Borstreconstructie
Een borstreconstructie is een ingreep waarbij verloren borstweefsel wordt hersteld. Vaak wordt de ingreep uitgevoerd om een afgezette borst ten gevolge van borstkanker te reconstrueren. Op deze pagina lees je over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van elke methode.
Borstreconstructie na borstamputatie
Een borstreconstructie is de wederopbouw van één of beide borsten na een borstamputatie. Meestal wordt de reconstructie uitgevoerd na een borstamputatie die het gevolg is van borstkanker.
Bij vrijwel alle vrouwen is een borstreconstructie mogelijk. Ook als de huid beschadigd is door bijvoorbeeld bestraling. Bij bestraling na een borstamputatie wordt echter wel aangeraden enkele jaren met een reconstructie te wachten. Zo is er voldoende tijd voor het bestraalde gebied van huid en borstweefsel om te herstellen.
Het consult
In het gesprek met de plastische chirurg kunnen jouw vragen en verwachtingen besproken worden. De arts zal uitleggen wat de mogelijke methoden zijn voor de borstreconstructie. Ook zal de arts in samenspraak met jou gaan beoordelen welke methode het meest geschikt is in jouw specifieke geval. Als de borstamputatie nog niet heeft plaatsgevonden dan zal de arts je borsten bekijken en onderzoeken. Zo kan bekeken en gemeten worden waar bijvoorbeeld de tepel geplaatst zal worden op de borst. Verder kunnen de volgende zaken aan bod komen tijdens het consult:
- Medische voorgeschiedenis
- Gebruik van medicijnen
- Allergieën
- De verschillende behandelopties
- De te verwachten uitkomsten van de borstreconstructie
Voor de operatie
Het gebruik van sommige medicijnen moet een paar dagen voor de operatie gestopt worden. Voorbeelden hiervan zijn aspirine en ibuprofen, zij kunnen bloedingen vergroten. Roken zorgt voor een verhoogde kans op een verstoorde wondgenezing en moet minstens zes weken voor de operatie gestopt worden. Bij overgewicht wordt je vaak eerst door de chirurg gevraagd af te vallen voor de operatie plaats kan vinden. Verder zal de narcose uitgelegd worden door de anesthesioloog. Ook zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden op de dag van de operatie of de dag ervoor.
Methodes om borsten te reconstrueren
In het verleden moest vaak vele jaren gewacht worden voor een borstreconstructie kon worden uitgevoerd. Nu kan een borstreconstructie plaatsvinden na beëindiging van bestraling en/of chemotherapie. Ook is het mogelijk om tijdens dezelfde operatie als waarin borstamputatie plaatsvindt, een borstreconstructie uit te voeren. Er zijn verschillende plastisch chirurgische technieken voor het reconstrueren van één of beide borsten. Dit zijn de verschillende manieren:
- Borstreconstructie met Prothese
- Weefselexpansie
- Directe borstreconstructie
- Borstreconstructie met eigen weefsel:
- Rugspier + huid + eventueel prothese
- Vetweefsel van de buik + huid
- Borstreconstructie met lipofilling
Voor alle ingrepen geldt dat er ook een tepelreconstructie uitgevoerd kan worden.

Borstreconstructie met prothese
Een prothese (implantaat) bestaat uit een siliconenomhulsel gevuld met siliconengel, zoutoplossing of beide. Als de huid voldoende soepel is en de borstspier nog intact, wordt een prothese geplaatst omdat dit de relatief simpelste ingreep is. Het litteken van de amputatie wordt gebruikt om de prothese te plaatsen. De ingreep duurt ongeveer een uur. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis voor 4 à 5 dagen.
