Slanke benen en dijen met een liposuctie behandeling

Liposuctie betekent het wegzuigen van vet, en is een standaardbenaming voor een groep behandelingen die kan worden toegepast om plaatselijk vet te verwijderen. Met een liposuctie-behandeling kan de contour van de benen en billen aanzienlijk verbeterd worden.

Op deze pagina lees je hoe een liposuctie-behandeling van de benen in zijn werk gaat en wat de risico's en te verwachten resultaten zijn.

foto benen
Het opslaan van vet in je lichaam wordt met name hormonaal geregeld. Vetpockets bevinden zich daarom bij vrouwen op andere plekken dan bij mannen. Op de afbeelding hierboven zie je waar de vetpockets zich meestal bevinden.

Voor wie is liposuctie geschikt?

Liposuctie is een goede behandeling voor vrijwel alle vrouwen en mannen die zich storen aan hun lichaamscontouren. Liposuctie kan soms ook een effectieve behandeling zijn om klachten te verminderen. Dit is vooral het geval bij vrouwen die lijden aan lipoedeem.

Degenen die het meest in aanmerking komen voor een liposuctie behandeling zijn mensen met hardnekkige vetophopingen die regelmatig sporten of in beweging zijn en een gezond voedingspatroon hebben.

Liposuctie is in principe geen goede behandeling als er sprake is van overgewicht of obesitas. In dat geval dient er eerst afgevallen te worden.

Liposuctie is ook geen behandeling voor cellulitis: een ‘sinaasappelhuid’ gaat in principe niet weg door een liposuctie-behandeling, al kan deze wel minder zichtbaar worden. Daarnaast wordt liposuctie afgeraden tijdens zwangerschappen.

Het liposuctie consult

Als je een liposuctie-behandeling overweegt, zul je eerst een afspraak maken met een plastisch chirurg of cosmetisch arts. Tijdens dit eerste consult zal de arts aan je vragen waarom je een liposuctie wilt en wat je verwachtingen zijn. De arts kan je vertellen in hoeverre je verwachtingen realistisch zijn, en zal proberen al je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

De arts zal vervolgens je lichaam en benen onderzoeken. De arts zal je tijdens dit onderzoek vragen wat je graag zou willen veranderen aan je bovenbenen of kuiten.

Vlak voor de operatie wordt dit overigens nogmaals besproken en dan wordt heel precies op je huid getekend wat weggehaald moet worden en waar de tumescente vloeistof in het lichaam zal worden gebracht.

Andere zaken die tijdens het consult door je arts gevraagd of besproken kunnen worden, zijn:

  • Je medische geschiedenis, gebruik van medicijnen, allergieën.
  • Je huidige, algemene gezondheidstoestand.
  • Eventuele eerdere operaties.
  • Het beoordelen van je huid.
Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een liposuctie behandeling bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
  • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
  • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
  • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
  • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
  • Geen wachtlijsten
  • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De procedure - liposuctie van de benen

Een liposuctie behandeling van de bovenbenen of onderbenen (kuiten) kan worden uitgevoerd onder lokale verdoving of volledige narcose. Welke methode gekozen wordt is vooral afhankelijk van de achtergrond en opleiding van de arts.

Liposuctie onder narcose

De ingreep begint altijd met het markeren van je huid. Zo kan de arts gedetailleerd aangeven waar het vet verwijderd dient te worden. Daarna wordt je door een anesthesist onder narcose gebracht.

De arts maakt vervolgens kleine sneetjes (incisies) in je huid. Dit doet de arts bij voorkeur op plaatsen die later niet op zullen vallen, zoals in een huidplooi.

Via de gemaakte sneetjes wordt eerst een vloeistof (tumescent vloeistof) in het gebied gespoten wat er voor moet zorgen dat de vetcellen gemakkelijker op te zuigen zijn. Ook zorgt deze vloeistof ervoor dat er minder bloedverlies optreedt. De vloeistof moet even inwerken. Daarna kan de arts met een slangetje die aangesloten is op een zuigpomp via de incisies het overtollige vetweefsel wegzuigen.

Af en toe zal de chirurg controleren of het gewenste resultaat bereikt is en als dit het geval is, worden de sneetjes afgeplakt. Als de wondjes wat groter zijn dan zullen deze soms gehecht dienen te worden. Soms worden in de wondjes nog dunne slangetjes (drains) gedaan zodat overtollig wondvocht weggezogen kan worden maar dit is meestal niet nodig.

Vooral plastisch chirurgen voeren nog geregeld liposucties onder volledige narcose uit.

Liposuctie onder lokale verdoving (TLA)

Wannneer je behandeld wordt door een dermatoloog of cosmetisch arts dan zal de liposuctie meestal onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Maar ook steeds meer plastische chirurgen kiezen voor deze methode.

