Bilvergroting - vollere billen met bilimplantaten of eigen vet

Als je je billen te plat of te klein vindt, dan kun je een vergroting van de billen overwegen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de billen te vergroten. Op deze pagina vind je alle details en lees je welke klinieken de behandelingen uitvoeren en tegen welke kosten.

De vorm van je billen

Hoe je billen er uit zien is grotendeels erfelijk. Zo wordt de vorm van je billen bepaald door de elasticiteit van de huid en de verhouding tussen vetweefsel en huidweefsel.

In de loop der jaren kan de elasticiteit van de huid verminderen, waardoor de billen kunnen gaan hangen. Ook zwangerschap en groot gewichtsverlies kunnen van invloed zijn op de vorm van je billen. Wanneer vooral het hangen van de bilhuid een probleem is, dan kun je een billift overwegen.

Als je je vooral stoort aan de omvang van je billen dan kun je ze laten vergroten. Vergroting van de billen wordt gedaan middels plaatsing van bilimplantaten of door middel van een 'vettransfer': het inspuiten van lichaamseigen vetweefsel in de billen.

Het consult

Zoals bij iedere ingreep vindt er vooraf een gesprek plaats met de behandelend arts. In dit geval de plastisch chirurg. Hij zal de volgende informatie met je doornemen:

 • Je algemene gezondheid
 • Je medische voorgeschiedenis
 • Je medicatiegebruik
 • Je wensen en verwachtingen
 • De procedure
 • De resultaten
 • De risico’s en complicaties

De plastisch chirurg zal tijdens het eerste consult een screenend lichamelijk onderzoek bij je uitvoeren. Vervolgens zal de plastisch chirurg, afhankelijk van je wensen en het gewenste resultaat, de geschikte implantaten uitkiezen.

Het kan verstandig zijn om de arts te vragen om wat voor- en nafoto's van bilvergrotingen te laten zien. Zo kun je goed bepalen welk resultaat je ongeveer wenst.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een bilvergroting, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Billen vergroten - de operatie

Er zijn enkele ingrepen die kunnen worden uitgevoerd om tot vollere billen te komen. Zo kan de arts er voor kiezen om implantaten in de billen aan te brengen. Een alternatief is het inspuiten van fillers (Macrolane) of lichaamseigen vetweefsel. Dit vet wordt voor de ingreep d.m.v. liposuctie weggezogen uit een ander gedeelte van je lichaam.

Grotere billen met bilimplantaten

Het plaatsen van bilimplantaten wordt onder volledige verdoving (narcose) gedaan. De operatie begint met een sneetje in de bilplooi. De bil wordt opengesneden tot op de spier. Vervolgens kan het implantaat ofwel onder de spier ofwel direct onder de huid geplaatst worden. Het plaatsen onder de spier heeft als voordeel dat er een grotere garantie is op een mooie vorm van de bil. Het plaatsen onder de spier heeft echter als nadeel dat het herstel langer duurt. De plastisch chirurg zal deze voor- en nadelen met je bespreken en samen tot een besluit komen tijdens het consult.

Na plaatsing van het implantaat wordt de wond zorgvuldig dichtgehecht. De hechtingen zijn oplosbaar dus deze hoeven niet verwijderd te worden. Vervolgens kan dezelfde procedure bij de andere bil worden uitgevoerd.

Braziliaanse billift - bilvergroting met eigen vet (lipofilling)

illustratie eigen vet
Bij een Braziliaanse billift wordt vet weggezogen uit een deel van het lichaam en ingespoten in de billen. Deze ingreep is dus een bilvergroting met eigen vet.

Een bilvergroting waarbij lichaamseigen vetweefsel wordt gebruikt wordt verwarrend genoeg niet een Braziliaanse bilvergroting genoemd, maar meestal Braziliaanse billift. Bij een Braziliaanse billift worden de billen echter niet gelift zoals bij een billift, maar vergroot door middel van een vettransfer.

