Billift
Wanneer je ouder wordt verliezen weefsels met relatief veel vet, zoals je billen en borsten, meestal hun vorm en stevigheid. Billen en borsten kunnen daardoor gaan hangen. De borstlift wordt al relatief vaak uitgevoerd, en ook de billift wint nu aan populariteit. Bij deze ingreep worden overtollig huid en vetweefsel verwijderd en de billen strak getrokken.
Billift - ingreep voor slappe en hangende billen
De billift is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om de billen strakker en mooier te maken. De behandeling wordt vooral uitgevoerd bij vrouwen waarbij door het ouder worden of door gewichtsverandering de billen wat zijn gaan hangen. Deze zogenaamde ‘hangbillen’ kunnen op verschillende manieren behandeld worden, zodat mooie nieuwe, ronde vormen ontstaan.
De billift heeft als doel het corrigeren van de bilcontouren. Bij het liften van de billen verandert er normaal gesproken niets tot weinig aan het volume van de billen. Wil je naast strakkere ook graag vollere billen krijgen? Dan is een bilvergroting een betere behandeling voor je.
Het consult
Voordat er tot de behandeling wordt overgegaan, zul je eerst op consult komen bij de plastisch chirurg. Tijdens het consult kunnen je wensen besproken worden en kan de chirurg met je naar de mogelijkheden kijken.
Er bestaan verschillende behandelingen om de vorm van de billen aan te passen. Een billift is geschikt wanneer de billen door een slappe huid te veel hangen. Bij een te klein bilvolume zal een billift niet veel veranderen en wordt eerder gekozen voor een bilvergroting.
Naast de bespreking van de behandeling zal de chirurg ook informatie geven over de risico’s en complicaties van de behandeling en het te verwachten resultaat. Ook kan de plastisch chirurg alvast aangeven wat de plaats van het litteken zal zijn.
De plastisch chirurg zal waarschijnlijk ook vragen naar de volgende zaken:
- Medische aandoeningen, medicijngebruik en allergieën
- Eerdere operaties
- Tabakgebruik (en alcoholgebruik)
Het is verstandig om enkele weken voor de billift te stoppen met roken om zo het herstelproces van de wond te bevorderen. Bloedverdunnende medicijnen moeten enkele dagen voor de billift gestopt worden om het risico op nabloedingen te verminderen.




Op zoek naar een specialist?
Boerhaave Medisch Centrum
Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een billift, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.
Gratis consult aanvragen Bezoek website- De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
- Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
- Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
- Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
- Geen wachtlijsten
- Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie
Bespreek jouw situatie met een specialist. Vraag een gratis consult aan
Gratis consult aanvragenDe billift operatie

De billift is een relatief korte procedure, die vaak in dagbehandeling voltooid kan worden en zo’n 1 tot 2 uur zal duren.
Je kunt soms dezelfde avond nog naar huis toe, maar er zijn ook klinieken waar je ter controle zult moeten blijven overnachten.
De plastisch chirurg zal voorafgaand aan de operatie op de billen aftekenen welk deel huid verwijderd zal worden. De operatie vindt vervolgens meestal onder algehele narcose plaats.
Het principe van billen liften bestaat uit het verwijderen van overtollig huid- en vetweefsel en straktrekken van de huid, waardoor nieuwe bilcontouren gevormd worden. Het hechten vindt zo hoog mogelijk op de bilspier plaats, voor een gunstige plaats van het litteken binnen de bikinilijn.
Meestal zullen er tijdens de operatie twee slangetjes (drains) ingebracht worden om overtollig bloed en wondvocht af te voeren. De drains worden voor je naar huis gaat weer verwijderd.
Braziliaanse billift
Een steeds meer toegepaste ingreep is de Braziliaanse billift. Bij deze ingreep worden de billen, ondanks de naam, niet gelift maar vergroot met lichaamseigen vetweefsel. Over deze ingreep lees je hier meer.
Herstel na de billift
Na de operatie zul je adviezen en eventueel hulpmiddelen krijgen om het proces van herstel te bevorderen.
