Je dikke billen zat? Liposuctie kan uitkomst bieden

Als je billen te groot zijn in verhouding tot je lichaam dan kun je er voor kiezen om liposuctie aan je billen te laten uitvoeren. Bij liposuctie wordt vet onder de huid weggezogen. Hierdoor wordt niet alleen het volume van de billen aangepast, maar kunnen vaak ook de contouren verfraaid worden.

Het consult

Als je overweegt om een liposuctie van de billen te laten doen, dan zul je eerst op consult gaan bij een plastisch chirurg of (cosmetisch) arts.

Tijdens het consult zal de arts vragen waarom je een liposuctie wilt laten doen en wat je verwachtingen zijn. De arts zal inschatten of je realistische verwachtingen hebt en of liposuctie de juiste behandeling voor je is.

Soms zal de arts je adviseren om in plaats van liposuctie een billift uit te laten voeren. Verder zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en kijken waar het vet in de billen precies weggehaald moet worden.

Daarnaast zal de arts vragen naar de volgende zaken:

 • Medicatiegebruik.
 • Ziekten bij jou en in jouw familie.
 • Allergieën.
 • Operaties in het verleden.
 • Zwangerschap.

Het is belangrijk om je te realiseren dat liposuctie geen vervanging is voor sporten en diëten. Daarom kan de arts je ook afraden om een liposuctie te laten doen. Bijvoorbeeld omdat je geen goede conditie hebt of omdat je te zwaar bent.

Als je bloedverdunners gebruikt dan zul je deze voor de liposuctie moeten stoppen. De arts zal uitleggen vanaf wanneer je het beste kunt stoppen met het gebruik.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist in liposuctie billen?

Boerhaave Medisch Centrum Amsterdam

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een liposuctie van de billen, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Liposuctie van de billen - de operatie

Foto billen
Patiënte voor aanvang van liposuctie. De arts heeft de gebieden waar vet zal worden weggezogen gemarkeerd op de huid.

Tijdens het consult heeft de arts gekeken waar het vet in de billen het beste weggehaald kan worden voor een optimaal resultaat. Voor de operatie zal de arts deze gebieden markeren.

Tegenwoordig kiezen de meeste artsen voor de zogenaamde tumescente liposuctie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een tumescente vloeistof die het vet wat stugger maakt en het behandelgebied lokaal verdoofd. Deze vloeistof wordt voor de liposuctie langzaam in de huid gespoten.

Als de tumescente vloeistof is ingewerkt begint de arts met de liposuctie. Door kleine sneetjes in de huid worden holle buisjes onder de huid gebracht. Aan deze buisjes zit een vacuümpomp die het vet opzuigt. Door de buisjes heen en weer te bewegen kan de arts op verschillende plaatsen het vet wegzuigen.

Wanneer er voldoende vet is verwijderd, komen er hechtingen in de sneetjes. De hele ingreep duurt ongeveer 1 tot 2,5 uur.

Tegenwoordig wordt liposuctie vrijwel altijd onder lokale verdoving uitgevoerd. Sommige artsen geven er in uitzonderlijke gevallen de voorkeur aan de ingreep onder algehele narcose of met een ruggenprik uit te voeren. Met een ruggenprik kan het gebied onder de navel verdoofd worden en ben je tijdens de ingreep bij kennis. Als je dit niet prettig vindt, dan kun je vaak een roesje krijgen.

Het kan zijn dat er drains (afvoerslangetjes) in de billen geplaatst worden om overtollig vocht en bloed af te voeren. Deze mogen er na 1 à 2 dagen uit. Als je geen drains krijgt, dan kan er de eerste 24 uur na de ingreep nog wat vloeistof uit de wondjes lekken.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de liposuctie

Liposuctie is meestal een dagbehandeling. Na de ingreep kom je rustig bij en vaak mag je na een paar uur alweer naar huis. Wanneer de liposuctie gecombineerd wordt met andere behandelingen of wanneer er complicaties optreden kan het zijn dat je een nacht moet blijven.

Na de ingreep wordt je stevig verbonden en krijg je een strakke korte broek aan. Dit vermindert de zwelling en zorgt ervoor dat je billen de juiste vorm krijgen. Deze broek moet je 2-6 weken dag en nacht dragen, wel mag hij uit tijdens het wassen. Douchen mag vaak al na één of twee dagen.

De dagen na de operatie kunnen de billen pijnlijk zijn. Hiervoor kun je paracetamol nemen.

Je mag niet zelf naar huis rijden, dus zorg dat iemand je op komt halen. Waarschijnlijk ben je na de ingreep niet zo fit en daarom is het verstandig om ’s nachts niet alleen thuis te zijn en te zorgen dat je thuis hulp hebt. Verder kun je erop rekenen dat je een paar dagen tot ongeveer een week niet kunt werken.

