Grotere borsten met implantaten of eigen vet

Jaarlijks worden er in Nederland duizenden borstvergrotende operaties uitgevoerd. Dit maakt de borstvergroting één van de meest voorkomende cosmetische ingrepen. Meestal worden borsten vergroot door gebruik te maken van borstimplantaten, maar een borstvergroting kan ook worden uitgevoerd door lichaamseigen vet in de borsten te spuiten. Dit wordt wel lipofilling genoemd.

De borsten bepalen voor een groot deel het uiterlijk en voorkomen van vrouwen. Kleine borsten, of borsten die niet goed passen bij de rest van het postuur, kunnen daarom voor een gevoel van onzekerheid zorgen.

Bijna alle vrouwen die niet tevreden zijn met de omvang van hun borsten kunnen in aanmerking komen voor een borstvergroting. Er zijn echter uitzonderingen. Wanneer de borsten bijvoorbeeld erg hangen, dan is een borstliftende operatie of een borstlift met implantaten vaak een betere behandeling.

Het eerste consult

Deze animatie laat je zien hoe een borstvergroting wordt uitgevoerd.

Als je een borstvergroting overweegt dan kun je een afspraak maken bij een kliniek. Je zult dan worden uitgenodigd voor een consult met de plastisch chirurg.

Tijdens zo'n eerste conult wordt onder andere besproken waarom je grotere borsten wilt en wat je verwachtingen zijn met betrekking tot het resultaat en de ingreep.

De plastisch chirurg kan je tijdens het consult vertellen hoe realistisch je verwachtingen zijn en hoe het beste resultaat geboekt kan worden.

Daarnaast zal de arts meestal navraag doen naar de volgende zaken:

 • Medische aandoeningen, medicijngebruik en allergieën
 • Eerdere operaties
 • Familiale voorgeschiedenis van borstkanker en resultaten van eventuele mammografieën (foto's van de borst) of biopten (weefselmonsters).
 • Vaak zal de arts ook je algemene gezondheidstoestand beoordelen en je borsten onderzoeken.
Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een borstvergroting, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De borstvergrotende operatie

Een borstvergroting kan worden bereikt met behulp van lipofilling, waarbij lichaamseigen vet in de borst wordt geïnjecteerd, of door het inbrengen van implantaten. Ook is het mogelijk om borsten te vergroten zonder operatie. Hieronder vind je uitgebreide informatie over deze drie mogelijkheden.

Borstvergroting met implantaten

Een borstvergrotende operatie met implantaten (borstprotheses) wordt vrijwel altijd verricht onder volledige narcose. Om de implantaten in te brengen zal een incisie (snee) aan de onderkant van de borsten of in de oksel gemaakt worden. Ook kan er voor gekozen worden om de incisie rond de tepel te maken.

Welke methode het beste bij je past, hangt o.a. af van:

 • Het (formaat van het) implantaat.
 • Je lichaamsbouw.
 • De voorkeur van de plastisch chirurg en je persoonlijke voorkeur.

Er zal waar mogelijk gekozen worden voor een methode die zo weinig mogelijk (zichtbaar) littekenweefsel achterlaat.

Om tot een vollere boezem te komen, zullen implantaten in de borst worden ingebracht. Deze prothesen bestaan uit een kunststof- of siliconenzakje dat gevuld is met siliconengel, een zout-wateroplossing of een combinatie van beide.

In de meeste gevallen zal gekozen worden voor een siliconen-implantaat omdat de meeste plastisch chirurgen vinden dat dit het beste resultaat geeft.

Door de recente problemen met siliconen-implantaten zijn er ook vrouwen die de voorkeur geven aan een implantaat met een zoutwater-oplossing.

Er zijn twee soorten implantaten met een zoutwater-oplossing op de markt, het saline-implantaat en het hydrogel-implantaat. De eerste bevat een vloeibare vulling, terwijl bij het hydrogel-implantaat de vulling m.b.v. een verdikkingsmiddel tot een gel is gemaakt. Een hydrogel-implantaat benaderd hierdoor de 'look-and-feel' van siliconen-implantaten.

Vorm van het implantaat ronde en anatomische borstimplantaten

Van oudsher worden ronde implantaten gebruikt om tot vollere borsten te komen. Deze implantaten geven de borst een voller en boller aanzien.

Bij slanke vrouwen of vrouwen met kleine borsten leveren ronde implantaten soms een erg onnatuurlijk resultaat op. Daarom wordt bij deze vrouwen steeds meer gekozen voor een borstvergroting met anatomisch gevormde siliconen implantaten.

Anatomische implantaten zijn minder gevuld aan de bovenkant dan aan de onderkant en zorgen daarom voor een natuurlijkere overgang aan de bovenkant van de borst.

Profiel van het implantaat

Het profiel van het borstimplantaat bepaald in grote lijnen de contour van de 'nieuwe' borst.

Over het algemeen wordt een implantaat met laag profiel gekozen wanneer een zo natuurlijk mogelijk resultaat verlangd wordt.

Implantaten met een hoog profiel worden met name gebruikt wanneer een meer stevige en vollere borst wordt verlangd.

Oppervlakte van het implantaat

Het oppervlakte van een implantaat kan getextureerd (ruw) of glad zijn. Vrijwel alle anatomische implantaten hebben een getextureerd oppervlakte. Bij ronde implantaten kan de arts kiezen tussen een glad en getextureerd oppervlakte. De arts zal je vertellen wat de beste keuze is in jouw geval.

Het is niet altijd mogelijk om zelf het type implantaat en het bijbehorende profiel te kiezen. Je plastische chirurg zal je adviseren welk type implantaat en profiel het beste resultaat zal geven in jouw individuele situatie.

Het is aan te raden om foto's mee te nemen van het door jouw gewenste resultaat als je op consult gaat. Laat de foto's aan de arts zien en vraag de arts hoe het gewenste resultaat het beste behaald kan worden.

plaatje vergroten
Types getextureerde siliconen borstimplantaten (Merk; Siltex). Links zie je ronde implantaten met verschillende profielen en rechts anatomische implantaten met een laag en een hoog profiel. Zie ook de voor en na foto's onder aan deze pagina voor resultaten in de praktijk.

