Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een borstreconstructie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een borstreconstructie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een borstreconstructie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een borstreconstructie in aanmerking?

Iedereen die een borstamputatie heeft ondergaan komt in aanmerking voor een borstreconstructie. Je moet zelf de keuze maken of en wanneer je het zou willen.

Welke reconstructieve methodes zijn er?

De meest gebruikte methoden voor reconstructie van de borst zijn: het borstimplantaat, de DIEP-procedure en de LD-transpositie. Bij gebruikmaking van het borstimplantaat, wordt een siliconenborstimplantaat ingebracht. Als gekozen wordt voor de DIEP-flap, wordt er een stuk huid met vetweefsel en bloedvaten uit de onderbuik gehaald, die vervolgens in het borstgebied wordt geplaatst. Bij een LD-transpositie, wordt een huideiland van de rug, met de latissimus dorsi (LD) spier eraan vast, verlegd naar de voorkant van het lichaam. De huid wordt in het borstgebied vastgezet en met het spierweefsel wordt de nieuwe borst gevormd. Vrij nieuw op het gebied van borstreconstructie is reconstructie met lipofilling. De borst wordt dan gereconstrueerd met door liposuctie verkregen vetweefsel. Dit wordt echter nog niet vergoed.

Hoe lang duurt een borstreconstructie?

Hoelang de ingreep duurt, is afhankelijk van de soort operatie die bij jou uitgevoerd gaat worden. Bij het plaatsen van een borstimplantaat duurt de operatie gemiddeld 1-2 uur. Een LD-procedure duurt ongeveer 2-4 uur en een DIEP-procedure duurt ongeveer 6-8 uur.

Na hoeveel tijd kan ik weer werken?

De meeste vrouwen kunnen na 2-3 weken weer lichte activiteiten verrichten en zijn na 6 weken weer dusdanig hersteld, dat zij hun dagelijkse bezigheden en hun werk weer op kunnen pakken. Het komt bij ingrijpende operaties echter ook vaak voor dat het herstel langer duurt.

Hoe bereid ik mij voor op de operatie?

Als je rookt raden we je aan enkele weken voor de operatie volledig te stoppen. Door het roken genezen de wonden na de operatie namelijk minder goed. Ook alcohol heeft een nadelige invloed op de wondgenezing en de kans op een nabloeding of bloeduitstorting wordt door alcoholgebruik groter. We raden je aan tenminste 24 uur voor de operatie geen alcohol meer te drinken. Als je bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet je dit melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik van de medicatie moet voor de operatie namelijk worden gestopt. Één dag na de operatie mag de medicatie vaak weer worden gestart. Voor de operatie moet je nuchter zijn, dit houdt in dat je 6 uur voor de opname geen vast voedsel meer mag eten. Tot 2 uur voor de operatie mag je alleen nog heldere vloeistoffen, zoals bijvoorbeeld thee, water of limonade drinken.

Hoe zit het met narcose/verdoving?

Tijdens de operatie krijgt je een algehele narcose. Dit houdt in dat je tijdens de operatie buiten bewustzijn bent. Je gevoel is op dat moment uitgeschakeld en je ervaart geen pijn.

Is de ingreep pijnlijk?

Van de operatie zelf zul je niets merken. Na de operatie kan het gebied rondom de borst pijnlijk en gezwollen zijn en kan vocht zich ophopen. Vaak voelt de gereconstrueerde borst na de operatie doof aan. Dit gaat vanzelf weer over met het verstrijken van de tijd.

Wat is het resultaat van de operatie?

De meeste vrouwen zijn erg tevreden met het resultaat van de borstreconstructie. Wel moet je rekening houden met het feit dat je borsten niet precies gelijk zullen zijn, en dat de gereconstrueerde borst anders aanvoelt dan de gezonde borst.

Welke reconstructieve methode is voor mij geschikt?

Een borstimplantaat kan geplaatst worden bij vrouwen van alle leeftijden, maar is het meest geschikt bij jonge, sportieve vrouwen. Minder geschikt is het wanneer de huid in het borstgebied beschadigd is, of wanneer je nog radiotherapie moet krijgen. Een reconstructie met gebruik van je eigen weefsel, dus met de DIEP- of LD-procedure, kan wel plaatsvinden als je huid in het borstgebied beschadigd is en een reconstructie met een implantaat niet kan worden uitgevoerd. De LD-procedure is minder geschikt voor vrouwen die sporten, dit kan het ongemak en problemen veroorzaken. Een DIEP-procedure kan alleen als een vrouw voldoende vetweefsel op de onderbuik heeft.