De verdoving wordt in dit geval bereikt door grote hoeveelheden (liters) van een sterk verdunde oplossing met een lokaal verdovingsmiddel in het te behandelen gebied te spuiten. Dit wordt wel tumescente lokale anesthesie (TLA) genoemd.

Bij deze verdovingstechniek wordt de tumescente vloeistof langzaam ingespoten. Vaak duurt dit proces tenminste 30 minuten tot anderhalf uur. Na het inspuiten van de tumescente vloeistof wordt nog zeker 30 minuten gewacht voordat overgegaan wordt tot de liposuctie.

Bij deze vorm van liposuctie wordt gewerkt met kleine liposuctienaalden, met een omvang van zo'n 3 tot 4 mm. Deze worden al zigzaggend door de benen bewogen en zuigen zo gelijkmatig mogelijk al het ongewenste vet weg.

Bij een liposuctie onder TLA zullen de kleine incisiewonden (3-4 mm) in principe niet gehecht worden. Dit zorgt voor een natuurlijke afvoer van wondvocht.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na liposuctie van de benen

Het herstel na de behandeling is afhankelijk van de gekozen methode.

Herstel na een liposuctie onder volledige narcose

Als er drains geplaatst zijn, dan worden deze verwijderd als er bijna geen wondvochtproductie meer is. Meestal is dit na één of twee dagen. De hechtingen worden na één tot twee weken verwijderd.

Direct na de ingreep moet je een strakke pantybroek (drukkleding) dragen. De pantybroek is nodig voor een goed herstel. Door de hoge druk kan de huid weer goed samen verkleven met de onderlaag. De broek moet vaak tenminste gedurende 2 weken gedragen worden.

24 uur na de operatie mag je jezelf wassen en zelfs douchen, daarvoor mag de panty wel even uit. Verder moet de onderkleding vier tot zes weken dag en nacht gedragen worden. Hoewel aan de buitenkant bijna niks te zien is, zit onder je huid een flinke wond en die moet goed kunnen helen.

Na de operatie kan je een flink beurs gevoel verwachten, een gezwollen huid en pijnlijke blauwe plekken. Hoe groter het behandelde gebied, hoe meer last je na de operatie hebt en hoe groter het gebied met blauwe plekken ook is. Wel is het zo dat het per persoon verschilt hoe gevoelig je bent om blauwe plekken te krijgen. Ook is dit erg afhankelijk van de expertise van de arts.

Tegen de pijn kan je paracetamol slikken en meestal helpt dit voldoende. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het verstandig contact op te nemen met je behandelend arts.

De verkleuringen, zoals de blauwe plekken kunnen wel een maand te zien zijn. Ook kan je dikke enkels krijgen door vochtophoping (oedeem). Dit trekt na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg.

De zwelling kan erg lang te zien zijn, wel tot enkele maanden na de operatie. Verder kan de huid van je benen of dijen wat doof aanvoelen en ook dit kan een paar maanden duren. Als je last krijgt van bloedarmoede of daar al last van hebt voor de behandeling, worden soms ijzertabletten voorgeschreven.

Herstel na een liposuctie onder lokale verdoving

Na de ingreep worden je benen verbonden. Ook krijg je dan direct een strakke pantybroek aan, die zorgt voor een snellere en betere genezing.

De dag na de de behandeling mag je meestal al weer douchen. De meeste mensen kunnen daarnaast vaak na een dag of drie a vier weer gaan werken. Dit is uiteraard wel afhankelijk van het type werk dat je doet.

De verdoving werkt vaak nog enkele uren tot een dag door na de behandeling. Hierdoor kunnen de benen eerst nog wat verdoofd aanvoelen.

De elastische pantybroek moet meestal tenminste 2 weken gedragen worden. Tijdens deze periode is het aan te raden om niet te sporten.

Risico’s en complicaties van liposuctie

Zoals bij elke operatie zijn er risico’s en mogelijke complicaties verbonden aan een liposuctie behandeling.

De kans op complicaties is vaak iets groter als de ingreep wordt uitgevoerd onder narcose. Hierdoor kunnen complicaties optreden van de narcose, zoals trombose of infecties. Dit komt echter weinig voor.

De meerderheid van de mensen die een liposuctie laten doen, hebben hierna een voorspoedig herstel. Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd, of is het resultaat wat asymmetrisch. Dan is het nodig een aanvullende liposuctie uit te voeren.

Hieronder nog even op een rijtje de risico’s van een liposuctie behandeling:

  • Infectie van het geopereerde gebied.
  • Trombophlebitis (ontsteking van de aderen, bij deze ingreep gaat het dan om de aderen in je been).
  • Asymmetrie.
  • Onregelmatig huidoppervlak (bobbelig).
  • Niet genoeg vetweefsel verwijderd.

