Als je billen te groot zijn in verhouding tot je lichaam dan kun je er voor kiezen om liposuctie aan je billen te laten uitvoeren. Bij liposuctie wordt vet onder de huid weggezogen. Hierdoor wordt niet alleen het volume van de billen aangepast, maar kunnen vaak ook de contouren verfraaid worden.

Het consult

Als je overweegt om een liposuctie van de billen te laten doen, dan zul je eerst op consult gaan bij een plastisch chirurg of (cosmetisch) arts.

Tijdens het consult zal de arts vragen waarom je een liposuctie wilt laten doen en wat je verwachtingen zijn. De arts zal inschatten of je realistische verwachtingen hebt en of liposuctie de juiste behandeling voor je is.

Soms zal de arts je adviseren om in plaats van liposuctie een billift uit te laten voeren. Verder zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en kijken waar het vet in de billen precies weggehaald moet worden.

Daarnaast zal de arts vragen naar de volgende zaken:

 • Medicatiegebruik.
 • Ziekten bij jou en in jouw familie.
 • Allergieën.
 • Operaties in het verleden.
 • Zwangerschap.

Het is belangrijk om je te realiseren dat liposuctie geen vervanging is voor sporten en diëten. Daarom kan de arts je ook afraden om een liposuctie te laten doen. Bijvoorbeeld omdat je geen goede conditie hebt of omdat je te zwaar bent.

Als je bloedverdunners gebruikt dan zul je deze voor de liposuctie moeten stoppen. De arts zal uitleggen vanaf wanneer je het beste kunt stoppen met het gebruik.

Liposuctie van de billen - de operatie

Foto Liposuctie Billen
Patiënte voor aanvang van liposuctie. De arts heeft de gebieden waar vet zal worden weggezogen gemarkeerd op de huid.

Tijdens het consult heeft de arts gekeken waar het vet in de billen het beste weggehaald kan worden voor een optimaal resultaat. Voor de operatie zal de arts deze gebieden markeren.

Tegenwoordig kiezen de meeste artsen voor de zogenaamde tumescente liposuctie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een tumescente vloeistof die het vet wat stugger maakt en het behandelgebied lokaal verdoofd. Deze vloeistof wordt voor de liposuctie langzaam in de huid gespoten.

Als de tumescente vloeistof is ingewerkt begint de arts met de liposuctie. Door kleine sneetjes in de huid worden holle buisjes onder de huid gebracht. Aan deze buisjes zit een vacuümpomp die het vet opzuigt. Door de buisjes heen en weer te bewegen kan de arts op verschillende plaatsen het vet wegzuigen.

Wanneer er voldoende vet is verwijderd, komen er hechtingen in de sneetjes. De hele ingreep duurt ongeveer 1 tot 2,5 uur.

Tegenwoordig wordt liposuctie vrijwel altijd onder lokale verdoving uitgevoerd. Sommige artsen geven er in uitzonderlijke gevallen de voorkeur aan de ingreep onder algehele narcose of met een ruggenprik uit te voeren. Met een ruggenprik kan het gebied onder de navel verdoofd worden en ben je tijdens de ingreep bij kennis. Als je dit niet prettig vindt, dan kun je vaak een roesje krijgen.

Het kan zijn dat er drains (afvoerslangetjes) in de billen geplaatst worden om overtollig vocht en bloed af te voeren. Deze mogen er na 1 à 2 dagen uit. Als je geen drains krijgt, dan kan er de eerste 24 uur na de ingreep nog wat vloeistof uit de wondjes lekken.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de liposuctie

Liposuctie is meestal een dagbehandeling. Na de ingreep kom je rustig bij en vaak mag je na een paar uur alweer naar huis. Wanneer de liposuctie gecombineerd wordt met andere behandelingen of wanneer er complicaties optreden kan het zijn dat je een nacht moet blijven.

Na de ingreep wordt je stevig verbonden en krijg je een strakke korte broek aan. Dit vermindert de zwelling en zorgt ervoor dat je billen de juiste vorm krijgen. Deze broek moet je 2-6 weken dag en nacht dragen, wel mag hij uit tijdens het wassen. Douchen mag vaak al na één of twee dagen.

De dagen na de operatie kunnen de billen pijnlijk zijn. Hiervoor kun je paracetamol nemen.

Je mag niet zelf naar huis rijden, dus zorg dat iemand je op komt halen. Waarschijnlijk ben je na de ingreep niet zo fit en daarom is het verstandig om ’s nachts niet alleen thuis te zijn en te zorgen dat je thuis hulp hebt. Verder kun je erop rekenen dat je een paar dagen tot ongeveer een week niet kunt werken.

Het is belangrijk om na de ingreep in beweging te blijven. Daardoor verdwijnt de zwelling sneller en blijft de bloedsomloop goed gestimuleerd. Bewegen is belangrijk, maar sporten wordt de eerste 6 weken na de operatie ontraden.

Risico’s en complicaties van liposuctie aan de billen

Een liposuctie is niet zonder risico’s. Vaak zijn je billen na de liposuctie pijnlijk. Hoe groter het gebied waarin vet is weggehaald, hoe meer pijn je zult hebben. Het kan een maand duren voordat de pijn volledig weg is.

Verder zal de huid op je billen gezwollen zijn, kan het een wat andere kleur hebben en kan het wat verdoofd aanvoelen. Het duurt 3 tot 6 maanden voordat deze klachten helemaal over zijn. Daarnaast kunnen je enkels enkele weken dik zijn.

Risico’s van liposuctie zijn:

 • Ongelijke vorm van de billen;
 • Onregelmatige huid;
 • Slappe huid;
 • Een zenuwbeschadiging;
 • Littekens;
 • Bloedarmoede;
 • Nieuwe liposuctie, omdat er te weinig vet is weggehaald (zeldzaam).

Ernstige complicaties die heel zelden optreden zijn:

 • Trombose;
 • Ernstige bloeduitstorting;
 • Ernstige infecties.

Je moet voor je zelf een afweging maken of de eventuele nadelen tegen de voordelen opwegen.

Resultaat van liposuctie aan de billen

Direct na de behandeling is er nog veel zwelling in het operatiegebied waardoor het resultaat nog moeilijk te zien is. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat dit helemaal over is en pas dan kan je het resultaat echt goed zien.

Er wordt gedacht dat vetcellen niet meer groeien bij volwassenen en dus kun je een blijvend resultaat verwachten. Wel is het zo dat bij gewichtsverandering je billen ook mee zullen veranderen, omdat de vetcellen opzwellen (aankomen) of krimpen (afvallen).

De littekens van de zuigstaafjes zijn 1-2 cm groot. Meestal worden de sneetjes hiervoor in huidplooien gemaakt, waardoor ze minder zichtbaar zijn.

Het beste resultaat is te verwachten bij sportieve mensen, die gezond eten, een elastische huid hebben en niet roken.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 13 ZKN-gecertificeerde klinieken die een liposuctie van de billen aanbieden. De kosten van een liposuctie van de billen bedragen gemiddeld € 1530,59.