Sommige mensen zijn niet tevreden over de vorm van hun billen. Als je billen te groot zijn in verhouding tot je lichaam dan kun je er voor kiezen om liposuctie aan je billen te laten uitvoeren.

Bij liposuctie wordt vet onder de huid weggezogen, waardoor je een mooier figuur krijgt.

Het consult

Als je besluit dat je liposuctie wilt laten doen aan je billen, zul je eerst een consult krijgen bij de plastisch chirurg. Hij zal vragen waarom je een liposuctie wilt laten doen en wat je verwachtingen zijn. De arts zal inschatten of je realistische verwachtingen hebt en of liposuctie de juiste behandeling voor je is. Soms zal de arts je adviseren om in plaats van liposuctie een billift uit te laten voeren. Verder zal de plastisch chirurg een lichamelijk onderzoek uitvoeren en kijken waar het vet in de billen precies weggehaald moet worden.

Daarnaast zal de plastisch chirurg vragen naar de volgende zaken:

 • Medicatiegebruik
 • Ziekten bij jou en in jouw familie
 • Allergieën
 • Operaties in het verleden
 • Zwangerschap

Het is belangrijk om je te realiseren dat liposuctie geen vervanging is voor sporten en diëten. Daarom kan de plastisch chirurg je ook afraden om een liposuctie te laten doen. Bijvoorbeeld omdat je geen goede conditie hebt of omdat je te zwaar bent.

Als je bloedverdunners gebruikt dan zul je deze voor de liposuctie moeten stoppen. De plastisch chirurg zal uitleggen vanaf wanneer je het beste kunt stoppen met het gebruik.

Liposuctie van de billen - de operatie

afbeelding Liposuctie Billen
Patiënte voor aanvang van liposuctie. De arts heeft de gebieden waar vet zal worden weggezogen gemarkeerd op de huid.

Tijdens het consult heeft de plastisch chirurg gekeken waar het vet in de billen weggehaald moet worden. Voor de operatie zal de plastisch chirurg deze gebieden markeren.

Om te zorgen dat het vet gemakkelijk weggezogen kan worden en om bloedingen te voorkomen, wordt er een vloeistof in de huid gespoten. Als de vloeistof is ingewerkt maakt de plastisch chirurg kleine sneetjes in de huid. Door deze sneetjes worden buisjes in de huid gebracht. Aan deze buisjes zit een vacuümpomp die het vet opzuigt. Door de buisjes heen en weer te bewegen kan de plastisch chirurg op verschillende plaatsen het vet wegzuigen. Wanneer er voldoende vet is verwijderd, worden de buisjes weggehaald en komen er hechtingen in de sneetjes. De hele ingreep duurt ongeveer 1 tot 2,5 uur.

Het kan zijn dat er drains (afvoerslangetjes) in de billen geplaatst worden om overtollig vocht en bloed af te voeren. Deze mogen er na 1 à 2 dagen uit. Als je geen drains krijgt, dan kan er nog wat vloeistof uit de wond lekken.

De ingreep vindt plaats onder algehele narcose of met een ruggenprik. Met een ruggenprik kan het gebied onder de navel verdoofd worden en ben je tijdens de ingreep bij kennis. Als je dit niet prettig vindt, dan kun je vaak een roesje krijgen.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de liposuctie

Na de ingreep heb je een strakke korte broek aan. Dit vermindert de zwelling en zorgt ervoor dat je billen de juiste vorm krijgen. Deze broek moet je 2-6 weken dag en nacht dragen, wel mag hij uit tijdens het wassen. De dagen na de operatie kunnen de billen pijnlijk zijn. Hiervoor kun je paracetamol nemen.

Liposuctie is meestal een dagbehandeling. Na de ingreep kom je rustig bij en vaak mag je na een paar uur alweer naar huis. Wanneer de liposuctie gecombineerd wordt met andere behandelingen of wanneer er complicaties optreden kan het zijn dat je een nacht moet blijven.

Je mag niet zelf naar huis rijden, dus zorg dat iemand je op komt halen. Waarschijnlijk ben je na de ingreep niet zo fit en daarom is het verstandig om ’s nachts niet alleen thuis te zijn en te zorgen dat je thuis hulp hebt. Verder kun je erop rekenen dat je ongeveer een week niet kunt werken.

Het is belangrijk om na de ingreep in beweging te blijven. Daardoor verdwijnt de zwelling sneller en blijft de bloedsomloop goed gestimuleerd. Bewegen is belangrijk, maar sporten wordt de eerste 6 weken na de operatie ontraden.

Risico’s en complicaties van liposuctie aan de billen

Een liposuctie is niet zonder risico’s. Vaak zijn je billen na de liposuctie pijnlijk. Hoe groter het gebied waarin vet is weggehaald, hoe meer pijn je zult hebben. Het kan een maand duren voordat de pijn volledig weg is.

Verder zal de huid op je billen gezwollen zijn, kan het een wat andere kleur hebben en kan het wat verdoofd aanvoelen. Het duurt 3 tot 6 maanden voordat deze klachten helemaal over zijn. Daarnaast kunnen je enkels enkele weken dik zijn.

Risico’s van liposuctie zijn:

 • Ongelijke vorm van de billen
 • Onregelmatige huid
 • Slappe huid
 • Zenuw beschadiging
 • Littekens
 • Bloedarmoede
 • Nieuwe liposuctie, omdat er te weinig vet is weggehaald (zeldzaam)

Ernstige complicaties:

 • Trombose
 • Ernstige bloeduitstorting
 • Ernstige infecties

Je moet voor je zelf een afweging maken of de eventuele nadelen tegen de voordelen opwegen.

Resultaat van liposuctie aan de billen

Direct na de behandeling is er nog veel zwelling in het operatiegebied waardoor het resultaat nog moeilijk te zien is. Het kan 3 tot 6 maanden duren voordat dit helemaal over is en pas dan kan je het resultaat echt goed zien. Er wordt gedacht dat vetcellen niet meer groeien bij volwassenen en dus kun je een blijvend resultaat verwachten. Wel is het zo dat bij gewichtsverandering je billen ook mee zullen veranderen, omdat de vetcellen opzwellen (aankomen) of krimpen (afvallen).

De littekens van de zuigstaafjes zijn 1-2 cm groot. Meestal worden de sneetjes hiervoor in huidplooien gemaakt, waardoor ze minder zichtbaar zijn. Het beste resultaat is te verwachten bij sportieve mensen, die gezond eten, een elastische huid hebben en niet roken.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 13 ZKN-gecertificeerde klinieken die een liposuctie van de bil aanbieden. De kosten van een liposuctie van de bil bedragen gemiddeld € 1557,50.