Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een hamerteen correctie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een hamerteen correctie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een hamerteen correctie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een hamer- of klauwteencorrectie in aanmerking?

De orthopeed stelt aan de hand van je persoonlijke profiel een behandelingsplan op. Soms kan worden geadviseerd aangepast schoeisel of steunzolen te nemen. Wanneer dit echter niet voldoende is om je klachten te verhelpen, zal over worden gegaan tot een hamerteencorrectie.

Hoe bereid ik mij voor op deze ingreep?

Voorafgaand aan de operatie mag je je niet insmeren met crèmes en dergelijke. Dit om het risico op wondinfectie zo klein mogelijk te houden. Wanneer de ingreep in de operatiekamer plaatsvindt mag je 6 uur voor de operatie niets meer eten en tot 2 uur voor de operatie alleen nog heldere vloeistoffen drinken. Als je rookt wordt aangeraden enkele weken voor- en na de operatie volledig te stoppen. Door het roken genezen de wonden na de operatie namelijk minder goed en heb je meer kans op infecties. Wanneer je bloed verdunnende medicatie gebruikt, moet je dit melden aan de orthopeed. Het gebruik van sommige bloedverdunners moet voor de operatie namelijk worden gestopt.

Hoe lang duurt een hamer- of klauwteencorrectie?

Een hamerteencorrectie duurt gemiddeld tussen de 10 minuten en een half uur.

Hoe zit het met narcose/verdoving?

Welke verdoving je krijg hangt af van het type operatie dat je krijgt. Vaak wordt deze operatie poliklinisch onder plaatselijke verdoving gedaan.

Bij hamer- en klauwteencorrecties die op de op de operatiekamer worden uitgevoerd kan een ruggenprik of algehele narcose worden gegeven. Als de omstandigheden het toelaten, zal dan vaak worden gekozen voor een ruggenprik, omdat deze minder belastend is voor het lichaam.

Is een hamerteencorrectie pijnlijk?

Bij de ingreep zelf voel je geen pijn. Wel kun je beweging voelen. Na de operatie kunt je wel last hebben van pijn. Je kan dan paracetamol nemen.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

In principe kunnen de meeste mensen met een zittend beroep na 3 weken weer aan het werk. Mensen met een staand beroep kunnen vaak na 4 tot 6 weken weer aan het werk.

Hoe is het natraject bij deze operatie?

Bij een uitgebreide standscorrectie wordt vaak een ijzeren pennetje in de teen geplaatst voor de stabiliteit. Deze kan na 3-6 weken poliklinisch worden verwijderd.

Het is van belang de voet de eerste twee weken goed hoog te houden, om zo zwellingen tegen te gaan. Door de zwelling is het vaak niet mogelijk om je eigen schoenen te dragen.

Mag ik meteen lopen na de operatie?

Je mag na enkele dagen rust weer voorzichtig op de voet lopen wanneer dit pijnvrij mogelijk is. Als er een pennetje is geplaatst mag je alleen op de hak of platte voet lopen, omdat het pennetje anders zou kunnen breken. Het is wel verstandig om veel te rusten en de voet goed hoog te houden om zwelling tegen te gaan. Vaak krijg je na de operatie een aangepaste schoen, omdat de voet nog te dik is voor je eigen schoenen.

Wat zijn de complicaties bij deze operatie?

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden. Er kan een infectie ontstaan en de wond kan nabloeden. Het kan ook zijn dat de tenen na verloop van tijd toch weer kromtrekken. Ook kan de buig- en strekkracht van de teen kan minder worden. Meestal is dit niet nadelig voor de functie van de voet. Heel zelden treedt trombose of een doof gevoel in de teen of voet op.

Hoe is het resultaat van de operatie?

Doorgaans zijn hamerteencorrecties erg succesvol. Na 6 weken zijn de meeste patiënten weer in staat hun bezigheden uit te voeren zoals voor de operatie. Pas na 6 maanden het uiteindelijke resultaat van de operatie echt goed zichtbaar.

Mag ik na deze operatie zelf naar huis autorijden?

Nee, het is na deze operatie niet toegestaan om zelf naar huis te rijden.

Kan ik mijn teen nog buigen na de operatie?

Of je je teen nog kunt buigen na de operatie is afhankelijk van het type operatie dat wordt gedaan. Je kunt je orthopeed vragen welk type operatie je krijgt.

Kan ik opnieuw een hamerteen krijgen na een hamerteencorrectie?

Ja, soms krijgen mensen na verloop van tijd toch weer een hamerteen. Mocht dit gebeuren en heb je er last van, dan kan een tweede operatie nodig zijn om de pijn te verhelpen.

Wordt deze ingreep vergoed door mijn verzekering?

Als er sprake is van medische noodzaak, zal de verzekering de ingreep vaak vergoeden. De operatie wordt niet vergoed als er om cosmetische redenen een operatie gewenst is. Om zeker te weten of de ingreep vergoed wordt, raden we je aan om contact op te nemen met je zorgverzekering.