Verhoogt een borstreconstructie het risico op kanker?

Nee, het risico op kanker of op het terugkeren van kanker wordt niet verhoogd.

Kan ik in één operatie een borstamputatie en een borstreconstructie krijgen?

In sommige gevallen kan in één operatie een amputatie en een reconstructie worden gedaan. Dit is vaak mogelijk bij vrouwen die hun borsten preventief laten verwijderen of die een voorstadium van borstkanker hebben. Soms kiezen vrouwen voor een borstamputatie wanneer er ook een borstsparende behandeling mogelijk is. Hier kan vaak een directe reconstructie volgen. Belangrijk voor de directe methode is, dat er geen bestraling meer plaats hoeft te vinden na de reconstructie.

Kan er ook een nieuwe tepel worden gemaakt?

Ja dat kan. Vaak gebeurt dit niet tegelijk met de reconstructie, maar 4-6 maanden later. Er kan een tepel worden gemaakt door de huid van de gereconstrueerde borst wat op te hogen, of met een stukje huid van de andere tepel of huid van het dijbeen. Daarna kan een tepeltatoeage worden gezet, zodat ook de kleur weer overeenkomt met de gezonde tepel. Er is doorgaans geen gevoel meer in de tepel na de reconstructie.

Wat zijn de risico's bij deze operatie?

Zoals bij elke operatie is er kans op het ontstaan van een infectie en een (na)bloeding. Soms komt het voor dat een stukje weefsel afsterft als de doorbloeding van het onderliggende weefsel niet goed is. Bij het plaatsen van een prothese, kan er na verloop van tijd kapselvorming ontstaan.

Wordt deze ingreep vergoed door mijn verzekering?

De ingreep wordt in principe altijd vergoed, omdat een reconstructie niet geldt als een cosmetische ingreep, maar als herstellende ingreep na een vorige operatie. Borstreconstructie door middel van lipofilling wordt overigens nog niet vergoed.

Kan ik een borstreconstructie krijgen in combinatie met de behandeling voor borstkanker?

Als er nog radiotherapie moet plaatsvinden is het meestal nog niet mogelijk om een borstreconstructie te doen.

Wat als de grootte van mijn borsten na reconstructie verschilt?

Belangrijk is om te beseffen, dat de twee borsten nooit precies gelijk van vorm zullen zijn. Dit is ook niet het geval bij natuurlijke borsten. Wanneer er duidelijk verschil is, kun je er voor kiezen om de gezonde borst ook te laten opereren. Er kan bijvoorbeeld een borstlift worden uitgevoerd.

Wanneer is het resultaat van de borstreconstructie zichtbaar?

Het resultaat van een borstreconstructie is niet altijd direct zichtbaar. Pas na enkele maanden zal de definitieve vorm van de borst zichtbaar zijn. Er kunnen meerdere ziekenhuisbezoeken en operaties nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken.

Zal mijn borst er precies zo uitzien als voor de amputatie?

De meeste vrouwen zijn tevreden over het resultaat na een borstreconstructie. Echter, zal de borst er nooit precies zo uitzien als voor de amputatie.

Hoelang moet ik na de reconstructie in het ziekenhuis blijven?

De lengte van je verblijf in het ziekenhuis hangt af van de soort ingreep die je krijgt en van je herstel na de operatie. Na het plaatsen van een borstimplantaat, zul je gemiddeld 2-4 dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Bij een DIEP-procedure moet je ongeveer 4-8 dagen blijven. Wanneer wordt gekozen voor de LD-procedure moet je gemiddeld 2-3 dagen blijven.

Waar moet ik rekening mee houden na de operatie?

Tijdens de reconstructie worden er drains aangebracht om overtollig vocht af te voeren. Deze zullen na enkele dagen worden verwijderd. De eerste twee weken mag je niet tillen en pas na twee weken mag je met lichte lichamelijke activiteiten beginnen. In de meeste gevallen moet je tenminste 6 weken, dag en nacht, een speciale, stevige BH dragen. Voor het genezen van het litteken, is het belangrijk om het een jaar lang niet bloot te stellen aan zonlicht.