Laat spataderen veilig chirurgisch verwijderen

Spataderen (varices) zijn een veelvoorkomende kwaal, die meestal in de onderbenen, maar ook op andere plekken kunnen ontstaan. Spataderen ontstaan omdat kleppen die er voor zorgen dat het bloed terug naar het hart kan stromen kapot zijn.

Door de kapotte kleppen kan het bloed niet goed wegstromen en hoopt het bloed zich op in de benen. Dit zorgt ervoor dat de aderen opzwellen en zichtbaar zijn. Veel mensen vinden dit niet mooi. Daarnaast kunnen spataderen ook andere klachten geven, zoals vermoeide benen, pijn, jeuk en ’s avonds dikke enkels. De oorzaak voor spataderen is vaak onbekend.

Foto sclerocompressie
Spataderen ontstaan door niet goed functionerende kleppen.

Er bestaan een aantal methoden om spataderen te verwijderen. De belangrijkste zijn: VNUS-methode, Endoveneuze Lasertherapie (EVLT), Crossectomie met of zonder strippen (operatie) en Sclerocompressie (dichtspuiten).

Het consult

Als je last van spataderen hebt kun je via de huisarts doorgestuurd worden naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt vaak meteen gemeten in welke aderen en in welke mate de kleppen niet meer goed werken. Dit wordt gedaan middels het zogenaamde duplexonderzoek. Hierbij wordt met een echo elke ader in de benen bekeken. Er kan meteen geregistreerd worden in hoeverre het bloed in de verkeerde richting stroomt, dus in hoeverre de kleppen in de aders kapot zijn.

Vervolgens heb je een gesprek met de chirurg over je klachten, de uitslag van het uitgevoerde onderzoek en het vervolg. Afhankelijk van welke ader aangedaan is en in welke mate, wordt een voor jou geschikte behandeling gekozen.

Spataderbehandelingen

Voor het verwijderen van spataderen zijn de belangrijkste methoden:

 • VNUS-methode & EVLT
 • Crossectomie met of zonder strippen
 • Sclerocompressie

VNUS-methode

plaatje lasertherapie
Spataderbehandeling met laser (EVLT). 1) Spatader wordt opgespoord en aangeprikt met een holle naald 2) Katheter met laser wordt in ader binnengebracht 3) Met de laser wordt de spatader dichtgeschroeid 4) Katheter wordt langzaam teruggetrokken en verschroeid zo de gehele spatader.

De VNUS-methode en de EVLT zijn vergelijkbare methoden. Deze methoden kunnen poliklinisch uitgevoerd worden met een lokale verdoving. Met een echo worden de aangedane vaten opgezocht. Vervolgens worden deze vaten aangeprikt met een holle naald. Van te voren krijg je eerst verdoving op de plaats waar geprikt wordt. Na het prikken wordt er een katheter langs de holle naald opgeschoven in de ader. Bij de VNUS-methode bevat de katheter een uiteinde dat radiogolven uitzend. Deze radiogolven verhitten de wand van het bloedvat, waardoor deze dichtschroeit. Als de spatader gesloten is, wordt het bloed via gezonde aderen omgelied en nemen je klachten af.

EVLT-methode

EVLT verschilt van de VNUS methode, de EVLT maakt gebruik van een laser als uiteinde van de katheter. De laser heeft wel dezelfde functie als de radiogolven bij de VNUS methode, het verhit de wand van de spatader waardoor deze dichtschroeit. Tijdens de procedure wordt de katheter steeds een stukje terug getrokken, zodat de hele ader uiteindelijk verschrompelt. De meeste ziekenhuizen geven verdoving rond de ader zelf. Dit gebeurt door hele kleine prikjes in de huid langs het verloop van de ader. Zo voel je vrijwel niets van de behandeling.

Crossectomie met of zonder strippen

Zitten de aders heel diep, of hebben ze een zeer kronkelig verloop, dan kan er voor een operatie gekozen worden; crossectomie met of zonder strippen. Dit gebeurt onder volledige verdoving of een ruggenprik. Op de plaats van de aangedane ader worden twee sneetjes gezet. De sneetjes komen op de plaats waar de ader begint en waar de ader eindigt. De ader wordt aan beide zijden doorgeknipt en afgebonden met een hechtdraad (=crossectomie). Vaak wordt de ader vervolgens er helemaal uitgehaald (‘gestript’). De sneetjes worden vervolgens dichtgehecht.

Sclerocompressie

De VNUS-methode en de EVLT methode hebben sclerocompressie vrijwel vervangen. Een enkele keer wordt deze methode nog toegepast. De aangedane ader wordt dan volgespoten met een vloeistof die de ader laat verschrompelen.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na een spataderbehandeling

Bij zowel de sclerocompressie als de VNUS-methode en EVLT kun je nog op de dag van de ingreep weer naar huis. Tijdens de behandeling zelf kun je een branderig gevoel ervaren ter plaatse van de ader. Dit is normaal. Op de insteekplaatsen worden hechtstripjes geplakt, die je na 2 dagen er af mag halen.