Borstreconstructie met prothese & weefselexpansie
Wanneer er te weinig huid over is om een prothese onder te plaatsen en de huid wel van goede kwaliteit is, is oprekking van de huid nodig (weefselexpansie). Dit gebeurt door het plaatsen van een lege prothese met vulventiel onder de huid, een soort lege ballon. Dit wordt ook wel een expander genoemd. Door het geleidelijk aan vullen van de ballon met fysiologische zoutoplossing, rekt de huid op tot de gewenste cupmaat is bereikt. De expander wordt via het litteken van de amputatie geplaatst tijdens een operatie die ongeveer een uur duurt. Hiervoor is een opname van 1 tot 5 dagen in het ziekenhuis nodig.
Na twee weken herstel kan er met het vullen begonnen worden. Dit gaat in etappes. Hiervoor moet je in een periode van vier tot acht weken naar de polikliniek. Het vullen gebeurt met een injectienaald en duurt ongeveer twee minuten. De borst insmeren met olie of een vettige crème maakt het oprekken makkelijker. Als de gewenste grootte is bereikt, volgt een rustperiode van drie tot zes maanden. Hierna kan de vulballon vervangen worden door een definitieve prothese waarbij ook eventueel de vorm aangepast kan worden. Een tepelreconstructie kan hierna gedaan worden.
Directe borstreconstructie
Een directe borstreconstructie is een borstreconstructie die plaatsvindt vlak na de borstamputatie. Bij de borstamputatie wordt de hele borstklier verwijderd maar blijft de huid bewaard. Tijdens dezelfde operatie kan dan de huid weer worden opgevuld. Dit kan zowel met een prothese als met eigen weefsel van de buik of rug. De voordelen van de directe borstreconstructie zijn dat de huid niet opgerekt hoeft te worden, er minder operaties nodig zijn en er vaak een litteken minder overblijft.
Reconstructie met eigen weefsel
Voor een borstreconstructie met eigen weefsel kan voor verschillende opties gekozen worden.
Borstreconstructie met buik- of rugspier en huid
Een spier van de buik of rug met bijbehorende huid kan gebruikt worden voor het vormen van een nieuwe borst. Dit gebeurt vaak als de borstspier weggehaald is tijdens de borstamputatie of als er weinig huid van goede kwaliteit is. Bij het gebruik van de huid met rugspier, wordt vaak ook nog een prothese ingebracht. Het litteken op de rug valt meestal onder de bh-band maar soms is een schuin over de rug lopend litteken onvermijdelijk. De ingreep duurt ongeveer 2 tot 3 uur. De opname in het ziekenhuis bedraagt tussen de 5 en 7 dagen.
Borstreconstructie met huid en vetweefsel van de buik
Bij het gebruik van de huid met vetweefsel van de buik is een prothese niet nodig. Deze ingreep kan alleen plaatsvinden als er voldoende huid- en een vetoverschot op de buik is. Indien gewenst kan bij deze ingreep ook de buikspier gebruikt worden. Het voordeel van deze ingreep is dat er geen prothese gebruikt wordt bij de borstreconstructie. Ook voelt de nieuwe borst zachter aan dan bij een prothese. De nadelen zijn een verslapping van de buikwand en een groot litteken op de buik. De operatie duurt ongeveer 4 tot 10 uur, dit is vooral afhankelijk van een eenzijdige of dubbelzijdige reconstructie. Opname in het ziekenhuis duurt tussen de 7 en 10 dagen.
Reconstructie met lipofilling
Een borstreconstructie met lipofilling wordt steeds vaker uitgevoerd als aanvulling op één van de eerder genoemde methodes om borsten te reconstrueren. Bij deze methode wordt m.b.v. liposuctie vet weggezogen van bijvoorbeeld de buik of heupen en ingespoten in de borst. Dit zorgt voor een natuurlijke vergroting van de borsten.
Tot op heden wordt lipofilling niet vergoed door verzekeraars. Er ligt echter wel een voorstel om lipofilling op te nemen in het basispakket, dus wellicht dat later in 2014 ook deze behandeling onder de verzekerde zorg zal vallen.
Zie ook: borstvergroting met eigen vet voor meer informatie over lipofilling.
