Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een borstverkleining.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een borstverkleining roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een borstverkleining? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een borstverkleining in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor een borstverkleining moeten je borsten volgroeid zijn. Wanneer je klachten ondervindt van te grote, slappe of hangende borsten, kun je een borstverkleining overwegen. Door te grote borsten kunt je last krijgen van je rug, schouders en nek. Grote borsten kunnen ook vervelend zijn tijdens het sporten. Naast fysieke klachten kunnen er ook psychische klachten optreden. Veel vrouwen zijn onzeker of schamen zich door hun grote borsten.

Hoe bereid ik mij voor op deze ingreep

Als je rookt raden we je aan enkele weken voor de operatie volledig te stoppen. Door het roken genezen de wonden na de operatie namelijk minder goed. Ook alcohol heeft een nadelige invloed op de wondgenezing. De kans op een nabloeding of bloeduitstorting wordt door alcoholgebruik groter. We raden je aan tenminste 24 uur voor de operatie geen alcohol meer te drinken. Als je bloedverdunnende medicatie gebruikt, moet je dit melden aan de plastisch chirurg. Het gebruik van de medicatie moet voor de operatie namelijk worden gestopt. Één dag na de operatie mag de medicatie weer worden gestart.

Voor de operatie moet je nuchter zijn, dit houdt in dat je 6 uur voor de opname geen vast voedsel meer mag eten. Tot 2 uur voor de operatie mag je alleen nog heldere vloeistoffen, zoals bijvoorbeeld thee, water of limonade drinken. Het is ook verstandig wanneer je van plan bent om gewicht te verliezen, dit voor de operatie te doen. Je borsten zullen door gewichtsverlies wat meer gaan hangen door het verlies van vetweefsel.

Hoe lang duurt een borstverkleining?

Een borstverkleining duurt gemiddeld tussen de 1,5 en 3 uur.

Moet ik onder narcose of krijg ik een verdoving?

Tijdens een borstverkleinende operatie krijg je een algehele narcose. Dit houdt in dat je tijdens de operatie buiten bewustzijn bent. Je gevoel is op dat moment uitgeschakeld en je ervaart geen pijn. Wanneer borsten verkleind kunnen worden met behulp van liposuctie kan de behandeling ook onder lokale verdoving plaatsvinden.

Is een borstverkleining pijnlijk?

Van de operatie zelf zul je niets merken. Na de operatie kunnen de borsten pijnlijk en gezwollen zijn. Nog tot enkele maanden na de operatie kunnen de borsten gevoelig zijn.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

Na een borstverkleining door liposuctie zul je al na een aantal dagen weer aan het werk kunnen. Wel dien je een aantal weken na de ingreep een stevige (sport-)BH te dragen. Na een borstverkleining door middel van een operatie is het beter om de eerste paar weken niet te sporten, niet zwaar te tillen of hoog te reiken. Het is dan ook handig om de eerste week hulp te regelen. Afhankelijk van het soort werk dat je doet en hoe goed je herstelt, kun je je werk weer oppakken. Pas na ongeveer 5 a 6 weken zul je je bezigheden weer kunnen oppakken op het niveau dat je gewend was.

Blijven er littekens achter na de operatie?

Als er gekozen wordt voor een operatieve ingreep, zullen er afhankelijk van het type operatie littekens op je borst achterblijven. Bij de meest voorkomende ingreep moet de tepel opnieuw gepositioneerd worden, waardoor er een litteken rondom de tepel zal achterblijven. Vanaf de tepel loopt dit litteken door tot in de borstplooi en in de borstplooi zal ook een horizontale incisie (sneetje) worden gemaakt. In het begin zullen de littekens nog rood en dik zijn, maar ze zullen langzamerhand minder opvallend worden. Bij sommige mensen bestaat het borstweefsel voornamelijk uit vet. Dan kan worden gekozen voor liposuctie. Hierbij ontstaan nagenoeg geen littekens.

Wordt deze ingreep vergoed door mijn verzekering?

Wanneer er sprake is van medische noodzaak zal de verzekering de ingreep doorgaans vergoeden. Hiervoor zijn een aantal criteria opgesteld. Allereerst moeten de borsten groter zijn dan cup DD. De klachten die je ondervindt, moeten daadwerkelijk veroorzaakt worden door de te grote borsten. Dit moet door een arts worden bevestigd. Ook moet geprobeerd zijn met hulpmiddelen de klachten te verminderen. Hierbij kun je denken aan een ondersteunende BH, fysiotherapie of pijnstilling. Tot slot mag je BMI niet hoger zijn dan 30 en dit dient gedurende 12 maanden stabiel te zijn.

Kan ik borstvoeding geven na een borstverkleining?

Soms wordt bij de operatie het klierweefsel onder de tepel verwijderd, waardoor borstvoeding geven niet meer mogelijk zal zijn. Als er liposuctie wordt toegepast zal het meestal nog wel mogelijk zijn om borstvoeding te geven.

Wat zijn de complicaties bij deze ingreep?

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden. Er kan bijvoorbeeld een infectie ontstaan en de wond kan nabloeden. Het nabloeden is de meest voorkomende complicatie (kans van 1 tot 2%). Dit gebeurt doorgaans kort na de operatie. In dit geval moet er opnieuw worden geopereerd om het bloeden te stoppen.

Soms is de bloedvoorziening naar de wond gestoord (onvoldoende) en kan er huidweefsel afsterven. Dit komt echter zelden voor. Als gevolg van een gestoorde wondgenezing kunnen ook de littekens minder goed herstellen.

Hoe is het resultaat van de operatie?

De meeste mensen zijn heel tevreden met het resultaat na de operatie. Soms komt het voor dat het gevoel in de tepels minder is of helemaal verdwenen is. Ook zijn de borsten soms niet helemaal symmetrisch. Pas na ongeveer 6 maanden kan het uiteindelijke resultaat worden gezien.

Wat kost een borstverkleining?

De kosten van een borstverkleining bedragen gemiddeld € 3874,67. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.