Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een liposuctie behandeling.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een liposuctie behandeling roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een liposuctie behandeling? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt er voor een liposuctie van de benen in aanmerking?

Sommige mensen hebben erg last van abnormale vetophoping in de benen, wat hun stoort in het dagelijkse leven. Je komt het meest in aanmerking voor een liposuctie als je regelmatig sport, beweegt en gezond eet maar nog steeds last hebt van hardnekkige vetophopingen in de benen. Een voorwaarde voor een liposuctie behandeling is wel dat je een elastische huid hebt, anders kun je beter kiezen voor een dermolipectomie.

Hoe bereid ik me voor op een liposuctie?

Voordat de ingreep plaatsvindt, zal je een uitgebreid gesprek hebben met een plastisch chirurg. Deze zal je allerlei vragen stellen over je medische voorgeschiedenis, medicijngebruik, je gezondheidstoestand en ook je verwachtingen. Wat wil je precies anders aan je benen? De arts zal met jou de procedure, risico’s en het resultaat bespreken. Ook zal hij je aanraden om (tijdelijk) te stoppen met roken om problemen bij wondgenezing te voorkomen.

Daarnaast zal je voor de ingreep ook een gesprek hebben met de anesthesioloog, omdat een liposuctie vaak onder algehele verdoving plaatsvindt.
Bij dit gesprek - de pre-oparatieve screening - zal er aanvullend lichamelijk onderzoek worden gedaan. Er kan bijvoorbeeld een ECG (hartfilmpje), een longfoto en een bloeddruk bepaling worden gemaakt. Afhankelijk van de grootte van de ingreep is het noodzakelijk om na de operatie drukkleding (strakke pantybroek) te dragen.

Hoe kom ik aan passende drukkleding?

De arts geeft je bij het eerste consult informatiefolders mee, van bedrijven die speciale drukkleding kunnen aanmeten en bestellen. Deze drukkleding is in allerlei vormen verkrijgbaar (benen, billen, buik). Een goed alternatief is figuurcorrigerend ondergoed, verkrijgbaar bij o.a. de Hema, Hunkemöller of V&D. Bespreek wel even met je arts of dit ondergoed ook voor jouw ingreep voldoende resultaat zal opleveren.

Hoe lang duurt de ingreep?

De duur van de ingreep hang af van de uitgebreidheid van de operatie. In het algemeen duurt een liposuctie behandeling zo’n 60 tot 150 minuten. Wanneer er op meerdere plekken liposuctie wordt gedaan, duurt de operatie vaak langer.

Hoe word ik verdoofd bij deze ingreep?

Een liposuctie van de benen vindt meestal plaats onder algehele verdoving (narcose), maar het is soms ook mogelijk onder plaatselijke verdoving.

Is een liposuctie van de benen pijnlijk?

Na de operatie kunnen je benen beurs, gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Vaak zijn er veel blauwe plekken zichtbaar, die soms lang zichtbaar blijven (ongeveer een maand). Tegen de pijn mag je paracetamol slikken. Wanneer dit niet voldoende is is het verstandig om even contact op te nemen met je arts.

Hoelang duurt het herstel na een liposuctie?

Omdat een liposuctie van de benen een vrij grote ingreep is, duurt het herstel relatief lang. De eerste maand zullen zwellingen en blauwe plekken op de benen goed zichtbaar zijn. Oedeem (vochtophopingen) in de voeten trekt vaak na 2-6 weken weg. Het is belangrijk dat je de drukkleding, de pantybroek, zo’n 4 tot 6 weken dag en nacht draagt, zodat de huid goed op de onderlaag drukt en hierdoor sneller geneest. De huid op de benen zal de eerste paar maanden ook wat gevoelloos kunnen zijn.

Wanneer kan ik weer sporten en werken?

Het is het beste om na de ingreep lichaamsbeweging langzaam om te bouwen. Dus niet direct zwaar en inspannend werk gaan verrichten. Je mag overdag ieder uur een beetje lopen. Het is de eerste 6 weken nog niet verstandig om weer te gaan sporten. Gemiddeld gezien doen de meeste mensen de eerste 2 weken rustig aan en pakken hierna hun werk weer op (afhankelijk van de zwaarte van het werk).

Zijn er vaak complicaties bij een liposuctie?

De meeste mensen die een liposuctie van de benen hebben gehad, herstellen snel en zonder problemen. Toch bestaan er altijd risico’s op trombose of op infectie na de narcose. De meest voorkomende complicaties zijn: infectie van het operatiegebied, trombophlebitis (ontsteking bloedvaten), asymmetrie, onregelmatig huidoppervlak of onvoldoende verwijdering van vetweefsel. Soms is de complicatie zo storend dat er een nieuwe ingreep moet worden gedaan.

Blijven er littekens achter bij een liposuctie?

De littekens die overblijven na een liposuctie zijn relatief klein (vaak zo’n 1 a 2 centimeter) en vaak niet goed zichtbaar, omdat ze in een bestaande huidplooi zitten. Het aantal littekens is afhankelijk van de omvang van de liposuctie.

Is er een alternatief voor liposuctie?

Er bestaan verschillende alternatieven voor liposuctie.

  • Thermo-cryolipide is een nieuwe vorm van figuurcorrectie, waarbij door gecontroleerde koeling of verwarming vetcellen worden verwijderd.
  • Bij een Ultrashape behandeling worden door middel van ultrasone geluidsgolven vetcellen vernietigd.
  • Een cryolipolise behandeling is een vorm van vetcelverwijdering door middel van bevriezing.
  • Dermolipectomie; het verwijderen van plaatselijke huid en onderliggende ophoping van vetcellen. Dit wordt vaak gedaan, wanneer een liposuctie niet mogelijk is door een niet-elastische huid.

Er zijn dus genoeg alternatieven. Liposuctie blijft (naast dermolipectomie) wel een van de meest bewezen en effectieve behandelmethodes voor een ophoping van vetweefsel.

Wordt een liposuctie vergoed door de verzekering?

Een liposuctie wordt bijna nooit door de verzekering vergoed, maar het is verstandig om dit nog even na te vragen bij je zorgverzekeraar.

Wat is het resultaat van een liposuctie? Is dit blijvend?

Het uiteindelijke resultaat van een liposuctie is pas na 3 tot 6 maanden te bepalen, wanneer de benen en de huid genoeg tijd hebben gehad om te herstellen. Na een liposuctie behandeling zal er een gelijkmatigere verdeling zijn van vetweefsel, ook wanneer je opnieuw aankomt. Een liposuctie geeft dus een blijvend resultaat.

Wat kost een liposuctie behandeling?

De kosten van een liposuctie behandeling bedragen gemiddeld € 1556,18. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.