Siliconen-borstimplantaten Veilig, of niet?

Moderne siliconenimplantaten zijn veiliger en steviger dan ooit. De gel die tegenwoordig in het implantaat gebruikt wordt is een vaste gel. Mocht de wand breken dan zal deze gel zich minder snel door het lichaam verspreiden.

Nieuwsuur uitzending van 16-09-2016 over de veiligheid van siliconen-borstimplantaten.

Volgens geruchten en verontrustende nieuwsberichten zouden siliconenimplantaten kunnen leiden tot borstkanker, reuma of immuunstoornissen. Onderzoekers aan het VUmc hebben in december 2013 inderdaad een verband gevonden tussen siliconen-implantaten en het voorkomen van gezondheidsklachten zoals vermoeidheid en gewrichtspijn.

Overigens betekent dit niet dat siliconen-implantaten onveilig zijn. De conclusies in berichten van een aantal media dat dit wel het geval is, lijken dan ook voorbarig. Vooralsnog betreft het een kleine groep vrouwen, die anders reageert dan de grote meerderheid.

Mocht je toch liever geen siliconen-implantaten in je lijf willen hebben, dan kun je het beste kiezen voor een hydrogel-implantaat.

Ben je benieuwd naar de veiligheidsonderzoeken en alternatieven voor siliconen-implantaten? Lees deze blogpost voor een overzicht.

Borstvergroting met implantaten - de operatie

Illustratie borstvergroting
Links: implantaat tussen borstklier en borstspier. Rechts: implantaat onder de borstspier (dual plane)

Een borstvergrotende operatie duurt ongeveer tussen de één en twee uur. Voor de plaatsing van de implantaten kan gekozen worden uit verschillende methoden:

 • De implantaten kunnen boven de borstspier worden geplaatst (subglandulaire plaatsing)
 • De borstspieren kunnen (gedeeltelijk) onder de borstspier worden geplaatst (dual plane)

Implantaten worden meestal boven de borstspier geplaatst wanneer:

 • Er voldoende borstweefsel aanwezig is om het implantaat goed te bedekken.
 • Er sprake is van een sterk ontwikkelde borstspier, bijvoorbeeld door het beoefenen van topsport.
  Bij een sterk ontwikkelde spier zal het implantaat te veel omhoog gaan bewegen wanneer deze onder de spier zou worden geplaatst.
 • De patiënte een redelijk grote cupmaat wenst.

Implantaten worden (gedeeltelijk) onder de borstspier (dual plane) geplaatst wanneer:

 • Er sprake is van weinig borstweefsel (erg kleine borsten).

De voordelen en nadelen van dual plane plaatsing

Dual plane is inmiddels de meest gekozen methode voor het vergroten van borsten. Dat komt doordat de methode enkele grote voordelen met zich meebrengt.

Zo treedt bij vrouwen met een dual plane borstvergroting veel minder vaak overmatige kapselvorming op na de operatie. Ook vinden veel vrouwen het resultaat er natuurlijker uit zien bij een dual plane borstvergroting.

Dat betekent echter niet dat deze methode alleen maar voordelen heeft. Zo duurt het herstel na een dual plane operatie langer. Ook ervaren vrouwen vaak meer pijn in de eerste weken na de operatie.

Plaats van de incisie (snede)

Om de implantaten in de borsten in te brengen, zullen incisies (snedes) in het lichaam gemaakt worden. De plastisch chirurg heeft hierbij verschillende mogelijkheden.

 • Via de tepel
 • Via de borstplooi
 • Via de oksel
foto borstprotheses
Mogelijke plaatsen voor het inbrengen van borstimplantaten

Via de tepel

Bij het inbrengen van het implantaat via de tepel, wordt de incisie (snee) geplaatst op de overgang van de tepelhof naar de borst. Het litteken zal klein en onopvallend zijn. Omdat deze opening smal is, kunnen enkel kleinere implantaten op deze manier worden ingebracht.

Vaak wordt deze methode alleen gebruikt wanneer ook een kleine borstlift wenselijk is. Bij deze ingreep is er een risico op het optreden van gevoelsstoornissen in de tepel.

Via de borstplooi

Bij deze ingreep wordt de incisie (snee) geplaatst in de borstplooi aan de onderkant van de borsten.

Het voordeel van deze manier van plaatsing is dat er grotere implantaten kunnen worden ingebracht en dat de chirurg een goed overzicht heeft over de borstholte. De kans op nabloedingen en andere complicaties is hierdoor bij deze ingreep relatief het kleinst.

Het litteken dat na de operatie overblijft is relatief groot, maar ligt vaak goed verborgen in de borstplooi.

Via de oksel

Implantaten kunnen ook via de oksel worden ingebracht.

Een voordeel van deze manier van plaatsing is dat er geen littekens op of onder de borst zichtbaar zullen zijn. Het nadeel is dat implantaten soms naar boven schuiven, bovendien heeft de chirurg bij deze ingreep een minder goed zicht op de borstholte dan bij de andere ingrepen.

Welke ingreep het beste voor jou is, zal in samenspraak met de chirurg worden besloten.

Borstvergroting met eigen vet (lipofilling)

Een steeds meer gebruikte methode om borsten te vergroten is de zogenoemde vettransfer.

Bij deze ingreep wordt door middel van liposuctie ongewenst vet afgenomen bij bijvoorbeeld de buik of dijen. De arts spuit vervolgens dit afgenomen vet in de borsten. Dit proces wordt wel lipofilling genoemd. Afhankelijk van de hoeveelheid vet die wordt afgenomen, duurt deze ingreep tussen de drie kwartier en 2 uur.

Door middel van lipofilling nemen de borsten op een relatief subtiele manier toe in omvang. Een groot voordeel van borstvergroting met lipofilling is dat er geen grote littekens achterblijven na de ingreep. Het vet zal worden ingespoten met een naald die slechts gaatjes van een paar millimeter achterlaat.

