Liposuctie betekent het wegzuigen van vet, en is een standaardbenaming voor een groep behandelingen die kan worden toegepast om plaatselijk vet te verwijderen. Met een liposuctie-behandeling kan de contour van de benen en billen aanzienlijk verbeterd worden.

Op deze pagina lees je hoe een liposuctie-behandeling van de benen in zijn werk gaat en wat de risico's en te verwachten resultaten zijn.

plaatje Liposuctie benen
Het opslaan van vet in je lichaam wordt met name hormonaal geregeld. Vetpockets bevinden zich daarom bij vrouwen op andere plekken dan bij mannen. Op de afbeelding hierboven zie je waar de vetpockets zich meestal bevinden.

Voor wie is liposuctie geschikt?

Liposuctie is een goede behandeling voor vrijwel alle vrouwen en mannen die zich storen aan hun lichaamscontouren. Liposuctie kan soms ook een effectieve behandeling zijn om klachten te verminderen. Dit is vooral het geval bij vrouwen die lijden aan lipoedeem.

Degenen die het meest in aanmerking komen voor een liposuctie behandeling zijn mensen met hardnekkige vetophopingen die regelmatig sporten of in beweging zijn en een gezond voedingspatroon hebben.

Liposuctie is in principe geen goede behandeling als er sprake is van overgewicht of obesitas. In dat geval dient er eerst afgevallen te worden.

Liposuctie is ook geen behandeling voor cellulitis: een ‘sinaasappelhuid’ gaat in principe niet weg door een liposuctie-behandeling, al kan deze wel minder zichtbaar worden. Daarnaast wordt liposuctie afgeraden tijdens zwangerschappen.

Het liposuctie consult

Als je een liposuctie-behandeling overweegt, zul je eerst een afspraak maken met een plastisch chirurg of cosmetisch arts. Tijdens dit eerste consult zal de arts aan je vragen waarom je een liposuctie wilt en wat je verwachtingen zijn. De arts kan je vertellen in hoeverre je verwachtingen realistisch zijn, en zal proberen al je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

De arts zal vervolgens je lichaam en benen onderzoeken. De arts zal je tijdens dit onderzoek vragen wat je graag zou willen veranderen aan je bovenbenen of kuiten.

Vlak voor de operatie wordt dit overigens nogmaals besproken en dan wordt heel precies op je huid getekend wat weggehaald moet worden en waar de tumescente vloeistof in het lichaam zal worden gebracht.

Andere zaken die tijdens het consult door je arts gevraagd of besproken kunnen worden, zijn:

  • Je medische geschiedenis, gebruik van medicijnen, allergieën.
  • Je huidige, algemene gezondheidstoestand.
  • Eventuele eerdere operaties.
  • Het beoordelen van je huid.

De procedure - liposuctie van de benen

Een liposuctie behandeling van de bovenbenen of onderbenen (kuiten) kan worden uitgevoerd onder lokale verdoving of volledige narcose. Welke methode gekozen wordt is vooral afhankelijk van de achtergrond en opleiding van de arts.

Liposuctie onder narcose

De ingreep begint altijd met het markeren van je huid. Zo kan de arts gedetailleerd aangeven waar het vet verwijderd dient te worden. Daarna wordt je door een anesthesist onder narcose gebracht.

De arts maakt vervolgens kleine sneetjes (incisies) in je huid. Dit doet de arts bij voorkeur op plaatsen die later niet op zullen vallen, zoals in een huidplooi.

Via de gemaakte sneetjes wordt eerst een vloeistof (tumescent vloeistof) in het gebied gespoten wat er voor moet zorgen dat de vetcellen gemakkelijker op te zuigen zijn. Ook zorgt deze vloeistof ervoor dat er minder bloedverlies optreedt. De vloeistof moet even inwerken. Daarna kan de arts met een slangetje die aangesloten is op een zuigpomp via de incisies het overtollige vetweefsel wegzuigen.

Af en toe zal de chirurg controleren of het gewenste resultaat bereikt is en als dit het geval is, worden de sneetjes afgeplakt. Als de wondjes wat groter zijn dan zullen deze soms gehecht dienen te worden. Soms worden in de wondjes nog dunne slangetjes (drains) gedaan zodat overtollig wondvocht weggezogen kan worden maar dit is meestal niet nodig.

Vooral plastisch chirurgen voeren nog geregeld liposucties onder volledige narcose uit.

Liposuctie onder lokale verdoving (TLA)

Wannneer je behandeld wordt door een dermatoloog of cosmetisch arts dan zal de liposuctie meestal onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Maar ook steeds meer plastische chirurgen kiezen voor deze methode.

De verdoving wordt in dit geval bereikt door grote hoeveelheden (liters) van een sterk verdunde oplossing met een lokaal verdovingsmiddel in het te behandelen gebied te spuiten. Dit wordt wel tumescente lokale anesthesie (TLA) genoemd.

Bij deze verdovingstechniek wordt de tumescente vloeistof langzaam ingespoten. Vaak duurt dit proces tenminste 30 minuten tot anderhalf uur. Na het inspuiten van de tumescente vloeistof wordt nog zeker 30 minuten gewacht voordat overgegaan wordt tot de liposuctie.

