Stevigere borsten met een inwendige BH

Wanneer we ouder worden verliest de huid haar stevigheid, daardoor kunnen de borsten gaan hangen. Ook door zwangerschap, borstvoeding en gewichtsschommelingen kunnen de borsten minder stevig worden. Een borstlift kan dan een oplossing zijn. Naast de klassieke borstlift kun je ook je borsten laten liften met een inwendige beha, ook wel Breform genoemd.

Het eerste consult voor de Breform borstlift

Als je belangstelling hebt voor een borstlift met de Breform zul je voorafgaand aan de operatie een gesprek hebben met de plastisch chirurg. De arts zal je uitleg geven over de ingreep en antwoord geven op jouw vragen. Schroom daarom niet om deze te stellen!

De plastisch chirurg zal tijdens het consult jouw borsten bekijken en daarbij letten op de grootte, hoe erg ze hangen en de kwaliteit van de huid. Borsten van gemiddelde grootte zijn het meest geschikt voor de Breform (meeste artsen opereren tot maximaal een D-cup). Bij kleinere borsten geeft de Breform geen goed resultaat. Forse borsten zullen eerst verkleind moeten worden voordat de Breform geplaatst kan worden. De arts zal je vertellen welke situatie voor jou geldt en samen met jou beslissen wat de beste oplossing is.

Daarnaast zal de plastisch chirurg vragen naar een eventuele zwangerschapswens. Als je nog kinderen wilt kun je namelijk beter met de operatie wachten, omdat tijdens de zwangerschap je borsten groter worden.

Een borstlift met de Breform is een nieuwe methode die nog niet in alle klinieken wordt uitgevoerd.

Het plaatsen van de inwendige BH

foto liften
De inwendige BH is gemaakt van een gaasachtige structuur. (Foto © Breform.com)

De Breform is een methode om de borsten te liften. Hierbij wordt een inwendige beha geplaatst om de borsten. Deze inwendige beha is gemaakt van een ovaal kunststofmatje en komt in de vetlaag van je borsten te zitten. Dit matje biedt ondersteuning en zorgt voor een push-up effect.

Tijdens de operatie maakt de chirurg een sneetje rondom de tepels. Sommige chirurgen maken een extra sneetje onder de tepel recht naar beneden. Via dit sneetje kan de beha onder de huid naar binnen geschoven worden. Als de beha op zijn plaats zit wordt het op een aantal plaatsen vastgehecht. Daarna wordt de huid gehecht en is de operatie klaar. Als het nodig is om de borsten eerst te verkleinen dan wordt dat gedaan voordat de beha geplaatst wordt.

De hele operatie duurt ongeveer twee à drie uur. De operatie wordt onder algehele narcose uitgevoerd; je zult dus volledig slapen.

Herstel na de operatie

Na de operatie zul je een stevig verband om je borsten hebben. De eerste weken na de borstlift moet je een sportbeha dragen om je borsten extra ondersteuning te geven. Afhankelijk van het tijdstip van de operatie en hoe het gegaan is, mag je op dezelfde dag nog naar huis of moet je één nacht blijven. Zorg dat je opgehaald wordt, want de eerste dagen na de operatie mag je nog niet autorijden.

Na de operatie kun je pijn hebben, deze pijn lijkt op spierpijn. Paracetamol zal deze pijn verlichten. De eerste dagen na de operatie moet je rustig aan doen. Daarna kun je langzaam je werkzaamheden weer opbouwen, begin met lichte klusjes. Zes weken na de operatie mag je voorzichtig weer gaan sporten en zwaarder werk doen. Als je last krijgt van hevige roodheid, koude rillingen of koorts, waarschuw dan altijd je plastisch chirurg.

Risico’s en complicaties

Bij elke operatie is er een kans dat er complicaties ontstaan. Veel voorkomende complicaties zijn nabloedingen en infectie. Ander complicaties die kunnen optreden:

 • Slechte wondgenezing
 • Donkere littekens; zorg daarom dat je de littekens goed insmeert met een zonnebrandcrème en vermijdt de zon vlak na de operatie
 • Verminderd gevoel in de tepels
 • Ongelijke borsten en/of tepels (ook natuurlijke borsten zijn nooit 100% gelijk)

Resultaat

In principe geeft de Breform blijvende steun en kan je hele leven blijven zitten. Hierdoor worden je borsten continue ondersteund en mag je verwachten dat de borsten niet opnieuw zullen gaan hangen. Mocht je later besluiten dat je de beha wilt laten verwijderen, dan kan dit.

Je kunt de beha na de operatie niet voelen. Je borsten blijven daardoor natuurlijk aanvoelen. Een jaar na de operatie zijn de littekens volledig genezen en is het definitieve resultaat zichtbaar.

De Breform heeft geen invloed op mammografie (röntgenfoto van de borst bij bevolkingsonderzoek) of mogelijke toekomstige operaties aan de borsten.

Het verschil tussen een klassieke borstlift en een Breform (inwendige BH)

Borstlift Breform (borstlift met inwendige BH)
Werkwijze Verwijderen overtollig huid- en vetweefsel en omhoog brengen van de borsten. Plaatsen van een inwendige BH in de borst, die steun biedt en een liftend effect heeft.
Lichaamsvreemd materiaal Nee Ja: BH gemaakt van kunststof matje. Verhoogde kans op complicaties.
Geschikt voor Vrijwel alle borsten Borsten van gemiddelde grootte
Littekens

Afhankelijk van de gekozen methode kunnen littekens zichtbaar zijn op de volgende plaatsen (zie afbeelding):

 • Rondom tepel
 • Tussen tepel en plooi onder de borst
 • In de plooi onder de borst

Meestal zullen er alleen littekens te zien zijn rond de tepel. In een enkel geval zal ook een litteken achterblijven tussen de tepel en de borstplooi.

Terug te draaien? Nee, definitieve ingreep Ja, BH kan eventueel verwijderd worden.
Resultaat Na verloop van tijd kunnen de borsten minder stevig worden. Een 2e operatie is echter meestal niet nodig In principe levenslang

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een Breform behandeling, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. 100% tevreden

  Door Daniëlle op

  Complicatieloze operatie gehad.
  Breform incl verkleining van 75F naar 75C
  Herstelperiode toch wel 6 weken voordat je weer optimaal met je armen kunt bewegen en alles kunt doen. Pijncijfer tot 4 dagen na o.k toch wel een 8.
  Na 12 mnden littekens zo goed als niet zichtbaar.
  Ik zou het zo weer doen.Erg tevreden.

  Mijn tip: Vraag na wat n zwangerschap betekent voor je breform.

  Behandeld in Deventer | Kosten: €6000
 2. ervaring borstlift 2009

  Door maria op

  Was duur, maar heb er absoluut geen spijt van

  Mijn tip: als je het kan veroorloven, DOEN

  Behandeld in deventer | Kosten: €5300

Totaal: 2 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring