Borstvergroting
Ben jij niet tevreden over de omvang van je borsten en overweeg je een borstvergroting? Op deze pagina lees je over alle mogelijkheden, zoals grotere borsten met implantaten, met eigen vet (lipofilling) en manieren om grotere borsten te krijgen zonder operatie.
Grotere borsten met implantaten of eigen vet
Jaarlijks worden er in Nederland duizenden borstvergrotende operaties uitgevoerd. Dit maakt de borstvergroting één van de meest voorkomende cosmetische ingrepen. Meestal worden borsten vergroot door gebruik te maken van borstimplantaten, maar een borstvergroting kan ook worden uitgevoerd door lichaamseigen vet in de borsten te spuiten. Dit wordt wel lipofilling genoemd.
De borsten bepalen voor een groot deel het uiterlijk en voorkomen van vrouwen. Kleine borsten, of borsten die niet goed passen bij de rest van het postuur, kunnen daarom voor een gevoel van onzekerheid zorgen.
Bijna alle vrouwen die niet tevreden zijn met de omvang van hun borsten kunnen in aanmerking komen voor een borstvergroting. Er zijn echter uitzonderingen. Wanneer de borsten bijvoorbeeld erg hangen, dan is een borstliftende operatie of een borstlift met implantaten vaak een betere behandeling.
Het eerste consult
Als je een borstvergroting overweegt dan kun je een afspraak maken bij een kliniek. Je zult dan worden uitgenodigd voor een consult met de plastisch chirurg.
Tijdens zo'n eerste conult wordt onder andere besproken waarom je grotere borsten wilt en wat je verwachtingen zijn met betrekking tot het resultaat en de ingreep.
De plastisch chirurg kan je tijdens het consult vertellen hoe realistisch je verwachtingen zijn en hoe het beste resultaat geboekt kan worden.
Daarnaast zal de arts meestal navraag doen naar de volgende zaken:
- Medische aandoeningen, medicijngebruik en allergieën
- Eerdere operaties
- Familiale voorgeschiedenis van borstkanker en resultaten van eventuele mammografieën (foto's van de borst) of biopten (weefselmonsters).
- Vaak zal de arts ook je algemene gezondheidstoestand beoordelen en je borsten onderzoeken.




Op zoek naar een specialist?
Boerhaave Medisch Centrum
Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een borstvergroting, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.
Gratis consult aanvragen Bezoek website- De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
- Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
- Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
- Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
- Geen wachtlijsten
- Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie
Bespreek jouw situatie met een specialist. Vraag een gratis consult aan
Gratis consult aanvragenDe borstvergrotende operatie
Een borstvergroting kan worden bereikt met behulp van lipofilling, waarbij lichaamseigen vet in de borst wordt geïnjecteerd, of door het inbrengen van implantaten. Ook is het mogelijk om borsten te vergroten zonder operatie. Hieronder vind je uitgebreide informatie over deze drie mogelijkheden.
Borstvergroting met implantaten
Een borstvergrotende operatie met implantaten (borstprotheses) wordt vrijwel altijd verricht onder volledige narcose. Om de implantaten in te brengen zal een incisie (snee) aan de onderkant van de borsten of in de oksel gemaakt worden. Ook kan er voor gekozen worden om de incisie rond de tepel te maken.
Welke methode het beste bij je past, hangt o.a. af van:
- Het (formaat van het) implantaat.
- Je lichaamsbouw.
- De voorkeur van de plastisch chirurg en je persoonlijke voorkeur.
Er zal waar mogelijk gekozen worden voor een methode die zo weinig mogelijk (zichtbaar) littekenweefsel achterlaat.
Om tot een vollere boezem te komen, zullen implantaten in de borst worden ingebracht. Deze prothesen bestaan uit een kunststof- of siliconenzakje dat gevuld is met siliconengel, een zout-wateroplossing of een combinatie van beide.
In de meeste gevallen zal gekozen worden voor een siliconen-implantaat omdat de meeste plastisch chirurgen vinden dat dit het beste resultaat geeft.
