De tepelcorrectie is een verzamelnaam voor verschillende ingrepen, zoals tepelverkleining, tepelhofverkleining en de ingreep voor ingetrokken tepels. Al deze ingrepen zullen hier besproken worden.

Het eerste consult voor de tepelcorrectie

Tijdens het consult zal de plastisch chirurg nagaan of je een geschikte kandidaat bent voor een tepelcorrectie. Hij zal je vragen naar je wensen en verwachtingen. Daarna zal een kort lichamelijk onderzoek bij je worden uitgevoerd om te bepalen welke ingreep voor jou geschikt is. De plastisch chirurg zal de voor jouw geschikte ingreep en de te verwachten resultaten met je bespreken. Verder zal hij het hebben over risico’s die verbonden zijn aan de ingreep.

Voordat je deze ingreep ondergaat, wil de plastisch chirurg het een en ander over je gezondheid weten. Houd er rekening mee dat de plastisch chirurg navraag zal doen naar je medische voorgeschiedenis, eventuele allergieën en medicijngebruik.

Tepelcorrectie - de operatie

De tepelcorrectie is een vrij kleine ingreep, dus vaak is alleen plaatselijke verdoving nodig. Er wordt dan een verdovend spuitje in de tepel gegeven. Uiteraard kan er voor algehele verdoving gekozen worden. Maar algehele verdoving heeft ook zo zijn nadelen; je kunt er bijvoorbeeld achteraf erg suf van blijven.

Vóór de ingreep worden er foto’s gemaakt voor je medisch dossier. Daarna tekent de plastisch chirurg het gebied af waar de sneetjes gezet moeten worden. Tijdens het consult is besproken en besloten welke methode de plastisch chirurg gaat toepassen. Bijvoorbeeld:

 • Tepelverkleining
 • Tepelhofverkleining
 • Ingreep voor de ingetrokken tepel

Tepelverkleining

De tepelverkleining kan toegepast worden bij mensen met te lange of te ver vooruitstekende tepels. Dit kan erfelijk zijn of ontstaan zijn door het geven van borstvoeding. In wezen is de tepelverkleining een ‘tepelverkorting’. Daarbij wordt een stuk van het vooruitstekende deel afgesneden. Daarna wordt het gehecht en met een gaasje afgedekt. Het kan zijn dat bij deze ingreep de melkgangetjes beschadigd worden, dit is voor je van belang als je nog borstvoeding wilt geven.

Tepelhofverkleining

Bij de tepelhofverkleining wordt de diameter van de tepel verkleind. De tepel bestaat uit twee delen. Het uitstekende gedeelte is de tepel. De gepigmenteerde huid eromheen wordt de tepelhof genoemd. Bij de tepelhofverkleining wordt de huid rondom de tepel losgemaakt. Vervolgens wordt een deel van de tepelhof weggesneden tot het gewenste resultaat is behaald. Vervolgens wordt de tepel weer vastgehecht. Tot slot zal de tepel afgedekt worden met een gaasje.

Ingreep voor de ingetrokken tepel

Illustratie Tepelcorrectie
Een ingetrokken tepel.

Er zijn verschillende ingrepen om een ingetrokken tepel te corrigeren. Welke ingreep het beste gebruikt kan worden is afhankelijk van het type ingetrokken tepel:

 • ‘Normaal gevormde’ tepel, die soms naar binnen klapt. Bij dit type tepel, wordt er een ringetje onder de huid geplaatst. Zo kan de tepel niet meer naar binnen klappen. De melkgangetjes blijven behouden en borstvoeding kan dus nog gegeven worden.
 • ‘Slecht aangelegde’ tepel. Bij dit type tepel, is de tepel naar binnengetrokken door de melkgangetjes. Bij de slecht aangelegde tepel moet de tepel losgemaakt worden van de melkgangetjes. Hierbij kunnen de melkgangetjes beschadigd raken, zodat borstvoeding niet meer mogelijk is.
Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de tepelcorrectie

De tepelcorrectie zal ongeveer 30-60 minuten duren. Na de ingreep kun je vaak dezelfde dag weer naar huis. Je mag na de ingreep niet zelf autorijden. Houd hier rekening mee. De tepel en borst zullen de eerste 3 dagen na de operatie gezwollen zijn en meestal zijn er bloeduitstortingen zichtbaar. Deze klachten nemen geleidelijk af. Voor de pijn krijg je pijnstillingsmedicatie mee. Daarnaast zul je middelen meekrijgen die zwelling helpen voorkomen of verminderen. De eerste dag na de ingreep is aan te raden rust te houden en niet te zwaar werk te verrichten. Probeer ook druk te voorkomen op het behandelde gebied. Na 2 dagen kunnen de meeste mensen weer aan het werk.

De gebruikte hechtingen zijn voornamelijk oplosbaar. Voor de overige niet-oplosbare hechtingen zul je een week na de ingreep terug moeten komen. Dan worden de hechtingen verwijderd. Ook volgt dan controle van het behandelde gebied.

Risico’s en complicaties

De tepelcorrectie is een relatief ‘kleine ingreep’ en de risico’s en complicaties zijn over het algemeen ook klein. Voor de meeste vrouwen is de tepel een belangrijk en gevoelig gebied. Daarom kan men de kleine risico’s en complicaties als groter ervaren. Houd hier van tevoren rekening mee.

Er is kans op de volgende complicaties:

 • Allergische reactie
 • Infectie
 • Nabloeding
 • Wijken van huidranden bij litteken
 • Rimpeling rond het litteken
 • Gevoelloosheid tepel
 • Verminderd/onvermogen tot het geven van borstvoeding
 • Vorming van dikke littekens

Resultaat

Het is belangrijk je te realiseren dat er altijd littekens achter blijven na de tepelcorrectie. Deze littekens zullen in de loop der tijd minder zichtbaar worden. Volledig onzichtbaar worden de littekens echter nooit. Over het algemeen herstellen de wondjes snel en is het eindresultaat snel zichtbaar. De meeste vrouwen zijn tevreden met het eindresultaat.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 14 ZKN-gecertificeerde klinieken die een tepelcorrectie aanbieden. De kosten van een tepelcorrectie bedragen gemiddeld € 1207,03.