Borsten laten liften voor stevigere & mooiere borsten

Door ouderdom, zwangerschap en gewichtsverlies kunnen de borsten hun stevigheid verliezen en gaan hangen. Een oplossing is dan een borstlift (mastopexie) waarbij de borsten omhoog gebracht worden. Daarbij zal overtollige huid verwijderd worden, wat zorgt voor stevigheid. Een borstlift wordt daarom soms ook wel een borstversteviging genoemd.

Goede redenen om voor een lift te kiezen, zijn asymmetrische (ongelijke) borsten en hangende borsten met naar beneden wijzende tepels. Omdat je borsten door zwangerschap, borstvoeding en afvallen van vorm kunnen veranderen is het verstandig om met het liften van de borsten te wachten totdat je kinderwens vervuld is.

Een borstlift is een op zichzelf staande behandeling en verschilt van andere ingrepen aan de borsten zoals een borstvergroting of een borstverkleining. Wel kan een borstliftende operatie gecombineerd worden met een borstvergroting, hierbij wordt tijdens de ingreep een (klein) implantaat in de borsten geplaatst.

Het liften van de borsten kan ook gecombineerd worden met een borstverkleining. In dit geval verwijderd de chirurg wat meer borstweefsel tijdens de operatie.

Operaties aan de borsten worden steeds vaker gecombineerd met een ingreep om de buik strakker te maken; de buikwandcorrectie. Wanneer een buikwandcorrectie en het liften van de borsten worden gecombineerd spreken klinieken vaak over een mommy-makeover.

In deze video legt Drs. Schuringa uit hoe een borstlift kan worden uitgevoerd.

Het consult

Voordat je kiest voor een borstlift heb je een gesprek met de plastisch chirurg. Hij zal vragen waarom je je borsten wilt laten liften, wat de klachten zijn en inschatten of een lift van de borsten de beste oplossing is. De plastisch chirurg zal kijken of de borsten nog voldoende groot zijn om gelift te worden. Ook wordt gekeken welk resultaat het beste bij je lijf past.

Daarnaast zal de plastisch chirurg vragen naar:

 • Ziekten in het verleden;
 • Allergieën;
 • Medicaties;
 • Het voorkomen van borstkanker, bij jou of in je familie;
  Als er in jouw familie relatief veel borstkanker voorkomt dan adviseren artsen meestal om voor de behandeling een mammogram te laten maken. Artsen doen dit om de veranderingen in de borsten vast te laten leggen. Goed om te weten is dat een borstliftende operatie de kans op borstkanker niet verhoogt.
 • Je leeftijd;
  Als je ouder dan 50 jaar bent dan kan het zijn dat de arts je adviseert om voor de ingreep een mammogram te laten maken.
Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een borstlift, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De operatie

Foto stevigere borsten
Artsen gebruiken vaak de schaal van Regnault om de mate van verzakking (ptosis) aan te geven. Op deze afbeelding zie je van links naar rechts een borst zonder ptosis, een borst met ptosis graad 1, ptosis graad 2 en tenslotte ptosis graad 3.

De borstlift wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Zodra je volledig slaapt begint de plastisch chirurg met de operatie.

Er zijn meerdere manieren waarop borsten gelift kunnen worden:

 • De Donut of Benelli-lift:
  Wanneer de borsten maar matig hangen, dan kan vaak volstaan worden met een ingreep waarbij alleen rond de tepel wordt gesneden. Bij deze ingreep wordt er wat huid weggehaald rond de tepel. Ook kan de tepel wat verkleind worden.

 • De Sleutelgat-methode of verticale mastopexie:
  Wanneer de borsten wat meer hangen wordt vaak gebruik gemaakt van de sleutelgat-methode. Hierbij maakt de chirurg een sneetje rondom de tepel en twee schuin naar beneden, oftewel in de vorm van een sleutelgat. Hierbij zal een i-vormig litteken ontstaan op de borst.

