Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een liposuctie van de billen.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een liposuctie van de billen roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een liposuctie van de billen? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt er voor een liposuctie van de billen in aanmerking?

Sommige mensen zijn niet tevreden over de vorm van hun billen. Te grote billen of een scheve verhouding ten opzichte van de rest van het lichaam kunnen als storend worden ervaren. Wanneer het niet lukt om de vorm van je billen te veranderen door voeding of sport, kan je ervoor kiezen liposuctie van je billen te laten uitvoeren. De ophoping van het vetweefsel wordt dan als het ware weggezogen. Liposuctie is geen behandeling voor overgewicht of obesitas.

Hoe bereid ik me voor op een liposuctie?

Voordat de ingreep plaatsvindt zul je een uitgebreid gesprek hebben met een plastisch chirurg. Deze zal je allerlei vragen stellen over je medische voorgeschiedenis, medicijnen (met name bloedverdunners) en gezondheid. Maar ook over je verwachtingen. Wat wil je precies anders aan je billen? De arts zal de procedure, risico’s en het resultaat met je bespreken. Ook zal hij je aanraden om (tijdelijk) te stoppen met roken om problemen bij wondgenezing te voorkomen.

De plastisch chirurg kan je ook afraden om een liposuctie te ondergaan, omdat je niet in goede conditie of te zwaar bent. Je zal na de operatie gedurende 2-6 weken elastische kleding (een strakke korte broek) moeten dragen, zodat de huid sneller hecht aan de onderliggende weefsellagen. Het is verstandig om deze voor de ingreep op maat te laten maken. Je wordt hier door de verpleegkundigen verder over ingelicht.

Hoe kom ik aan passende drukkleding?

De arts geeft je bij het eerste consult informatiefolders mee over het aanmeten en bestellen van speciale drukkleding. Deze drukkleding is in alle vormen (benen, billen, buik) verkrijgbaar. Een goed alternatief is figuur corrigerend ondergoed, wat ze bijvoorbeeld bij de Hema, Hunkemöller of V&D verkopen. Bespreek wel even met je arts of dit ondergoed ook voor jouw ingreep voldoende resultaat zal opleveren.

Hoe lang duurt de ingreep?

Een liposuctie van de billen duurt zo rond de 90 minuten. Wanneer het een operatie van grote omvang is duurt de operatie vaak langer.

Hoe word ik verdoofd bij deze ingreep?

Een liposuctie van de billen vindt meestal plaats onder algehele verdoving (narcose), maar een ruggenprik is ook mogelijk. Je bent dan tijdens de operatie bij kennis en in het gebied onder de navel verdoofd.

Is het pijnlijk?

De meeste mensen ervaren een liposuctie van de billen niet als heel pijnlijk. Gedurende de eerste paar dagen na de operatie zullen je billen wel wat gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Tegen de pijn mag je paracetamol slikken. Wanneer dit niet voldoende helpt is het verstandig even contact op te nemen met je arts.

Hoelang duurt het herstel na een bil liposuctie?

De wondjes (sneetjes die zijn gemaakt bij de ingreep) zullen in het begin nog wat vochtig en pijnlijk zijn. Dit trekt na een paar dagen weg. De zwelling zal na 2-6 weken zijn weggetrokken. Om het herstel te versnellen is het belangrijk om de eerste 2-6 weken een strakke korte broek te dagen, zowel overdag als s nachts.

De pijn in de billen blijft doorgaans wat langer aanwezig (ongeveer 1 maand). Dit is afhankelijk van de omvang van de liposuctie. Na 3-6 maanden zijn de huid en de onderliggende lagen weer helemaal hersteld.

Wanneer kan ik weer sporten en werken?

Een liposuctie behandeling van de billen is meestal een dagbehandeling, wat betekent dat je dezelfde dag nog naar huis mag. In principe kan je direct na de ingreep weer aan het werk. Het is wel belangrijk te bewegen, maar dit rustig op te pakken. Het is het beste om de eerste 6 weken niet intensief te sporten.

Zijn er vaak complicaties bij een liposuctie?

De meeste mensen die een liposuctie van de billen hebben gehad, herstellen snel en zonder problemen. Toch zijn er altijd risico’s verbonden aan een ingreep. Complicaties van de verdoving zijn bijvoorbeeld trombose, infectie of zenuwbeschadiging. De meest voorkomende complicaties van de liposuctie zelf zijn; asymmetrie, onregelmatige/slappe huid, zenuwbeschadiging of een infectie. Soms moet om deze redenen een nieuwe ingreep worden gedaan.

Blijven er littekens achter bij een liposuctie?

De littekens die overblijven na een liposuctie zijn relatief klein (zo’n 1 à 2 centimeter) en meestal slecht zichtbaar, omdat ze in een bestaande huidplooi zitten. Het aantal littekens is afhankelijk van de omvang van de liposuctie. Littekens zullen sneller genezen bij gezonde, niet rokende mensen.

Is er een alternatief voor liposuctie?

Er bestaan verschillende alternatieven voor liposuctie.

  • Thermo-cryolipide is een nieuwe vorm van figuurcorrectie, waarbij door gecontroleerde koeling of verwarming vetcellen worden verwijderd.
  • Bij een Ultrashape behandeling worden door middel van ultrasone geluidsgolven vetcellen vernietigd.
  • Een cryolipolise behandeling is een vorm van vetcelverwijdering door middel van bevriezing.
  • Dermolipectomie; het verwijderen van plaatselijke huid en onderliggende ophoping van vetcellen. Dit wordt vaak gedaan, wanneer een liposuctie niet mogelijk is door een niet-elastische huid.

Er zijn dus genoeg alternatieven. Liposuctie blijft (naast dermolipectomie) wel een van de meest bewezen en effectieve behandelmethodes voor een ophoping van vetweefsel.

Wordt een liposuctie vergoed door de verzekering?

Een liposuctie wordt bijna nooit door de verzekering vergoed, maar het is altijd verstandig om dit nog even na te vragen bij je zorgverzekeraar.

Wat is het resultaat van een liposuctie? Is deze blijvend?

Het uiteindelijke resultaat van een liposuctie is pas na 3 tot 6 maanden te goed te zien, wanneer de billen en de huid genoeg tijd hebben gehad om te herstellen. Na een liposuctie behandeling zal er een gelijkmatigere verdeling zijn van vetweefsel, ook als je opnieuw aankomt. Een liposuctie geeft dus een blijvend resultaat.

Wat kost een liposuctie van de billen?

De kosten van een liposuctie van de billen bedragen gemiddeld € 1530,59. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.