Door de recente problemen met siliconen-implantaten zijn er ook vrouwen die de voorkeur geven aan een implantaat met een zoutwater-oplossing.
Er zijn twee soorten implantaten met een zoutwater-oplossing op de markt, het saline-implantaat en het hydrogel-implantaat. De eerste bevat een vloeibare vulling, terwijl bij het hydrogel-implantaat de vulling m.b.v. een verdikkingsmiddel tot een gel is gemaakt. Een hydrogel-implantaat benaderd hierdoor de 'look-and-feel' van siliconen-implantaten.
Vorm van het implantaat ronde en anatomische borstimplantaten
Van oudsher worden ronde implantaten gebruikt om tot vollere borsten te komen. Deze implantaten geven de borst een voller en boller aanzien.
Bij slanke vrouwen of vrouwen met kleine borsten leveren ronde implantaten soms een erg onnatuurlijk resultaat op. Daarom wordt bij deze vrouwen steeds meer gekozen voor een borstvergroting met anatomisch gevormde siliconen implantaten.
Anatomische implantaten zijn minder gevuld aan de bovenkant dan aan de onderkant en zorgen daarom voor een natuurlijkere overgang aan de bovenkant van de borst.
Profiel van het implantaat
Het profiel van het borstimplantaat bepaald in grote lijnen de contour van de 'nieuwe' borst.
Over het algemeen wordt een implantaat met laag profiel gekozen wanneer een zo natuurlijk mogelijk resultaat verlangd wordt.
Implantaten met een hoog profiel worden met name gebruikt wanneer een meer stevige en vollere borst wordt verlangd.
Oppervlakte van het implantaat
Het oppervlakte van een implantaat kan getextureerd (ruw) of glad zijn. Vrijwel alle anatomische implantaten hebben een getextureerd oppervlakte. Bij ronde implantaten kan de arts kiezen tussen een glad en getextureerd oppervlakte. De arts zal je vertellen wat de beste keuze is in jouw geval.
Het is niet altijd mogelijk om zelf het type implantaat en het bijbehorende profiel te kiezen. Je plastische chirurg zal je adviseren welk type implantaat en profiel het beste resultaat zal geven in jouw individuele situatie.
Het is aan te raden om foto's mee te nemen van het door jouw gewenste resultaat als je op consult gaat. Laat de foto's aan de arts zien en vraag de arts hoe het gewenste resultaat het beste behaald kan worden.

Siliconen-borstimplantaten Veilig, of niet?
Moderne siliconenimplantaten zijn veiliger en steviger dan ooit. De gel die tegenwoordig in het implantaat gebruikt wordt is een vaste gel. Mocht de wand breken dan zal deze gel zich minder snel door het lichaam verspreiden.
Volgens geruchten en verontrustende nieuwsberichten zouden siliconenimplantaten kunnen leiden tot borstkanker, reuma of immuunstoornissen. Onderzoekers aan het VUmc hebben in december 2013 inderdaad een verband gevonden tussen siliconen-implantaten en het voorkomen van gezondheidsklachten zoals vermoeidheid en gewrichtspijn.
Overigens betekent dit niet dat siliconen-implantaten onveilig zijn. De conclusies in berichten van een aantal media dat dit wel het geval is, lijken dan ook voorbarig. Vooralsnog betreft het een kleine groep vrouwen, die anders reageert dan de grote meerderheid.
Mocht je toch liever geen siliconen-implantaten in je lijf willen hebben, dan kun je het beste kiezen voor een hydrogel-implantaat.
Ben je benieuwd naar de veiligheidsonderzoeken en alternatieven voor siliconen-implantaten? Lees deze blogpost voor een overzicht.
Borstvergroting met implantaten - de operatie

Een borstvergrotende operatie duurt ongeveer tussen de één en twee uur. Voor de plaatsing van de implantaten kan gekozen worden uit verschillende methoden:
- De implantaten kunnen boven de borstspier worden geplaatst (subglandulaire plaatsing)
- De borstspieren kunnen (gedeeltelijk) onder de borstspier worden geplaatst (dual plane)
Implantaten worden meestal boven de borstspier geplaatst wanneer:
- Er voldoende borstweefsel aanwezig is om het implantaat goed te bedekken.
