Bijgewerkt: |

Borstverkleining prijzen, klinieken en vergoedingen vergelijken

Een borstverkleining kan zowel een cosmetische (mooi-makende) ingreep zijn als een medisch-noodzakelijke ingreep. Als de borstverkleining wordt uitgevoerd om je lichaam mooier te maken dan betaal je de kosten zelf. Is de borstverkleining een medisch-noodzakelijke ingreep, bijvoorbeeld omdat je nekklachten of rugpijn hebt, dan worden de kosten in principe vergoed door je verzekeraar.

Onder aan deze pagina lees je aan welke voorwaarden je moet voldoen om een vergoeding te krijgen voor een borstverkleining.

Gemiddelde prijzen

Behandeling Prijs
Borstverkleining € 3900,00 tot € 5250,00
Liposuctie Borsten € 1400,00 tot € 4700,00
Bekijk alle prijzen

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Wat bepaalt de prijs van een borstverkleining?

Wat je betaalt voor je borstverkleining is vooral afhankelijk van waar je de ingreep laat uitvoeren. Elke kliniek hanteert zijn eigen tarieven. Deze tarieven zijn deels gebaseerd op de (naams)bekendheid van de kliniek, de expertise van de artsen en de ligging van de kliniek.

Daarnaast is de prijs afhankelijk van de methode die je in samenspraak met je arts kiest. Borsten kunnen zowel door middel van liposuctie als door middel van een operatie verkleind worden. Een liposuctie is meestal goedkoper dan een operatieve borstverkleining, maar het effect is ook kleiner.

Borstverkleining prijzen vergelijken

Hieronder vind je de prijzen voor een borstverkleining. Een borstverkleining is per definitie persoonlijk en veel klinieken hanteren daarom een richtprijs of een ‘vanaf-prijs’. De definitieve prijs wordt vastgesteld tijdens een eerste consult. Vraag tijdens het consult ook altijd naar eventuele bijkomende kosten.

Klik op de naam van de kliniek om de website te bezoeken of maak een een vrijblijvende consultafspraak via de afspraak-knop. Je kunt met meerdere klinieken contact opnemen.

Borstverkleining
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Boerhaave Medisch Centrum
Amsterdam, Utrecht
Afspraak maken Logo ZKN 9,1 € 3900,00 Consult
Kliniek Veldhoven
Veldhoven
Logo ZKN 9,4 € 4150,00
Bergman Clinics
Bilthoven, Amsterdam, Heerenveen, Den Haag, Zwolle, Groningen, Rijswijk, Velp, 's Hertogenbosch
Logo ZKN 7,2 € 5100,00
Velthuis kliniek
Enschede, Hilversum, Rotterdam, Velp, Eindhoven, Amsterdam
Logo ZKN 8,6 € 5250,00
Park Medisch Centrum
Rotterdam
Logo ZKN 9,4 € 4650,00
Liposuctie Borsten
Kliniek Keurmerk Waardering Vanaf prijs
Boerhaave Medisch Centrum
Amsterdam, Utrecht
Afspraak maken Logo ZKN 9,1 € 1400,00 Consult
Bergman Clinics
Bilthoven, Amsterdam, Heerenveen, Den Haag, Zwolle, Groningen, Rijswijk, Velp, 's Hertogenbosch
Logo ZKN 7,2 € 4700,00

Laatst gewijzigd: |

Vergoeding voor borstverkleining door de zorgverzekering

Veel vrouwen overwegen om hun borsten te verkleinen. De hoge prijs van een borstverkleining schrikt echter vaak af. Gelukkig hoef je als patiënt lang niet altijd zelf op te draaien voor de kosten. Als je voldoet aan enkele voorwaarden, dan kun je de borstverkleining declareren bij je zorgverzekering.

Of een borstverkleining wordt vergoed hangt onder andere af van de volgende factoren:

 • De reden van de operatie;
 • De omvang van de borsten;
 • Het gewicht van de vrouw die een borstverkleining wenst te ondergaan.