 • De Anker-methode:
  Vooral als er sprake is van veel borstvolume en/of een grote mate van hangen dan zal de chirurg kiezen voor de anker-methode. Hierbij worden sneetjes gemaakt rond de tepel, daaronder twee schuin naar beneden en een in de borstplooi, vergelijkbaar met de vorm van een anker. Vervolgens wordt de tepel omhoog geschoven en opnieuw vastgehecht aan de borst. Als het nodig is wordt de tepel verkleind. De huid onder de borst wordt naar elkaar toe gebracht en ook gehecht, hierdoor wordt de borst gelift. Na de operatie zal het litteken de vorm hebben van een anker.

Welke methode gekozen wordt is vooral afhankelijk van de voorkeur van de arts en de mate van verzakking van de borst.

illustratie borsten
De drie methodes die het meest gekozen worden om borsten te liften laten elk andere littekens achter. Links: i-vormig litteken bij een verticale mastopexie. Midden: litteken rond de tepelhof bij de zogenoemde donut-methode. Rechts: bij een klassieke borstlift blijft een ankervormig litteken achter. Dit is de meest gekozen ingreep om borsten te liften.

Borstlift met protheses

Wanneer meer volume gewenst wordt dan kunnen tijdens de operatie ook borstprotheses worden geplaatst. Deze zullen in de meeste gevallen via de incisie (snede) die al in de borstplooi is gemaakt in het lichaam worden geplaatst.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de borstlift

Het kan zijn dat na de operatie een klein slangetje (drain) wordt achtergelaten om wondvocht en bloed af te voeren. Deze mag er vaak de volgende dag uit.

Na de operatie wordt je wakker met een stevig verband om je borsten. De eerste 6 weken zal je een sportbeha moeten dragen. Afhankelijk van de operatie mag je dezelfde dag nog naar huis, of moet je een nachtje in het ziekenhuis blijven.

Wanneer de verdoving volledig uitgewerkt is kunnen de borsten pijnlijk zijn. Tegen de pijn kun je dan paracetamol nemen. De borsten kunnen na de operatie gezwollen zijn en er kunnen blauwe plekken ontstaan. De littekens zullen de eerste tijd nog rozerood zijn, deze worden na verloop van tijd minder zichtbaar.

Na de operatie moet iemand je thuis brengen en het is prettig om de eerste dagen iemand te hebben die voor je zorgt. 14 dagen na de operatie kun je proberen weer aan het werk te gaan. Daarnaast is het verstandig om de eerste tijd op je rug te slapen. Verder mag je een aantal weken niet sporten, zwemmen en zwaar tillen.

Als je last krijgt van hevige roodheid, koude rillingen of koorts, waarschuw dan altijd je plastisch chirurg.

Risico’s en complicaties

Een borstlift levert meestal geen grote complicaties op. De eerste dagen na de operatie zullen de borsten pijnlijk en gezwollen zijn. Verder zal de huid blauw en gevoelig zijn. Dit trekt na een tijdje weg. Complicaties die kunnen optreden zijn:

 • Infectie
 • Slecht genezen van de wond, waardoor nieuwe operatie soms nodig is
 • Nabloeding
 • Gevoelige tepels
 • Doofheid van de borsten en/of tepels
 • Ongelijke borsten en/of tepels (ook natuurlijke borsten zijn nooit 100% gelijk)
 • Verkleurde huid of pigmentvlekken
 • Allergische reactie
 • Trombose

Resultaat

Na 3 maanden zullen de zwellingen afgenomen zijn en na ongeveer 6 maanden is het definitieve resultaat zichtbaar. Littekens zijn niet te voorkomen, maar de arts zal zijn best doen om dit zoveel mogelijk te beperken. Na verloop van tijd zullen de littekens minder zichtbaar worden.

Je borsten blijven de nieuwe vorm houden en een nieuwe operatie is vaak niet nodig. Toch kan door ouderdom, zwangerschap, gewichtstoename en gewichtsafname het resultaat verloren gaan. Dat kan een reden zijn om voor een tweede borstlift te kiezen. Grote zware borsten zullen sneller weer gaan hangen dan kleinere.

Prijzen

Behandeling Prijs
Borstlift € 3600,00 tot € 5280,00
Borstlift beperkt € 3900,00
Borstlift met protheses € 4700,00 tot € 6700,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een borstlift, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Borsten

In deze video vertelt Mariëtte over de borstlift die ze liet uitvoeren door dokter L.P. van der Weij van Boerhaave Medisch Centrum.

