Je borsten laten verkleinen

Een borstverkleinende operatie kan worden uitgevoerd om lichamelijke klachten, zoals rugklachten, nekklachten en schouderklachten, te verminderen. Ook kiezen veel vrouwen om cosmetische redenen voor een borstverkleining, bijvoorbeeld wanneer de borsten niet goed passen bij de rest van het postuur.

Vrijwel alle vrouwen met (te) grote borsten komen in aanmerking voor een borstverkleining. Wanneer de borsten erg hangen dan kan soms beter gekozen worden voor een borstlift.

Het eerste consult

Om te bepalen of je een goede kandidaat bent voor een borstverkleining, maak je een afspraak voor een consult met een plastisch chirurg. Tijdens dit consult met de plastisch chirurg kun je jouw klachten, vragen en wensen bespreken.

Tijdens het consult zal de arts uitleggen hoe de ingreep er uit ziet en je een idee geven over de resultaten. Om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk dat je een goed beeld van de te verwachten resultaten hebt. Vraag daarom vooral ook of de arts je wat foto's kan laten zien van de resultaten van borstverkleiningen die hij of zij eerder heeft uitgevoerd.

Tijdens het consult zal de arts daarnaast je borsten onderzoeken en beoordelen. Ook probeert de arts een inschatting te maken van je gezondheidstoestand om te bepalen of je fit genoeg bent voor een operatie.

De plastisch chirurg kan meestal niet precies voorspellen welke cupmaat je na de ingreep zult hebben. Wel kan er een redelijke schatting gegeven worden.

In deze animatie zie je hoe een borstverkleining wordt uitgevoerd.

Ook heeft de plastisch chirurg wat medische informatie van je nodig. Hiervoor kunnen de volgende thema's aan bod komen tijdens het consult:

  • Je medische voorgeschiedenis.
  • Je medicijngebruik.
  • Of je allergieën hebt.
  • Of je eerder operaties hebt ondergaan.

De arts kan je tijdens het consult ook een indicatie geven van de kans op een vergoeding van je zorgverzekeraar. Een vergoeding is vaak mogelijk wanneer de borsten groter zijn dan cup DD (of cup D bij vrouwen die kleiner zijn dan 1.60 meter) én er sprake is van lichamelijke klachten. De specifieke regels die gelden om in aanmerking te komen voor een vergoeding vind je op onze prijzenpagina.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een borstverkleining, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
  • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
  • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
  • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
  • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
  • Geen wachtlijsten
  • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De borstverkleinende operatie

Borsten kunnen op een aantal manieren verkleind worden. Meestal wordt gekozen voor een operatieve verkleining, maar er kan in een enkel geval ook gekozen worden voor een borstverkleining door middel van liposuctie.

Operatieve borstverkleining

Foto rugklachten
Er zijn twee methodes die voornamelijk gebruikt worden om de borsten chirurgisch te verkleinen.
Links: de sleutelgatmethode. Hierbij worden er snedes gemaakt rond de tepelhof en verticaal over de borst. Rechts: de ankermethode. Hierbij worden de snedes gemaakt in de vorm van een anker, rond de tepelhof, verticaal over de borst en in de borstplooi.

In verreweg de meeste gevallen wordt er voor gekozen om borsten te verkleinen met een operatie waarbij borstweefsel en vet chirurgisch worden weggesneden.

Er kan gebruik gemaakt worden van verschillende operatiemethodes om de borsten te verkleinen, waaronder de zogenaamde ankermethode en de sleutelgatmethode.

De ankermethode
De meest gebruikte techniek om borsten te verkleinen omvat een snee in de plooi onder de borst en vanaf de tepelhof naar beneden. Daarnaast zal er een incisie (snee) rond de tepelhof gemaakt worden. Doordat de vorm van de borst veranderd, zullen namelijk in de meeste gevallen de tepels verplaatst moeten worden. Deze snedes hebben de vorm van een anker, en dit wordt dan ook wel de ankermethode genoemd.

De ankermethode is de voorkeursbehandeling bij vrouwen met borsten die groter zijn dan cup DD.

De sleutelgatmethode
Wanneer minder weefsel hoeft te worden weggesneden dan kan de arts er ook voor kiezen om enkel een incisie (snee) vanaf de tepelhof naar beneden te maken. Daarnaast zal er een incisie (snee) rond de tepelhof worden gemaakt, zodat de tepels omhoog geplaatst kunnen worden. Het litteken heeft daarmee de vorm van een sleutelgat, wat de naam van deze methode verklaart.