- Er sprake is van een sterk ontwikkelde borstspier, bijvoorbeeld door het beoefenen van topsport.
Bij een sterk ontwikkelde spier zal het implantaat te veel omhoog gaan bewegen wanneer deze onder de spier zou worden geplaatst. - De patiënte een redelijk grote cupmaat wenst.
Implantaten worden (gedeeltelijk) onder de borstspier (dual plane) geplaatst wanneer:
- Er sprake is van weinig borstweefsel (erg kleine borsten).
De voordelen en nadelen van dual plane plaatsing
Dual plane is inmiddels de meest gekozen methode voor het vergroten van borsten. Dat komt doordat de methode enkele grote voordelen met zich meebrengt.
Zo treedt bij vrouwen met een dual plane borstvergroting veel minder vaak overmatige kapselvorming op na de operatie. Ook vinden veel vrouwen het resultaat er natuurlijker uit zien bij een dual plane borstvergroting.
Dat betekent echter niet dat deze methode alleen maar voordelen heeft. Zo duurt het herstel na een dual plane operatie langer. Ook ervaren vrouwen vaak meer pijn in de eerste weken na de operatie.
Plaats van de incisie (snede)
Om de implantaten in de borsten in te brengen, zullen incisies (snedes) in het lichaam gemaakt worden. De plastisch chirurg heeft hierbij verschillende mogelijkheden.
- Via de tepel
- Via de borstplooi
- Via de oksel

Via de tepel
Bij het inbrengen van het implantaat via de tepel, wordt de incisie (snee) geplaatst op de overgang van de tepelhof naar de borst. Het litteken zal klein en onopvallend zijn. Omdat deze opening smal is, kunnen enkel kleinere implantaten op deze manier worden ingebracht.
Vaak wordt deze methode alleen gebruikt wanneer ook een kleine borstlift wenselijk is. Bij deze ingreep is er een risico op het optreden van gevoelsstoornissen in de tepel.
Via de borstplooi
Bij deze ingreep wordt de incisie (snee) geplaatst in de borstplooi aan de onderkant van de borsten.
Het voordeel van deze manier van plaatsing is dat er grotere implantaten kunnen worden ingebracht en dat de chirurg een goed overzicht heeft over de borstholte. De kans op nabloedingen en andere complicaties is hierdoor bij deze ingreep relatief het kleinst.
Het litteken dat na de operatie overblijft is relatief groot, maar ligt vaak goed verborgen in de borstplooi.
Via de oksel
Implantaten kunnen ook via de oksel worden ingebracht.
Een voordeel van deze manier van plaatsing is dat er geen littekens op of onder de borst zichtbaar zullen zijn. Het nadeel is dat implantaten soms naar boven schuiven, bovendien heeft de chirurg bij deze ingreep een minder goed zicht op de borstholte dan bij de andere ingrepen.
Welke ingreep het beste voor jou is, zal in samenspraak met de chirurg worden besloten.
Borstvergroting met eigen vet (lipofilling)
Een steeds meer gebruikte methode om borsten te vergroten is de zogenoemde vettransfer.
Bij deze ingreep wordt door middel van liposuctie ongewenst vet afgenomen bij bijvoorbeeld de buik of dijen. De arts spuit vervolgens dit afgenomen vet in de borsten. Dit proces wordt wel lipofilling genoemd. Afhankelijk van de hoeveelheid vet die wordt afgenomen, duurt deze ingreep tussen de drie kwartier en 2 uur.
Door middel van lipofilling nemen de borsten op een relatief subtiele manier toe in omvang. Een groot voordeel van borstvergroting met lipofilling is dat er geen grote littekens achterblijven na de ingreep. Het vet zal worden ingespoten met een naald die slechts gaatjes van een paar millimeter achterlaat.
Over het algemeen wordt lipofilling onder lokale verdoving uitgevoerd.
Een groot nadeel van de lipofilling methode is dat de volumevergroting die bereikt kan worden slechts beperkt is. Een borstvergroting met implantaten biedt in dit opzicht nog altijd betere resultaten.
