Een borstverkleinende operatie kan worden uitgevoerd om lichamelijke klachten, zoals rugklachten, nekklachten en schouderklachten, te verminderen. Ook kiezen veel vrouwen om cosmetische redenen voor een borstverkleining, bijvoorbeeld wanneer de borsten niet goed passen bij de rest van het postuur.

Vrijwel alle vrouwen met (te) grote borsten komen in aanmerking voor een borstverkleining. Wanneer de borsten erg hangen dan kan soms beter gekozen worden voor het borsten laten liften of een combinatie van een borstverkleining en een borstlift.

Het eerste consult voor de borstverkleining

Om te bepalen of je een goede kandidaat bent voor een borstverkleining, maak je een afspraak voor een consult met een plastisch chirurg. Tijdens dit consult met de plastisch chirurg kun je jouw klachten, vragen en wensen bespreken.

Tijdens het consult zal de arts uitleggen hoe de ingreep er uit ziet en je een idee geven over de resultaten. Om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk dat je een goed beeld van de te verwachten resultaten hebt. Vraag daarom vooral ook of de arts je wat foto's kan laten zien van de resultaten van borstverkleiningen die hij of zij eerder heeft uitgevoerd.

Tijdens het consult zal de arts daarnaast je borsten onderzoeken en beoordelen. Ook probeert de arts een inschatting te maken van je gezondheidstoestand om te bepalen of je fit genoeg bent voor een operatie.

De plastisch chirurg kan meestal niet precies voorspellen welke cupmaat je na de ingreep zult hebben. Wel kan er een redelijke schatting gegeven worden.

Voorlichtingsfilm over de borstverkleinende operatie van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Ook heeft de plastisch chirurg wat medische informatie van je nodig. Hiervoor kunnen de volgende thema's aan bod komen tijdens het consult:

 • Je medische voorgeschiedenis.
 • Je medicijngebruik.
 • Of je allergieën hebt.
 • Of je eerder operaties hebt ondergaan.

De arts kan je tijdens het consult ook een indicatie geven van de kans op een vergoeding van je zorgverzekeraar. Een vergoeding is vaak mogelijk wanneer de borsten groter zijn dan cup DD (of cup D bij vrouwen die kleiner zijn dan 1.60 meter) én er sprake is van lichamelijke klachten. De specifieke regels die gelden om in aanmerking te komen voor een vergoeding vind je op onze prijzenpagina.

De borstverkleinende operatie

Borsten kunnen op een aantal manieren verkleind worden. Meestal wordt gekozen voor een operatieve verkleining, maar er kan in een enkel geval ook gekozen worden voor een borstverkleining door middel van liposuctie.

Operatieve borstverkleining

afbeelding Borstverkleining
Er zijn twee methodes die voornamelijk gebruikt worden om de borsten chirurgisch te verkleinen.
Links: de sleutelgatmethode. Hierbij worden er snedes gemaakt rond de tepelhof en verticaal over de borst. Rechts: de ankermethode. Hierbij worden de snedes gemaakt in de vorm van een anker, rond de tepelhof, verticaal over de borst en in de borstplooi.

In verreweg de meeste gevallen wordt er voor gekozen om borsten te verkleinen met een operatie waarbij borstweefsel en vet chirurgisch worden weggesneden.

Er kan gebruik gemaakt worden van verschillende operatiemethodes om de borsten te verkleinen, waaronder de zogenaamde ankermethode en de sleutelgatmethode.

De ankermethode
De meest gebruikte techniek om borsten te verkleinen omvat een snee in de plooi onder de borst en vanaf de tepelhof naar beneden. Daarnaast zal er een incisie (snee) rond de tepelhof gemaakt worden. Doordat de vorm van de borst veranderd, zullen namelijk in de meeste gevallen de tepels verplaatst moeten worden. Deze snedes hebben de vorm van een anker, en dit wordt dan ook wel de ankermethode genoemd.

De ankermethode is de voorkeursbehandeling bij vrouwen met borsten die groter zijn dan cup DD.

De sleutelgatmethode
Wanneer minder weefsel hoeft te worden weggesneden dan kan de arts er ook voor kiezen om enkel een incisie (snee) vanaf de tepelhof naar beneden te maken. Daarnaast zal er een incisie (snee) rond de tepelhof worden gemaakt, zodat de tepels omhoog geplaatst kunnen worden. Het litteken heeft daarmee de vorm van een sleutelgat, wat de naam van deze methode verklaart.

De ankermethode en sleutelgatmethode hebben allebei hun voor- en nadelen. Welke methode gekozen wordt, hangt onder andere af van de hoeveelheid weefsel die verwijderd zal worden. Wanneer er veel weefsel moet worden weggehaald dan zal er vrijwel altijd gekozen worden voor de ankermethode.

Wanneer je niet zulke grote borsten hebt (< cup DD) en er dus minder weefsel weggehaald hoeft te worden, dan kom je eerder in aanmerking voor de sleutelgatmethode. De sleutelgatmethode biedt namelijke enkele voordelen ten opzichte van de ankermethode:

 • Minder en kleinere littekens.
 • Grotere kans om nog borstvoeding te kunnen geven in de toekomst.
 • Kleinere kans op gevoelsverlies van de tepels.
 • Kortere operatie.
 • Sneller herstel na de operatie.

Een borstverkleinende operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld 2 uur.

