Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een tepelcorrectie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een tepelcorrectie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een tepelcorrectie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een tepelcorrectie in aanmerking?

Over het algemeen komt elke vrouw of man die ontevreden is over haar/zijn tepels of tepelhoven in aanmerking voor een correctie. Belangrijk is dat je je van tevoren goed hebt ingelezen over de mogelijkheden. Je moet goed begrijpen wat je wel en niet kunt verwachten van de ingreep. De ingreep wordt afgeraden voor vrouwen van wie de borsten nog niet volledig ontwikkeld zijn, omdat de tepels in de puberteit nog kunnen veranderen.

Kan ik na een tepelcorrectie nog borstvoeding geven?

Dit hangt af van welke correctie je ondergaat. Bij een tepelverkleining, waar het uitstekende gedeelte van de tepel verwijderd wordt, kunnen de melkgangetjes beschadigd raken. Dit kan leiden tot een verminderde of zelfs geen mogelijkheid tot borstvoeding geven. Een tepelhofverkleining is een relatief veilige ingreep, waarbij er maar een zeer kleine kans is dat de melkgangetjes beschadigd raken.

Het risico van een ingreep voor een ingetrokken tepel ligt aan welke soort ingreep wordt gedaan. Als er een ringetje wordt geplaatst onder de huid blijven de melkgangetjes intact. Na deze ingreep zal je dus nog steeds borstvoeding kunnen geven. Wanneer de tepel ingetrokken is doordat deze slecht aangelegd is, zal de arts de verbinding tussen de tepel en de melkgangetjes verbreken. De kans is daarom groot dat je weinig tot geen borstvoeding meer kan geven na deze ingreep.

Hoe bereid ik mij voor op een tepelcorrectie?

Aangezien roken het wondgenezingsproces vertraagd, wordt aangeraden om minstens 6 weken van tevoren te stoppen met roken. Met bloedverdunnende medicatie (ook aspirine) moet een week voor de operatie gestopt worden. Verder is het belangrijk dat je iemand regelt die je naar huis kan brengen na de operatie, omdat je de eerste dag niet mag autorijden.

Hoe lang duurt een tepelcorrectie?

In principe duurt de ingreep een half uur tot een uur. Wanneer een tepelcorrectie gecombineerd wordt met bijvoorbeeld een borstlift of borstvergroting, kan de ingreep langer duren. Als dit het geval is, zal de arts je een goede indicatie van de tijd kunnen geven.

Hoe zit het met de narcose/verdoving?

Omdat een tepelcorrectie een kleine ingreep is, kan deze uitgevoerd worden met een plaatselijke verdoving. Dit zal de arts doen door een verdovend spuitje in de tepel te geven. Hierdoor verloopt de ingreep pijnloos. Uiteraard kun je ook voor een algehele narcose kiezen. Dit brengt echter ook nadelen met zich mee; zo kun je bijvoorbeeld na de ingreep een suf gevoel hebben en moet je langer in de kliniek blijven. Als een tepelcorrectie gecombineerd wordt met een borstlift of -vergroting, zal een algehele narcose wel nodig zijn.

Is een tepelcorrectie pijnlijk?

De tepelcorrectie vindt onder plaatselijke verdoving plaats. Dit houdt in dat de gehele procedure pijnloos zal zijn. De eerste drie dagen na de ingreep zal de tepel en de borst gezwollen zijn. Vaak zijn er ook bloeduitstortingen zichtbaar. In de eerste week na de ingreep kan het gebied rond de tepel pijnlijk zijn. Dit kan goed worden behandeld met pijnstillers als paracetamol of ibuprofen.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

Een tepelcorrectie is een kleine ingreep. Er wordt aangeraden de eerste dag na de operatie rust te houden. Voorkom zwaar werk, druk op het behandelde gebied en intensief sporten. De meeste mensen gaan na 2 dagen weer aan het werk. De pijn en zwelling zullen in de loop van de eerste week afnemen, maar de littekens kunnen de eerste paar maanden nog vurig van kleur zijn. Na enkele maanden zal deze rode kleur afnemen en zullen de littekens steeds meer de huidskleur aannemen, waardoor ze minder opvallen.

Blijven er littekens achter bij deze ingreep?

Het is belangrijk dat je je realiseert dat er na een tepelcorrectie altijd littekens zichtbaar zullen blijven. Ook al worden ze in de loop van de tijd steeds minder opvallend, helemaal onzichtbaar worden ze nooit. Waar je de littekens kunt zien, ligt aan de ingreep. Bij een tepelcorrectie of ingreep voor een ingetrokken tepel zal deze zich op of om de tepel heen bevinden. Het litteken van een tepelhofcorrectie bevindt zich om het tepelhof heen.

Wordt een tepelcorrectie vergoed?

Omdat een tepelcorrectie onder cosmetische chirurgie valt, wordt dit vaak niet door de (basis)verzekering gedekt. In sommige gevallen is het mogelijk om een tepelcorrectie te laten vergoeden via een aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld in gevallen wanneer je erg veel last van je tepels hebt. Een medische indicatie is dan vereist. Om zeker te weten of de ingreep wordt vergoed of niet, kan je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Kan ik gewoon douchen na de ingreep?

Voorzichtig douchen is de dag na de ingreep al mogelijk. De pleisters zullen blijven plakken, maar moeten wel drooggedept worden na de douchebeurt. Je kunt echter nog niet in bad of naar de sauna; hiervoor moet je 6 weken wachten.

Wat kost een tepelcorrectie?

De kosten van een tepelcorrectie bedragen gemiddeld € 1207,03. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.