigen schoenen te dragen.

 • Je mag na enkele dagen rust weer voorzichtig op de voet lopen wanneer dit pijnvrij mogelijk is. Als er een pennetje is geplaatst mag je alleen op de hak of platte voet lopen, omdat het pennetje anders zou kunnen breken. Het is wel verstandig om veel te rusten en de voet goed hoog te houden om zwelling tegen te gaan. Vaak krijg je na de operatie een aangepaste schoen, omdat de voet nog te dik is voor je eigen schoenen.

 • Bij elke operatie kunnen complicaties optreden. Er kan een infectie ontstaan en de wond kan nabloeden. Het kan ook zijn dat de tenen na verloop van tijd toch weer kromtrekken. Ook kan de buig- en strekkracht van de teen kan minder worden. Meestal is dit niet nadelig voor de functie van de voet. Heel zelden treedt trombose of een doof gevoel in de teen of voet op.

 • Doorgaans zijn hamerteencorrecties erg succesvol. Na 6 weken zijn de meeste patiënten weer in staat hun bezigheden uit te voeren zoals voor de operatie. Pas na 6 maanden het uiteindelijke resultaat van de operatie echt goed zichtbaar.

 • Nee, het is na deze operatie niet toegestaan om zelf naar huis te rijden.

 • Of je je teen nog kunt buigen na de operatie is afhankelijk van het type operatie dat wordt gedaan. Je kunt je orthopeed vragen welk type operatie je krijgt.

 • Ja, soms krijgen mensen na verloop van tijd toch weer een hamerteen. Mocht dit gebeuren en heb je er last van, dan kan een tweede operatie nodig zijn om de pijn te verhelpen.

 • Als er sprake is van medische noodzaak, zal de verzekering de ingreep vaak vergoeden. De operatie wordt niet vergoed als er om cosmetische redenen een operatie gewenst is. Om zeker te weten of de ingreep vergoed wordt, raden we je aan om contact op te nemen met je zorgverzekering.