Dunne kuiten? Vergroot je kuitspieren met kuitimplantaten

Bij veel mannen én vrouwen worden de kuitspieren niet voller na regelmatig en intensief sporten. Daarnaast bestaan er ziektes waardoor de kuitspieren onderontwikkeld zijn en blijven. Hierbij moet je denken aan ziektes zoals een klompvoet, spastische verlamming of een open ruggetje. Ook kunnen de kuiten misvormd zijn door bijvoorbeeld een letsel, zoals een brandwond of een ontsteking.

In al deze gevallen kan een kuitvergroting een oplossing zijn om de dunne kuiten meer omvang te geven. Dit gebeurt door middel van het plaatsen van implantaten. Er worden verschillende kuitimplantaten gebruikt, afhankelijk van de vorm van de kuiten. Deze implantaten worden meestal via een sneetje in de knieholte op de spier geplaatst.

Het consult

Voordat je een kuitvergroting ondergaat heb je eerst een gesprek met de plastisch chirurg. Die zal je wensen en verwachtingen met je bespreken. De plastisch chirurg zal je kuiten bekijken en bespreken of een kuitspiervergroting je wensen zal vervullen. Verder zal hij de procedure en de eventuele risico’s en complicaties met je bespreken.

Als je de ingreep wilt ondergaan, zal de plastisch chirurg nagaan in hoeverre je gezond bent. Hij zal je vragen naar:

 • Gezondheidsklachten op het moment
 • (Doorgemaakte) ziekten
 • Medicijngebruik
 • Allergieën

Samen met de plastisch chirurg wordt uiteindelijk de grootte van de implantaten bepaald. Er wordt gekeken welke grootte het beste bij je past en aan je wensen voldoet.

Kuitvergroting - de operatie

Illustratie kuitspiervergroting
Kuitimplantaten zijn er in verschillende vormen en groottes. Vaak worden een klein en groot implantaat geplaatst om zowel de binnen- als buitenkant op te vullen. (Foto © Laboratoires Sebbin)

Een kuitvergroting wordt meestal onder volledige verdoving uitgevoerd. Een enkele keer volstaat een ruggenprik. Wat in jouw geval het beste is zal in samenspraak met de chirurg besloten worden.

De plaats van het sneetje om de implantaten te plaatsen kan verschillen. Dit hangt onder andere af van hoe de kuiten vergroot worden. Maar het is afhankelijk van de vorm van de kuiten en je wensen:

 • Binnenkant kuit moet opgevuld worden: sneetje aan binnenkant knieholte; plaatsing van 1 kuitimplantaat
 • Buitenkant kuit moet opgevuld worden: sneetje aan buitenkant knieholte; plaatsing van 1 kuitimplantaat
 • Zowel de binnen- als buitenkant van kuit moeten opgevuld worden: horizontale snede over het midden van de knieholte; plaatsing van 2 kuitimplantaten, zowel aan de binnen- als buitenkant van de kuit

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de kuitvergroting

De operatie duurt ongeveer 3 kwartier tot 1 uur. De operatie kan in dagbehandeling gedaan worden, maar meestal blijf je nog een nachtje in de kliniek.

Doordat de implantaten wat druk geven op de kuiten, kun je na de operatie wat pijn ervaren. Hier kun je paracetamol voor nemen. Mocht het nodig zijn, dan kan de arts wat sterkere pijnstilling voorschrijven. De pijn zal na enkele dagen afnemen. Ook zullen de kuiten de eerste weken wat gezwollen en soms ook wel blauw zijn. Dit moet ongeveer na 2 weken afnemen.

Meteen na de operatie zul je een drukkend verband rond de kuiten krijgen of een paar stevige elastische kousen. Dit om de implantaten goed op hun plaats te houden en goed vast te laten groeien. Deze kousen zul je gedurende 6 weken dag en nacht moeten dragen.

Verder is het verstandig rekening te houden met het volgende:

 • Soms worden er tijdelijk bloedverdunners voorgeschreven om trombose te voorkomen
 • Vaak zijn de hechtingen oplosbaar; onoplosbare hechtingen worden na 2 weken verwijderd
 • Het kan handig zijn de eerste 2 a 3 dagen loopkrukken te gebruiken
 • De eerste 2 weken is het verstandig niet teveel te lopen en de benen hoog te leggen
 • Je mag de eerste 6 weken geen zware arbeid verrichten en sporten

Risico’s en complicaties kuitvergroting met implantaten

Aan elke operatie zijn risico’s en complicaties verbonden. Zo ook aan een kuitspiervergroting. De risico’s zijn echter gering. Je moet rekening houden met:

 • Infectie
 • Nabloeding
 • Allergische reactie. Bijvoorbeeld op het kuitimplantaat (zeldzaam)
 • Blauwe plekken en zwellingen
 • Slecht genezende wond (vooral bij roken!)
 • Verschuiven van de implantaten

Resultaat

Het plaatsten van implantaten in de kuiten, geeft een blijvend resultaat. De littekens die na de operatie achterblijven, zullen vrijwel niet zichtbaar zijn. Over het algemeen zal er een dun litteken achter blijven in de knieholte. Verder zal het eindresultaat van de ingreep pas na 3 maanden zichtbaar zijn. De meeste zwelling is dan verdwenen en de huid heeft zich dan aangepast aan de nieuwe kuitvorm.


Bronnen & Literatuur

 • [1] https://emedicine.medscape.com/article/1271957-overview
 • [2] https://www.isaps.org/procedures/body/calf-implants/
 • [3] http://www.polytech-health-aesthetics.com/index.php/en/products/body-contouring/calf-implants

Prijzen

Behandeling Prijs
Kuitvergroting € 4200,00

Totaal 1 ZKN-gecertificeerde kliniek geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een kuitvergroting, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een kuitvergroting en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Vind een kliniek

Meer dan 1 locaties die deze behandeling aanbieden