Bij een vettransfer wordt lichaamseigen vetweefsel binnen het lichaam verplaatst door middel van lipofilling. Wie bijvoorbeeld overtollig vet op de buik heeft, en naar eigen zin te weinig in de billen, kan dit vet door een plastisch chirurg laten verplaatsen van de buik naar de billen. De arts zal het vet wegzuigen, en vervolgens in de billen inspuiten. Of je een geschikte kandidaat bent voor vettransfer zal in samenspraak met de arts worden besloten.

Billen vergroten met Macrolane

Billen kunnen ook (tijdelijk) worden vergroot met de filler Macrolane. Deze filler bestaat uit gestabiliseerd hyaluronzuur. Deze werkzame stof wordt ook gevonden in de meest gebruikte fillers voor het gezicht.

Meestal worden de billen met enkele prikjes verdoofd. De Macrolane wordt vervolgens via verschillende kleine prikgaatjes in de billen ingespoten. Doordat de hyaluronzuurkristallen water opnemen, worden de billen na injectie groter. Voor een gelijkmatig resultaat verspreid de arts met zijn handen na de operatie de ingespoten Macrolane.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de bilvergroting

Hoe het herstel verloopt is afhankelijk van de gekozen methode.

Herstel na een bilvergroting met implantaten

Vaak worden er na de operatie slangetjes (drains) in de wond gehecht om overtollig vocht en bloed af te voeren. Deze drains kunnen meestal na 1-2 dagen worden verwijderd.

Na plaatsing van de implantaten kan het omgevende weefsel samen gaan trekken. Dit kan pijnlijk zijn en paracetamol kan helpen tegen deze pijn. Verder kunnen er bloeduitstortingen zichtbaar zijn. Dit is normaal en deze zullen na enkele dagen weg trekken.

Meestal kun je na een dag de kliniek verlaten. Voor het herstel na de operatie geldt het volgende:

 • Je zult ongeveer 6 weken lang dag en nacht een step-in broekje moeten dragen. Dit om de nieuwe vorm van de billen te ondersteunen en zwelling van het operatiegebied te voorkomen.
 • Het is belangrijk om ongeveer 6 weken lang de implantaten niet te belasten. Houd daarom rekening met je houding. Bij het zitten is het van belang goed rechtop te zitten. Probeer bij het slapen zo min mogelijk op je rug te liggen.
 • Houd een aantal dagen rust na de operatie. Vermijd zware lichamelijke inspanning gedurende 3 maanden.

Herstel na Braziliaanse billift (bilvergroting met eigen vet)

In het gebied waar liposuctie is uitgevoerd om het vet weg te nemen dat gebruikt wordt voor de bilvergroting zullen drains worden geplaatst om wondvocht en bloed af te voeren. Deze worden na een paar dagen weer verwijderd.

Het gebied waar vet is afgenomen en de billen, waar het vet is ingespoten, zullen tot een paar weken na de ingreep beurs zijn en eventueel pijnlijk. Hiervoor kan paracetamol worden geslikt.

Na de operatie zul je een aantal weken een korset moeten dragen. Dit houdt de huid op zijn plaats en voorkomt zwelling van het gebied waar liposuctie is uitgevoerd en vet is ingespoten.

Het is aan te raden om een aantal dagen rust te houden na de operatie. Vermijd zware lichamelijke inspanning gedurende 3 maanden.

Herstel na een bilvergroting met Macrolane

Na de ingreep zullen de injectiegaatjes worden afgeplakt met plakkers of verband. Na enkele dagen zullen deze weer verwijderd worden. De billen zullen gedurende enkele dagen stijf aanvoelen en gezwollen zijn.

De pijn en zwelling trekken meestal binnen enkele dagen weg. Tegen de pijn kan paracetamol worden geslikt.

In de eerste twee weken na de ingreep wordt directe druk op de billen en het beoefenen van sport afgeraden.

Risico’s en complicaties van een bilvergroting

Zoals bij elke operatie zijn er bij vergroting van de billen risico’s en complicaties. Zo zul je rekening moeten houden met:

 • Aanhoudende pijn na de ingreep.
 • Nabloedingen.
 • Infectie.
 • Asymmetrie van de billen.
 • Een doof gevoel rond het operatiegebied.
 • ‘Lekken’ van de implantaten.
 • Contractie (samentrekking van onderhuids weefsel) rond het implantaat of de ingepoten filler. Hierdoor kunnen er "bobbels" ontstaan in de billen.