Het is belangrijk om na de ingreep in beweging te blijven. Daardoor verdwijnt de zwelling sneller en blijft de bloedsomloop goed gestimuleerd. Bewegen is belangrijk, maar sporten wordt de eerste 6 weken na de operatie ontraden.

Risico’s en complicaties van liposuctie aan de billen

Een liposuctie is niet zonder risico’s. Vaak zijn je billen na de liposuctie pijnlijk. Hoe groter het gebied waarin vet is weggehaald, hoe meer pijn je zult hebben. Het kan een maand duren voordat de pijn volledig weg is.

Verder zal de huid op je billen gezwollen zijn, kan het een wat andere kleur hebben en kan het wat verdoofd aanvoelen. Het duurt 3 tot 6 maanden voordat deze klachten helemaal over zijn. Daarnaast kunnen je enkels enkele weken dik zijn.

Risico’s van liposuctie zijn:

 • Ongelijke vorm van de billen;
 • Onregelmatige huid;
 • Slappe huid;
 • Een zenuwbeschadiging;
 • Littekens;
 • Bloedarmoede;
 • Nieuwe liposuctie, omdat er te weinig vet is weggehaald (zeldzaam).

Ernstige complicaties die heel zelden optreden zijn:

 • Trombose;
 • Ernstige bloeduitstorting;
 • Ernstige infecties.

Je moet voor je zelf een afweging maken of de eventuele nadelen tegen de voordelen opwegen.

Resultaat van liposuctie aan de billen

Direct na de behandeling is er nog veel zwelling in het operatiegebied waardoor het resultaat nog moeilijk te zien is. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat dit helemaal over is en pas dan kan je het resultaat echt goed zien.

Er wordt gedacht dat vetcellen niet meer groeien bij volwassenen en dus kun je een blijvend resultaat verwachten. Wel is het zo dat bij gewichtsverandering je billen ook mee zullen veranderen, omdat de vetcellen opzwellen (aankomen) of krimpen (afvallen).

De littekens van de zuigstaafjes zijn 1-2 cm groot. Meestal worden de sneetjes hiervoor in huidplooien gemaakt, waardoor ze minder zichtbaar zijn.

Het beste resultaat is te verwachten bij sportieve mensen, die gezond eten, een elastische huid hebben en niet roken.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Shifmann M.A. (2006) Liposuction: Principles and Practice ISBN: 9783540280439
 • [2] Habbema L. (2014) Leidraad Liposuctie onder tumescente lokale anesthesie
 • [3] https://www.nvpc.nl/uploads/crossagenda/77liposuctie.pdf
 • [4] https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/liposuction

Prijzen

Behandeling Prijs
Liposuctie Billen € 950,00 tot € 3500,00
Liposuctie Bilplooien € 950,00 tot € 1450,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een liposuctie van de billen, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Cellulitis werd eindelijk strak

  Door Van vliet op

  Eerst ging ik op onderzoek naar wat cellulitis veroorzaakte en kwam erachter dat het bij mij erfelijk was en dus moeilijk af te trainen. Ik vond het beschamend dat ik niet in skinny jeans paste vanwege mijn achterwerk. Maar na deze ingreep heb ik een strakkere huid gekregen waardoor ik mijn achterwerk in mijn nieuwe skinny's glijd. Ik raad het iedereen aan om zich te laten behandelen omdat je er alleen maar voordelen uithaalt, je man of bf vinden je nu aantrekkelijker , je hebt nu een beter zelfbeeld , je past eindelijk in elke broek etc.

  Mijn tip: Doe onderzoek voordat je deze ingreep laat doen

  Behandeld in Oisterwijk | Kosten: €1600

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een liposuctie van de billen. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen billen? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Veelgestelde vragen

 • Sommige mensen zijn niet tevreden over de vorm van hun billen. Te grote billen of een scheve verhouding ten opzichte van de rest van het lichaam kunnen als storend worden ervaren. Wanneer het niet lukt om de vorm van je billen te veranderen door voeding of sport, kan je ervoor kiezen liposuctie van je billen te laten uitvoeren. De ophoping van het vetweefsel wordt dan als het ware weggezogen. Liposuctie is geen behandeling voor overgewicht of obesitas.

 • Voordat de ingreep plaatsvindt zul je een uitgebreid gesprek hebben met een plastisch chirurg. Deze zal je allerlei vragen stellen over je medische voorgeschiedenis, medicijnen (met name bloedverdunners) en gezondheid. Maar ook over je verwachtingen. Wat wil je precies anders aan je billen? De arts zal de procedure, risico’s en het resultaat met je bespreken. Ook zal hij je aanraden om (tijdelijk) te stoppen met roken om problemen bij wondgenezing te voorkomen.