Een standaard onderdeel van de herstelprocedure is het dragen van een speciaal elastisch broekje (of elastische bandage). Deze moet gedragen worden gedurende een gemiddelde periode van vier weken. Het elastische broekje helpt tegen opzwellen van het behandelde gebied. Daarbij geeft het steun en helpt het bij de genezing van de huid en het litteken.
Het is goed om na de billift een week rustig aan te doen en de billen zo min mogelijk te belasten. Ook wordt het afgeraden om de eerste zes weken na de operatie zware inspanningen te leveren, te bukken of veel te zitten. Zo kunnen de huid en het bilweefsel goed herstellen.
Tijdens de eerste weken na de operatie kunnen ongemakken ontstaan, zoals bloeduitstortingen, een beurs gevoel of het opzwellen van de huid. Over het algemeen ervaren mensen die een billift ondergaan hebben niet veel pijn na de operatie. Pijnstillers zijn voldoende voor eventuele pijn na de billift.
Na de zes weken van herstel kun je alle bewegingen weer doen en ook weer gewoon sporten.
Risico’s en complicaties van de billift
Net als alle operaties, brengt ook een operatie als een billift risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk de voordelen, maar ook eventuele complicaties te bekijken om een goede beslissing te maken.
Tijdens het eerste consult met de plastisch chirurg zullen de risico’s en eventuele complicaties van de billift met je besproken worden. Eventuele risico’s en complicaties van een billift zijn:
- Nabloeding
- Infectie
- Veranderingen in het gevoel van de billen
- Slechte genezing van de wond/litteken
- Bloeduitstortingen en vochtophopingen kunnen de huidskleur veranderen
Het resultaat
Het verschilt per persoon hoe het resultaat zal zijn, mede afhankelijk van de hoeveelheid huid- en vetweefsel die verwijderd is. Na ongeveer drie maanden kun je het resultaat goed beoordelen, omdat de zwelling dan aanzienlijk is afgenomen. Je zult dan strakkere billen hebben dan voor de operatie.
Het litteken van de billift zal altijd zichtbaar blijven. Het litteken komt wel op een gunstige plaats terecht, binnen de bikinilijn, waardoor het litteken makkelijk bedekt kan worden.
De meeste vrouwen zijn tevreden met het resultaat van hun billift.
Prijzen
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een billift, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
Schrijf de eerste ervaring voor een billift en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen
Totaal: 0 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Foto's
Voor en na foto’s van een billift. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.
Deel je eigen foto's
Heb je foto's van je eigen billen? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!
Video's
Hieronder vind je video's over een billift. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.
Veelgestelde vragen
-
Wie komt er in aanmerking voor een billift?
In principe kan iedereen in aanmerking komen voor een billift. Maar vooral mensen die last hebben van zogenaamde hangbillen, zullen wat aan een billift hebben. Hangbillen ontstaan in de meeste gevallen door het ouder worden van de weefsels, of door een plotselinge gewichtverandering. Bij een te klein bilvolume zal een billift niet veel effect hebben. Je kan dan beter voor een bilvergroting kiezen.
-
Hoe bereid ik me voor op een billift?
Voordat je een billift ondergaat, zal je een gesprek hebben met de plastisch chirurg, waarmee je je wensen en verwachtingen bespreekt. Hij zal je informatie geven over de ingreep en het te verwachten resultaat. Daarnaast zullen ook risicofactoren als medicatie, eerdere operaties of tabaksgebruik aan de orde komen. Wanneer je bloedverdunners gebruikt, moet je hier een aantal dagen voor de ingreep mee stoppen. Het is ook verstandig om tijdelijk te stoppen met roken om de wondgenezing te versnellen en de kans op infecties zo klein mogelijk te laten zijn.
-
Hoe lang duurt een bil-liftende ingreep?
Een billift is een kort durende ingreep van zo’n 1 a 2 uur. Vaak kan de ingreep in een dagbehandeling voltooid worden.
-
Hoe word ik verdoofd bij deze ingreep?
