Prothesewissel - vervangen van je borstprothese

Wanneer je een borstvergroting of een borstreconstructie hebt ondergaan dan is er een kans dat je borstprothese op een gegeven moment zal moeten worden vervangen door een nieuwe. Hoe lang een implantaat zonder complicaties meegaat is onder andere afhankelijk van het type en soort borstimplantaat dat gebruikt is. Meestal vindt een prothesewissel 10 tot 20 jaar na het plaatsen van de borstprotheses plaats.

Wanneer worden borstprotheses vervangen?

Er zijn diverse redenen voor het laten vervangen van borstimplantaten. Veel voorkomende redenen zijn:

 • Eén of beide protheses lekken (komt vooral voor bij protheses die in de jaren 60-90 zijn geplaatst)
 • Er is sprake van veel kapselvorming rond de prothese
 • Er is sprake van verslapping van het eigen borstweefsel (vaak wordt dan ook een borstlift aangeraden)
 • Het cosmetische resultaat is niet (meer) mooi
 • De prothese zit niet meer goed op zijn plek
 • Verschil in volume van de borsten

Oude borstprotheses en nieuwe borstprotheses

De borstprotheses die in de vorige eeuw werden gebruikt voor borstreconstructies en borstvergrotingen zijn van een andere kwaliteit dan de borstimplantaten van tegenwoordig. De 'oude' protheses waren vaak gemaakt van een materiaal dat relatief makkelijk kan gaan lekken met het verstrijken van de tijd. Nieuwere typen protheses bevatten een ‘cohesieve gel’. Dat wil zeggen dat de binnenkant van de prothese gevuld wordt met een vormstabiele siliconengel. Ze zijn wat steviger dan de oude protheses en speciaal ontwikkeld om lekkage te vermijden en de borst een natuurlijke vorm te geven.

De meeste prothesemakers geven tegenwoordig een levenslange garantie op hun product, al zijn hier vaak wel de nodige voorwaarden aan verbonden.

Het eerste consult

Voorafgaand aan de ingreep zal er een consult plaatsvinden bij de plastisch chirurg die je gaat behandelen. In het gesprek met de plastisch chirurg kun je je wensen en verwachtingen bespreken. Ook worden tijdens dit gesprek je oude protheses onderzocht en wordt bepaald waar de nieuwe protheses zullen worden geplaatst (bijvoorbeeld boven of onder de borstspier). Vaak wordt met het plaatsen van de prothese onder de borstspier een natuurlijker resultaat verkregen, omdat de bovenrand van de prothese dan niet zo goed opvalt.

Voorafgaand aan het gesprek met de plastisch chirurg, is het handig om alvast te overwegen of je een andere cupmaat wilt en of je nieuwe protheses wenst, of liever alleen de borstprotheses laat verwijderen. Soms kan de plastisch chirurg je aanraden om ook een borstlift te doen. Dit is vooral van toepassing bij verslapping van het eigen borstweefsel, waardoor de borsten zijn gaan hangen. Tijdens het consult worden er vrijwel altijd foto’s gemaakt om de situatie van vóór en na de operatie te kunnen vergelijken.

Hou er rekening mee dat de arts het volgende met je zal willen bespreken tijdens het consult:

 • je medische geschiedenis;
 • je medicijngebruik;
 • je allergieën;
 • eerdere operaties;
 • hoe je gezondheid is.

Als je bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet je dit tijdens het eerste gesprek met de plastisch chirurg melden. Soms moet de medicatie voor de operatie worden gestopt.

Roken heeft veel nadelige effecten op de wondgenezing, daarom wordt je aangeraden minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist in prothesewissel?

Boerhaave Medisch Centrum Amsterdam

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een prothesewissel, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De operatie

Tijdens de ingreep wordt, indien mogelijk, een snee door het oude litteken gemaakt. Daarna wordt de oude prothese vrijgelegd. Door dezelfde opening kan overmatige kapselvorming worden verwijderd en kan een nieuwe prothese worden ingebracht. Als de prothese is ingebracht, wordt je in halfzittende houding gebracht en kijkt de chirurg of hij tevreden is met het resultaat. Wanneer dit niet het geval is, kan de chirurg soms een andere maat of een ander model prothese inbrengen.

Wanneer er besloten wordt geen protheses terug te plaatsen, is een iets uitgebreidere operatie nodig. De huid is door de borstvergroting opgerekt en zal gecorrigeerd moeten worden, om zonder prothese een mooi cosmetisch resultaat te bereiken. Dit zal meer littekens opleveren.

Na de ingreep worden er hechtingen geplaatst. Deze hechtingen zijn doorgaans oplosbaar en hoeven dus niet te worden verwijderd. Daarnaast wordt meestal een drain geplaatst, om overtollig vocht te kunnen afvoeren.

De operatie zal gemiddeld zo’n 1-2 uur duren en vindt plaats onder algehele narcose.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de prothesewissel

Na de operatie kunnen je borsten pijnlijk en gespannen aanvoelen. Ook kunnen er wat blauwe plekken in het operatiegebied zijn.