Het resultaat

Het resultaat is pas goed te zien als alle zwelling is weggetrokken. Dit is pas het geval na drie tot zes maanden. Volledige symmetrie is vaak niet te garanderen, omdat het tijdens de behandeling lastig te bepalen is hoeveel vet er al weggezogen is. Dit is vooral het geval als de ingreep onder volledige narcose wordt uitgevoerd.

Het resultaat van een liposuctie is blijvend. De weggehaalde vetcellen kunnen namelijk niet meer terugkeren. Wel kunnen nog bestaande vetcellen toenemen in omvang wanneer je (fors) in gewicht toeneemt.

Er blijven meestal nauwelijks littekens achter. En als ze er wel zijn, dan zijn ze vaak minuscuul klein. De meeste mensen zijn tevreden met de resultaten.


Bronnen & Literatuur

  • [1] Shifmann M.A. (2006) Liposuction: Principles and Practice ISBN: 9783540280439
  • [2] Habbema L. (2014) Leidraad Liposuctie onder tumescente lokale anesthesie
  • [3] https://www.nvpc.nl/uploads/crossagenda/77liposuctie.pdf
  • [4] https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/liposuction

Prijzen

Behandeling Prijs
Liposuctie Kuiten € 1250,00 tot € 5500,00
Liposuctie Knieën € 950,00 tot € 1400,00
Liposuctie Buitenzijde bovenbenen € 1250,00 tot € 4500,00
Liposuctie Binnenzijde bovenbenen € 1250,00 tot € 4700,00
Liposuctie Benen € 1300,00

Totaal 7 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een liposuctie behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

  1. Het was het niet waard

    Door Schetsender op

    Nadat ik de operatie was begaan kon ik amper resultaat zien. Ik vond het best een prijzige operatie en beloofde veel wat er niet van gekomen is. Helaas

    Mijn tip: Kijk goed naar recensies en andere meningen

    Behandeld in Utrecht | Kosten: €340
  2. jammer!

    Door mel op

    Na veel wikken en wegen toch voor een liposculpture behandeling voor mijn boven benen gegaan. De eerste keer vrij goed geholpen en begeleid.Maar helaas was de behandeling niet goed gegaan. Vet totaal niet gelijkmatig weggehaald en had ineens een landschap in mijn benen staan. Terug gegaan en een nieuwe behandeling ondergaan Ik dacht dat het redelijk goed was gegaan deze keer, maar helaas nu ruim 3 maanden verder kwam ik erachter dat ik zo'n last had en dat het kwam doordat er nog steeds hechtingen in mijn benen zaten! Krijg ze er ook niet meer uit nu. houd vreselijk veel vocht vast in m'n knieën zo ontzettend lelijk. Bel ik ze op kunnen ze helaas niets meer betekenen, niets??? En sinds een week komt de pijn terug ? Hetzelfde beurse gevoel als voorheen, heeft nog iemand dit gehad en wat kan het zijn? Mijn advies zou zijn; denk goed na voordat je de keuze maakt. Ik ben er nu ruim 3 jaar zoet mee en de pijn is er nog steeds en het resultaat ... tja er is verbetering maar bedenk je goed ook dan word het niet perfect.

    Behandeld in vlijmen | Kosten: €2550

Totaal: 2 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een liposuctie behandeling. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen benen & voeten? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Veelgestelde vragen

  • Sommige mensen hebben erg last van abnormale vetophoping in de benen, wat hun stoort in het dagelijkse leven. Je komt het meest in aanmerking voor een liposuctie als je regelmatig sport, beweegt en gezond eet maar nog steeds last hebt van hardnekkige vetophopingen in de benen. Een voorwaarde voor een liposuctie behandeling is wel dat je een elastische huid hebt, anders kun je beter kiezen voor een dermolipectomie.

  • Voordat de ingreep plaatsvindt, zal je een uitgebreid gesprek hebben met een plastisch chirurg. Deze zal je allerlei vragen stellen over je medische voorgeschiedenis, medicijngebruik, je gezondheidstoestand en ook je verwachtingen. Wat wil je precies anders aan je benen? De arts zal met jou de procedure, risico’s en het resultaat bespreken. Ook zal hij je aanraden om (tijdelijk) te stoppen met roken om problemen bij wondgenezing te voorkomen.

    Daarnaast zal je voor de ingreep ook een gesprek hebben met de anesthesioloog, omdat een liposuctie vaak onder algehele verdoving plaatsvindt.
    Bij dit gesprek - de pre-oparatieve screening - zal er aanvullend lichamelijk onderzoek worden gedaan. Er kan bijvoorbeeld een ECG (hartfilmpje), een longfoto en een bloeddruk bepaling worden gemaakt. Afhankelijk van de grootte van de ingreep is het noodzakelijk om na de operatie drukkleding (strakke pantybroek) te dragen.