Tepelreconstructie
Meestal vindt een tepelreconstructie 4 tot 6 maanden na de borstreconstructie plaats. Voor de nieuwe tepel kan weefsel van de andere tepel gebruikt worden of plaatselijk aanwezige huid. De tepel en tepelhof worden getatoeëerd. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Wanneer er een operatie plaatsvindt waarbij de gereconstrueerde borst en de normale borst aan elkaar aangepast worden voor symmetrie, wordt vaak tegelijk een tepelreconstructie gedaan.
Na een borstreconstructie worden dunne slangetjes (drains) in het wondgebied geplaatst om wondvocht af te voeren. Deze worden na enkele dagen weer weggehaald. Wanneer je na ontslag uit het ziekenhuis terug moet komen op het spreekuur worden eventuele hechtingen verwijderd.
Herstel na de borstreconstructie
Soms is er lange tijd nodig om van een borstreconstructie te herstellen. Het wordt aangeraden om in ieder geval de eerste zes weken na de operatie rustig aan te doen, zodat de wond goed kan herstellen. Mogelijke zwelling kan tegengegaan worden met een strakke band of een stevige bh. De in jouw specifieke geval geldende instructies en vooruitzichten kan de plastisch chirurg je duidelijk uitleggen.
Risico's en complicaties
Zoals aan iedere operatie zijn ook aan een borstreconstructie bepaalde risico’s verbonden. Zo kan het nodig zijn om een tweede keer onder het mes te gaan om symmetrie te bereiken. Hierbij wordt eventueel de gezonde borst aangepast, een verkleining of versteviging van de gezonde borst kan nodig zijn.
Mogelijke complicaties van borstreconstruerende operaties zijn:
- Infectie van de expander
- Het bloot komen liggen van de expander
- Na bestraling kan de weefselrekking moeizamer verlopen
- Gedeeltelijke of gehele afsterving van de huidflap
- Wondinfectie
- Nabloeding
- Inkapseling van de prothese door bindweefsel
- Algemene risico’s van narcose
Het resultaat
Het duurt enige tijd voordat de littekens van de operatie vervagen. Het kan ook enkele dagen tot weken duren voordat er enig gevoel terugkeerd in de gereconstrueerde borst. Voorafgaand aan de borstreconstructie is het belangrijk een reëel beeld te hebben van de uitkomsten. Een gereconstrueerde borst zal altijd verschillen van een natuurlijke borst in vorm, grootte en gevoel. Daarnaast zijn er vaak meerdere operaties nodig. Een borstreconstructie moet niet onderschat worden, zowel lichamelijk als psychisch kan het zwaar zijn.
De meeste vrouwen zijn na een borstreconstructie tevreden met het resultaat en voelen zich zelfverzekerder en prettiger dan voor de operatie.
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een borstreconstructie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
-
Borstreconstructie rugspier
-
ieuwe borst
Totaal: 2 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Foto's
Voor en na foto’s van een borstreconstructie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.
Deel je eigen foto's
Heb je foto's van je eigen borsten? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!
Video's
Hieronder vind je video's over een borstreconstructie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

Borstreconstructie kan gebeuren na een borstsparende operatie en na een borstamputatie. In deze video van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) een tweetal patienten die geinterviewd worden over hun borstreconstructie en een plastisch chirurg die uitleg geeft over borstreconstructie.
Veelgestelde vragen
-
Wie komt voor een borstreconstructie in aanmerking?
Iedereen die een borstamputatie heeft ondergaan komt in aanmerking voor een borstreconstructie. Je moet zelf de keuze maken of en wanneer je het zou willen.
-
Welke reconstructieve methodes zijn er?
De meest gebruikte methoden voor reconstructie van de borst zijn: het borstimplantaat, de DIEP-procedure en de LD-transpositie. Bij gebruikmaking van het borstimplantaat, wordt een siliconenborstimplantaat ingebracht. Als gekozen wordt voor de DIEP-flap, wordt er een stuk huid met vetweefsel en bloedvaten uit de onderbuik gehaald, die vervolgens in het borstgebied wordt geplaatst. Bij een LD-transpositie, wordt een huideiland van de rug, met de latissimus dorsi (LD) spier eraan vast, verlegd naar de voorkant van het lichaam. De huid wordt in het borstgebied vastgezet en met het spierweefsel wordt de nieuwe borst gevormd. Vrij nieuw op het gebied van borstreconstructie is reconstructie met lipofilling. De borst wordt dan gereconstrueerd met door liposuctie verkregen vetweefsel. Dit wordt echter nog niet vergoed.