Over het algemeen wordt lipofilling onder lokale verdoving uitgevoerd.

Een groot nadeel van de lipofilling methode is dat de volumevergroting die bereikt kan worden slechts beperkt is. Een borstvergroting met implantaten biedt in dit opzicht nog altijd betere resultaten.

Lipofilling en het Brava® systeem

illustratie vergroten
Het Brava® systeem kan gebruikt worden om de borsten zonder operatie te vergroten.

De beperkende factor bij een borstvergroting met lipofilling is de capaciteit van de borst om vetweefsel op te nemen.

Deze capaciteit kan worden vergroot door middel van het Brava® systeem. Dit is een soort van pomp die het weefsel van de borst door middel van lichte zuiging vergroot.

Gedurende één maand voor de ingreep en één maand na de ingreep zul je het Brava systeem over je borsten dragen. Dit hoeft alleen in de weekenden en gedurende de nacht.

Het systeem zorgt ervoor dat je borsten in omvang toenemen en dat het ingespoten vet beter wordt opgenomen.

Een recente studie toont aan dat het gebruik van een Brava systeem i.c.m. lipofilling voor betere resultaten zorgt dan enkel een behandeling met lipofilling. (1)

Grotere borsten zonder operatie

Het Brava systeem kan ook worden gebruikt om tot een vollere boezem te komen zonder lipofilling.

In dit geval is er dus sprake van een volledige natuurlijke borstvergroting zonder operatie. Resultaten zullen echter minder overtuigend zijn wanneer de Brava methode zonder lipofilling wordt toegepast. In Nederland is het voor zo ver wij weten ook niet mogelijk om deze behandeling te ondergaan.

Herstel na de operatie

Na de borstvergrotende operatie met implantaten zullen de borsten worden verbonden in een steungevend verband.

Meestal worden ook drains (slangetjes) aangebracht waarmee wondvocht kan worden afgevoerd.

De post-operatieve herstelperiode is ongeveer 1 tot 2 dagen, na deze periode worden de drains verwijderd.

Met het verstrijken van de tijd worden de borsten minder pijnlijk, toch kan het aan te raden zijn om in de eerste week na ontslag uit het ziekenhuis voor hulp in huis te zorgen omdat je nog weinig mobiel zult zijn.

Verder wordt afgeraden om in de eerste zes weken na de operatie te veel zware inspanning te doen, zoals sporten of zwaar tillen.

Herstel na lipofilling (grotere borsten met eigen vet)

Een borstvergroting door middel van lipofilling is een relatief kleine ingreep. De herstelperiode is hierdoor korter dan bij een borstvergroting met implantaten.

Vaak kun je dezelfde dag van de ingreep alweer naar huis, de arts beslist hierbij of een compressieverband zal worden aangelegd om de borst.

De meeste patiënten ervaren een lichte pijn op de plaatsen waar vet is afgenomen en ingespoten. Hiervoor krijg je pijnstillers mee.

Het is belangrijk om in de weken na de ingreep rustig aan te doen en je lichaam de kans te geven zich te herstellen van de ingreep. Volg, ook als je weinig last hebt, daarom altijd de instructies van de behandelend arts op.

Risico's en complicaties

Aan een borstvergroting door middel van lipofilling zijn minder complicaties en risico's verbonden dan aan een borstvergroting met implantaten.

Risico's en complicaties bij een borstvergroting met implantaten

De beslissing om over te gaan tot borstvergroting is een zeer persoonlijke. Omdat chirurgie altijd risico's met zich meebrengt zal je moeten beslissen of de voordelen van een vollere boezem opwegen tegen de eventuele complicaties van de operatie en borstimplantaten.

Je plastisch chirurg zal in detail uitleggen wat de (kleine) risico's zijn die samenhangen met een operatie. De risico's van borstimplantaten en complicaties na borstvergroting zijn onder andere:

 • Littekens
 • Bloeden (hematoom)
 • Infectie
 • Slechte genezing van de wond
 • Veranderingen in (het gevoel van) de tepel, tijdelijk of permanent
 • Rimpelen van de huid over het implantaat
 • Vochtophoping of kapselvorming, waardoor de borsten hard aanvoelen
 • Pijnlijke borsten

Zie voor een uitgebreide lijst van risico's en complicaties ook de Engelse site van het Amerikaanse keuringsinstituut FDA.

Risico's en complicaties bij een borstvergroting met lipofilling

De risico's die verbonden zijn aan lipofilling hangen vooral samen met de liposuctie die moet worden uitgevoerd voorafgaand aan de lipofilling. Bij liposuctie is er bijvoorbeeld een zeer kleine kans op een infectie of een nabloeding.

Zaken om te overwegen voordat je een borstvergroting met een borstimplantaat ondergaat

Het is belangrijk om je goed bewust te zijn van de gevolgen van een borstvergroting. Hou daarom altijd rekening met het volgende:

 • Borstimplantaten hebben een beperkte levensduur.
  Hoe langer je rondloopt met borstprotheses, hoe groter de kans dat ze op een gegeven moment tot klachten kunnen leiden, zoals een scheuring. Dit geldt voor alle types borstprotheses.
 • Je moet er rekening mee houden dat je eventueel na de eerste operatie nog weer opnieuw onder het mes zult moeten.
  Een operatie kan bijvoorbeeld nodig zijn om de implantaten te vervangen.
 • Borstoperaties leiden niet altijd tot een cosmetische verbetering.
  Hou er rekening mee dat een borstvergroting tot onomkeerbare en onwenselijke resultaten kan leiden. Gelukkig gebeurt dit maar zelden.
 • Je eigen natuurlijke borsten zullen mogelijk voorgoed veranderen.
  Wanneer je de borstprotheses laat verwijderen, bijvoorbeeld omdat je klachten ervaart, moet je er rekening mee houden dat je natuurlijke borsten er anders uit zullen gaan zien. Vaak worden de borsten veel slapper, gerimpelder en is er een afname zichtbaar van het natuurlijke borstweefsel.
 • Als je borstprotheses laat plaatsen dan zul je de rest van je leven je borsten extra goed moeten controleren.
  Als je iets vreemds opmerkt aan je borsten, dan is het raadzaam zo snel mogelijk contact op te nemen met een dokter.
 • Als je borstprotheses laat plaatsen dan heb je een hele kleine, maar wel vergrote kans op een zeldzame kankersoort.
  Deze kankersoort heet ALCL en kan optreden in het weefsel rond het borstimplantaat. ALCL is geen borstkanker, maar heeft te maken met het lymfesysteem. Vrouwen bij wie ALCL wordt gediagnosticeerd moeten mogelijk behandeld worden met chemotherapie, bestraling of chirurgie.

