Tepelcorrectie - ingrepen voor te grote, niet gelijke en ingetrokken tepels

De tepelcorrectie is een verzamelnaam voor verschillende ingrepen, zoals tepelverkleining, tepelhofverkleining en de ingreep voor ingetrokken tepels. Al deze ingrepen zullen hier besproken worden.

Het eerste consult voor de tepelcorrectie

Tijdens het consult zal de plastisch chirurg nagaan of je een geschikte kandidaat bent voor een tepelcorrectie. Hij zal je vragen naar je wensen en verwachtingen. Daarna zal een kort lichamelijk onderzoek bij je worden uitgevoerd om te bepalen welke ingreep voor jou geschikt is. De plastisch chirurg zal de voor jouw geschikte ingreep en de te verwachten resultaten met je bespreken. Verder zal hij het hebben over risico’s die verbonden zijn aan de ingreep.

Voordat je deze ingreep ondergaat, wil de plastisch chirurg het een en ander over je gezondheid weten. Houd er rekening mee dat de plastisch chirurg navraag zal doen naar je medische voorgeschiedenis, eventuele allergieën en medicijngebruik.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een tepelcorrectie, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Tepelcorrectie - de operatie

De tepelcorrectie is een vrij kleine ingreep, dus vaak is alleen plaatselijke verdoving nodig. Er wordt dan een verdovend spuitje in de tepel gegeven. Uiteraard kan er voor algehele verdoving gekozen worden. Maar algehele verdoving heeft ook zo zijn nadelen; je kunt er bijvoorbeeld achteraf erg suf van blijven.

Vóór de ingreep worden er foto’s gemaakt voor je medisch dossier. Daarna tekent de plastisch chirurg het gebied af waar de sneetjes gezet moeten worden. Tijdens het consult is besproken en besloten welke methode de plastisch chirurg gaat toepassen. Bijvoorbeeld:

 • Tepelverkleining
 • Tepelhofverkleining
 • Ingreep voor de ingetrokken tepel

Tepelverkleining

De tepelverkleining kan toegepast worden bij mensen met te lange of te ver vooruitstekende tepels. Dit kan erfelijk zijn of ontstaan zijn door het geven van borstvoeding. In wezen is de tepelverkleining een ‘tepelverkorting’. Daarbij wordt een stuk van het vooruitstekende deel afgesneden. Daarna wordt het gehecht en met een gaasje afgedekt. Het kan zijn dat bij deze ingreep de melkgangetjes beschadigd worden, dit is voor je van belang als je nog borstvoeding wilt geven.

Tepelhofverkleining

Bij de tepelhofverkleining wordt de diameter van de tepel verkleind. De tepel bestaat uit twee delen. Het uitstekende gedeelte is de tepel. De gepigmenteerde huid eromheen wordt de tepelhof genoemd. Bij de tepelhofverkleining wordt de huid rondom de tepel losgemaakt. Vervolgens wordt een deel van de tepelhof weggesneden tot het gewenste resultaat is behaald. Vervolgens wordt de tepel weer vastgehecht. Tot slot zal de tepel afgedekt worden met een gaasje.

Een tepelhofverkleining kan ook gecombineerd worden met andere cosmetische ingrepen. Bij een borstverkleining wordt bijvoorbeeld vaak de tepelhof verkleind.

Ingreep voor de ingetrokken tepel

Afbeelding ingetrokken tepel
Een ingetrokken tepel.

Er zijn verschillende ingrepen om een ingetrokken tepel te corrigeren. Welke ingreep het beste gebruikt kan worden is afhankelijk van het type ingetrokken tepel:

 • ‘Normaal gevormde’ tepel, die soms naar binnen klapt. Bij dit type tepel, wordt er een ringetje onder de huid geplaatst. Zo kan de tepel niet meer naar binnen klappen. De melkgangetjes blijven behouden en borstvoeding kan dus nog gegeven worden.
 • ‘Slecht aangelegde’ tepel. Bij dit type tepel, is de tepel naar binnengetrokken door de melkgangetjes. Bij de slecht aangelegde tepel moet de tepel losgemaakt worden van de melkgangetjes. Hierbij kunnen de melkgangetjes beschadigd raken, zodat borstvoeding niet meer mogelijk is.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de tepelcorrectie

De tepelcorrectie zal ongeveer 30-60 minuten duren. Na de ingreep kun je vaak dezelfde dag weer naar huis. Je mag na de ingreep niet zelf autorijden. Houd hier rekening mee. De tepel en borst zullen de eerste 3 dagen na de operatie gezwollen zijn en meestal zijn er bloeduitstortingen zichtbaar. Deze klachten nemen geleidelijk af. Voor de pijn krijg je pijnstillingsmedicatie mee. Daarnaast zul je middelen meekrijgen die zwelling helpen voorkomen of verminderen. De eerste dag na de ingreep is aan te raden rust te houden en niet te zwaar werk te verrichten. Probeer ook druk te voorkomen op het behandelde gebied. Na 2 dagen kunnen de meeste mensen weer aan het werk.