Geschreven ervaringen

 1. eerst indruk telt

  Door Lola op

  Ik had al meteen een vertrouwd gevoel toen ik op de site kwam

  Mijn tip: Gewoon doen

  Behandeld in Veldhoven | Kosten: €2550
 2. Vreselijk

  Door Lique op

  De operatie verliep volgens mij wel goed. Maar het resultaat verschrikkelijk. Het litteken is niet het beloofde streepje maar is nu 2 jaar later nog steeds rood en dik aan 1 kant. Het lijkt wel of een bezopen iemand het heeft dicht gemaakt.

  Mijn tip: Ga hier niet of laat iemand bij de operatie aanwezig zijn.

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €3900

  Fotos

 3. Borstlift met protheses

  Door Viënna op

  Na 3 kinderen borstvoeding te hebben gegeven was er van mijn borsten niet veel meer over dan lege vellen. Daarom is er (veel) vel weggehaald (lift) en is het geheel daarna opgevuld met protheses (415cc rond achter de spier). Het eindresultaat is prachtig, maar daar heb ik uiteindelijk wel 3 operaties voor nodig gehad. De arts was niet altijd even vriendelijk, maar wel goed (anders had ik 5 sterren gegeven). Ik durf mijn bh weer uit te doen na 12 jaar schaamte! De foto's zeggen meer dan woorden...

  Behandeld in Sittard | Kosten: €5500

  Fotos

 4. Van slappe borst naar een mooie borst met volume

  Door Sonja op

  Omdat ik veel ben afgevallen was er niets meer van mijn borsten over en kreeg ik door het gewicht pijn in mijn nek en schouders. Na overleg met de plastisch chirurg gekozen voor een borstlift. Tijdens de eerste controle vertelde hij mij dat hij een nieuw soort inwendige bh heeft gebruikt voor de volume. Ik heb nu weer een mooie E cup en het is ook vergoed door de verzekering.

  Meerdere tips:
  - Kies voor een goede post bh (bijv post op bh anna) voor goede wondgenezing en neem er 2 om ze om en om te kunnen wassen. Gebruik de goedkoopste inlegkruisjes in je bh tegen je tepels tegen wondvocht.
  - Gebruik BIO oil als de wonden dicht zijn. Dat bevorderd de wondgenezing en zorgt dat je niet zo een jeuk heb en de littekens zo goed als verdwijnen. De na foto is vlak na de operatie.

  Mijn tip: Vraag het na bij de verzekering zeker na veel afvallen. Nooit geschoten is alijd mis. Ben verzekerd via Zilveren Kruis.

  Behandeld in Lelystad | Kosten: €0

  Fotos

Totaal: 4 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een borstlift. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Borstlift thumbnail

Deze animatie gemaakt door dr. Beekman laat zien wat je kunt verwachten bij een borstlift en geeft informatie over de borstlift ingreep. De uitleg wordt geïllustreerd met duidelijke 3D animaties.

video Borstlift thumbnail

Deze informatieve video bevat een consult van dr. Stevens die de kijker alles uitlegt over de borstlift operatie.

video Borstlift thumbnail

Dit Engelstalige filmpje laat vanuit het oogpunt van de chirurg een borstlift operatie van A tot Z zien. We zien onder meer het aftekenen van de lijnen waar gesneden wordt en het openen en dichten van de borsten.
Waarschuwing: de beelden tonen veel bloed en kunnen als schokkend worden ervaren.

video Borstlift thumbnail

In deze animatie zie je hoe een borstlift volgens de ankermethode meestal wordt uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

 • Je kunt in aanmerking komen voor een borstlift als je last hebt van hangende borsten met tepels die naar beneden wijzen of wanneer je ongelijke borsten hebt.

  Er zijn veel technieken om een borst te liften. Of de techniek van jouw voorkeur ook bij jou kan worden toegepast wordt door de plastisch chirurg beoordeeld. Er zal gekeken worden naar de grootte van je borsten, hoe erg ze hangen en de stand van de tepels. Omdat er in het weefsel van je borst gesneden wordt, is het verstandig om pas te kiezen voor een borstlift op een punt in je leven waarop je niet meer van plan bent zwanger te worden.

