Borstimplantaten verwijderen - explantatie borstprotheses

Borstimplantaten, ook wel borstprotheses genoemd, worden vooral geplaatst bij vrouwen die grotere borsten wensen en een borstvergroting hebben ondergaan. Maar ook vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan, hebben soms een borstimplantaat. Wanneer er sprake is van ontevredenheid, klachten die samenhangen met de borstimplantaten of een veranderde wens, dan kunnen borstimplantaten worden verwijderd. Dit wordt ook wel explantatie genoemd.

Op deze pagina lees je hoe een explantatie in zijn werk gaat en welke resultaten je kunt verwachten.

Redenen voor het verwijderen van borstimplantaten (explantatie)

Vrouwen kunnen verschillende redenen hebben om te kiezen voor explantatie oftewel het verwijderen van hun borstimplantaten. Veel voorkomende redenen zijn:

 • Lekkage van het borstimplantaat
 • Ontevredenheid over het resultaat van de ingreep
 • Verplaatsing van de borstprothese
 • Verschil in volume van de borsten
 • Het niet meer willen hebben van (siliconen)implantaten
 • Het voorkomen van lichamelijke klachten die vermoedelijk samenhangen met de borstimplantaten

Borstimplantaten kunnen definitief worden verwijderd, of worden vervangen voor nieuwe of een ander type borstprothese: een zogenaamde prothesewissel.

Het eerste consult

Voorafgaand aan de ingreep zal er een consult plaatsvinden bij de plastisch chirurg die je gaat behandelen. Tijdens dit consult zullen je situatie en je wensen besproken worden. Ook is er de ruimte om vragen te stellen.

Tijdens het consult zal de arts je daarnaast ook wat vragen stellen. Hij zal bijvoorbeeld meer willen weten over:

 • je medische geschiedenis
 • je medicijngebruik
 • je allergieën>
 • eerdere operaties
 • hoe je gezondheid is
 • de reden waarom je je borstimplantaten wilt laten verwijderen
foto Borstimplantaten verwijderen
Een gescheurd en lekkend borstimplantaat, zoals op deze foto, is vaak een goede reden om tot explantatie over te gaan.

Tijdens het consult zullen meestal ook een aantal foto’s van je borsten gemaakt worden en zullen je borsten onderzocht worden. Bij dit onderzoek bekijkt de arts onder andere hoe elastisch je huid is, hoeveel borstklierweefsel er in je borsten zit en of er misschien onregelmatigheden zijn in de borstklier. Ook zal hij je borsten opmeten.

Aan de hand van het onderzoek en je wensen kan de arts je aangeven welke behandeloptie het beste bij je past.

Vraag tijdens het consult of de plastisch chirurg een aantal voor- en na foto’s kan laten zien van eerdere explantaties. De arts zal vrijwel altijd ook de risico's en complicaties die kunnen optreden tijdens en na de ingreep met je delen. Zo heb je een eerlijk beeld van de eventuele te verwachten resultaten.

Houd er rekening mee dat een eerste consult ongeveer 45 minuten in beslag zal nemen. Mocht je na dit eerste gesprek nog vragen hebben, dan kun je altijd een nieuwe afspraak maken om nog een keer de behandeling door te spreken.

Let op: Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt bepalen de plastisch chirurg en anesthesist of en wanneer je met deze medicatie moet stoppen. Meestal wordt aangeraden om minimaal twee weken voor de ingreep te stoppen met roken en dit het hele genezingsproces vol te houden. Het is bewezen dat roken een slecht effect heeft op de wondgenezing.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een explantatie-behandeling bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De operatie

De plastisch chirurg zal voor de operatie begint het operatieplan op de borst uittekenen. Dit operatieplan is van te voren gezamenlijk afgesproken. Zodra je onder narcose bent, zal de operatie beginnen. De prothese en eventueel het kapsel worden verwijderd via de borstplooi. Het liefst zal de chirurg de oude littekens gebruiken om implantaten te verwijderen zodat je geen nieuwe littekens krijgt. Soms moeten de oude littekens wel iets verlengd worden om de ingreep goed te kunnen uitvoeren.

Als je de implantaten laat verwijderen zonder dat ze daarna worden vervangen, kost de ingreep iets meer werk. Dit komt omdat de huid van de borsten door de implantaten kan zijn opgerekt. Als de implantaten uit de borst zijn gehaald, blijven er vaak slappere borsten over met relatief veel huidweefsel. Om dit er weer mooi uit te laten zien kan de plastisch chirurg een borstlift uitvoeren, waarbij het overschot aan huid zal worden weggesneden. Dit levert vaak wel meer littekens op.

Wanneer nodig wordt er in de wond een soort slangetje (een drain) achtergelaten waarmee bloed en wondvocht kan worden afgevoerd. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen en er zullen hechtpleisters op worden geplakt. Hier overheen wordt een waterafstotende, doorzichtbare pleister geplakt. Meestal kun je dezelfde dag weer naar huis. Alleen als naast het borstimplantaat ook het kapsel volledig is verwijderd moet je vaak een nacht in het ziekenhuis blijven.

Het verwijderen van borstimplantaten vindt plaats onder gehele narcose. Je zult dus niets van de ingreep meekrijgen. Over het algemeen duurt de ingreep tussen de één en twee uur.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na het verwijderen van de borstimplantaten

Meestal kun je dezelfde dag van de operatie alweer naar huis. Je hoeft waarschijnlijk maar een aantal uur na de ingreep in de kliniek te blijven. Je mag wel eten na de operatie, maar het is verstandig om eerst licht verteerbare voeding zoals water en beschuit te eten.

