Liposuctie betekent wegzuigen van vet, en is een goede behandeling voor mensen die zich storen aan lokale ongewenste vetopslag. Een voorwaarde voor een liposuctie behandeling is dat je huid elastisch genoeg is. Is dit niet het geval, dan kan je beter kiezen voor een andere behandeling, namelijk dermo-lipectomie. Hierbij worden zowel het vet- als het huidweefsel weggesneden zodat je slanke benen krijgt.

Het nadeel van een behandeling met dermolipectomie is dat er grote littekens ontstaan. Dit is bij liposuctie niet het geval, zoals je hieronder kunt lezen.

afbeelding Liposuctie benen
Het opslaan van vet in je lichaam wordt met name hormonaal geregeld. Vetpockets bevinden zich daarom bij vrouwen op andere plekken dan bij mannen. Op de afbeelding hierboven zie je waar de vetpockets zich meestal bevinden.

Liposuctie is geen behandeling voor overgewicht of obesitas (zoals bijvoorbeeld een maagband of maagverkleining) maar zorgt voor contourverbetering. Liposuctie is ook geen behandeling voor cellulitis: een ‘sinaasappelhuid’ gaat niet weg door een liposuctie behandeling.

Degenen die het meest in aanmerking komen voor liposuctie behandeling zijn mensen met hardnekkige vetophopingen die regelmatig sporten of in beweging zijn en een gezond voedingspatroon hebben.

Het liposuctie consult

Als je een liposuctie behandeling overweegt, zul je eerst een afspraak maken met een plastisch chirurg. Tijdens dit eerste consult zal de arts aan je vragen waarom je een liposuctie wilt en wat je verwachtingen ervan zijn. Ook kunnen vragen die je hebt besproken worden.

De plastisch chirurg zal jou tijdens het consult ook uitleggen hoe alles in zijn werk zal gaan. Bijvoorbeeld welke aanpak bij jou het beste is, wat de risico’s zijn en wat je kan verwachten van het uiteindelijke resultaat. Ook zal de arts precies willen weten wat je graag zou willen veranderen aan je bovenbenen en hoeveel vetweefsel er ongeveer weggehaald moet worden. Vlak voor de operatie wordt dit overigens nomaals besproken en dan wordt heel precies op je huid getekend wat weggehaald moet worden. Houdt er rekening mee dat putjes in de huid of een ‘sinaasappelhuid’ niet weggaan door de liposuctie. Andere zaken die tijdens het consult door je arts gevraagd of besproken kunnen worden, zijn:

  • Medische geschiedenis, gebruik van medicijnen, allergieën
  • Je huidige, algemene gezondheidstoestand
  • Eventuele eerdere operaties
  • Voelen of je huid elastisch genoeg is voor de ingreep
  • Het bekijken van je benen door de arts

De procedure - liposuctie van de benen

Een liposuctie behandeling van de dijen of bovenbenen vindt plaats onder volledige verdoving. Waarschijnlijk moet je ook een aantal dagen in het ziekenhuis blijven. Het is afhankelijk van je persoonlijke situatie hoe lang dit is.

Voordat de ingreep plaatsvindt, zal de plastisch chirurg het gebied waar het vetweefsel weggehaald moet worden markeren op je huid. Daarna wordt je onder verdoving gebracht.

De arts maakt vervolgens kleine sneetjes (incisies) in je huid op plaatsen die later niet op zullen vallen, zoals in een huidplooi. Via deze sneetjes wordt eerst vloeistof in het gebied gespoten wat er voor moet zorgen dat de vetcellen gemakkelijker op te zuigen zijn. Ook zorgt deze vloeistof ervoor dat er minder bloedverlies optreedt. De vloeistof moet even inwerken. Daarna kan de arts met een slangetje die aangesloten is op een zuigpomp via de incisies het overtollige vetweefsel wegzuigen.