In juli 2018 waarschuwden plastisch chirurgen voor de risico's van een bilvergroting met eigen vet. Uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een relatief hoog sterftecijfer van 1 op 3000 na de behandeling. Daarmee behoort de ingreep tot de meest risicovolle plastisch chirurgische ingrepen. De Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen is daarom met nieuwe richtlijnen gekomen en roept plastisch chirurgen op om hun techniek te herevalueren, zodat de ingreep veiliger wordt.

Het Resultaat - Vollere billen

Het resultaat hangt af van de gekozen methode om de billen te vergroten.

Resultaat bij een bilvergroting met implantaten

Na de operatie is het resultaat meteen zichtbaar. Wel is het zo dat er in eerste instantie nog zwellingen zijn, die met de tijd zullen afnemen. In het geval van een bilvergroting door middel van implantaten is tijd nodig voor de weefsels om om de implantaten heen te groeien. Het uiteindelijke resultaat is daarom pas na 3 maanden zichtbaar. Het eindresultaat is over het algemeen blijvend.

Resultaat bij Braziliaanse billift

Het resultaat van een bilvergroting door middel van lipofilling is direct na de ingreep zichtbaar. Het vet dat bij lipofilling in de billen wordt gespoten zal echter niet allemaal door het bilweefsel worden opgenomen. Er is altijd een gedeelte dat wordt geresorbeerd en hierdoor verdwijnt uit de billen. Dit resorptieproces voltrekt zich normaal gesproken binnen een paar maanden. Hoe groot de hoeveelheid vet is die uiteindelijk in de billen achterblijft hangt af van veel factoren, waaronder de vaardigheid van de chirurg en de kwaliteit van de bloedcirculatie in de billen. Normaal gesproken verdwijnt ongeveer 20-60% van het ingespoten vet. Hierdoor kan het nodig zijn om de ingreep nogmaals te herhalen na een paar maanden.

Resultaat bij bilvergroting met Macrolane

Het resultaat is direct na de operatie zichtbaar. Eventuele zwellingen als gevolg van de operatie nemen binnen enkele dagen af.

Macrolane wordt door het lichaam afgebroken, de vergroting is daarom altijd tijdelijk. Na 1,5 jaar zijn de effecten over het algemeen verdwenen en kan gekozen worden voor een nieuwe behandeling.

Prijzen

Behandeling Prijs
Bilvergroting d.m.v. lipofilling (eigen vet) € 3250,00 tot € 6345,00
Bilvergroting d.m.v. prothese € 6250,00

Totaal 4 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een bilvergroting, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. niet waard

  Door boel op

  Ik heb in 2013 mijn billen laten vergroten doormidden van eigen vet. Er is vet gehaald uit mijn onderrug en zwembandjes (buik).
  Voordeel is dat het vet niet meer bij mijn buik komt, maar van de bilvegroting zie je niks meer terug. Billen zijn nogsteeds plat en weet niet welke alternatief ik nog heb. Ik zou toch mooie billen willen.

  Mijn tip: je kan beter je billen laten liften of bilimplantaat zetten. voor mensen die niet veel vet hebben.

  Behandeld in Rotterdam | Kosten: €4400
 2. Mijn billen zijn rond en stevig

  Door Larena op

  Ik heb altijd al grote borsten gehad en in verhouding met mijn achterwerk werdt dit alleen maar meer benadrukt ik had geen kont. Ik had heupen maar heen billen. Nu is mijn figuur in verhouding het lijkt auper natuurlijk en ik voel me heel gelukkig en zelfverzekerd! Ik kan nu lekker sporten en mijn figuur perfectioneren alles is in verhouding! En het is van mij ik heb er immers voor betaald;)

  Mijn tip: Twijvel niet te lang! Geniet en doe wat jij wilt, heb alleen plezier ervan!

  Behandeld in Brazillie | Kosten: €2000

Totaal: 2 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een bilvergroting. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen billen? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Vind een kliniek

Meer dan 13 locaties die deze behandeling aanbieden