Borstverkleinende operaties worden uitgevoerd bij vrouwen met te zware of te grote borsten. Zij kunnen last hebben van rugklachten, nekklachten, schouderklachten en/of psychische klachten zoals schaamte of onzekerheid.

Door een borstverkleinende operatie worden de borsten kleiner en steviger. Een borstverkleining is meestal geen geschikte behandeling bij (erg) hangende borsten. In die gevallen geeft een borstlift meestal een mooier resultaat. Ook kan een plastisch chirurg de twee ingrepen combineren.

Het eerste consult voor de borstverkleining

Tijdens het consult met de plastische chirurg kun je jouw klachten, vragen en wensen bespreken. De chirurg zal meestal vragen naar je verwachtingen met betrekking tot het resultaat en de ingreep. De arts zal daarnaast uitleggen hoe de ingreep er uit ziet en je een idee geven over de resultaten. Om teleurstellingen te voorkomen is het belangrijk dat je een goed beeld van de te verwachten resultaten hebt.

Voorlichtingsfilm over de borstverkleinende operatie van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

Enige medische informatie heeft de plastische chirurg ook van je nodig. Hiervoor kunnen de volgende vragen aan bod komen tijdens het consult:

  • Medische geschiedenis, gebruik van medicijnen, allergieën
  • Eerdere operaties
  • Beoordeling van je huidige gezondheidstoestand
  • Onderzoek van je borsten

De borstverkleinende operatie

Borsten kunnen op een aantal manieren verkleind worden. Meestal wordt gekozen voor een operatieve verkleining, maar er kan in een enkel geval ook gekozen worden voor een borstverkleining door middel van liposuctie.

afbeelding Borstverkleining
Nekpijn, een veel voorkomende klacht bij grote borsten

Liposuctie van de borsten

In sommige gevallen kunnen borsten verkleind worden met behulp van liposuctie. Het voordeel van deze ingreep is dat er een minimaal aantal littekens achterblijven. Ook de hersteltijd is vele malen korter.

Liposuctie van de borsten kan alleen succesvol worden uitgevoerd bij vrouwen die overmatig veel vetweefsel in het borstgebied hebben. Borstklierweefsel is te stug om weggezogen te worden, en dit kan dan ook alleen met behulp van een operatie worden weggehaald.

Een nadeel van liposuctie van de borsten is onder andere dat de borst slapper en meer uitgezakt kan ogen na de ingreep. Bij een verkleining met liposuctie kan namelijk geen huid verwijderd worden, zoals bij een operatieve verkleining.

Behalve als op zichzelf staande ingreep, kan liposuctie van de borsten in enkele gevallen ook een goede toevoeging zijn op een operatieve borstverkleining. Dit wordt met name gedaan wanneer na de operatieve verkleining ook vetweefsel uit de armholte moet worden weggehaald voor een mooier resultaat.

Operatieve borstverkleining

afbeelding Borstverkleining
De snedes die meestal gemaakt zullen worden om borsten te verkleinen.

Verreweg de meeste borstverkleiningen worden operatief uitgevoerd. Een borstverkleinende operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt gemiddeld 2 uur. Om de borsten kleiner te maken zal klierweefsel, vetweefsel en huid verwijderd worden. Hiervoor wordt meestal een snee (incisie) gemaakt aan de onderkant van je borsten. De tepels krijgen een nieuwe plek op de borst, passend bij de nieuwe vorm van de borst.

De borsten kunnen op verschillende manieren verkleind worden. Welke methode gekozen wordt hangt onder andere af van de hoeveelheid weefsel die verwijderd zal worden. De chirurg zal altijd kiezen voor een methode waarbij zo min mogelijk littekens achter zullen blijven.

Omdat de tepels vrijwel altijd een nieuwe plek nodig hebben, zal er in ieder geval rond de tepelhof een litteken achterblijven. Bij de meest gebruikte techniek wordt er daarnaast een snee in de plooi onder de borst gemaakt en vanaf de tepelhof naar beneden. Deze snedes hebben de vorm van een anker, en het wordt dan ook wel de ankermethode genoemd. Wanneer minder weefsel hoeft te worden weggesneden dan kan de arts ook kiezen voor enkel een incisie (snee) vanaf de tepelhof naar beneden. Wat voor jou de beste methode is, kan samen met de plastische chirurg besloten worden.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de borstverkleining

Wanneer liposuctie is toegepast, dan is het vaak nodig om de eerste weken na de ingreep een stevige (sport-)BH of ondersteunend hemd te dragen. Verder is de hersteltijd vaak kort. De meeste mensen kunnen na een aantal dagen hun werkzaamheden weer hervatten. Wanneer gekozen is voor een operatieve borstverkleining dan is het herstel vaak langer.

