Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een borstvergroting.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een borstvergroting roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een borstvergroting? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een borstvergroting in aanmerking?

Veel vrouwen zouden graag hun borsten chirurgisch willen laten vergroten. Maar niet iedere vrouw is een geschikte kandidaat voor deze operatie. Zo zal een borstvergroting in principe alleen uitgevoerd worden bij volwassen vrouwen, met volgroeide borsten.

De meest geschikte kandidaten zijn vrouwen die zich hebben ingelezen. Vrouwen die weten wat de mogelijkheden zijn, maar vooral ook weten wat de beperkingen zijn. Een borstvergroting is niet altijd de beste ingreep. Borsten die erg hangen kunnen vaak beter eerst gelift worden, alvorens ze eventueel te vergroten.

Tijdens het eerste consult zal de arts bepalen of je een geschikte kandidaat bent.
Lees ook: Voorbereiding op het eerste consult bij de plastisch chirurg

Hoe bereid ik mij voor op een borstvergroting?

Je voorbereiden op een operatie kan een stressvolle en spannende periode zijn. Door de juiste voorbereidingen te treffen kan de operatie, en nasleep, soepeler verlopen.

  • Zorg ervoor dat er iemand is die je naar huis kan rijden na de ingreep.
  • Regel hulp voor de eerste 1 a 2 weken na de operatie. Mocht je kleine kinderen hebben, dan kan het verstandig zijn ook voor hen extra oppas of hulp te organiseren.

Andere aanbevelingen:

  • stop met roken voor de operatie en tenminste enkele weken na de ingreep, dit bespoedigt het herstel.
  • Gebruik je medicatie of supplementen? Overleg met je arts welke supplementen en medicatie je beter niet kunt slikken in voorbereiding op de operatie.
  • Eet gezond in aanloop naar de operatie. Vermijd alcohol in de dagen voorafgaand aan de operatie én na afloop van de operatie.
  • Eet en drink niets in aanloop naar de operatie (meestal vanaf middernacht de dag voor de operatie, overleg met je arts).
  • Draag geen makeup en andere cosmetische verzorgingsproducten op de dag van de ingreep.
  • Neem gemakkelijke en loszittende kleren mee naar de kliniek.

Hoe lang duurt een borstvergroting?

Normaal gesproken duurt een borst-vergrotende operatie (met eigen vet of implantaten) ongeveer tussen de 1 en 2 tot 2,5 uur. De duur is onder andere afhankelijk van de gekozen methode. Je arts kan je meer vertellen over de details en de duur van de ingreep.

Hoe word ik verdoofd tijdens een borstvergroting?

Een borstvergroting met implataten vindt plaats onder algehele narcose. De narcose is kortstondig, na de operatie ben je snel weer bij. Je zult dan echter nog wel wat wazig zijn.

Een borstvergroting met eigen vet kan zowel onder lokale verdoving, als onder volledige narcose worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeuren, maar ook van de voorkeuren en werkwijze van de arts.

Is een borstvergroting pijnlijk?

Door de verdoving voel je niets van de ingreep. Wel zijn de borsten de eerste dagen na de ingreep vaak pijnlijk en/of gevoelig. Ook de huid, die is opgerekt, kan extra gevoelig zijn. Deze pijn neemt vaak snel af, bovendien krijg je pijnstillers mee van de arts om de klachten te verzachten.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

De eerste paar dagen na de ingreep is het verstandig om volledige rust te houden. Hierna zou je, afhankelijk van je werk, weer wat werkzaamheden kunnen oppakken. Fysiek werk is in principe de eerste week tot eerste twee weken niet mogelijk. Een specifieke beperking bij operaties aan de borsten is dat je de eerste tijd niet je armen kunt heffen boven je borsten/schouders. Tillen is dus in principe uitgesloten gedurende de hersteltijd.

Blijven er littekens achter na een borstvergroting? Zo ja, waar?

Wanneer er implantaten worden geplaatst in de borsten zal er altijd een litteken achterblijven. Waar de littekens zich bevinden is afhankelijk van de gekozen methode. Meestal zullen de littekens in de borstplooi vallen, en daardoor nauwelijks zichtbaar zijn. Zie voor meer informatie ook de behandeling pagina.

Bij een borstvergroting met eigen vet (lipofilling) ontstaan minuscuul kleine littekens, van slechts een paar millimeter omvang. Littekens vervagen na verloop van tijd altijd en worden daardoor met de tijd ook steeds minder zichtbaar.

Wordt een borstvergroting vergoed door mijn verzekering?

Borstvergrotingen worden doorgaans niet vergoed door je zorgverzekering. Alleen in geval van ernstige asymmetrie tussen de borsten als gevolg van bijvoorbeeld het afzetten van de borst door een ongeluk of borstkanker, zal de ingreep vergoed worden.

Vanaf 2017 zijn de regels versoepeld. Dit betekent dat vrouwen die geen borstvorming hebben vaak ook in aanmerking komen voor een vergoeding. Zie voor alle details en voorwaarden onze pagina over vergoedingen voor een borstvergroting.

Kan ik nog borstvoeding geven na een borstvergroting?

Ja. In principe hoeft de plastisch chirurg de melkklieren niet te beschadigen tijdens de ingreep. Deze zullen dan ook gewoon blijven functioneren. Er is uiteraard wel altijd een risico dat er iets misgaat, waardoor je niet meer borstvoeding zult kunnen geven.

Welke grootte moet het borstimplantaat hebben?

In samenspraak met je arts zul je bepalen welk formaat bij je lichaam past. Om tot een zo optimaal mogelijk resultaat te komen is het belangrijk om je wensen te delen met de arts. Sommige vrouwen geven de voorkeur aan een zo natuurlijk mogelijk resultaat. In dit geval geeft een subtiel anatomisch implantaat vaak mooie resultaten. Wie juist meer projectie en een gedefinieerd decolleté wil, kiest voor een rond implantaat met wat meer volume.

Wat kost een borstvergroting?

De kosten van een borstvergroting bedragen gemiddeld € 3836,98. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.