Een borstvergroting is dus nooit helemaal zonder risico’s. Dat neemt niet weg dat voor de meeste vrouwen de voordelen ruimschoots opwegen tegen de risico’s.

Het resultaat

Een borstvergroting door middel van implantaten geeft een ander resultaat dan een vergroting door middel van lipofilling.

Resultaat bij een vergroting met implantaten

Een borstvergroting is een betrouwbare en veilige ingreep. Het resultaat van de vergroting is direct na de ingreep zichtbaar, al zullen de borsten eerst nog wel gezwollen zijn.

Meestal zijn vrouwen tevreden na een ingreep, maar in een enkel geval stemt het resultaat ook niet tot de tevredenheid. Een tweede operatie kan dan soms noodzakelijk zijn. Vaak is dit echter te voorkomen door van te voren duidelijk met je plastisch chirurg door te nemen wat het te verwachten eindresultaat is.

Resultaat bij een vergroting door middel van lipofilling

Het resultaat van een borstvergroting door middel van lipofilling is direct na de ingreep zichtbaar.

Het vet dat bij lipofilling in de borst wordt gespoten zal echter niet allemaal door het borstweefsel worden opgenomen. Er is altijd een gedeelte dat wordt geresorbeerd en hierdoor verdwijnt uit de borst. Dit resorptieproces voltrekt zich normaal gesproken binnen een paar maanden.

Hoe groot de hoeveelheid vet is die uiteindelijk in de borst achterblijft hangt af van veel factoren, waaronder de vaardigheid van de chirurg en de kwaliteit van de bloedcirculatie in de borst. Normaal gesproken verdwijnt ongeveer 20-60% van het ingespoten vet. Hierdoor kan het nodig zijn om de ingreep nogmaals te herhalen na een paar maanden.

Prijzen

Behandeling Prijs
Borstvergroting Siliconen-prothese rond € 2550,00 tot € 4300,00
Borstvergroting Siliconen-prothese anatomisch € 3460,00 tot € 4775,00
Borstvergroting Hydrogel-prothese rond € 4420,00
Borstvergroting d.m.v. lipofilling € 3250,00 tot € 6345,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een borstvergroting, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Borsten

Sonja vertelt over de borstvergroting die zij heeft ondergaan bij Boerhaave Medisch Centrum.

Geschreven ervaringen

 1. Was het waard

  Door mevr. Deborah grootfaam op

  De eerste dag deed het veel pijn en had zwelling in mijn buik gekregen maar na 2 weken was het het waard

  Mijn tip: Gewoon doen

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €3200
 2. Ik voel me compleet na mijn borstvergroting

  Door Joyce op

  December 2015 ben ik hier geholpen aan mijn borstvergroting. In eerste stantie zou ik op een andere locatie geopereerd worden alleen door een tekort aan personeel die dag wijzigde dat. Hier werd ik goed op tijd van op de hoogte gesteld. Super fijne mensen en arts en heb me geen minuut ongemakkelijk gevoeld! Werkelijk zo gelukkig na mijn operatie, elke dag kijk ik met trots in de spiegel.

  Behandeld in Vlaardingen | Kosten: €290
 3. Borstimplantaten laten verwijderen beste beslissing ooit

  Door Sam op

  Beste ik heb 8 jaar geleden mijn prothese laten plaatsen ik was er erg blij mee 2 jaar geleden begon ik bobbels in mijn borst te voelen heb dat toen laten na kijken was niks mis gewoon fibromen nu dit jaar op controle zagen ze een scheur in mijn proteze ben onmiddelijk na mijn pg gegaan hij zij dat dat kon maar soms is het ook een plooi maar moesten eruit het viel onder gerantie dus kon ze gewoon vervangen ik heb toen gekozen om er geen meer laten te zetten en ben er blij mee de operatie stelde niks voor heb geen moment pijn gehad en het resultaat beter dan ik verwachte proteze waren niet stuk wel leger en plooie in vraag me wel af hoe zo iets kan ????ik was wel bang voor het resultaat maar ik vind ze zelfs mooier we zijn nu 10 dagen verder en voel me goed
  Dus voor de vrouwen die twijfelen zeker geen bang hebben je gaat geen pijn of dergelijke ervaren ik wil er wel even bij zetten dat ik niet tegen borst vergroting ben iedereen moet doen waar ze zich best bij voelen je leeft maar een keer

  Behandeld in Genk | Kosten: €0
 4. Blij dat ik het eindelijk gedaan heb, maar erg veel pijn!

  Door lieke op

  Na vele jaren durfde ik eindelijk een borstvergroting aan. Ik heb 450g Implantaten onder de borstspier van A naar kleine D. Ben 42 en heb 4 kinderen gekregen dus ervaringen van borsten die groter worden tijdens de borstvoeding zouden me helpen en de pijn verminderen. De ingreep is nu 3 dagen geleden, wat valt de pijn tegen!. Ik heb ongelooflijk veel pijn en dat is erger dan ik me had voorgesteld en ook hoe er door de arts over werd gesproken. Volgens hem kon ik na 24 uur allerdaagse dingen weer uitvoeren, maar dat is absoluut niet het geval! Mijn borsten zijn erg gezwollen, heb zeer veel spierpijn in borst en nek en de wonden "trekken" zodra ik me beweeg. Ik kan nu absoluut niet voor mezelf zorgen laat staan voor mijn gezin. Heb vele forums gelezen over pijnervaringen en natuurlijk zijn die zeer individueel, hoop dat ik toch na een week weer voor mezelf en voor mijn gezin kan zorgen, Kortom; het valt me meer tegen dan van tevoren gedacht.