Na de ingreep kunnen er bloeduitstortingen ontstaan op de plaats waar de ader is aangeprikt. Je zult steunkousen mee naar huis krijgen die je afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep voor een aantal dagen moet dragen. Dit om zwelling in de benen te voorkomen.

Na de crossectomie met strippen van de ader, zul je ongeveer 2-3 dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Na de operatie wordt er een drukverband aangelegd. Je mag dezelfde dag al uit bed. Nadat je ontslagen bent uit het ziekenhuis zul je steunkousen meekrijgen. Na een week kom je op controle in het ziekenhuis waarna de hechtingen verwijderd zullen worden.

De eerste dagen na de operatie is het aan te raden rustig aan te doen. In het geval van de poliklinische operaties kun je de volgende dag al weer aan het werk. Na een week kun je weer sporten. Wat de crossectomie betreft duurt het herstel wat langer. Reken op een week voordat je weer aan het werk kunt.

Risico’s en complicaties van spatader verwijderen

Zoals bij elke ingreep zijn er risico’s en complicaties verbonden aan het verwijderen van een spatader. Dit zijn onder andere de volgende:

 • Allergische reactie op het verband
 • Infectie
 • Blaarvorming
 • Nabloeding
 • Vorming van bloeduitstortingen in het verloop van de ader
 • Pijn
 • Opnieuw ontstaan van spataderen
 • Dof gevoel ter plaatse, door beschadiging van een zenuw

Resultaat

Het resultaat is na 6 weken duidelijk zichtbaar. Er worden over het algemeen goede resultaten behaald met de ingrepen. Er is een kleine kans dat een spatader terugkeert bij de VNUS-methode, EVLT en sclerocompressie. Dit komt echter nauwelijks voor. Het is belangrijk veel te lopen; dit voorkomt dat een spatader terugkomt of dat er een nieuwe spatader ontstaat.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Kanerva, L., Elsner, P. (2003) Handbook of Occupational Dermatology ISBN: 9783540443483
 • [2] De Roos K.P. (2015) Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie Richtlijnen Varices
 • [3] https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-varices
 • [4] https://www.asds.net/Skin-Experts/Skin-Conditions/Varicose-Veins

Prijzen

Behandeling Prijs
Müller flebectomie € 300,00 tot € 1250,00
Spataderbehandeling Crossectomie € 1200,00
Spataderbehandeling EVLT-methode € 1140,00 tot € 1500,00
Spataderbehandeling Sclerocompressie € 97,00 tot € 220,00
Spataderbehandeling VNUS-methode € 1500,00

Totaal 5 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een spatader behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Spataderen verwijderen

  Door Carolien op

  Ben prima geholpen, de uitleg is heel erg goed wat ze gaan doen de behandeling was goed te doen , ze hebben het met lasertherapie gedaan.
  De prikken zijn wat vervelend maar daarna viel het mee.
  Daarna 24 uur lange steunkousen .
  Ook de nacontrole was prima , ze zijn allemaal super aardig .
  De kosten worden vergoed afhankelijk van welke verzekering je heb , je bent wel door he eigen bijdrage heen

  Behandeld in Alkmaar | Kosten: €385
 2. Minder onzeker

  Door Esmée op

  Ik ben nog maar 19 en als je dit hebt is het best beschamend je voelt je al snel onzeker en je word er ook redelijk snel en vaak mee gepest. Het zal altijd terug komen, dat zie ik ook bij mijn vader die meerdere behandelingen heeft ondergaan voor de Zijne (ik heb er dus ook aanleg voor) het is me heel erg mee gevallen en ik ben super blij met het resultaat, het is niet totaal weg maar wel minder.

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €1500

Totaal: 2 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een spatader behandeling. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen benen & voeten? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een spatader behandeling. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Spataderbehandeling thumbnail

In dit filmpje van het Gezondheidsplein wordt uitgelegd wat een spatader precies is, wat de klachten zijn en belangrijker; hoe de spataderen kunnen worden verwijderd middels diverse behandelmethodes zoals lasertherapie en sclerotherapie.

video Spataderbehandeling thumbnail

In dit filmpje wordt tot in detail uitgelegd en tegelijkertijd laten zien hoe een spatader verwijdering in zijn werk gaat. We zien tegelijkertijd ook de beelden van een röntgenapparaat, zodat je ook kan zien wat er in je been gebeurt.

Vind een kliniek

Meer dan 16 locaties die deze behandeling aanbieden