Door ouderdom, zwangerschap en gewichtsverlies kunnen de borsten hun stevigheid verliezen en gaan hangen. Een oplossing is dan een borstlift (mastopexie) waarbij de borsten omhoog gebracht worden. Daarbij zal overtollige huid verwijderd worden, wat zorgt voor stevigheid.

Een borstlift is in principe een andere ingreep dan een borstvergroting of borstverkleining. Wel kan een borstlift gecombineerd worden met een borstvergroting, hierbij wordt tijdens de borstlift een (klein) implantaat in de borst geplaatst. Ook kan een borstlift gecombineerd worden met een borstverkleining, in dit geval verwijderd de chirurg wat meer borstweefsel tijdens de borstlift.

Een alternatief voor de borstlift is de Breform borstlift. Bij deze ingreep wordt er een inwendige BH in de borsten geplaatst die stevigheid geeft en voor een liftend effect zorgt.

Het consult voor de borstlift

Voordat je kiest voor een borstlift heb je een gesprek met de plastisch chirurg. Hij zal vragen waarom je een borstlift wilt, wat de klachten zijn en inschatten of een borstlift de beste oplossing is. De plastisch chirurg zal kijken of de borsten nog voldoende groot zijn om gelift te worden. Ook wordt gekeken welk resultaat het beste bij je lijf past.

Daarnaast zal de plastisch chirurg vragen naar:

 • Ziekten in het verleden
 • Allergieën
 • Medicaties
 • Borstkanker, bij jou of in je familie

Goede redenen om voor een borstlift te kiezen, zijn asymmetrische (ongelijke) borsten en hangende borsten met naar beneden wijzende tepels. Omdat je borsten door zwangerschap, borstvoeding en afvallen van vorm kunnen veranderen is het verstandig om met een borstlift te wachten totdat je kinderwens voorbij is.

De borst-liftende operatie

De borstlift wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Zodra je volledig slaapt begint de plastisch chirurg met de operatie. Er zijn meerdere manieren waarop borsten gelift kunnen worden. In de meeste gevallen kiest de chirurg ervoor om sneetjes te maken rond de tepel, daaronder twee schuin naar beneden en een in de borstplooi, vergelijkbaar met de vorm van een sleutelgat. Vervolgens wordt de tepel omhoog geschoven en opnieuw vastgehecht aan de borst. Als het nodig is wordt de tepel verkleind. De huid onder de borst wordt naar elkaar toe gebracht en ook gehecht, hierdoor wordt de borst gelift.

Soms is het nodig om ook wat borstweefsel weg te halen. Een laatste hechting komt onder de borst in de borstplooi. Na de operatie zal het litteken de vorm hebben van een anker. Dit is de klassieke methode.

Er zijn ook andere methodes om de borsten te liften. Wanneer de borsten nog niet erg hangen kan het voldoende zijn om sneetjes rondom de tepel te maken. Dan kan de tepel naar boven geschoven worden en vast gehecht worden (donut-methode). Ook is het mogelijk dat de chirurg voldoende heeft aan een sneetje rondom de tepel en twee schuin naar beneden (verticale mastopexie). Er komt dan geen sneetje in de borstplooi. Hierbij zal een i-vormig litteken ontstaan.

afbeelding Borstlift
De drie methodes die het meest gekozen worden om borsten te liften laten elk andere littekens achter. Links: i-vormig litteken bij een verticale mastopexie. Midden: litteken rond de tepelhof bij de zogenoemde donut-methode. Rechts: bij een klassieke borstlift blijft een ankervormig litteken achter. Dit is de meest gekozen ingreep om borsten te liften.

Borstlift met protheses

Wanneer meer volume gewenst wordt dan kunnen tijdens de operatie ook borstprotheses worden geplaatst. Deze zullen in de meeste gevallen via de incisie (snede) die al in de borstplooi is gemaakt in het lichaam worden geplaatst.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de operatie

Het kan zijn dat na de operatie een klein slangetje (drain) wordt achtergelaten om wondvocht en bloed af te voeren. Deze mag er vaak de volgende dag uit.

Na de operatie wordt je wakker met een stevig verband om je borsten. De eerste 6 weken zal je een sportbeha moeten dragen. Afhankelijk van de operatie mag je dezelfde dag nog naar huis, of moet je een nachtje in het ziekenhuis blijven.

Wanneer de verdoving volledig uitgewerkt is kunnen de borsten pijnlijk zijn. Tegen de pijn kun je dan paracetamol nemen. De borsten kunnen na de operatie gezwollen zijn en er kunnen blauwe plekken ontstaan. De littekens zullen de eerste tijd nog rozerood zijn, deze worden na verloop van tijd minder zichtbaar.

Na de operatie moet iemand je thuis brengen en het is prettig om de eerste dagen iemand te hebben die voor je zorgt. 14 dagen na de operatie kun je proberen weer aan het werk te gaan. Daarnaast is het verstandig om de eerste tijd op je rug te slapen. Verder mag je een aantal weken niet sporten, zwemmen en zwaar tillen.

Als je last krijgt van hevige roodheid, koude rillingen of koorts, waarschuw dan altijd je plastisch chirurg.

Risico’s en complicaties

Een borstlift levert meestal geen grote complicaties op. De eerste dagen na de operatie zullen de borsten pijnlijk en gezwollen zijn. Verder zal de huid blauw en gevoelig zijn. Dit trekt na een tijdje weg. Complicaties die kunnen optreden zijn:

 • Infectie
 • Slecht genezen van de wond, waardoor nieuwe operatie soms nodig is
 • Nabloeding
 • Gevoelige tepels
 • Doofheid van de borsten en/of tepels
 • Ongelijke borsten en/of tepels (ook natuurlijke borsten zijn nooit 100% gelijk)
 • Verkleurde huid of pigmentvlekken
 • Allergische reactie
 • Trombose

Resultaat

Na 3 maanden zullen de zwellingen afgenomen zijn en na ongeveer 6 maanden is het definitieve resultaat zichtbaar. Littekens zijn niet te voorkomen, maar de arts zal zijn best doen om dit zoveel mogelijk te beperken. Na verloop van tijd zullen de littekens minder zichtbaar worden.

Je borsten blijven de nieuwe vorm houden en een nieuwe operatie is vaak niet nodig. Toch kan door ouderdom, zwangerschap, gewichtstoename en gewichtsafname het resultaat verloren gaan. Dat kan een reden zijn om voor een tweede borstlift te kiezen. Grote zware borsten zullen sneller weer gaan hangen dan kleinere.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 17 ZKN-gecertificeerde klinieken die een borstlift aanbieden. De kosten van een borstlift bedragen gemiddeld € 4712,06.