Lipofilling en het Brava® systeem

De beperkende factor bij een borstvergroting met lipofilling is de capaciteit van de borst om vetweefsel op te nemen.
Deze capaciteit kan worden vergroot door middel van het Brava® systeem. Dit is een soort van pomp die het weefsel van de borst door middel van lichte zuiging vergroot.
Gedurende één maand voor de ingreep en één maand na de ingreep zul je het Brava systeem over je borsten dragen. Dit hoeft alleen in de weekenden en gedurende de nacht.
Het systeem zorgt ervoor dat je borsten in omvang toenemen en dat het ingespoten vet beter wordt opgenomen.
Een recente studie toont aan dat het gebruik van een Brava systeem i.c.m. lipofilling voor betere resultaten zorgt dan enkel een behandeling met lipofilling. (1)
Grotere borsten zonder operatie
Het Brava systeem kan ook worden gebruikt om tot een vollere boezem te komen zonder lipofilling.
In dit geval is er dus sprake van een volledige natuurlijke borstvergroting zonder operatie. Resultaten zullen echter minder overtuigend zijn wanneer de Brava methode zonder lipofilling wordt toegepast. In Nederland is het voor zo ver wij weten ook niet mogelijk om deze behandeling te ondergaan.
Herstel na de operatie
Na de borstvergrotende operatie met implantaten zullen de borsten worden verbonden in een steungevend verband.
Meestal worden ook drains (slangetjes) aangebracht waarmee wondvocht kan worden afgevoerd.
De post-operatieve herstelperiode is ongeveer 1 tot 2 dagen, na deze periode worden de drains verwijderd.
Met het verstrijken van de tijd worden de borsten minder pijnlijk, toch kan het aan te raden zijn om in de eerste week na ontslag uit het ziekenhuis voor hulp in huis te zorgen omdat je nog weinig mobiel zult zijn.
Verder wordt afgeraden om in de eerste zes weken na de operatie te veel zware inspanning te doen, zoals sporten of zwaar tillen.
Herstel na lipofilling (grotere borsten met eigen vet)
Een borstvergroting door middel van lipofilling is een relatief kleine ingreep. De herstelperiode is hierdoor korter dan bij een borstvergroting met implantaten.
Vaak kun je dezelfde dag van de ingreep alweer naar huis, de arts beslist hierbij of een compressieverband zal worden aangelegd om de borst.
De meeste patiënten ervaren een lichte pijn op de plaatsen waar vet is afgenomen en ingespoten. Hiervoor krijg je pijnstillers mee.
Het is belangrijk om in de weken na de ingreep rustig aan te doen en je lichaam de kans te geven zich te herstellen van de ingreep. Volg, ook als je weinig last hebt, daarom altijd de instructies van de behandelend arts op.
Risico's en complicaties
Aan een borstvergroting door middel van lipofilling zijn minder complicaties en risico's verbonden dan aan een borstvergroting met implantaten.
Risico's en complicaties bij een borstvergroting met implantaten
De beslissing om over te gaan tot borstvergroting is een zeer persoonlijke. Omdat chirurgie altijd risico's met zich meebrengt zal je moeten beslissen of de voordelen van een vollere boezem opwegen tegen de eventuele complicaties van de operatie en borstimplantaten.
Je plastisch chirurg zal in detail uitleggen wat de (kleine) risico's zijn die samenhangen met een operatie. De risico's van borstimplantaten en complicaties na borstvergroting zijn onder andere:
- Littekens
- Bloeden (hematoom)
- Infectie
- Slechte genezing van de wond
- Veranderingen in (het gevoel van) de tepel, tijdelijk of permanent
- Rimpelen van de huid over het implantaat
- Vochtophoping of kapselvorming, waardoor de borsten hard aanvoelen
- Pijnlijke borsten
Zie voor een uitgebreide lijst van risico's en complicaties ook de Engelse site van het Amerikaanse keuringsinstituut FDA.