  Mijn tip: Houd er rekening mee dat het heel erg pijnlijk kan zijn!

  Behandeld in Bonn | Kosten: €6000
 5. Borstvergroting aan één borst

  Door Kathelijn op

  In februari 2014 ben ik voor het eerst geopereerd, voor een borstvergroting aan één borst. Deze borst was onder ontwikkeld en iets meer dan twee cup maten kleiner dan de andere borst. Helaas is deze operatie niet meteen goed gedaan, waardoor ik een jaar later een tweede operatie moest ondergaan. De uitvoerende arts had een te grootte prothese in mijn borst geplaatst en geen borstlijn aangemaakt. Dit maakte mij erg onzeker, maar gelukkig kon een andere arts een herstellende operatie uitvoeren. Dit keer is er een kleinere prothese in geplaatst en is er een vouw gemaakt onder mijn borst, waardoor ik weer een borstlijn had. Het resultaat is zeer bevredigend, je ziet bijna geen verschil met de andere borst. Uiteraard voel je deze wel.

  Mijn tip: Ga altijd naar een ziekenhuis ipv een kliniek en bespreek het behoud van je borstlijn met de arts

  Behandeld in Helmond | Kosten: €1800
 6. Borstvergroting verandere mijn leven

  Door Jenny op

  Dit was het echt waard, ik ben moeder geworden en ik was zo onzeker over mijn borsten toen ze kleiner werden en slap. Nu zijn ze stevig, vol en rond. Ik ben weer gelukkig

  Behandeld in Barendrecht | Kosten: €2600
 7. Was 10 jaar heel tevreden

  Door Wanda op

  Ruim 10 jaar geleden, 70 kilo afgevallen (via gbp). Borsten waren hiervoor G cup. Via verzekering mochten ze gelift worden, want ze hingen zowat op mijn navel...Ook buikverkleinning gehad toen. Maar na de borstlift, hield dan volgens de arts een A cup over. De rest was vel. Bij de arts aangegeven dat ik dan wel implantaten wilde, maar dat vergoedde de verzekering niet. De arts wilde dat wel voor me doen. Ik vond een C cup voldoende.en hoefde hiervoor dan (maar) 1200 euro bij te betalen, aan de arts zelf. Ik had wel altijd 1 grotere borst, en dat is nog steeds. Inmiddels 30 kilo zwaarder en heb nu weer cupmaat E. Toch zijn ze nog stevig en rond, al staan mijn tepels iets omhoog. Maar nu heb ik sinds 2 weken veel pijn aan de zijkant van mijn borsten. Begon bij linkerborst, nu bij allebei. Was vooral na mijn bh uittrekken, dan voelde ik mijn borst . ( implantaat) zeg maar zakken. Maar slaap nu zelfs met BH aan, en het doet steeds meer pijn. Als ik loop, wil ik ze het liefst vasthouden, want elke beweging doet pijn. Ik heb wel 2 weken geleden een borst, maag en darm onderzoek gehad. Dus misschien spierpijn? Heeft iemand hier ervaring mee? Want zit nu sterk te twijfelen om ze eruit te laten halen. Maar weeg nu dus 105 kilo, en dan lijkt een A cup me geen gezicht. Nieuwe implantaten kosten tegenwoordig bijna 4000,- euro, dus is ook geen optie. Mijn arts (internist) wil een mammografie laten doen,omdat 1 tepel ingetrokken is) maar door de pijn durf Iik het nu niet. Ik ken voor de rest niemand met dit probleem, dus hoop dat er iemand is met ervaring hierover. En ook als ik ze er wel uit laat halen, of iemand weet of ik dat dan zelf moet betalen?
  Wel jammer, want was voor de rest echt wel heel tevreden met het resultaat.

  Mijn tip: Via verzekering verkleining ( lift) en de arts zelf betaald voor implantaten...

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €1200

  Fotos

 8. Borstvergroting

  Door Elisa op

  Heb heel lang over een borstvergroting nagedacht en na jaren eindelijk op 14 juni 2016 behandeld!
  Bij de kliniek aangekomen leek het wel uren te duren tot ik aan de beurt was mijn behandeling was om 15.00 uur en de gehele dag mag je niks eten en moet je nuchter blijven. Eindelijk werd ik geroepen en mocht ik mee met de assistente naar een aparte kamertje waar ik me uit moest kleden ik mocht alleen me ondergoed en me sokken aanhouden van hun kreeg ik een soort jasje aan en een mutsje wat ik op moest doen. De dokter komt dan nog na je toe om te bespreken over je prothese of je nog de maat die je gekozen hebt wilt hij gaat dan bij je borsten tekenen waar de snee geplaats word. Daarna word je na de ok gebracht en brengen ze een spuitje in waardoor je langzaam in slaap valt(narcose) toen ik na me operatie wakker werd voelde ik me goed. Toen ik thuis kwam en de narcose uitgewerkt was voelde me borsten heel opgezwolle en heb heel erg veel pijn had. Nu een week na de ingreep heb ik nog steeds heel erg druk op me borst en heb ik nog veel pijn.

  Behandeld in Barendrecht | Kosten: €2600
 9. Mijn borstvergroting

  Door lily op

  Ik ben 3 weken geleden geopereerd en ging van een lege B naar een volle D..
  Ben erg goed verzorgd door de artsen en verpleegkundigen. Ze geven je een vertrouwd gevoel.
  De eerste week is het echt afzien en gaat het langzaam wat beter..
  Het is vooral een brandend gevoel wat ik heb.
  Het resultaat is erg mooi en ben er blij mee..

