De hamerteen en de klauwteen zijn twee aandoeningen die sterk op elkaar lijken. Zij worden gekenmerkt door standsafwijking van een of meerdere van de kleine tenen.

  • Hamerteen: het gewricht tussen het eerste kootje en het tweede kootje is gebogen.
  • Klauwteen: een hamerteen met daarbij een overstrekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

De standsafwijking is gelegen in een verstoring van de functie van de kleine voetspieren. Deze verstoring kan worden veroorzaakt door ouderdom, diabetes, letsel, reuma of scheefstand van de grote teen.

Het consult

De arts die hamer- of klauwtenen behandelt, is orthopeed (specialist op het gebied van botten, pezen en spieren). Hij zal je klachten met je bespreken en onderzoeken of je geholpen bent met (semi-) orthopedisch schoeisel. Dat is een op maat gemaakte schoen met meer ruimte voor de tenen. Voorts voorziet de schoen in een betere ondersteuning van de voet, waardoor de druk beter over de tenen en de ondervoet wordt verdeeld.

Mocht dit schoeisel geen adequate oplossing blijken, dan is een operatieve correctie mogelijk.

De orthopeed zal naast je medische achtergrond en historie vragen naar je sportactiviteiten. Daarna maakt hij een analyse van je tenen. Ook maakt hij een röntgenfoto om de mate en de aard van de scheefstand te beoordelen. De behandeling zal op al deze factoren worden afgestemd.

Operatieve correctie van de voet

Er zijn verschillende correcties mogelijk.

Standaard standscorrectie

Een milde tot matige hamerteen wordt behandeld door het gewricht tussen het eerste kootje en het middelste kootje te verwijderen. Daarvoor wordt een sneetje gemaakt bovenop het gewricht, waarbij ook de eeltplek wordt verwijderd. Daarna wordt de teen in de correcte stand gezet, mogelijk met behulp van een ijzeren pinnetje. Dit pinnetje zal na verloop van tijd weer worden weggehaald.

Uitgebreide standscorrectie

Klauwtenen en ernstige hamertenen vergen een uitgebreider behandeling. Hierbij wordt in aanvulling op de standaard standscorrectie nog een andere correctie uitgevoerd. Hiertoe wordt eerst het kapsel van het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje losgemaakt. Daarna wordt de strekpees van de teen iets opgerekt zodat de teen mooi recht wordt. Voor de stabiliteit wordt ook hier mogelijk een ijzeren pennetje in de teen aangebracht, dat na verloop van tijd verwijderd wordt.

Voorafgaand aan de behandeling is het verstandig loopkrukken aan te schaffen. Ook mag je enkele weken voor de operatie niet roken. Vlak voor de operatie dient je voet schoon te zijn en de teennagels moeten zijn geknipt. Pas op voor wondjes, die vergroten de kans op infectie. Mogelijk moet de operatie zelfs worden uitgesteld.

Op de dag van de operatie wordt je ontvangen in het ziekenhuis. Na de intake zul je samen met de arts de te opereren voet inspecteren. De arts betekent de tenen met een markeerstift. Zo is duidelijk wat er tijdens de operatie gaat gebeuren. Daarna wordt je verdoofd. Afhankelijk van de ingreep en je medisch profiel is dat een lokale verdoving, een ruggenprik, of algehele narcose.

De operatie duurt 10 minuten tot een half uur. Nadien wordt een drukverband en mogelijk een gipsschoen aangebracht.

Herstel na de hamerteencorrectie

Als je onder narcose bent geweest, breng je de dag na de operatie door in het ziekenhuis om bij te komen. Bij lichtere verdoving kun je doorgaans dezelfde dag nog naar huis. Voordat je vertrekt, krijg je pijnbestrijding voor de eerste dagen. De fysiotherapeut zal voor vertrek instructies geven over je mobiliteit, waaronder het lopen met krukken.

Gedurende de eerste weken van het herstel mag je niet roken.

De tenen mogen niet worden belast, pas na drie tot vier weken is het bot daarvoor voldoende geheeld. Om de zwelling van je voet zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk je voet op een verhoging te leggen als je zit.

Na twee tot drie weken kun je terecht op de polikliniek voor een controle. Hiertoe wordt de gipsschoen verwijderd. De wond wordt geïnspecteerd en bij lichtere ingrepen is het nu tijd om de hechtingen en de stalen pennetjes te verwijderen. Bij ingrijpender correcties blijven de pennetjes zitten en krijg je een gipsschoen met loopzool. Gedurende vier weken mag je nu je voet voorzichtig wat meer belasten.

Er zullen later nog controles plaatsvinden, aan de hand waarvan het herstel wordt beoordeeld en afspraken worden gemaakt over verdere belasting van de voet. Uiteindelijk kunt je je eigen schoen weer aan.

Risico’s en complicaties

Correctieve operaties zijn niet bijzonder risicovol, maar er kan wel sprake zijn van de volgende ongemakken:

Specifiek:

  • Over-/ondercorrectie
  • Terugkeer van de scheefstand
  • Gevoelloosheid van de teen (beknelde zenuw, geneest binnen 1 jaar)
  • Verminderde buigkracht van de teen
  • Stijfheid van de teen

Algemeen:

  • Nabloeding
  • Infectie
  • Trombosebeen (roken)

Het resultaat

Doorgaans zijn correctieve operaties succesvol. Men ervaart niet langer pijn bij het lopen, heeft rechtere tenen, geen last meer van eeltknobbels en kan genieten van eigen schoeisel. De tenen worden echter niet kaarsrecht en kunnen na verloop van tijd weer een beetje krom gaan staan. Dit is echter niet ernstig.

Klinieken en kosten

Op dit moment hebben wij geen klinieken geïndexeerd die een hamerteen correctie aanbieden.