Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een borstlift.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een borstlift roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een borstlift? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een borstlift in aanmerking?

Je kunt in aanmerking komen voor een borstlift als je last hebt van hangende borsten met tepels die naar beneden wijzen of wanneer je ongelijke borsten hebt.

Er zijn veel technieken om een borst te liften. Of de techniek van jouw voorkeur ook bij jou kan worden toegepast wordt door de plastisch chirurg beoordeeld. Er zal gekeken worden naar de grootte van je borsten, hoe erg ze hangen en de stand van de tepels. Omdat er in het weefsel van je borst gesneden wordt, is het verstandig om pas te kiezen voor een borstlift op een punt in je leven waarop je niet meer van plan bent zwanger te worden.

Kan ik na een borstlift nog borstvoeding geven?

Of je na een borstlift nog borstvoeding kan geven hangt af van de methode die bij jou gebruikt is. Bij sommige methoden is borstvoeding geven naderhand uitgesloten, waar bij andere technieken nog een kans bestaat dat het wel kan. Bij elke methode wordt er in- en rond de tepel gesneden. Daardoor is de kans groot dat er geen melk meer door de tepel gevoerd kan worden. Ook kan het zo zijn dat je bij het geven van borstvoeding na een borstlift het resultaat hiervan ongedaan maakt.

Hoe bereid ik mij voor op een borstlift?

Het wordt aangeraden om minstens zes weken voorafgaand aan de ingreep te stoppen met roken. De belangrijkste reden om te stoppen is dat roken je bloedvaten vernauwt en je dus minder goed en minder snel geneest. Daarnaast is een rokershoest tijdens je herstel na het liften van je borsten erg pijnlijk. Een week voor de operatie moet je stoppen met bloedverdunners en andere medicijnen die invloed hebben op de bloedingsduur, zoals bijvoorbeeld aspirine. Uiteraard is het ook belangrijk om goed uitgerust te zijn op de dag van de behandeling.

Hoe lang duurt een borstlift?

In de regel duurt een borstlift 1 à 2 uur. Een kleinere ingreep zal minder lang duren dan een uitgebreidere borstlift of een borstlift in combinatie met een borstvergroting.

Hoe zit het met narcose/verdoving?

Een borstlift vindt plaats onder algehele narcose. Wordt je ’s ochtends geopereerd, dan mag je vanaf 24:00 uur de nacht ervoor niets meer eten of drinken. Als je ’s middags geopereerd wordt mag je vanaf 6:00 uur niets meer eten of drinken. Voor 6:00 uur mag je dan eventueel nog wel een licht ontbijtje nuttigen.

Is de ingreep pijnlijk?

Omdat je onder narcose bent doet de ingreep zelf geen pijn. Nadat je weer bij bent gekomen en de verdoving uit begint te werken kan je pijn krijgen. Je kunt bijvoorbeeld pijn hebben rond de littekens. Ook kunnen de littekens eerst nog rood en dik zijn, maar dit neemt af. Verder kan je pijn ervaren aan je borstspier. Dit kan je merken met ademhalen, bij het hoesten en bij het bewegen van je armen. Na een aantal dagen zal dit zijn afgenomen of zelfs geheel over zijn.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

De eerste twee weken mag je wel rondlopen, maar moet je enkele leefregels naleven. Zo mag je niet tillen, fietsen, sporten of autorijden. Na twee weken mag je rustig weer meerdere dingen oppakken en ook weer autorijden, maar zware inspanningen mogen nog niet. Na zes weken mag je alle activiteiten weer hervatten, op voorwaarde dat je wonden goed genezen zijn. De meeste vrouwen kunnen na twee weken weer aan het werk.

Blijven er littekens achter bij een borstlift? Zo ja, waar?

Je houdt altijd littekens over aan een borstlift. De plekken waar gesneden wordt worden met zorg bepaald, zodat littekens op een onopvallende plek zitten en zo klein mogelijk zijn. Waar je littekens krijgt hangt af van de ingreep. Bij een kleine lift hoeft er vaak alleen rond de tepel gesneden te worden. Moet er meer gebeuren, dan heb je naast een litteken rond je tepel ook een i-vormig litteken of een ankervormig litteken aan de onderkant van je borst.

Wordt een borstlift vergoed door mijn verzekering?

Een borstlift wordt gezien als cosmetische ingreep en wordt daarom doorgaans niet vergoed. Er kan sprake zijn van een uitzondering als je borstlift op medische indicatie wordt uitgevoerd in combinatie met een borstverkleining. Of je een vergoeding krijgt en hoeveel je vergoed kan krijgen hangt af van je verzekeraar en de dekkingsgraad van je polis.

Worden mijn borsten kleiner door een borstlift?

Om een borst goed te liften moet er weefsel worden weggehaald. Dit is voornamelijk huid. Je borsten zullen hierdoor een klein beetje kleiner worden dan ze voor de ingreep waren. De meeste vrouwen merken hier nauwelijks iets van. Als je meer volume in je borsten wilt kun je een borstlift laten combineren met het plaatsen van een borstprothese.

Wat kost een borstlift?

De kosten van een borstlift bedragen gemiddeld € 4747,50. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.