Bij deze vorm van liposuctie wordt gewerkt met kleine liposuctienaalden, met een omvang van zo'n 3 tot 4 mm. Deze worden al zigzaggend door de benen bewogen en zuigen zo gelijkmatig mogelijk al het ongewenste vet weg.

Bij een liposuctie onder TLA zullen de kleine incisiewonden (3-4 mm) in principe niet gehecht worden. Dit zorgt voor een natuurlijke afvoer van wondvocht.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na liposuctie van de benen

Het herstel na de behandeling is afhankelijk van de gekozen methode.

Herstel na een liposuctie onder volledige narcose

Als er drains geplaatst zijn, dan worden deze verwijderd als er bijna geen wondvochtproductie meer is. Meestal is dit na één of twee dagen. De hechtingen worden na één tot twee weken verwijderd.

Direct na de ingreep moet je een strakke pantybroek (drukkleding) dragen. De pantybroek is nodig voor een goed herstel. Door de hoge druk kan de huid weer goed samen verkleven met de onderlaag. De broek moet vaak tenminste gedurende 2 weken gedragen worden.

24 uur na de operatie mag je jezelf wassen en zelfs douchen, daarvoor mag de panty wel even uit. Verder moet de onderkleding vier tot zes weken dag en nacht gedragen worden. Hoewel aan de buitenkant bijna niks te zien is, zit onder je huid een flinke wond en die moet goed kunnen helen.

Na de operatie kan je een flink beurs gevoel verwachten, een gezwollen huid en pijnlijke blauwe plekken. Hoe groter het behandelde gebied, hoe meer last je na de operatie hebt en hoe groter het gebied met blauwe plekken ook is. Wel is het zo dat het per persoon verschilt hoe gevoelig je bent om blauwe plekken te krijgen. Ook is dit erg afhankelijk van de expertise van de arts.

Tegen de pijn kan je paracetamol slikken en meestal helpt dit voldoende. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het verstandig contact op te nemen met je behandelend arts.

De verkleuringen, zoals de blauwe plekken kunnen wel een maand te zien zijn. Ook kan je dikke enkels krijgen door vochtophoping (oedeem). Dit trekt na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg.

De zwelling kan erg lang te zien zijn, wel tot enkele maanden na de operatie. Verder kan de huid van je benen of dijen wat doof aanvoelen en ook dit kan een paar maanden duren. Als je last krijgt van bloedarmoede of daar al last van hebt voor de behandeling, worden soms ijzertabletten voorgeschreven.

Herstel na een liposuctie onder lokale verdoving

Na de ingreep worden je benen verbonden. Ook krijg je dan direct een strakke pantybroek aan, die zorgt voor een snellere en betere genezing.

De dag na de de behandeling mag je meestal al weer douchen. De meeste mensen kunnen daarnaast vaak na een dag of drie a vier weer gaan werken. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het type werk dat je doet.

De verdoving werkt vaak nog enkele uren tot een dag door na de behandeling. Hierdoor kunnen de benen eerst nog wat verdoofd aanvoelen.

De elastische pantybroek moet meestal tenminste 2 weken gedragen worden. Tijdens deze periode is het aan te raden om niet te sporten.

Risico’s en complicaties van liposuctie

Zoals bij elke operatie zijn er risico’s en mogelijke complicaties verbonden aan een liposuctie behandeling.

De kans op complicaties is vaak iets groter als de ingreep wordt uitgevoerd onder narcose. Hierdoor kunnen complicaties optreden van de narcose, zoals trombose of infecties. Dit komt echter weinig voor.

De meerderheid van de mensen die een liposuctie laten doen, hebben hierna een voorspoedig herstel. Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd, of is het resultaat wat asymmetrisch. Dan is het nodig een aanvullende liposuctie uit te voeren.

Hieronder nog even op een rijtje de risico’s van een liposuctie behandeling:

  • Infectie van het geopereerde gebied.
  • Trombophlebitis (ontsteking van de aderen, bij deze ingreep gaat het dan om de aderen in je been).
  • Asymmetrie.
  • Onregelmatig huidoppervlak (bobbelig).
  • Niet genoeg vetweefsel verwijderd.

Het resultaat

Het resultaat is pas goed te zien als alle zwelling is weggetrokken. Dit is pas het geval na drie tot zes maanden. Volledige symmetrie is vaak niet te garanderen, omdat het tijdens de behandeling lastig te bepalen is hoeveel vet er al weggezogen is. Dit is vooral het geval als de ingreep onder volledige narcose wordt uitgevoerd.

Het resultaat van een liposuctie is blijvend. De weggehaalde vetcellen kunnen namelijk niet meer terugkeren. Wel kunnen nog bestaande vetcellen toenemen in omvang wanneer je (fors) in gewicht toeneemt.

Er blijven meestal nauwelijks littekens achter. En als ze er wel zijn, dan zijn ze vaak minuscuul klein. De meeste mensen zijn tevreden met de resultaten.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 17 ZKN-gecertificeerde klinieken die een liposuctie behandeling aanbieden. De kosten van een liposuctie behandeling bedragen gemiddeld € 1556,18.