  Mijn tip: Het is de eerste week afzien, zorg voor rust

  Behandeld in Amstelveen | Kosten: €2600
 10. veilig en effectief

  Door renee op

  borstvergroting ondergaan met een SHR behandeling.Een proces waarbij je eigen borstweefsel aanmaakt en dat sprak mij zeker aan.
  ik ben nu van een cup a naar de b gegaan in een jaar tijd.Er zijn wel 8 behandelingen nodig maar dat had ik er zeker voor over.Al jaren niet tevreden over mijn borsten maar door de negatieve verhalen van borstimplantaten vond ik de drempel te hoog om tot actie over te gaan.zeker een aanrader voor de personen die hier ook mee worstelen ;)

  Mijn tip: blijvend resultaat zonder ingreep hoe klinkt dat

  Behandeld in meppel | Kosten: €440
 11. Ik ben superblij over mijn vergroting.

  Door v op

  Hallo allemaal,
  Ik heb in 2012 mijn 1ste borstvergroting gedaan. Na mama te worden was mijn mooie volle C ingekrompen naar een aa.
  Ik vond dit verschrikkelijk, want het nam heel mijn vrouwelijkheid weg. Ik droeg push ups bh maar
  Vergelijk het maar eens met een zak chips.
  Wanneer je die opent is de helft er ook uit . Bij een push up dus ook.
  Ik had sex met het licht uit en smorgends kon ik niet trots voor de spiegel staan.
  Maar na februari 2012 veranderde alles. Ik onderging de ingreep , nauwelijks pijn gehad en de moment dat ik ze kon zien was wauw! Wat een pareltjes.
  Nu jaren later blijft het licht aan ;) sta ik soms 30 min voor de spiegel en ik kan me niet meer zonder mijn parels voorstellen.
  Je ziet niet dat ze fake zijn en dat is zo leuk!
  Misschien opteer ik ze wel groter te laten doen, maar dat is niet perse nodig.
  Als je een vergroting wilt gewoon doen! Zoek ervaringen van ziekenhuizen op en kijk niet naar de prijs.
  Groetjes van de pareltjes van mij!

  Mijn tip: niet voor de goedkoopste gaan!

  Behandeld in Merksem | Kosten: €3800
 12. Terug bij af

  Door Maaike op

  In 2010 eindelijk het besluit genomen om mijn borsten te laten vergroten. Ik heb daar lang over gedaan want ik was toen 58 jr. Maar omdat borsten op die leeftijd gaan hangen en mijn cupmaat A was heb ik de stap gewaagd.
  Eigenlijk vanaf het begin hebben ze niet prettig gezeten. Ik heb 300cc gevuld met siliconen laten plaatsen van het merk Cereform en had daarna cup C. Alles staat leuker en beter, dat wel maar ik had toch last van een strak gevoel vooral aan de linkerkant. Voelde de randen zitten. Door mijn van nature asymmetrie, de linker borst is hoger ingeplant dan de rechter werd dit door de vergroting nog meer zichtbaar. Ik had daar graag van te voren informatie over gehad van de chirurg. Daarom geen leuke lage topjes.Ondertussen ontwikkelde ik allerlei vage klachten zoals concentratie problemen maar het ergste is dat m'n energie steeds minder werd, ik werd steeds vermoeider, ook ontwikkelde ik slaapproblemen wat ook niet bevorderlijk is voor de energie en zo belandde ik in een vicieuze cirkel. Recent heb ik de protheses eruit laten halen en ik ben opgelucht om van dat strakke gevoel af te zijn ook al ben ik nu weer plat m'n gezondheid is me meer waard dan grote borsten. De explantatie (verwijderen) heb ik bij een kundige vrouwelijke chirurg laten doen. Ik wilde dat ik haar 5 jaar geleden was tegengekomen dan was me een hoop narigheid bespaard gebleven. Ze is zeer kundig en geeft goeie voorlichting.
  Mijn verwijderde protheses waren nog heel maar wel minder gevuld dan toen ze erin gingen. Er was aardig wat uitgezweet
  zoals dat heet. De siliconen komen in je lichaam terecht en kunnen dus klachten ontwikkelen. Ik kan het dus niet eens zijn met wat sommige artsen zeggen, dat de huidige siliconen protheses voor het leven veilig zijn. Bedenk dat er lekkages kunnen ontstaan en dat uitzweten altijd gebeurd en je dus na enige jaren weer nieuwe protheses moet laten plaatsen.

  Mijn tip: Laat je goed voorlichten, ga naar iemand waar je je goed bij voelt en vraag je echt af of je gezondheidsrisico wil lopen voor grotere borsten.

  Behandeld in Zwolle | Kosten: €3200
 13. Borstvergrotinng, zeer tevreden

  Door E op

  Ik had van mijzelf altijd al erg kleine borsten (cup a) ik ben 1,68 lang en weeg 60 kg en vond dit totaal niet mooi bij mijn figuur staan. Daarom besloot ik op mijn 20e dat ik graag mijn borsten wilde laten vergroten. Online ben ik gaan zoeken naar informatie en ben toen bij een goede kliniek terecht gekomen. Ik ben samen met mijn moeder erheen gegaan voor het consult. Ik dacht dat een B cup mogelijk zou zijn op zn grootst, omdat ik ook weinig vel had bij mijn borsten. Tot mijn verbazing kon ik een 75 D krijgen, wat ik uiteindelijk ook heb gekozen. Ik heb ook nog wat kleinere maten gepast maar vond deze D cup het mooist. De volgende dag werd ik al geopereerd. Om 7 uur sochtends moest ik er zijn. Ik kreeg mijn narcose en na 2 uur werd ik weer wakker. Op dat moment was er nog bijna niets van de ingreep te zien..(ik had wel een strakke sport bh met daarover tape aan) Dezelfde dag mocht ik nog naar huis. Ze vertelde me dat ik erg strakke borst spieren had en dat de prothese daardoor naar onder drukte en dat dit vanzelf weg zou trekken. Ik heb er heel veel pijn aan gehad en het werd na de eerste week pas een beetje zichtbaar dat ze groter werden en dat de spier uitrekte. Daarna groeide ze heel hard en nu heb ik een hele mooie D cup. Het heeft echt ontzettend veel pijn gedaan. En je moet echt de eerste 2 weken na de ingreep sowieso heel veel rust houden. Maar ondanks de pijn zou ik het zo weer doen. Het is het ontzettend waard!