-
Hoe lang duurt een borstreconstructie?
Hoelang de ingreep duurt, is afhankelijk van de soort operatie die bij jou uitgevoerd gaat worden. Bij het plaatsen van een borstimplantaat duurt de operatie gemiddeld 1-2 uur. Een LD-procedure duurt ongeveer 2-4 uur en een DIEP-procedure duurt ongeveer 6-8 uur.
-
Na hoeveel tijd kan ik weer werken?
De meeste vrouwen kunnen na 2-3 weken weer lichte activiteiten verrichten en zijn na 6 weken weer dusdanig hersteld, dat zij hun dagelijkse bezigheden en hun werk weer op kunnen pakken. Het komt bij ingrijpende operaties echter ook vaak voor dat het herstel langer duurt.
-
Hoe bereid ik mij voor op de operatie?
Als je rookt raden we je aan enkele weken voor de operatie volledig te stoppen. Door het roken genezen de wonden na de operatie namelijk minder goed. Ook alcohol heeft een nadelige invloed op de wondgenezing en de kans op een nabloeding of bloeduitstorting wordt door alcoholgebruik groter. We raden je aan tenminste 24 uur voor de operatie geen alcohol meer te drinken. Als je bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet je dit melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik van de medicatie moet voor de operatie namelijk worden gestopt. Één dag na de operatie mag de medicatie vaak weer worden gestart. Voor de operatie moet je nuchter zijn, dit houdt in dat je 6 uur voor de opname geen vast voedsel meer mag eten. Tot 2 uur voor de operatie mag je alleen nog heldere vloeistoffen, zoals bijvoorbeeld thee, water of limonade drinken.
-
Hoe zit het met narcose/verdoving?
Tijdens de operatie krijgt je een algehele narcose. Dit houdt in dat je tijdens de operatie buiten bewustzijn bent. Je gevoel is op dat moment uitgeschakeld en je ervaart geen pijn.
-
Is de ingreep pijnlijk?
Van de operatie zelf zul je niets merken. Na de operatie kan het gebied rondom de borst pijnlijk en gezwollen zijn en kan vocht zich ophopen. Vaak voelt de gereconstrueerde borst na de operatie doof aan. Dit gaat vanzelf weer over met het verstrijken van de tijd.
-
Wat is het resultaat van de operatie?
De meeste vrouwen zijn erg tevreden met het resultaat van de borstreconstructie. Wel moet je rekening houden met het feit dat je borsten niet precies gelijk zullen zijn, en dat de gereconstrueerde borst anders aanvoelt dan de gezonde borst.
-
Welke reconstructieve methode is voor mij geschikt?
Een borstimplantaat kan geplaatst worden bij vrouwen van alle leeftijden, maar is het meest geschikt bij jonge, sportieve vrouwen. Minder geschikt is het wanneer de huid in het borstgebied beschadigd is, of wanneer je nog radiotherapie moet krijgen. Een reconstructie met gebruik van je eigen weefsel, dus met de DIEP- of LD-procedure, kan wel plaatsvinden als je huid in het borstgebied beschadigd is en een reconstructie met een implantaat niet kan worden uitgevoerd. De LD-procedure is minder geschikt voor vrouwen die sporten, dit kan het ongemak en problemen veroorzaken. Een DIEP-procedure kan alleen als een vrouw voldoende vetweefsel op de onderbuik heeft.
-
Verhoogt een borstreconstructie het risico op kanker?
Nee, het risico op kanker of op het terugkeren van kanker wordt niet verhoogd.