Liposuctie van de borsten

In sommige gevallen kunnen borsten verkleind worden met behulp van liposuctie. Het voordeel van deze ingreep is dat er een minimaal aantal littekens achterblijft. Ook de hersteltijd is vele malen korter.

Illustratie Borstverkleining
Nekpijn, een veel voorkomende klacht bij grote borsten

Liposuctie van de borsten kan alleen succesvol worden uitgevoerd bij vrouwen die overmatig veel vetweefsel in het borstgebied hebben. Borstklierweefsel is te stug om weggezogen te worden, en dit kan dan ook alleen met behulp van een operatie worden weggehaald.

Een nadeel van liposuctie van de borsten is onder andere dat de borst slapper en meer uitgezakt kan ogen na de ingreep. Bij een verkleining met liposuctie kan namelijk geen huid verwijderd worden, zoals bij een operatieve verkleining.

Behalve als op zichzelf staande ingreep, kan liposuctie van de borsten in enkele gevallen ook een goede toevoeging zijn op een operatieve borstverkleining. Dit wordt met name gedaan wanneer na de operatieve verkleining ook vetweefsel uit de armholte moet worden weggehaald voor een mooier resultaat.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de borstverkleining

Wanneer liposuctie is toegepast, dan is het vaak nodig om de eerste weken na de ingreep een stevige (sport-)bh of ondersteunend hemd te dragen. Verder is de hersteltijd vaak kort. De meeste vrouwen kunnen na een aantal dagen hun werkzaamheden weer hervatten.

Wanneer er gekozen is voor een operatieve borstverkleining dan duurt het herstel langer.

Na een operatieve borstverkleining zullen de borsten stevig verbonden worden. Meestal worden er ook slangetjes (drains) aangebracht die vocht en bloed uit de wond afvoeren. Na één of enkele dagen zullen de drains weer verwijderd worden. Na enkele dagen wordt ook het verband verwijderd. Vanaf dat moment moet je een speciale bh dragen. De hechtingen zullen er na tien tot veertien dagen uitgehaald worden.

Vaak blijven de borsten nog enkele weken of zelfs maanden na de operatie gevoelig, uiteindelijk trekt dit weg. Zodra het verband verwijderd is, moet je een goed zittende, stevige (sport-)bh dragen. De maat van de borsten verandert nog zodra de zwelling wegtrekt, het kan dus nodig zijn om na verloop van tijd de bh te wisselen. De speciale bh blijf je in principe dragen totdat de zwellingen zo goed als weg zijn.

De meest vrouwen gaan na ongeveer twee weken weer aan het werk. Als je fysiek zwaar werk uitvoert dan kan het nodig zijn om nog wat langer te wachten. Voor een optimaal herstel is het belangrijk om zoveel mogelijk rust te nemen. Het kan daarom slim zijn om wat extra hulp te regelen voor in de huishouding.

Bij een borstverkleining zullen altijd littekens achterblijven. Deze littekens kunnen in het begin rood en dik zijn. Dit trekt langzaam weg. De chirurg zal altijd zijn best doen om de littekens zo klein mogelijk te houden.

Voor een optimaal herstel worden zware inspanning of werkzaamheden, zoals sporten of tillen, afgeraden in ten minste de eerste 6 weken na de operatie.

Risico’s en complicaties bij een borstverkleining

Voordat je beslist over te gaan tot een borstverkleinende operatie zul je voor jezelf een afweging moeten maken tussen de voordelen en de risico’s. Operaties brengen altijd risico’s met zich mee, een borstverkleining vormt hierop geen uitzondering.

Bij een borstverkleinende operatie is het met name belangrijk te bedenken of je van plan bent in de toekomst borstvoeding te geven. Doordat de tepel verplaatst wordt gaat ook de verbinding met de onderliggende melkklieren verloren. Het geven van borstvoeding is daarom lang niet altijd meer mogelijk.

Andere risico’s en complicaties van een borstverkleining zijn onder andere:

 • Een nabloeding.
 • Littekens.
 • Wondinfectie.
 • Een gevoelsstoornis van de tepels. Dit kan verbeteren maar kan ook blijvend zijn.
 • Slechte genezing van de wond.
 • Blijvend pijnlijke of gevoelige borsten.

Resultaat kleinere en stevigere borsten

De resultaten van een borstverkleining zijn deels al meteen na de operatie te zien. Wel zijn de borsten direct na de operatie nog beurs en gezwollen. Deze zwelling houdt meestal nog enige weken aan. Pas als de zwelling helemaal is weggetrokken heb je een goed beeld van de nieuwe omvang van je borsten.

Na de operatie zijn de littekens vaak eerst nog rood en dik en behoorlijk zichtbaar. Deze zullen langzaam steeds minder opvallend worden.

Verreweg de meeste vrouwen zijn zeer tevreden met het resultaat van de ingreep. Klachten zoals rugpijn, schouderpijn en nekpijn verdwijnen vaak helemaal. Ook passen de borsten na de ingreep vaak beter bij de rest van het postuur.

In een enkel geval vallen de resultaten tegen. Zo kunnen vrouwen zich storen aan de symmetrie van de borsten of overmatig littekenweefsel. Soms vallen de borsten daarnaast uiteindelijk te klein of groot uit. Een tweede operatie kan in deze gevallen nodig zijn, maar dit valt te voorkomen door van te voren goed met de plastisch chirurg te bespreken wat het te verwachten eindresultaat is.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 17 ZKN-gecertificeerde klinieken die een borstverkleining aanbieden. De kosten van een borstverkleining bedragen gemiddeld € 3874,67.