  • De arts geeft je bij het eerste consult informatiefolders mee, van bedrijven die speciale drukkleding kunnen aanmeten en bestellen. Deze drukkleding is in allerlei vormen verkrijgbaar (benen, billen, buik). Een goed alternatief is figuurcorrigerend ondergoed, verkrijgbaar bij o.a. de Hema, Hunkemöller of V&D. Bespreek wel even met je arts of dit ondergoed ook voor jouw ingreep voldoende resultaat zal opleveren.

  • De duur van de ingreep hang af van de uitgebreidheid van de operatie. In het algemeen duurt een liposuctie behandeling zo’n 60 tot 150 minuten. Wanneer er op meerdere plekken liposuctie wordt gedaan, duurt de operatie vaak langer.

  • Een liposuctie van de benen vindt meestal plaats onder algehele verdoving (narcose), maar het is soms ook mogelijk onder plaatselijke verdoving.

  • Na de operatie kunnen je benen beurs, gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Vaak zijn er veel blauwe plekken zichtbaar, die soms lang zichtbaar blijven (ongeveer een maand). Tegen de pijn mag je paracetamol slikken. Wanneer dit niet voldoende is is het verstandig om even contact op te nemen met je arts.

  • Omdat een liposuctie van de benen een vrij grote ingreep is, duurt het herstel relatief lang. De eerste maand zullen zwellingen en blauwe plekken op de benen goed zichtbaar zijn. Oedeem (vochtophopingen) in de voeten trekt vaak na 2-6 weken weg. Het is belangrijk dat je de drukkleding, de pantybroek, zo’n 4 tot 6 weken dag en nacht draagt, zodat de huid goed op de onderlaag drukt en hierdoor sneller geneest. De huid op de benen zal de eerste paar maanden ook wat gevoelloos kunnen zijn.

  • Het is het beste om na de ingreep lichaamsbeweging langzaam om te bouwen. Dus niet direct zwaar en inspannend werk gaan verrichten. Je mag overdag ieder uur een beetje lopen. Het is de eerste 6 weken nog niet verstandig om weer te gaan sporten. Gemiddeld gezien doen de meeste mensen de eerste 2 weken rustig aan en pakken hierna hun werk weer op (afhankelijk van de zwaarte van het werk).

  • De meeste mensen die een liposuctie van de benen hebben gehad, herstellen snel en zonder problemen. Toch bestaan er altijd risico’s op trombose of op infectie na de narcose. De meest voorkomende complicaties zijn: infectie van het operatiegebied, trombophlebitis (ontsteking bloedvaten), asymmetrie, onregelmatig huidoppervlak of onvoldoende verwijdering van vetweefsel. Soms is de complicatie zo storend dat er een nieuwe ingreep moet worden gedaan.

  • De littekens die overblijven na een liposuctie zijn relatief klein (vaak zo’n 1 a 2 centimeter) en vaak niet goed zichtbaar, omdat ze in een bestaande huidplooi zitten. Het aantal littekens is afhankelijk van de omvang van de liposuctie.

  • Er bestaan verschillende alternatieven voor liposuctie.

    Thermo-cryolipide is een nieuwe vorm van figuurcorrectie, waarbij door gecontroleerde koeling of verwarming vetcellen worden verwijderd.

    Bij een Ultrashape behandeling worden door middel van ultrasone geluidsgolven vetcellen vernietigd.

    Een cryolipolise behandeling is een vorm van vetcelverwijdering door middel van bevriezing.

    Dermolipectomie; het verwijderen van plaatselijke huid en onderliggende ophoping van vetcellen. Dit wordt vaak gedaan, wanneer een liposuctie niet mogelijk is door een niet-elastische huid.

    Er zijn dus genoeg alternatieven. Liposuctie blijft (naast dermolipectomie) wel een van de meest bewezen en effectieve behandelmethodes voor een ophoping van vetweefsel.

  • Een liposuctie wordt bijna nooit door de verzekering vergoed, maar het is verstandig om dit nog even na te vragen bij je zorgverzekeraar.

  • Het uiteindelijke resultaat van een liposuctie is pas na 3 tot 6 maanden te bepalen, wanneer de benen en de huid genoeg tijd hebben gehad om te herstellen. Na een liposuctie behandeling zal er een gelijkmatigere verdeling zijn van vetweefsel, ook wanneer je opnieuw aankomt. Een liposuctie geeft dus een blijvend resultaat.

Vind een kliniek

Meer dan 21 locaties die deze behandeling aanbieden