De ankermethode en sleutelgatmethode hebben allebei hun voor- en nadelen. Welke methode gekozen wordt, hangt onder andere af van de hoeveelheid weefsel die verwijderd zal worden. Wanneer er veel weefsel moet worden weggehaald dan zal er vrijwel altijd gekozen worden voor de ankermethode.

Wanneer je niet zulke grote borsten hebt (< cup DD) en er dus minder weefsel weggehaald hoeft te worden, dan kom je eerder in aanmerking voor de sleutelgatmethode. De sleutelgatmethode biedt namelijke enkele voordelen ten opzichte van de ankermethode:

  • Minder en kleinere littekens.
  • Grotere kans om nog borstvoeding te kunnen geven in de toekomst.
  • Kleinere kans op gevoelsverlies van de tepels.
  • Kortere operatie.
  • Sneller herstel na de operatie.

Een borstverkleinende operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld 2 uur.

Liposuctie van de borsten

In sommige gevallen kunnen borsten verkleind worden met behulp van liposuctie. Het voordeel van deze ingreep is dat er een minimaal aantal littekens achterblijft. Ook de hersteltijd is vele malen korter.

Afbeelding rugklachten
Nekpijn, een veel voorkomende klacht bij grote borsten

Liposuctie van de borsten kan alleen succesvol worden uitgevoerd bij vrouwen die overmatig veel vetweefsel in het borstgebied hebben. Borstklierweefsel is te stug om weggezogen te worden, en dit kan dan ook alleen met behulp van een operatie worden weggehaald.

Een nadeel van liposuctie van de borsten is onder andere dat de borst slapper en meer uitgezakt kan ogen na de ingreep. Bij een verkleining met liposuctie kan namelijk geen huid verwijderd worden, zoals bij een operatieve verkleining.

Behalve als op zichzelf staande ingreep, kan liposuctie van de borsten in enkele gevallen ook een goede toevoeging zijn op een operatieve borstverkleining. Dit wordt met name gedaan wanneer na de operatieve verkleining ook vetweefsel uit de armholte moet worden weggehaald voor een mooier resultaat.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de borstverkleining

Wanneer liposuctie is toegepast, dan is het vaak nodig om de eerste weken na de ingreep een stevige (sport-)bh of ondersteunend hemd te dragen. Verder is de hersteltijd vaak kort. De meeste vrouwen kunnen na een aantal dagen hun werkzaamheden weer hervatten.

Wanneer er gekozen is voor een operatieve borstverkleining dan duurt het herstel langer.

Na een operatieve borstverkleining zullen de borsten stevig verbonden worden. Meestal worden er ook slangetjes (drains) aangebracht die vocht en bloed uit de wond afvoeren. Na één of enkele dagen zullen de drains weer verwijderd worden. Na enkele dagen wordt ook het verband verwijderd. Vanaf dat moment moet je een speciale bh dragen. De hechtingen zullen er na tien tot veertien dagen uitgehaald worden.

Vaak blijven de borsten nog enkele weken of zelfs maanden na de operatie gevoelig, uiteindelijk trekt dit weg. Zodra het verband verwijderd is, moet je een goed zittende, stevige (sport-)bh dragen. De maat van de borsten verandert nog zodra de zwelling wegtrekt, het kan dus nodig zijn om na verloop van tijd de bh te wisselen. De speciale bh blijf je in principe dragen totdat de zwellingen zo goed als weg zijn.

De meest vrouwen gaan na ongeveer twee weken weer aan het werk. Als je fysiek zwaar werk uitvoert dan kan het nodig zijn om nog wat langer te wachten. Voor een optimaal herstel is het belangrijk om zoveel mogelijk rust te nemen. Het kan daarom slim zijn om wat extra hulp te regelen voor in de huishouding.

Bij een borstverkleining zullen altijd littekens achterblijven. Deze littekens kunnen in het begin rood en dik zijn. Dit trekt langzaam weg. De chirurg zal altijd zijn best doen om de littekens zo klein mogelijk te houden.

Voor een optimaal herstel worden zware inspanning of werkzaamheden, zoals sporten of tillen, afgeraden in ten minste de eerste 6 weken na de operatie.

Risico’s en complicaties

Voordat je beslist over te gaan tot een borstverkleinende operatie zul je voor jezelf een afweging moeten maken tussen de voordelen en de risico’s. Operaties brengen altijd risico’s met zich mee, een borstverkleining vormt hierop geen uitzondering.