  De plastisch chirurg kan je ook afraden om een liposuctie te ondergaan, omdat je niet in goede conditie of te zwaar bent. Je zal na de operatie gedurende 2-6 weken elastische kleding (een strakke korte broek) moeten dragen, zodat de huid sneller hecht aan de onderliggende weefsellagen. Het is verstandig om deze voor de ingreep op maat te laten maken. Je wordt hier door de verpleegkundigen verder over ingelicht.

 • De arts geeft je bij het eerste consult informatiefolders mee over het aanmeten en bestellen van speciale drukkleding. Deze drukkleding is in alle vormen (benen, billen, buik) verkrijgbaar. Een goed alternatief is figuur corrigerend ondergoed, wat ze bijvoorbeeld bij de Hema, Hunkemöller of V&D verkopen. Bespreek wel even met je arts of dit ondergoed ook voor jouw ingreep voldoende resultaat zal opleveren.

 • Een liposuctie van de billen duurt zo rond de 90 minuten. Wanneer het een operatie van grote omvang is duurt de operatie vaak langer.

 • Een liposuctie van de billen vindt meestal plaats onder algehele verdoving (narcose), maar een ruggenprik is ook mogelijk. Je bent dan tijdens de operatie bij kennis en in het gebied onder de navel verdoofd.

 • De meeste mensen ervaren een liposuctie van de billen niet als heel pijnlijk. Gedurende de eerste paar dagen na de operatie zullen je billen wel wat gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Tegen de pijn mag je paracetamol slikken. Wanneer dit niet voldoende helpt is het verstandig even contact op te nemen met je arts.

 • De wondjes (sneetjes die zijn gemaakt bij de ingreep) zullen in het begin nog wat vochtig en pijnlijk zijn. Dit trekt na een paar dagen weg. De zwelling zal na 2-6 weken zijn weggetrokken. Om het herstel te versnellen is het belangrijk om de eerste 2-6 weken een strakke korte broek te dagen, zowel overdag als s nachts.

  De pijn in de billen blijft doorgaans wat langer aanwezig (ongeveer 1 maand). Dit is afhankelijk van de omvang van de liposuctie. Na 3-6 maanden zijn de huid en de onderliggende lagen weer helemaal hersteld.

 • Een liposuctie behandeling van de billen is meestal een dagbehandeling, wat betekent dat je dezelfde dag nog naar huis mag. In principe kan je direct na de ingreep weer aan het werk. Het is wel belangrijk te bewegen, maar dit rustig op te pakken. Het is het beste om de eerste 6 weken niet intensief te sporten.

 • De meeste mensen die een liposuctie van de billen hebben gehad, herstellen snel en zonder problemen. Toch zijn er altijd risico’s verbonden aan een ingreep. Complicaties van de verdoving zijn bijvoorbeeld trombose, infectie of zenuwbeschadiging. De meest voorkomende complicaties van de liposuctie zelf zijn; asymmetrie, onregelmatige/slappe huid, zenuwbeschadiging of een infectie. Soms moet om deze redenen een nieuwe ingreep worden gedaan.

 • De littekens die overblijven na een liposuctie zijn relatief klein (zo’n 1 à 2 centimeter) en meestal slecht zichtbaar, omdat ze in een bestaande huidplooi zitten. Het aantal littekens is afhankelijk van de omvang van de liposuctie. Littekens zullen sneller genezen bij gezonde, niet rokende mensen.

 • Er bestaan verschillende alternatieven voor liposuctie.

  Thermo-cryolipide is een nieuwe vorm van figuurcorrectie, waarbij door gecontroleerde koeling of verwarming vetcellen worden verwijderd.

  Bij een Ultrashape behandeling worden door middel van ultrasone geluidsgolven vetcellen vernietigd.

  Een cryolipolise behandeling is een vorm van vetcelverwijdering door middel van bevriezing.

  Dermolipectomie; het verwijderen van plaatselijke huid en onderliggende ophoping van vetcellen. Dit wordt vaak gedaan, wanneer een liposuctie niet mogelijk is door een niet-elastische huid.

  Er zijn dus genoeg alternatieven. Liposuctie blijft (naast dermolipectomie) wel een van de meest bewezen en effectieve behandelmethodes voor een ophoping van vetweefsel.

 • Een liposuctie wordt bijna nooit door de verzekering vergoed, maar het is altijd verstandig om dit nog even na te vragen bij je zorgverzekeraar.

 • Het uiteindelijke resultaat van een liposuctie is pas na 3 tot 6 maanden te goed te zien, wanneer de billen en de huid genoeg tijd hebben gehad om te herstellen. Na een liposuctie behandeling zal er een gelijkmatigere verdeling zijn van vetweefsel, ook als je opnieuw aankomt. Een liposuctie geeft dus een blijvend resultaat.

Vind een kliniek

Meer dan 19 locaties die deze behandeling aanbieden