Risico's en complicaties bij een borstvergroting met lipofilling
De risico's die verbonden zijn aan lipofilling hangen vooral samen met de liposuctie die moet worden uitgevoerd voorafgaand aan de lipofilling. Bij liposuctie is er bijvoorbeeld een zeer kleine kans op een infectie of een nabloeding.
Zaken om te overwegen voordat je een borstvergroting met een borstimplantaat ondergaat
Het is belangrijk om je goed bewust te zijn van de gevolgen van een borstvergroting. Hou daarom altijd rekening met het volgende:
- Borstimplantaten hebben een beperkte levensduur.
Hoe langer je rondloopt met borstprotheses, hoe groter de kans dat ze op een gegeven moment tot klachten kunnen leiden, zoals een scheuring. Dit geldt voor alle types borstprotheses. - Je moet er rekening mee houden dat je eventueel na de eerste operatie nog weer opnieuw onder het mes zult moeten.
Een operatie kan bijvoorbeeld nodig zijn om de implantaten te vervangen. - Borstoperaties leiden niet altijd tot een cosmetische verbetering.
Hou er rekening mee dat een borstvergroting tot onomkeerbare en onwenselijke resultaten kan leiden. Gelukkig gebeurt dit maar zelden. - Je eigen natuurlijke borsten zullen mogelijk voorgoed veranderen.
Wanneer je de borstprotheses laat verwijderen, bijvoorbeeld omdat je klachten ervaart, moet je er rekening mee houden dat je natuurlijke borsten er anders uit zullen gaan zien. Vaak worden de borsten veel slapper, gerimpelder en is er een afname zichtbaar van het natuurlijke borstweefsel. - Als je borstprotheses laat plaatsen dan zul je de rest van je leven je borsten extra goed moeten controleren.
Als je iets vreemds opmerkt aan je borsten, dan is het raadzaam zo snel mogelijk contact op te nemen met een dokter. - Als je borstprotheses laat plaatsen dan heb je een hele kleine, maar wel vergrote kans op een zeldzame kankersoort.
Deze kankersoort heet ALCL en kan optreden in het weefsel rond het borstimplantaat. ALCL is geen borstkanker, maar heeft te maken met het lymfesysteem. Vrouwen bij wie ALCL wordt gediagnosticeerd moeten mogelijk behandeld worden met chemotherapie, bestraling of chirurgie.
Een borstvergroting is dus nooit helemaal zonder risico’s. Dat neemt niet weg dat voor de meeste vrouwen de voordelen ruimschoots opwegen tegen de risico’s.
Het resultaat
Een borstvergroting door middel van implantaten geeft een ander resultaat dan een vergroting door middel van lipofilling.
Resultaat bij een vergroting met implantaten
Een borstvergroting is een betrouwbare en veilige ingreep. Het resultaat van de vergroting is direct na de ingreep zichtbaar, al zullen de borsten eerst nog wel gezwollen zijn.
Meestal zijn vrouwen tevreden na een ingreep, maar in een enkel geval stemt het resultaat ook niet tot de tevredenheid. Een tweede operatie kan dan soms noodzakelijk zijn. Vaak is dit echter te voorkomen door van te voren duidelijk met je plastisch chirurg door te nemen wat het te verwachten eindresultaat is.
Resultaat bij een vergroting door middel van lipofilling
Het resultaat van een borstvergroting door middel van lipofilling is direct na de ingreep zichtbaar.
Het vet dat bij lipofilling in de borst wordt gespoten zal echter niet allemaal door het borstweefsel worden opgenomen. Er is altijd een gedeelte dat wordt geresorbeerd en hierdoor verdwijnt uit de borst. Dit resorptieproces voltrekt zich normaal gesproken binnen een paar maanden.
Hoe groot de hoeveelheid vet is die uiteindelijk in de borst achterblijft hangt af van veel factoren, waaronder de vaardigheid van de chirurg en de kwaliteit van de bloedcirculatie in de borst. Normaal gesproken verdwijnt ongeveer 20-60% van het ingespoten vet. Hierdoor kan het nodig zijn om de ingreep nogmaals te herhalen na een paar maanden.