Na een operatiete borstverkleining zullen de borsten stevig verbonden worden. Meestal worden er ook slangetjes (drains) aangebracht die vocht en bloed uit de wond afvoeren. Na één of enkele dagen zullen de drains weer verwijderd worden. De hechtingen zullen er na tien tot veertien dagen uitgehaald worden.

Vlak na de operatie kunnen je borsten gezwollen en beurs zijn. De uiteindelijke grootte van je borsten zal dus pas na enkele weken duidelijk zijn, als de zwelling helemaal is weggetrokken. Ook kan je last hebben van pijnlijke borsten, dit trekt langzaam weg.

Vaak blijven de borsten nog enkele weken of zelfs maanden gevoelig, uiteindelijk trekt dit weg. Het wordt aangeraden na de operatie een goed zittende, stevige (sport) BH te dragen. De maat van de birsten veranderd nog zodra de zwelling wegtrekt, het kan dus nodig zijn om na verloop van tijd de Bh te wisselen.

Bij een borstverkleining zullen altijd littekens achterblijven. Deze littekens kunnen in het begin erg rood en dik zijn. Dit trekt langzaam weg. Zware inspanning of werkzaamheden zoals sporten of tillen, wordt afgeraden tot zes weken na de operatie.

Risico’s en complicaties bij een borstverkleining

Voordat je beslist over te gaan tot een borstverkleinende operatie zul je voor jezelf een afweging moeten maken tussen de voordelen en risico’s. Operaties brengen altijd risico’s met zich mee, een borstverkleining vormt hierop geen uitzondering.

Bij een borstverkleinende operatie is het met name belangrijk te bedenken of je van plan bent in de toekomst borstvoeding te geven. Doordat de tepel verplaatst wordt gaat ook de verbinding met de onderliggende melkklieren verloren. Het geven van borstvoeding is in de meeste gevallen daarom niet meer mogelijk.

Andere risico’s en complicaties van een borstverkleining zijn onder andere:

  • Nabloeding
  • Littekens
  • Wondinfectie
  • Gevoelsstoornis van de tepels. Dit kan verbeteren maar kan ook blijvend zijn
  • Slechte genezing van de wond
  • Pijnlijke borsten

Resultaat kleinere en stevigere borsten

De resultaten van een borstverkleining zijn direct na de operatie te zien. Doordat er meestal nog enige weken sprake is van zwelling van de borsten, worden je borsten nog wat kleiner als dit afzakt. De littekens zijn eerst rood en dik maar zullen langzaam minder opvallend worden.

De plastische chirurg kan meestal niet precies voorspellen welke cupmaat je na de ingreep zult hebben. Wel kan er een schatting gegeven worden en kan je jouw wensen vooraf met de plastische chirurg bespreken. Uiteindelijk zullen de borsten kleiner en steviger zijn. Ook zal de vorm veranderd zijn, passend bij de nieuwe grootte.

Verreweg de meeste vrouwen zijn tevreden met het resultaat van de ingreep. Klachten van rugpijn, schouderpijn en nekpijn verdwijnen vaak helemaal en veel vrouwen zijn minder onzekerheid over hun borsten.

In een enkel geval vallen de resultaten tegen. Zo kunnen vrouwen zich storen aan de symmetrie van de borsten of overmatig littekenweefsel. Soms vallen de borsten daarnaast uiteindelijk te klein of groot uit. Een tweede operatie kan in deze gevallen nodig zijn, maar dit valt te voorkomen door van te voren goed met de plastische chirurg te bespreken wat het te verwachten eindresultaat is.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 16 ZKN-gecertificeerde klinieken die een borstverkleining aanbieden. De kosten van een borstverkleining bedragen gemiddeld € 3843,65.