Bij een borstverkleinende operatie is het met name belangrijk te bedenken of je van plan bent in de toekomst borstvoeding te geven. Doordat de tepel verplaatst wordt gaat ook de verbinding met de onderliggende melkklieren verloren. Het geven van borstvoeding is daarom lang niet altijd meer mogelijk.

Andere risico’s en complicaties van een borstverkleining zijn onder andere:

  • Een nabloeding.
  • Littekens.
  • Wondinfectie.
  • Een gevoelsstoornis van de tepels. Dit kan verbeteren maar kan ook blijvend zijn.
  • Slechte genezing van de wond.
  • Blijvend pijnlijke of gevoelige borsten.

Resultaat kleinere en stevigere borsten

De resultaten van een borstverkleining zijn deels al meteen na de operatie te zien. Wel zijn de borsten direct na de operatie nog beurs en gezwollen. Deze zwelling houdt meestal nog enige weken aan. Pas als de zwelling helemaal is weggetrokken heb je een goed beeld van de nieuwe omvang van je borsten.

Na de operatie zijn de littekens vaak eerst nog rood en dik en behoorlijk zichtbaar. Deze zullen langzaam steeds minder opvallend worden.

Verreweg de meeste vrouwen zijn zeer tevreden met het resultaat van de ingreep. Klachten zoals rugpijn, schouderpijn en nekpijn verdwijnen vaak helemaal. Ook passen de borsten na de ingreep vaak beter bij de rest van het postuur.

In een enkel geval vallen de resultaten tegen. Zo kan één borst na de operatie onbedoeld wat groter uitvallen dan de andere borst, waardoor er sprake is van asymmetrie. Soms vallen de borsten daarnaast uiteindelijk te klein of groot uit. Een tweede operatie kan in deze gevallen soms wenselijk zijn. Door van te voren goed met de plastisch chirurg te bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn, kan dit vaak echter voorkomen worden.

Prijzen

Behandeling Prijs
Borstverkleining € 3900,00 tot € 5250,00
Liposuctie Borsten € 1400,00 tot € 4700,00

Totaal 5 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een borstverkleining, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Borsten

Mariëtte voelde zich erg beperkt door haar borstomvang. Ze onderging een borstlift en een borstverkleining om naar een kleinere cupmaat te gaan. Dit heeft ze laten uitvoeren door plastisch chirurg Van der Weij, aangesloten bij Boerhaave medisch centrum. In deze video vertelt ze hoe de operatie ging.

Geschreven ervaringen

  1. Geen last meer van me rug

    Door Tatjana op

    Ik ben vorige jaar geopereerd, het duurde 6 uur en ik moest een dag en een nacht in het ziekenhuis blijven, maar het is me alles meegevallen, ik heb nu geen last meer van mijn rug en ik voel me vrijer, ik kan weer sporten en rennen zonder me te schamen.
    Ook kan ik weer leuke kleding kopen en passende bh,s. De pijn is me alles meegevallen en ik ben goed verzorgd en behandeld. Na een week kon ik alles weer! Ben zo blij

    Mijn tip: Wees trots op Jezelf

    Behandeld in Hoofddorp | Kosten: €4500
  2. Spijt...dat ik het niet eerder heb laten doen

    Door Sandra op

    Ik zag er als een berg tegenop maar dit bleek niet nodig. Toen ik wakker werd had ik weinig pijn. Waar ik een beetje last van heb gehad is de drain. Het duurde echter wel ruim een jaar voor het gevoel weer terug kwam in mijn tepels. Van de littekens zie ik weinig. Ik zou het alle dames die last hebben van grote borsten aanraden.

    Mijn tip: Smeer je littekens nadat de hechtingen eruit zijn elke dag in met olie.