De ingreep vindt meestal plaats onder algehele narcose. Tegenwoordig wordt er daarnaast steeds vaker lokaal verdoofd in combinatie met lichte sedatie (slaap medicatie).
-
Is een billift pijnlijk?
Een billift wordt door de meeste mensen niet als heel pijnlijk ervaren. Na de ingreep zullen de billen zeker gevoelig zijn, maar pijnstillers zullen hier voldoende bij helpen.
-
Hoelang duurt het herstel?
Je mag vrijwel altijd op de dag van de ingreep al weer naar huis. De eerste week na de ingreep is het verstandig om voldoende rust te nemen en zo min mogelijk de billen te belasten. Zware inspanning, sport of veel zitten worden daarom afgeraden. Gedurende een periode van 6 weken wordt maximale inspanningen afgeraden. Hierna mag je alle bewegingen weer gewoon doen.
-
Hoelang moet ik passend ondergoed dragen na een billift en hoe kom ik hieraan?
Het wordt geadviseerd om de eerste 4 weken na de ingreep een speciaal elastisch broekje te dragen. Zo voorkom je zwelling en zorg je voor meer steun en een snellere genezing van de huid en het litteken. Je kan een elastisch broekje speciaal laten aanmeten en bestellen (informatiefolders plastische chirurg). Een goedkoper alternatief is figuur-corrigerend ondergoed, wat ze bijvoorbeeld bij de Hema, Hunkemöller of V&D verkopen. Bespreek wel even met je arts of dit ondergoed ook voor jouw ingreep voldoende is.
-
Wanneer kan ik weer sporten en werken?
Je kunt vrijwel direct na de ingreep weer aan het werk, een beetje afhankelijk van de fysieke aard van het werk. Het wordt wel aangeraden om de eerste dag na de ingreep bedrust te houden. Daarna kun je rustig op geleide van de klachten het werk weer oppakken. Wat betreft sporten is het verstandig om de eerste 6 weken rustig aan te doen.
-
Zijn er vaak complicaties bij een billift?
Aan elke operatie zijn risico’s verbonden, waarbij je moet denken aan nabloeden, zwelling en wondinfecties. Naast deze 'algemene' complicaties, ontstaat er soms een veranderd gevoel in de billen of de onderrug na een bil-liftende operatie.
-
Blijven er littekens achter bij een billift?
Na een billift blijven er altijd littekens over. In overleg met de plastisch chirurg is het wel mogelijk aan te geven waar die littekens het beste kunnen komen. Over het algemeen wordt er gekozen voor een plaats onder de bikinilijn. Op die manier kan het litteken makkelijk verborgen worden onder ondergoed of een bikini.
-
Is er een alternatief beschikbaar voor een chirurgische billift?
Wanneer niet alleen het hangen, maar ook de vorm van de billen een belangrijk probleem is, kan je voor een bilvergroting kiezen. Billen kunnen bijvoorbeeld vergroot worden met eigen vet, implantaten of een filler. Een niet-chirurgisch alternatief is push-up ondergoed of uitwendige siliconenprotheses. Daarnaast blijft sporten en trainen van de bilspieren erg belangrijk.
-
Wordt een billift vergoed door de verzekering?
Een billift wordt door zorgverzekeraars niet vergoed, omdat het om een cosmetische indicatie gaat. Toch is het altijd verstandig om bij je eigen zorgverzekeraar even te informeren of er in jouw geval een vergoeding mogelijk is.
-
Wat is het resultaat van een billift? Is het blijvend?
Na een billift zijn de billen, maar ook vaak de heupen en taille, strakker en hebben ze meer contour. Vaak is er al direct na de ingreep resultaat, maar het uiteindelijke resultaat is pas zichtbaar na 2-3 maanden, als de zwelling is weggetrokken. Over het algemeen is het resultaat blijvend, maar soms is er sprake van verdere huidverslapping waarbij een nieuwe ingreep nodig kan zijn.
Vind een kliniek
Meer dan 13 locaties die deze behandeling aanbieden