Soms mag je dezelfde dag al naar huis, maar het kan ook voorkomen dat je een nacht in het ziekenhuis of de kliniek moet blijven. Wanneer er drains zijn geplaatst, worden deze afhankelijk van de hoeveelheid vocht die nog in de drains loopt, verwijderd voordat je naar huis gaat.

De eerste week moet je rustig aan doen en is het verstandig om hulp te regelen. Tevens mag je de eerste twee tot drie weken geen zwaar werk doen en de armen niet boven schouderhoogte brengen. Na de eerste drie weken, kan je je bezigheden weer oppakken, maar sporten kun je beter nog even niet doen.

Het is de eerste zes weken belangrijk om dag en nacht een stevige BH met voorsluiting te dragen. Na ongeveer 6 weken zijn de meeste vrouwen volledig hersteld van de operatie.

Het litteken kan na de operatie rood en gezwollen zijn, dit is normaal. Een litteken heeft wel een jaar tot anderhalf jaar nodig om helemaal te herstellen en minder zichtbaar te worden.

Risico's en complicaties

Over het algemeen is een borstprothesewissel een relatief veilige ingreep, maar aan elke operatie zijn risico’s verbonden. Er is altijd een kans op een bloeding, een ontsteking of vochtophoping in het borst-gebied.

Wanneer je een nabloeding krijgt, bestaat de kans dat je opnieuw geopereerd moet worden. Als de nieuwe prothese is geplaatst, moet je er rekening mee houden dat er na verloop van tijd toch (weer) kapselvorming kan ontstaan.

De meest voorkomende complicaties van een prothesewissel zijn:

 • Nabloeding
 • Een ongewenst of tegenvallend resultaat
 • Een gevoelsverandering in de huid
 • Een infectie
 • Een vertraagde wondgenezing
 • Groot volume-verschil tussen de borsten

Het resultaat

Het resultaat van de prothesewissel is direct na de operatie zichtbaar en voelbaar. Je kunt dus meteen je nieuwe borsten bewonderen. Echter is het uiteindelijke resultaat pas goed zichtbaar na 3 maanden, wanneer de borsten hun definitieve vorm hebben gekregen en de zwelling volledig is afgezakt.

Hou er rekening mee dat de vorm en grootte van je borsten anders kan zijn dan voor de vervanging van de protheses.

De meeste vrouwen zijn tevreden met het resultaat van hun borstprothesewissel.

Prijzen

Behandeling Prijs
Prothesewissel Tweezijdig € 3095,00 tot € 4800,00
Prothesewissel Enkelzijdig € 2800,00 tot € 3075,00
Borstkapsel verwijderen + Prothese vervangen Tweezijdig € 4600,00 tot € 5365,00
Borstkapsel verwijderen + Prothese vervangen Enkelzijdig € 3300,00 tot € 4550,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een prothesewissel, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Borsten

Sandra liet haar borstprotheses vervangen bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video vertelt ze waarom ze haar protheses liet vervangen en hoe de ingreep verliep.

Geschreven ervaringen

 1. Prothese wissel.

  Door Sarah op

  12 Jaar geleden voor het krijgen van mijn kinderen. Borstvergroting gedaan. Had slechts kleine a en wilde borsten. Nu 3 kinderen verder en 3 borstvoedingen verder. Waren mijn borsten wel toe aan een prothese wissel ;-). Nu zouden ze achter de spier gedeeltelijk geplaatst worden. Echter een week later zag ik dat het niet goed gegaan was. Mijn vermoedens klopte. De chirurg zei ook dat de prothese in de oude holte terug is geschoten. Een week later die andere ook. Heel vervelend want ga niet voor mijn lol onder het mes. En weer herstellen met 3 kinderen waarvan jongste 1 jaar. De chirurg vond het zelf ook vervelend. Maar ze kon me pas over half jaar helpen ivm herstel. Was blij verrast toen ik 2 maanden later al de uitnodiging kreeg met dat ik twee weken later geopereerd werd. Nou dat is vorige week geweest. Ze hebben ontzettend hun best gedaan. Speciale lijm besteld maar die werkte niet. De chirurg was met de tweede borst bezig en de eerste borst floepte weer naar oude holte. Dus mijn borsten werkte niet mee. Uit ellende hebben ze een hechting op de borst moeten plaatsen. Dit heb ik liever dan dat mijn borsten weer terug schieten. En ik weer onder het mes zou moeten. Dus tevreden met de oplossing. Ben nu wel nog bang dat ze terug schieten. Ben blij als we 5 weken verder zijn. Dan is het gehecht. Mogen die hechtingen eruit. Theoretisch zou het lastig zijn, om terug te schieten nu. Maar ja.. Het kan toch. En afgelopen maanden hebben erg in het teken van borsten gestaan. En wil weer verder leven. Als het nu goed blijft zitten. Ben ik wel heel tevreden. Ze zien er nu heel mooi uit. Deze kliniek en de chirurg hebben uiterst hun best gedaan.

  Mijn tip: Hou er rekening mee. Dat het een ingreep is en je eventueel nog eens onder het mes moet.

  Behandeld in Venlo | Kosten: €4800

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een prothesewissel. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen borsten? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Vind een kliniek

Meer dan 19 locaties die deze behandeling aanbieden