    Behandeld in Delft | Kosten: €0
  3. Geen spijt van mijn borstverkleining

    Door Inge op

    Ik had aan mijn huisarts een verwijsbrief gevraagd die ik in eerste instantie niet kreeg.
    Nadat ik hoorde dat een vriendin deze wel kreeg ben ik terug gegaan naar de huisarts en kreeg de brief wel.
    In het ziekenhuis las ik in de folder dat een D cup of groter ook vergoed werd door de zorgverzekering.
    De chirurg bekeek mijn borsten en kon direct vertellen dat ik niet onterecht gekomen was.
    Binnen 2 weken ontving ik een brief met goedkeuring van mijn zorgverzekering.
    Nog eens een week later werd ik gebeld dat er iemand was uitgevallen voor een operatie en kon de week erop al geopereerd worden.
    Alles was dus in iets meer dan 1 maand geregeld.
    Toen ik wakker werd van de operatie heb ik 40 min. extreme pijn gevoeld maar er werden direct pijnstillers in mijn infuus gedaan en na 40 min. heb ik geen erge pijn meer ervaren.
    Uiteraard is alles nog gevoelig en merk je dat je met je armen weinig kan bewegen want dat doet pijn.
    Pas na 6 weken kreeg ik pijnsteken in mijn borsten.
    Links erg dan rechts.
    En dit vooral als ik mijn bh uitdeed.
    Dit schijnt allemaal normaal te zijn en zolang ik een bh draag heb ik bijna nergens last van.
    Bovendien moet je er natuurlijk wel iets voor over hebben.
    Het resultaat is echt boven iedere verwachting die ik had van deze operatie!!!
    Echt super mooi geworden en al veel complimenten gekregen van vriendinnen.
    Ook de littekens vallen mij reuze mee!
    Ik gebruik wel 2 keer per dag littekencreme.
    Het gevoel in mijn tepels is na 2 maanden en 10 dagen nog steeds niet helemaal terug maar ook dit schijnt lang te kunnen duren.
    Ik ben van een F naar een D cup gegaan.
    Ik zou het zo weer doen!

    Mijn tip: Luister naar je eigen lichaam. Je voelt zelf het beste wat je wel en niet kan en wanneer na de operatie. Bovendien blijf ik opaanraden van de arts ook s'nachts strakke topjes dragen voor een beter langduriger resultaat.

    Behandeld in Den Haag | Kosten: €4000
  4. Ik heb geen seconde spijt gehad: mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid!

    Door Tessa op

    Twee jaar geleden heb ik gekozen voor een borstverkleining, op 18 jarige leeftijd. Al jaren kampte ik met een verschil van maarliefst 2 cupmaten. Mooie lingerie, bikini's, bloesjes, alles was een grote ramp. Na de operatie ben ik enorm tevreden over mijn borsten! Ze zijn mooi van vorm, gelijk, en de littekens zijn mooi en kundig vervaagd.

    Behandeld in Nijmegen | Kosten: €3800

Totaal: 4 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een borstverkleining. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Borstverkleining thumbnail

Plastisch chirurg L.M. Maclennan legt in deze video uit voor wie een borstverkleining geschikt is en hoe een borstverkleining wordt uitgevoerd bij Boerhaave Medisch Centrum.

video Borstverkleining thumbnail

Esther heeft cupmaat F en wil een borstverkleining. In dit filmpje zien we Esther in een voorgesprek met de behandeld arts, waarin hij het behandelingstraject uitlegt. Ook wordt er informatie omtrent de vergoeding van de zorgverzekering en de herstelperiode gegeven. Acht weken na de borstverkleining kan Esther weer zonder pijn paardrijden en is ze blij dat ze het heeft gedaan.

video Borstverkleining thumbnail

Voorlichtingsvideo van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. In deze video vertelt plastisch chirurg Esther Mesters wat er allemaal komt kijken bij een borstverkleinende operatie.

video Borstverkleining thumbnail

Dit filmpje is afkomstig van Bergman Clinics en hierin volgen we een vrouw die haar borsten wil laten verkleinen wegens rug- en nekklachten. Dit filmpje laat het voortraject van de ingreep en de behandeling uitvoerig zien.

Veelgestelde vragen

  • Door te grote borsten kunt je last krijgen van je rug, schouders en nek. Grote borsten kunnen ook vervelend zijn tijdens het sporten. Naast fysieke klachten kunnen er ook psychische klachten optreden. Veel vrouwen zijn onzeker of schamen zich door hun grote borsten. Dit kunnen allemaal goede redenen zijn om in aanmerking te kunnen komen voor een operatie. Hou er wel rekening mee dat je borsten volgroeid moeten zijn.

  • Als je rookt raden we je aan enkele weken voor de operatie volledig te stoppen. Door het roken genezen de wonden na de operatie namelijk minder goed. Ook alcohol heeft een nadelige invloed op de wondgenezing. De kans op een nabloeding of bloeduitstorting wordt door alcoholgebruik groter. We raden je aan tenminste 24 uur voor de operatie geen alcohol meer te drinken. Als je bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet je dit melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik van de medicatie moet voor de operatie namelijk worden gestopt. Één dag na de operatie mag de medicatie weer worden gestart.