De gebruikte hechtingen zijn voornamelijk oplosbaar. Voor de overige niet-oplosbare hechtingen zul je een week na de ingreep terug moeten komen. Dan worden de hechtingen verwijderd. Ook volgt dan controle van het behandelde gebied.

Risico’s en complicaties

De tepelcorrectie is een relatief ‘kleine ingreep’ en de risico’s en complicaties zijn over het algemeen ook klein. Voor de meeste vrouwen is de tepel een belangrijk en gevoelig gebied. Daarom kan men de kleine risico’s en complicaties als groter ervaren. Houd hier van tevoren rekening mee.

Er is kans op de volgende complicaties:

 • Allergische reactie
 • Infectie
 • Nabloeding
 • Wijken van huidranden bij litteken
 • Rimpeling rond het litteken
 • Gevoelloosheid tepel
 • Verminderd/onvermogen tot het geven van borstvoeding
 • Vorming van dikke littekens

Resultaat

Het is belangrijk je te realiseren dat er altijd littekens achter blijven na de tepelcorrectie. Deze littekens zullen in de loop der tijd minder zichtbaar worden. Volledig onzichtbaar worden de littekens echter nooit. Over het algemeen herstellen de wondjes snel en is het eindresultaat snel zichtbaar. De meeste vrouwen zijn tevreden met het eindresultaat.

Prijzen

Behandeling Prijs
Tepelcorrectie Enkelzijdig € 600,00 tot € 1200,00
Tepelcorrectie Tweezijdig € 900,00 tot € 1530,00
Tepelhofverkleining Enkelzijdig € 750,00
Tepelhofverkleining Tweezijdig € 1500,00 tot € 2250,00
Tepelverkleining Tweezijdig € 1200,00

Totaal 7 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een tepelcorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Tepel correctie goed geslaagd

  Door Karin op

  Goede ontvangst, duidelijke uitleg, kortom een prettige omgeving. Ingreep is enorm meegevallen en ik ben heel tevreden met het resultaat. Ik durf nu weer zonder schroom naar de sauna. En keurig gehecht er is nauwelijks een litteken zichtbaar!

  Mijn tip: even een weekje niet sporten.

  Behandeld in Rotterdam | Kosten: €500
 2. Mijn tepelcorrectie was het waard!

  Door SW op

  Ongeveer twee weken geleden heb ik een tepelcorrectie ondergaan. Ik had al vanaf mijn geboorte ingetrokken tepels. Ik heb heel lang getwijfeld en uiteindelijk toch de stap gezet. Ben ontzettend blij dat ik heb besloten om het te laten corrigeren. Over een week gaan de hechtingen eruit. Ik ben ontzettend benieuwd naar het resultaat! Tot nu toe heb ik geen pijn, zelfs niet de dag erna. Het voelt goed en ziet er goed uit. Het was het absoluut waard en ik raad iedereen aan die ook last heeft van zijn/haar ingetrokken tepels om langs te gaan bij een praktijk voor een consult.

  Mijn tip: Ik zou een narcose aanraden.

  Behandeld in Barendrecht | Kosten: €1250
 3. Tepelhofverkleining plaatselijke verdoving

  Door Anna op

  Twee weken geleden heb ik een tepelhofverkleining ondergaan. Ik heb cup b/c en had in verhouding grote tepels. Onder plaatselijke verdoving heb ik dit laten verkleinen. De operatie viel alles mee. Ik voelde helemaal niets (ook niet van de prikken) en het was binnen een uur klaar. Het herstel gaat ook heel snel. Binnen 1 week waren de plekken alweer dicht. Nu wachten. De tepels zijn symmetrisch en mooi op maat!

  Mijn tip: Narcose is zeker niet noodzakelijk!

  Behandeld in Heerenveen | Kosten: €1550

Totaal: 3 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een tepelcorrectie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen borsten? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een tepelcorrectie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Tepelcorrectie thumbnail

Drs.Maclennan van Boerhaave Medisch Centrum bespreekt hoe een tepelcorrectie wordt uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

 • Over het algemeen komt elke vrouw of man die ontevreden is over haar/zijn tepels of tepelhoven in aanmerking voor een correctie. Belangrijk is dat je je van tevoren goed hebt ingelezen over de mogelijkheden. Je moet goed begrijpen wat je wel en niet kunt verwachten van de ingreep. De ingreep wordt afgeraden voor vrouwen van wie de borsten nog niet volledig ontwikkeld zijn, omdat de tepels in de puberteit nog kunnen veranderen.