Prijzen
Behandeling | Prijs |
---|---|
Borstvergroting Siliconen-prothese rond | € 2550,00 tot € 4300,00 |
Borstvergroting Siliconen-prothese anatomisch | € 3460,00 tot € 4775,00 |
Borstvergroting Hydrogel-prothese rond | € 4420,00 |
Borstvergroting d.m.v. lipofilling | € 3250,00 tot € 6345,00 |
Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een borstvergroting, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
Video ervaringen
Geschreven ervaringen
-
Was het waard
-
Ik voel me compleet na mijn borstvergroting
-
Borstimplantaten laten verwijderen beste beslissing ooit
-
Blij dat ik het eindelijk gedaan heb, maar erg veel pijn!
-
Borstvergroting aan één borst
-
Borstvergroting verandere mijn leven
-
Borstvergroting
-
Mijn borstvergroting
-
veilig en effectief
-
Ik ben superblij over mijn vergroting.
-
Terug bij af
-
Borstvergrotinng, zeer tevreden
-
Heel content van het resultaat!
-
Succesvolle borstvergroting van cup A naar C
-
Borstvergroting
-
Hey was het waard
-
Borstvergroting was het waard!
-
Erg blij
Totaal: 19 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Foto's
Voor en na foto’s van een borstvergroting. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.
Deel je eigen foto's
Heb je foto's van je eigen borsten? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!
Video's
Hieronder vind je video's over een borstvergroting. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

In deze video legt dokter L.P. van der Weij van Boerhaave Medisch Centrum uit wat er wordt besproken tijdens een vrijblijvend consult voor een borstvergroting.

Informatieve video over een patiënt die een borstvergroting ondergaat. Een deskundige legt uit wat je kunt verwachten van het consult. Onderwerpen als de borstprothese, maar ook de operatie en de nazorg bij een borstvergroting worden uitgebreid besproken,

Een borstvergroting is geen kleine ingreep. Als je toch zo'n operatie overweegt, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de selectie van een kliniek en plastisch chirurg. Daarnaast heb je als patiënt diverse rechten. In deze video legt de Consumentenbond uit waar je allemaal op mot letten.
Veelgestelde vragen
-
Wie komt voor een borstvergroting in aanmerking?
Veel vrouwen zouden graag hun borsten chirurgisch willen laten vergroten. Maar niet iedere vrouw is een geschikte kandidaat voor deze operatie. Zo zal een borstvergroting in principe alleen uitgevoerd worden bij volwassen vrouwen, met volgroeide borsten.
De meest geschikte kandidaten zijn vrouwen die zich hebben ingelezen. Vrouwen die weten wat de mogelijkheden zijn, maar vooral ook weten wat de beperkingen zijn. Een borstvergroting is niet altijd de beste ingreep. Borsten die erg hangen kunnen vaak beter eerst gelift worden, alvorens ze eventueel te vergroten.
Tijdens het eerste consult zal de arts bepalen of je een geschikte kandidaat bent.
Lees ook: Voorbereiding op het eerste consult bij de plastisch chirurg -
Hoe bereid ik mij voor op een borstvergroting?
Je voorbereiden op een operatie kan een stressvolle en spannende periode zijn. Door de juiste voorbereidingen te treffen kan de operatie, en nasleep, soepeler verlopen.
- Zorg ervoor dat er iemand is die je naar huis kan rijden na de ingreep.
- Regel hulp voor de eerste 1 a 2 weken na de operatie. Mocht je kleine kinderen hebben, dan kan het verstandig zijn ook voor hen extra oppas of hulp te organiseren.
Andere aanbevelingen:
- Stop met roken voor de operatie en tenminste enkele weken na de ingreep, dit bespoedigt het herstel.
- Gebruik je medicatie of supplementen? Overleg met je arts welke supplementen en medicatie je beter niet kunt slikken in voorbereiding op de operatie.
- Eet gezond in aanloop naar de operatie. Vermijd alcohol in de dagen voorafgaand aan de operatie én na afloop van de operatie.
- Eet en drink niets in aanloop naar de operatie (meestal vanaf middernacht de dag voor de operatie, overleg met je arts).