-
Kan ik in één operatie een borstamputatie en een borstreconstructie krijgen?
In sommige gevallen kan in één operatie een amputatie en een reconstructie worden gedaan. Dit is vaak mogelijk bij vrouwen die hun borsten preventief laten verwijderen of die een voorstadium van borstkanker hebben. Soms kiezen vrouwen voor een borstamputatie wanneer er ook een borstsparende behandeling mogelijk is. Hier kan vaak een directe reconstructie volgen. Belangrijk voor de directe methode is, dat er geen bestraling meer plaats hoeft te vinden na de reconstructie.
-
Kan er ook een nieuwe tepel worden gemaakt?
Ja dat kan. Vaak gebeurt dit niet tegelijk met de reconstructie, maar 4-6 maanden later. Er kan een tepel worden gemaakt door de huid van de gereconstrueerde borst wat op te hogen, of met een stukje huid van de andere tepel of huid van het dijbeen. Daarna kan een tepeltatoeage worden gezet, zodat ook de kleur weer overeenkomt met de gezonde tepel. Er is doorgaans geen gevoel meer in de tepel na de reconstructie.
-
Wat zijn de risico's bij deze operatie?
Zoals bij elke operatie is er kans op het ontstaan van een infectie en een (na)bloeding. Soms komt het voor dat een stukje weefsel afsterft als de doorbloeding van het onderliggende weefsel niet goed is. Bij het plaatsen van een prothese, kan er na verloop van tijd kapselvorming ontstaan.
-
Wordt deze ingreep vergoed door mijn verzekering?
De ingreep wordt in principe altijd vergoed, omdat een reconstructie niet geldt als een cosmetische ingreep, maar als herstellende ingreep na een vorige operatie. Borstreconstructie door middel van lipofilling wordt overigens nog niet vergoed.
-
Kan ik een borstreconstructie krijgen in combinatie met de behandeling voor borstkanker?
Als er nog radiotherapie moet plaatsvinden is het meestal nog niet mogelijk om een borstreconstructie te doen.
-
Wat als de grootte van mijn borsten na reconstructie verschilt?
Belangrijk is om te beseffen, dat de twee borsten nooit precies gelijk van vorm zullen zijn. Dit is ook niet het geval bij natuurlijke borsten. Wanneer er duidelijk verschil is, kun je er voor kiezen om de gezonde borst ook te laten opereren. Er kan bijvoorbeeld een borstlift worden uitgevoerd.
-
Wanneer is het resultaat van de borstreconstructie zichtbaar?
Het resultaat van een borstreconstructie is niet altijd direct zichtbaar. Pas na enkele maanden zal de definitieve vorm van de borst zichtbaar zijn. Er kunnen meerdere ziekenhuisbezoeken en operaties nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.
-
Zal mijn borst er precies zo uitzien als voor de amputatie?
De meeste vrouwen zijn tevreden over het resultaat na een borstreconstructie. Echter, zal de borst er nooit precies zo uitzien als voor de amputatie.
-
Hoelang moet ik na de reconstructie in het ziekenhuis blijven?
De lengte van je verblijf in het ziekenhuis hangt af van de soort ingreep die je krijgt en van je herstel na de operatie. Na het plaatsen van een borstimplantaat, zul je gemiddeld 2-4 dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Bij een DIEP-procedure moet je ongeveer 4-8 dagen blijven. Wanneer wordt gekozen voor de LD-procedure moet je gemiddeld 2-3 dagen blijven.
-
Waar moet ik rekening mee houden na de operatie?
Tijdens de reconstructie worden er drains aangebracht om overtollig vocht af te voeren. Deze zullen na enkele dagen worden verwijderd. De eerste twee weken mag je niet tillen en pas na twee weken mag je met lichte lichamelijke activiteiten beginnen. In de meeste gevallen moet je tenminste 6 weken, dag en nacht, een speciale, stevige BH dragen. Voor het genezen van het litteken, is het belangrijk om het een jaar lang niet bloot te stellen aan zonlicht.