 • Dit hangt af van welke correctie je ondergaat. Bij een tepelverkleining, waar het uitstekende gedeelte van de tepel verwijderd wordt, kunnen de melkgangetjes beschadigd raken. Dit kan leiden tot een verminderde of zelfs geen mogelijkheid tot borstvoeding geven. Een tepelhofverkleining is een relatief veilige ingreep, waarbij er maar een zeer kleine kans is dat de melkgangetjes beschadigd raken.

  Het risico van een ingreep voor een ingetrokken tepel ligt aan welke soort ingreep wordt gedaan. Als er een ringetje wordt geplaatst onder de huid blijven de melkgangetjes intact. Na deze ingreep zal je dus nog steeds borstvoeding kunnen geven. Wanneer de tepel ingetrokken is doordat deze slecht aangelegd is, zal de arts de verbinding tussen de tepel en de melkgangetjes verbreken. De kans is daarom groot dat je weinig tot geen borstvoeding meer kan geven na deze ingreep.

 • Aangezien roken het wondgenezingsproces vertraagd, wordt aangeraden om minstens 6 weken van tevoren te stoppen met roken. Met bloedverdunnende medicatie (ook aspirine) moet een week voor de operatie gestopt worden. Verder is het belangrijk dat je iemand regelt die je naar huis kan brengen na de operatie, omdat je de eerste dag niet mag autorijden.

 • In principe duurt de ingreep een half uur tot een uur. Wanneer een tepelcorrectie gecombineerd wordt met bijvoorbeeld een borstlift of borstvergroting, kan de ingreep langer duren. Als dit het geval is, zal de arts je een goede indicatie van de tijd kunnen geven.

 • Omdat een tepelcorrectie een kleine ingreep is, kan deze uitgevoerd worden met een plaatselijke verdoving. Dit zal de arts doen door een verdovend spuitje in de tepel te geven. Hierdoor verloopt de ingreep pijnloos. Uiteraard kun je ook voor een algehele narcose kiezen. Dit brengt echter ook nadelen met zich mee; zo kun je bijvoorbeeld na de ingreep een suf gevoel hebben en moet je langer in de kliniek blijven. Als een tepelcorrectie gecombineerd wordt met een borstlift of -vergroting, zal een algehele narcose wel nodig zijn.

 • De tepelcorrectie vindt onder plaatselijke verdoving plaats. Dit houdt in dat de gehele procedure pijnloos zal zijn. De eerste drie dagen na de ingreep zal de tepel en de borst gezwollen zijn. Vaak zijn er ook bloeduitstortingen zichtbaar. In de eerste week na de ingreep kan het gebied rond de tepel pijnlijk zijn. Dit kan goed worden behandeld met pijnstillers als paracetamol of ibuprofen.

 • Een tepelcorrectie is een kleine ingreep. Er wordt aangeraden de eerste dag na de operatie rust te houden. Voorkom zwaar werk, druk op het behandelde gebied en intensief sporten. De meeste mensen gaan na 2 dagen weer aan het werk. De pijn en zwelling zullen in de loop van de eerste week afnemen, maar de littekens kunnen de eerste paar maanden nog vurig van kleur zijn. Na enkele maanden zal deze rode kleur afnemen en zullen de littekens steeds meer de huidskleur aannemen, waardoor ze minder opvallen.

 • Het is belangrijk dat je je realiseert dat er na een tepelcorrectie altijd littekens zichtbaar zullen blijven. Ook al worden ze in de loop van de tijd steeds minder opvallend, helemaal onzichtbaar worden ze nooit. Waar je de littekens kunt zien, ligt aan de ingreep. Bij een tepelcorrectie of ingreep voor een ingetrokken tepel zal deze zich op of om de tepel heen bevinden. Het litteken van een tepelhofcorrectie bevindt zich om het tepelhof heen.

 • Omdat een tepelcorrectie onder cosmetische chirurgie valt, wordt dit vaak niet door de (basis)verzekering gedekt. In sommige gevallen is het mogelijk om een tepelcorrectie te laten vergoeden via een aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld in gevallen wanneer je erg veel last van je tepels hebt. Een medische indicatie is dan vereist. Om zeker te weten of de ingreep wordt vergoed of niet, kan je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar.

 • Voorzichtig douchen is de dag na de ingreep al mogelijk. De pleisters zullen blijven plakken, maar moeten wel drooggedept worden na de douchebeurt. Je kunt echter nog niet in bad of naar de sauna; hiervoor moet je 6 weken wachten.

Vind een kliniek

Meer dan 21 locaties die deze behandeling aanbieden