    Voor de operatie moet je nuchter zijn, dit houdt in dat je 6 uur voor de opname geen vast voedsel meer mag eten. Tot 2 uur voor de operatie mag je alleen nog heldere vloeistoffen, zoals bijvoorbeeld thee, water of limonade drinken. Het is ook verstandig wanneer je van plan bent om gewicht te verliezen, dit voor de operatie te doen. Je borsten zullen door gewichtsverlies wat meer gaan hangen door het verlies van vetweefsel.

  • De operatie duurt gemiddeld tussen de 1,5 en 3 uur.

  • Tijdens een borstverkleinende operatie krijg je een algehele narcose. Dit houdt in dat je tijdens de operatie buiten bewustzijn bent. Je gevoel is op dat moment uitgeschakeld en je ervaart geen pijn. Wanneer borsten verkleind kunnen worden met behulp van liposuctie kan de behandeling ook onder lokale verdoving plaatsvinden.

  • Van de operatie zelf zul je niets merken. Na de operatie kunnen de borsten pijnlijk en gezwollen zijn. Nog tot enkele maanden na de operatie kunnen de borsten gevoelig zijn.

  • Na een borstverkleining door liposuctie zul je al na een aantal dagen weer aan het werk kunnen. Wel dien je een aantal weken na de ingreep een stevige (sport-)BH te dragen.

    Na een borstverkleining door middel van een operatie is het beter om de eerste paar weken niet te sporten, niet zwaar te tillen of hoog te reiken. Het is dan ook handig om de eerste week hulp te regelen. Afhankelijk van het soort werk dat je doet en hoe goed je herstelt, kun je je werk weer oppakken. Pas na ongeveer 5 a 6 weken zul je je bezigheden weer kunnen oppakken op het niveau dat je gewend was.

  • Als er gekozen wordt voor een operatieve ingreep, zullen er afhankelijk van het type operatie littekens op je borst achterblijven. Bij de meest voorkomende ingreep moet de tepel opnieuw gepositioneerd worden, waardoor er een litteken rondom de tepel zal achterblijven. Vanaf de tepel loopt dit litteken door tot in de borstplooi en in de borstplooi zal ook een horizontale incisie (sneetje) worden gemaakt. In het begin zullen de littekens nog rood en dik zijn, maar ze zullen langzamerhand minder opvallend worden. Bij sommige mensen bestaat het borstweefsel voornamelijk uit vet. Dan kan worden gekozen voor liposuctie. Hierbij ontstaan nagenoeg geen littekens.

  • Wanneer er sprake is van medische noodzaak zal de verzekering de ingreep doorgaans vergoeden. Hiervoor zijn een aantal criteria opgesteld. Allereerst moeten de borsten groter zijn dan cup DD. De klachten die je ondervindt, moeten daadwerkelijk veroorzaakt worden door de te grote borsten. Dit moet door een arts worden bevestigd. Ook moet geprobeerd zijn met hulpmiddelen de klachten te verminderen. Hierbij kun je denken aan een ondersteunende BH, fysiotherapie of pijnstilling. Tot slot mag je BMI niet hoger zijn dan 30 en dit dient gedurende 12 maanden stabiel te zijn.

  • Soms wordt bij de operatie het klierweefsel onder de tepel verwijderd, waardoor borstvoeding geven niet meer mogelijk zal zijn. Als er liposuctie wordt toegepast zal het meestal nog wel mogelijk zijn om borstvoeding te geven.

  • Bij elke operatie kunnen complicaties optreden. Er kan bijvoorbeeld een infectie ontstaan en de wond kan nabloeden. Het nabloeden is de meest voorkomende complicatie (kans van 1 tot 2%). Dit gebeurt doorgaans kort na de operatie. In dit geval moet er opnieuw worden geopereerd om het bloeden te stoppen.

    Soms is de bloedvoorziening naar de wond gestoord (onvoldoende) en kan er huidweefsel afsterven. Dit komt echter zelden voor. Als gevolg van een gestoorde wondgenezing kunnen ook de littekens minder goed herstellen.

  • De meeste mensen zijn heel tevreden met het resultaat na de operatie. Soms komt het voor dat het gevoel in de tepels minder is of helemaal verdwenen is. Ook zijn de borsten soms niet helemaal symmetrisch. Pas na ongeveer 6 maanden kan het uiteindelijke resultaat worden gezien.

Vind een kliniek

Meer dan 19 locaties die deze behandeling aanbieden