- Draag geen makeup en andere cosmetische verzorgingsproducten op de dag van de ingreep.
- Neem gemakkelijke en loszittende kleren mee naar de kliniek.
Lees ook: Jezelf voorbereiden op een cosmetische operatie -
Hoe lang duurt een borstvergroting?
Normaal gesproken duurt een borst-vergrotende operatie (met eigen vet of implantaten) ongeveer tussen de 1 en 2 tot 2,5 uur. De duur is onder andere afhankelijk van de gekozen methode. Je arts kan je meer vertellen over de details en de duur van de ingreep.
-
Hoe word ik verdoofd tijdens een borstvergroting?
Een borstvergroting met implataten vindt plaats onder algehele narcose. De narcose is kortstondig, na de operatie ben je snel weer bij. Je zult dan echter nog wel wat wazig zijn.
Een borstvergroting met eigen vet kan zowel onder lokale verdoving, als onder volledige narcose worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeuren, maar ook van de voorkeuren en werkwijze van de arts. -
Is een borstvergroting pijnlijk?
Door de verdoving voel je niets van de ingreep. Wel zijn de borsten de eerste dagen na de ingreep vaak pijnlijk en/of gevoelig. Ook de huid, die is opgerekt, kan extra gevoelig zijn. Deze pijn neemt vaak snel af, bovendien krijg je pijnstillers mee van de arts om de klachten te verzachten.
-
Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?
De eerste paar dagen na de ingreep is het verstandig om volledige rust te houden. Hierna zou je, afhankelijk van je werk, weer wat werkzaamheden kunnen oppakken. Fysiek werk is in principe de eerste week tot eerste twee weken niet mogelijk. Een specifieke beperking bij operaties aan de borsten is dat je de eerste tijd niet je armen kunt heffen boven je borsten/schouders. Tillen is dus in principe uitgesloten gedurende de hersteltijd.
-
Blijven er littekens achter na een borstvergroting? Zo ja, waar?
Wanneer er implantaten worden geplaatst in de borsten zal er altijd een litteken achterblijven. Waar de littekens zich bevinden is afhankelijk van de gekozen methode. Meestal zullen de littekens in de borstplooi vallen, en daardoor nauwelijks zichtbaar zijn. Scroll verder op deze pagina voor meer informatie hierover.
Bij een borstvergroting met eigen vet (lipofilling) ontstaan minuscuul kleine littekens, van slechts een paar millimeter omvang. Littekens vervagen na verloop van tijd altijd en worden daardoor met de tijd ook steeds minder zichtbaar. -
Wordt een borstvergroting vergoed door mijn verzekering?
Borstvergrotingen worden doorgaans niet vergoed door je zorgverzekering. Alleen in geval van ernstige asymmetrie tussen de borsten als gevolg van bijvoorbeeld het afzetten van de borst door een ongeluk of borstkanker, zal de ingreep vergoed worden.
Vanaf 2017 zijn de regels versoepeld. Dit betekent dat vrouwen die geen borstvorming hebben vaak ook in aanmerking komen voor een vergoeding. Zie voor alle details en voorwaarden onze pagina over vergoedingen voor een borstvergroting. -
Kan ik nog borstvoeding geven na een borstvergroting?
Ja. In principe hoeft de plastisch chirurg de melkklieren niet te beschadigen tijdens de ingreep. Deze zullen dan ook gewoon blijven functioneren. Er is uiteraard wel altijd een risico dat er iets misgaat, waardoor je niet meer borstvoeding zult kunnen geven.
-
Welke grootte moet het borstimplantaat hebben?
In samenspraak met je arts zul je bepalen welk formaat bij je lichaam past. Om tot een zo optimaal mogelijk resultaat te komen is het belangrijk om je wensen te delen met de arts. Sommige vrouwen geven de voorkeur aan een zo natuurlijk mogelijk resultaat. In dit geval geeft een subtiel anatomisch implantaat vaak mooie resultaten. Wie juist meer projectie en een gedefinieerd decolleté wil, kiest voor een rond implantaat met wat meer volume.
Vind een kliniek
Meer dan 20 locaties die deze behandeling aanbieden