  Mijn tip: Zorgen voor hulp sowieso de eerste 2 weken na ingreep.

  Behandeld in Genk | Kosten: €4000
 14. Heel content van het resultaat!

  Door mevr. Alli op

  Vlotte werking ! Zeer veel info !

  Behandeld in Genk | Kosten: €2650
 15. Succesvolle borstvergroting van cup A naar C

  Door Rozengaard op

  Mijn ervaring is zeer meegevallen. Ik wilde al heel lang een borstvergroting maar heb het door angst voor de narcose lang uitgesteld. Uiteindelijk heb ik toch de beslissing gemaakt en het is me allemaal zeer meegevallen. De operatie was zo voorbij en de hersteldtijd viel ook mee. De naverzorging was dan ook top. Ik ben zelf erg lang en nu met een cup C voel mij eindelijk in proportie. Tot nu toe is het zeker waard geweest!

  Mijn tip: Doe goed onderzoek naar de kliniek, denk goed na of je onzekerheden niet zullen blijven na de ingreep. Het moet echt een verrijking/verbetering van je leven zijn.

  Behandeld in Haarlem | Kosten: €4830
 16. Borstvergroting

  Door D. op

  Ik was enorm zenuwachtig de ochtend van de dag dat ik onder het mes ging. Ik was nog nooit geopereerd en was ook enorm bang daarvoor. Maar ik ben zo blij dat ik het toch gedaan heb.
  Ik had Cup 75, maar omdat ik best lang ben en best brede heupen had was Cup D goed te doen. Dus ben ik voor D75 gegaan. Toen ik daar aankwam moest ik even een kwartiertje wachten in de wachtruimte.Ik werd toen opgehaald en erg gerust gesteld. In de operatiekamer werd ik erg zenuwachtig weer.Ik moest liggen op de tafel en terwijl de operatie voorbereid werd, werd ik erg gerust gesteld door de zuster. Zij vroeg allemaal dingen aan mij waardoor ik afgeleid werd (ga je nog op vakantie dit jaar, waar heen, oh leuk wel zin in zeker) en dat terwijl ze me onder narcose brachten. Halverwege het gesprek viel ik weg wat ik zelf helemaal niet door heb gehad. Ik werd wakker in een kamertje met een tv en een raam. Mijn moeder kwam gauw bij me kijken. De pijn voelde ik niet. Ik was wel erg misselijk. Ik riep dan een zuster met een knopje. en dan kwam zij gelijk met een middeltje dat in mijn arm werd gespoten waar de misselijkheid gelijk van wegging.
  Toen ik thuis kwam heb ik nog 2 weken op bed moeten liggen. De pijn werd wel enorm erg na de eerste dag. Ik heb zware pijnstillers genomen. En na een paar dagen kon ik weer een beetje lopen (wel gebogen en moeizaam). Na.. een week ben ik gaan douchen en schok ik enorm. Mijn borsten waren gigantisch. Maar ik wist dat mijn borsten nog gezwollen waren en dat het nog ging veranderen. Na een tijd mocht ik weer normale BH"s dragen en kon ik alles weer. Ik was zo blij met het resultaat, de eerste keer dat ik mijn nieuwe borsten zag in een mooie BH moest ik wel huilen van blijdschap.

  Mijn tip: Zorg dat er iemand een tijdje voor je kan zorgen ook na de operatie.

  Behandeld in Den Haag | Kosten: €4000
 17. Hey was het waard

  Door Jacky op

  Het was een moeilijke beslissing maar ik ben blij dat ik hem genomen heb. Het voelt nu helemaal al aan alsof het bij mij hoort. Ze hebben het echt mooi en kundig gedaan

  Mijn tip: Je bent echt even uit de running

  Behandeld in Hengelo | Kosten: €2000
 18. Borstvergroting was het waard!

  Door Louise op

  Na jaren twijfelen toch de knoop doorgehakt. Ik raad het iedereen aan! Na de operatie is het een week flink doorbijten. (Je hebt veel rust nodig.) Laat je lekker verwennen. Maar na een week kun je weer lachen en dan ben je de pijn weer vergeten! Ik heb hierdoor meer zelfvertrouwen gekregen. Bovendien staan veel kleren een stuk leuker!

  Behandeld in Heerenveen | Kosten: €4000
 19. Erg blij

  Door Kelly op

  Erg fijn consult gehad met Cindy en de dokter. Ik heb goede voorlichting gekregen. Na het gebruik van een pasprothese kon ik al goed zien hoe het ging worden. De behandeling zelf stelt niet veel voor want je licht te slapen. na de behandeling voelt het gespannen aan. Ik ben zeer tevreden en ook erg blij met het resultaat. Ik vond het personeel erg behulpzaam en vriendelijk.

  Mijn tip: Pas meerdere pasprothese

  Behandeld in Veldhoven | Kosten: €2600

Totaal: 19 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een borstvergroting. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Borstvergroting thumbnail

In deze video legt dokter L.P. van der Weij van Boerhaave Medisch Centrum uit wat er wordt besproken tijdens een vrijblijvend consult voor een borstvergroting.

video Borstvergroting thumbnail

Informatieve video over een patiënt die een borstvergroting ondergaat. Een deskundige legt uit wat je kunt verwachten van het consult. Onderwerpen als de borstprothese, maar ook de operatie en de nazorg bij een borstvergroting worden uitgebreid besproken,

video Borstvergroting thumbnail

Een borstvergroting is geen kleine ingreep. Als je toch zo'n operatie overweegt, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de selectie van een kliniek en plastisch chirurg. Daarnaast heb je als patiënt diverse rechten. In deze video legt de Consumentenbond uit waar je allemaal op mot letten.

video Borstvergroting thumbnail

Voorlichtingsvideo van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. In deze video vertelt plastisch chirurg Marleen Meesters wat er allemaal komt kijken bij een borstvergroting.