Als er tijdens de operatie drains zijn geplaatst dan worden deze meestal binnen twee dagen na de operatie weer verwijderd.

Na de behandeling zul je dag en nacht, een sportbeha moeten dragen om de borsten goed te ondersteunen. Dit moet in elk geval gedurende een week, maar veel klinieken adviseren om deze langer te dragen, soms tot wel 6 weken. Je mag de sportbeha in principe alleen uit doen als je gaat douchen. Douchen mag na twee dagen, tenzij de dokter je iets anders heeft verteld.

Het is belangrijk om rustig aan te doen na de ingreep. Hoewel je veel lichte taken al vrij snel weer kunt uitvoeren moet je uitkijken met zwaarder werk. Het is onverstandig om bijvoorbeeld zwaar te tillen of te sporten.

In het begin zullen je borsten nog pijnlijk aanvoelen en misschien voelt de huid ook wat strak en gespannen aan. Dit komt omdat de huid nog moet wennen aan het nieuwe borstformaat. Op de plek van de behandeling zullen eerst nog wat blauwe plekken zitten en ook kun je spierpijn voelen. Dit is een normale fase van het herstelproces.

Als de wond is gesloten en er geen korstjes meer te zien zijn, kun je beginnen met littekencrème op het litteken te smeren. Als je dit twee keer per dag op het litteken smeert, is de kans op een mooiere genezing groter.

Risico's en complicaties

Je moet goed onthouden dat elke chirurgische ingreep risico’s met zich mee brengt. Meestal gaan plastisch chirurgische ingrepen goed, omdat de ingreep in principe plaatsvindt bij gezonde mensen. Maar het kan altijd zo zijn dat er wel een complicatie ontstaat.

Mogelijke complicaties kunnen zijn:

 • Ophoping van bloed onder de huid. Dit zal moeten worden verwijderd.
 • Nabloeding
 • Een ongewenst of tegenvallend resultaat
 • Te duidelijk zichtbare littekens
 • Een gevoelsverandering in de huid
 • Een infectie
 • Een vertraagde wondgenezing
 • Groot volume-verschillen tussen de borsten

De meest complicaties kunnen voorkomen worden door de operatie uit te laten voeren door een ervaren en gespecialiseerde plastisch chirurg.

Roken of het gebruik van nicotineproducten (pleisters of kauwgom bijvoorbeeld) zorgen ervoor dat het risico op complicaties is verhoogd en dat de wond slechter zal genezen.

Het resultaat

Hoe je borsten er uiteindelijk uit gaan zien, is pas na een paar maanden zichtbaar. In de eerste periode zal je zo nu en dan waarschijnlijk nog wat klachten ervaren, maar dit zal over gaan.

Het litteken heeft ook tijd nodig om te herstellen. Na een aantal weken zal de roodheid en zwelling wegtrekken. Maar het litteken zal pas na één tot anderhalf jaar volledig zijn hersteld. Daarom is het belangrijk om het litteken goed te verzorgen en niet bloot te stellen aan de zon. Smeer jezelf het eerste jaar altijd met zonnebrandcrème boven de factor 30 in.

De meeste vrouwen zijn tevreden met het resultaat van de explantatie. Wel is het belangrijk om je te realiseren dat de vorm en het volume van je borsten aanzienlijk zullen veranderen door de ingreep. Hou er ook rekening mee dat een volledige symmetrie van de borsten onrealistsich is.

Het resultaat van een explantatie is in principe blijvend. Wel kunnen onder invloed van de zwartekracht en hormoons- en gewichtsveranderingen de vorm en het volume van de borsten met de tijd weer veranderen.

Prijzen

Behandeling Prijs
Protheses verwijderen Tweezijdig € 2200,00 tot € 3045,00
Protheses verwijderen Enkelzijdig € 1900,00 tot € 2030,00
Borstkapsel + Prothese verwijderen Tweezijdig € 3250,00 tot € 3800,00
Borstkapsel + Prothese verwijderen Enkelzijdig € 2500,00

Totaal 5 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een explantatie-behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Eindelijk verlost

  Door Ingrid op

  Na jaren met klachten rondgelopen te hebben en er nooit iets concreets uit kwam, kwam er 2 jaar geleden een dag dat ik zag dat mijn linkerborst ong. onder mijn oksel zat. Dan komt de medische molen, wat een spoedoperatie moest worden duurde 3 maanden. Borsten van onder helemaal opengesneden, tepels eraf gehaald en weer teruggeplaatst. Er zit nu nog silliconenzooi in mijn lymfklieren en borstspier wat niet weggehaald kan worden. Resultaat kleine borsten, maar wel heel netjes gedaan.ondertussen chronische fysio daar armen niet meer wilde en nu redelijk gaat, ondertussen reuma in mijn voeten, gewrichts en spierpijn. Heel veel moe, slecht slapen. Dus je ruilt het 1 in voor het ander.

  Mijn tip: Hoe zwaar de beslissing ook is om ze te laten verwijderen, het word niet slechter meer

  Behandeld in Leidschendam | Kosten: €0

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Vind een kliniek

Meer dan 19 locaties die deze behandeling aanbieden