Af en toe zal de arts even controleren of het gewenste resultaat bereikt is en als dit het geval is, worden de sneetjes gehecht. De huid zal zich minder oprekken over het nieuw gevormde oppervlak. Soms worden in de wondjes nog dunne slangetjes (drains) gedaan zodat overtollig wondvocht weggezogen kan worden maar dit is niet altijd nodig.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na liposuctie van de benen

Als er drains geplaatst zijn, dan worden deze verwijderd als er bijna geen wondvochtproductie meer is. Meestal is dit na één of twee dagen. De hechtingen worden na één tot twee weken verwijderd.

Direct na de ingreep moet je een strakke pantybroek dragen. Ook deze wordt niet vergoed door de verzekering en komt dus voor eigen rekening. De pantybroek is nodig voor een goed herstel. Door de hoge druk kan de huid weer goed samen verkleven met de onderlaag. 24 uur na de operatie mag je jezelf wassen en zelfs douchen, daarvoor mag de panty wel even uit. Verder moet de onderkleding vier tot zes weken dag en nacht gedragen worden. Hoewel aan de buitenkant bijna niks te zien is, zit onder je huid een flinke wond en die moet goed kunnen helen.

Na de operatie kan je een flink beurs gevoel verwachten, een gezwollen huid en pijnlijke blauwe plekken. Hoe groter het behandelde gebied, hoe meer last je na de operatie hebt en hoe groter het gebied met blauwe plekken ook is. Wel is het zo dat het per persoon verschilt hoe gevoelig je bent om blauwe plekken te krijgen.

Tegen de pijn kan je paracetamol slikken en meestel helpt dit voldoende. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het verstandig contact op te nemen met je behandelend arts. De verkleuringen, zoals de blauwe plekken kunnen wel een maand te zien zijn. Ook kan je dikke enkels krijgen door vochtophoping (oedeem). Dit trekt na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg. De zwelling kan erg lang te zien zijn, wel tot enkele maanden na de operatie. Verder kan de huid van je benen of dijen wat doof aanvoelen en ook dit kan een paar maanden duren. Als je last krijgt van bloedarmoede of daar al last van hebt voor de behandeling, worden soms ijzertabletten voorgeschreven.

Risico’s en complicaties van liposuctie

Zoals bij elke operatie, zijn er risico’s en mogelijke complicaties verbonden aan een liposuctie behandeling. Vergeet niet dat het een chirurgische ingreep is onder algehele verdoving. Hierdoor kunnen complicaties optreden van de narcose zoals trombose of infecties. Dit komt echter weinig voor. De meerderheid van de mensen die een liposuctie laten doen, hebben hierna een voorspoedig herstel. Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd, of is het resultaat erg asymmetrisch. Dan is het nodig een aanvullende liposuctie uit te voeren.

Hieronder nog even op een rijtje de risico’s van een liposuctie behandeling:

  • Infectie van het geopereerde gebied
  • Trombophlebitis (ontsteking van de aderen, bij deze ingreep gaat het dan om de aderen in je been)
  • Asymmetrie
  • Onregelmatig huidoppervlak
  • Niet genoeg vetweefsel verwijderd

Het resultaat

Het resultaat is pas goed te zien als alle zwelling en blauwe plekken zijn weggetrokken. Dit is pas het geval na drie tot zes maanden. Symmetrie is niet gegarandeerd omdat het tijdens de behandeling lastig te bepalen is hoeveel vet er al weggezogen is. Wel is de kans heel groot dat er geen nieuwe abnormale vetophoping optreedt. Dat betekent dat als je aankomt, het vetweefsel gelijkmatiger over je lichaam verdeeld zal worden dan voor de behandeling. De behandeling heeft dus meestal een blijvend resultaat.

De littekens die overblijven na de operatie, zijn vaak zo’n 1 à 2 centimeter en in een bestaande huidplooi verstopt zodat je ze bijna niet ziet. De meeste mensen zijn tevreden met de resultaten.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 14 ZKN-gecertificeerde klinieken die een liposuctie behandeling aanbieden. De kosten van een liposuctie behandeling bedragen gemiddeld € 1603,46.