De reden van de operatie

Waar de ene vrouw haar borsten wil laten verkleinen uit esthetische overwegingen, zal een andere vrouw dat doen vanwege medische redenen. Bijvoorbeeld omdat ze last heeft van haar nek, rug en/of schouders door de te zware borsten. De achterliggende reden om onder het mes te gaan is van grote invloed op of je een vergoeding krijgt.

 • Esthetische ingreep: geen vergoeding
  Vrouwen die hun borsten willen laten verkleinen uit esthetische overwegingen (dus omdat het mooier staat) hoeven normaal gesproken niet te rekenen op een vergoeding van de zorgverzekeraar.
 • Medische ingreep (bij klachten): vergoeding, mits voldaan wordt aan voorwaarden
  Wanneer klachten ontstaan door te zware of grote borsten, dan is er een medische indicatie voor een borstverkleining. In de meeste gevallen wordt een borstverkleining dan vergoed. Al zal wel aan enkele voorwaarden moeten worden voldaan, die hieronder worden beschreven.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding bij een borstverkleining

Om aanspraak te maken op een vergoeding moet een arts vaststellen dat er sprake is van een medische noodzaak tot ingreep. Bij (een combinatie van) de volgende klachten kan gesproken worden van een medische indicatie tot ingreep:

 • nekpijn
 • schouderpijn
 • hoofdpijn
 • hoge rugklachten
 • beperking in de bewegingsvrijheid
 • smetplekken onder de borsten (die bij hygiënische maatregelen niet verbeteren)

De omvang van de borsten & het gewicht

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moeten de borsten groter zijn dan cup DD. Vrouwen die kleiner zijn dan 1.60 meter en een cup D hebben, komen soms ook in aanmerking voor een vergoeding.

De overige voorwaarden waar aan voldaan moet worden:

 • De eerder genoemde klachten moeten ontstaan zijn door de te grote borsten.
 • Een arts moet hebben vastgesteld dat de klachten het gevolg zijn van grote borsten.
  Eventuele andere oorzaken dienen te zijn uitgesloten.
 • Maatregelen om de klachten te verminderen moeten geprobeerd zijn.
  Wanneer maatregelen, zoals een ondersteunende beha, pijnstilling en fysiotherapie geen effect hebben, dan wordt een borstverkleining vergoed.
 • De BMI mag niet hoger zijn dan 30 en dient gedurende 12 maanden stabiel te zijn.
  De BMI (Body Mass Index), is een maatstaf voor de relatie tussen lengte en gewicht. Deze BMI mag niet hoger zijn dan 30. Vrouwen met overgewicht zullen eerst gewicht moeten verliezen. Zo niet, dan wordt de ingreep niet vergoed.

Vergoeding bij een correctie van borsten van ongelijke grootte

Een correctie van ongelijke borsten wordt in de meeste gevallen vergoed wanneer er sprake is van een verschil van tenminste twee cupmaten. Alleen een verkleining van de grootste borst wordt in deze gevallen vergoed. Een vergroting van de kleinste borst zal zelf moeten worden betaald.

Mocht het verschil in borstgrootte het gevolg zijn van borstkanker, en moet een borst gereconstrueerd worden, dan vergoed de zorgverzekeraar een vergroting van de kleinste borst uiteraard wél.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Sommige verzekeraars vergoeden een deel van de kosten van een borstverkleining vanuit de aanvullende zorgverzekering. Ook wanneer je niet aan de bovengestelde voorwaarden voldoet.

Informeer bij je zorgverzekeraar om te zien of er ook dekking kan worden gegeven vanuit jouw aanvullende verzekering.

Tot slot

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding bij een borstverkleinende operatie is een verwijzing van de huisarts of een medisch specialist nodig.

Artsen in ziekenhuizen en klinieken kunnen je vaak helpen bepalen of je mogelijk recht hebt op een vergoeding. Ook kan de arts of een consulent in de meeste gevallen helpen om een aanvraag tot vergoeding in te dienen bij je zorgverzekeraar.

Neem voor meer informatie contact op met één van de hierboven staande privéklinieken.