 • Of je na een borstlift nog borstvoeding kan geven hangt af van de methode die bij jou gebruikt is. Bij sommige methoden is borstvoeding geven naderhand uitgesloten, waar bij andere technieken nog een kans bestaat dat het wel kan. Bij elke methode wordt er in- en rond de tepel gesneden. Daardoor is de kans groot dat er geen melk meer door de tepel gevoerd kan worden. Ook kan het zo zijn dat je bij het geven van borstvoeding na een borstlift het resultaat hiervan ongedaan maakt.

 • Het wordt aangeraden om minstens zes weken voorafgaand aan de ingreep te stoppen met roken. De belangrijkste reden om te stoppen is dat roken je bloedvaten vernauwt en je dus minder goed en minder snel geneest. Daarnaast is een rokershoest tijdens je herstel na het liften van je borsten erg pijnlijk. Een week voor de operatie moet je stoppen met bloedverdunners en andere medicijnen die invloed hebben op de bloedingsduur, zoals bijvoorbeeld aspirine. Uiteraard is het ook belangrijk om goed uitgerust te zijn op de dag van de behandeling.

 • In de regel duurt een borstlift 1 à 2 uur. Een kleinere ingreep zal minder lang duren dan een uitgebreidere borstlift of een borstlift in combinatie met een borstvergroting.

 • Een borstlift vindt plaats onder algehele narcose. Wordt je ’s ochtends geopereerd, dan mag je vanaf 24:00 uur de nacht ervoor niets meer eten of drinken. Als je ’s middags geopereerd wordt mag je vanaf 6:00 uur niets meer eten of drinken. Voor 6:00 uur mag je dan eventueel nog wel een licht ontbijtje nuttigen.

 • Omdat je onder narcose bent doet de ingreep zelf geen pijn. Nadat je weer bij bent gekomen en de verdoving uit begint te werken kan je pijn krijgen. Je kunt bijvoorbeeld pijn hebben rond de littekens. Ook kunnen de littekens eerst nog rood en dik zijn, maar dit neemt af. Verder kan je pijn ervaren aan je borstspier. Dit kan je merken met ademhalen, bij het hoesten en bij het bewegen van je armen. Na een aantal dagen zal dit zijn afgenomen of zelfs geheel over zijn.

 • De eerste twee weken mag je wel rondlopen, maar moet je enkele leefregels naleven. Zo mag je niet tillen, fietsen, sporten of autorijden. Na twee weken mag je rustig weer meerdere dingen oppakken en ook weer autorijden, maar zware inspanningen mogen nog niet. Na zes weken mag je alle activiteiten weer hervatten, op voorwaarde dat je wonden goed genezen zijn. De meeste vrouwen kunnen na twee weken weer aan het werk.

 • Je houdt altijd littekens over aan een borstlift. De plekken waar gesneden wordt worden met zorg bepaald, zodat littekens op een onopvallende plek zitten en zo klein mogelijk zijn. Waar je littekens krijgt hangt af van de ingreep. Bij een kleine lift hoeft er vaak alleen rond de tepel gesneden te worden. Moet er meer gebeuren, dan heb je naast een litteken rond je tepel ook een i-vormig litteken of een ankervormig litteken aan de onderkant van je borst.

 • Een borstlift wordt gezien als cosmetische ingreep en wordt daarom doorgaans niet vergoed. Er kan sprake zijn van een uitzondering als je borstlift op medische indicatie wordt uitgevoerd in combinatie met een borstverkleining. Of je een vergoeding krijgt en hoeveel je vergoed kan krijgen hangt af van je verzekeraar en de dekkingsgraad van je polis.

 • Om een borst goed te liften moet er weefsel worden weggehaald. Dit is voornamelijk huid. Je borsten zullen hierdoor een klein beetje kleiner worden dan ze voor de ingreep waren. De meeste vrouwen merken hier nauwelijks iets van. Als je meer volume in je borsten wilt kun je een borstlift laten combineren met het plaatsen van een borstprothese.

Vind een kliniek

Meer dan 20 locaties die deze behandeling aanbieden