Veelgestelde vragen

 • Veel vrouwen zouden graag hun borsten chirurgisch willen laten vergroten. Maar niet iedere vrouw is een geschikte kandidaat voor deze operatie. Zo zal een borstvergroting in principe alleen uitgevoerd worden bij volwassen vrouwen, met volgroeide borsten.

  De meest geschikte kandidaten zijn vrouwen die zich hebben ingelezen. Vrouwen die weten wat de mogelijkheden zijn, maar vooral ook weten wat de beperkingen zijn. Een borstvergroting is niet altijd de beste ingreep. Borsten die erg hangen kunnen vaak beter eerst gelift worden, alvorens ze eventueel te vergroten.

  Tijdens het eerste consult zal de arts bepalen of je een geschikte kandidaat bent.
  Lees ook: Voorbereiding op het eerste consult bij de plastisch chirurg

 • Je voorbereiden op een operatie kan een stressvolle en spannende periode zijn. Door de juiste voorbereidingen te treffen kan de operatie, en nasleep, soepeler verlopen.

  - Zorg ervoor dat er iemand is die je naar huis kan rijden na de ingreep.
  - Regel hulp voor de eerste 1 a 2 weken na de operatie. Mocht je kleine kinderen hebben, dan kan het verstandig zijn ook voor hen extra oppas of hulp te organiseren.

  Andere aanbevelingen:
  - Stop met roken voor de operatie en tenminste enkele weken na de ingreep, dit bespoedigt het herstel.
  - Gebruik je medicatie of supplementen? Overleg met je arts welke supplementen en medicatie je beter niet kunt slikken in voorbereiding op de operatie.
  - Eet gezond in aanloop naar de operatie. Vermijd alcohol in de dagen voorafgaand aan de operatie én na afloop van de operatie.
  - Eet en drink niets in aanloop naar de operatie (meestal vanaf middernacht de dag voor de operatie, overleg met je arts).
  - Draag geen makeup en andere cosmetische verzorgingsproducten op de dag van de ingreep.
  - Neem gemakkelijke en loszittende kleren mee naar de kliniek.

  Lees ook: Jezelf voorbereiden op een cosmetische operatie

 • Normaal gesproken duurt een borst-vergrotende operatie (met eigen vet of implantaten) ongeveer tussen de 1 en 2 tot 2,5 uur. De duur is onder andere afhankelijk van de gekozen methode. Je arts kan je meer vertellen over de details en de duur van de ingreep.

 • Een borstvergroting met implataten vindt plaats onder algehele narcose. De narcose is kortstondig, na de operatie ben je snel weer bij. Je zult dan echter nog wel wat wazig zijn.

  Een borstvergroting met eigen vet kan zowel onder lokale verdoving, als onder volledige narcose worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeuren, maar ook van de voorkeuren en werkwijze van de arts.

 • Door de verdoving voel je niets van de ingreep. Wel zijn de borsten de eerste dagen na de ingreep vaak pijnlijk en/of gevoelig. Ook de huid, die is opgerekt, kan extra gevoelig zijn. Deze pijn neemt vaak snel af, bovendien krijg je pijnstillers mee van de arts om de klachten te verzachten.

 • De eerste paar dagen na de ingreep is het verstandig om volledige rust te houden. Hierna zou je, afhankelijk van je werk, weer wat werkzaamheden kunnen oppakken. Fysiek werk is in principe de eerste week tot eerste twee weken niet mogelijk. Een specifieke beperking bij operaties aan de borsten is dat je de eerste tijd niet je armen kunt heffen boven je borsten/schouders. Tillen is dus in principe uitgesloten gedurende de hersteltijd.

 • Wanneer er implantaten worden geplaatst in de borsten zal er altijd een litteken achterblijven. Waar de littekens zich bevinden is afhankelijk van de gekozen methode. Meestal zullen de littekens in de borstplooi vallen, en daardoor nauwelijks zichtbaar zijn. Scroll verder op deze pagina voor meer informatie hierover.

  Bij een borstvergroting met eigen vet (lipofilling) ontstaan minuscuul kleine littekens, van slechts een paar millimeter omvang. Littekens vervagen na verloop van tijd altijd en worden daardoor met de tijd ook steeds minder zichtbaar.

 • Borstvergrotingen worden doorgaans niet vergoed door je zorgverzekering. Alleen in geval van ernstige asymmetrie tussen de borsten als gevolg van bijvoorbeeld het afzetten van de borst door een ongeluk of borstkanker, zal de ingreep vergoed worden.

  Vanaf 2017 zijn de regels versoepeld. Dit betekent dat vrouwen die geen borstvorming hebben vaak ook in aanmerking komen voor een vergoeding. Zie voor alle details en voorwaarden onze pagina over vergoedingen voor een borstvergroting.

 • Ja. In principe hoeft de plastisch chirurg de melkklieren niet te beschadigen tijdens de ingreep. Deze zullen dan ook gewoon blijven functioneren. Er is uiteraard wel altijd een risico dat er iets misgaat, waardoor je niet meer borstvoeding zult kunnen geven.

 • In samenspraak met je arts zul je bepalen welk formaat bij je lichaam past. Om tot een zo optimaal mogelijk resultaat te komen is het belangrijk om je wensen te delen met de arts. Sommige vrouwen geven de voorkeur aan een zo natuurlijk mogelijk resultaat. In dit geval geeft een subtiel anatomisch implantaat vaak mooie resultaten. Wie juist meer projectie en een gedefinieerd decolleté wil, kiest voor een rond implantaat met wat meer volume.

Vind een kliniek

Meer dan 20 locaties die deze behandeling aanbieden