Vet verwijderen op de buik door middel van liposuctie

Liposuctie betekent letterlijk vet (lipo) wegzuigen (suctie). Het is geen middel om te vermageren, maar een methode om plaatselijk overtollig vet weg te halen, zoals op de buik.

Een voorwaarde voor liposuctie is dat de huid soepel is, zodat het buikvet onder de huid weggezogen kan worden. Is er bijvoorbeeld sprake van een sinaasappelhuid (cellulitis) dan kan het vet weggehaald worden middels dermolipectomie. Hierbij wordt er vet weggesneden (lipectomie) onder de huid (dermo).

Het consult

Voordat je deze ingreep ondergaat, wordt er een gesprek gehouden met de behandelend arts, vaak is dit een plastisch chirurg of cosmetisch dermatoloog. De arts zal onder andere met je bespreken of de verwachtingen die je hebt van de ingreep en het resultaat realistisch zijn. Ook zal de arts je de precieze procedure uitleggen en je tips geven hoe je er zelf voor kan zorgen dat het beste resultaat behaald wordt.

Houd er rekening mee dat er vragen gesteld kunnen worden over de volgende zaken:

 • Je gezondheidstoestand;
 • Eerdere operaties in het verleden;
 • Tabak-, drugs- en alcoholgebruik;
 • Allergieën;
 • Eventueel medicijngebruik.

Vervolgens zal de arts een lichamelijk onderzoek bij je doen. De buik wordt bekeken en hierbij wordt gelet op:

 • De soepelheid van de huid;
 • Of er sprake is van plaatselijk overtollig vet;
 • Of er littekens zijn van eerdere operaties.

De antwoorden op deze vragen en het lichamelijk onderzoek bepalen of een liposuctie van de buik mogelijk is en welke methode gebruikt zal worden om het overtollig buikvet te verwijderen.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een liposuctie van de buik bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De procedure

Voor het verwijderen van overtollig vet bestaan de volgende methoden:

 • Liposuctie (wegzuigen van vet).
 • Dermolipectomie (wegsnijden van vet).

Het lichamelijk onderzoek zal uitwijzen welke methode het beste toegepast kan worden.

foto love handles
De chirurg voert de liposuctie uit met een kleine holle naald.

Liposuctie van de buik

Vlak voor de operatie zal de arts het gebied van je buik aftekenen dat gecorrigeerd moet worden. Tijdens de operatie worden er sneetjes op onopvallende plaatsen in je buik gezet en zal er een vloeistof ingespoten worden. Deze zogenaamde tumescente vloeistof zorgt ervoor dat het vet stugger wordt, waardoor het makkelijker weg te zuigen valt. Daarnaast bevat de vloeistof een verdovingsmiddel.

Als de vloeistof is ingewerkt, zuigt de arts het vet weg met holle buisjes. Als het gewenste resultaat bereikt is stopt de arts met de liposuctie en worden de sneetjes dichtgehecht.

Liposuctie wordt tegenwoordig vrijwel altijd onder lokale verdoving uitgevoerd. Slechts in zeldzame gevallen kan de arts er voor kiezen om de ingreep onder volledige verdoving (narcose) uit te voeren.

Dermolipectomie van de buik

Het verschil tussen liposuctie en dermolipectomie is dat bij deze laatste methode onderhuids vetweefsel wordt weggesneden in plaats van weggezogen. Hierbij wordt er een grotere snede in de buik gezet om het vetweefsel te verwijderen en zal er dus een groter litteken achterblijven.

De plastisch chirurg zal proberen de snede op een onopvallende plaats te zetten en zal de wond dichthechten met oplosbare hechtingen. Soms wordt van tevoren eerst liposuctie toegepast om het betreffende gebied uit te dunnen.

Dermolipectomie vindt plaats onder volledige verdoving. De duur van de operatie hangt af van de hoeveelheid vet die verwijderd moet worden.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na liposuctie van de buik

Na het hechten van de wondjes wordt er soms een slangetje (drain) in de buik achtergelaten om overtollig wondvocht en bloed af te voeren. Deze zal vaak 1-2 dagen moeten blijven zitten.

In de meeste gevallen mag je binnen enkele uren na de ingreep weer naar huis. Als er gekozen is voor algehele verdoving (narcose) dan moet je wat langer blijven.

Na de operatie kun je enkele weken een beurs gevoel, pijnlijke bloeduitstortingen en een zwelling rond het operatiegebied ervaren. De pijn is makkelijk te bestrijden met paracetamol.

Verder zul je gedurende 2-3 weken een elastisch korset moeten dragen om de huid goed op zijn plaats te houden, zwelling te voorkomen en het operatiegebied rust te geven om te herstellen.

Een week na ontslag uit het ziekenhuis kunnen de niet-oplosbare hechtingen verwijderd worden door je eigen huisarts.

De meeste mensen kunnen na een paar dagen tot weken hun werkzaamheden weer hervatten. Al is dit uiteraard wel afhankelijk van het type werk.

Probeer de eerste 6-12 weken niet teveel zwaar werk te doen, zoals veel bukken en tillen, want dit is slecht voor de wondgenezing.

Risico’s en complicaties van liposuctie van de buik

Aan elke operatie zijn risico’s verbonden. Over het algemeen ervaart men weinig complicaties na een liposuctie, maar je zult rekening moeten houden met het volgende:

 • Nabloeding;
 • Infectie;
 • Slechte genezing van de wond;
 • (Tijdelijke) Zwelling of verharding van de huid;
 • Asymmetrie van de buik;
 • (Tijdelijke) gevoelloosheid van de huid.

Resultaat

Het is belangrijk om je te realiseren dat liposuctie geen behandeling is voor obesitas. Er kan niet oneindig veel vet afgenomen worden, dit is niet veilig voor je gezondheid. Hoeveel vet er uiteindelijk afgenomen kan worden, bepaal je samen met de behandelend arts.

Het resultaat van een liposuctie van de buik is vaak volledig zichtbaar na 6-9 maanden. Na deze periode zullen de contouren van je lichaam veranderd zijn.

Wanneer de contouren asymmetrisch zijn, kan een tweede ingreep nodig zijn. Het resultaat is niet altijd blijvend door gewichtsverandering of oprekking van de huid. Hoe mooi of hoe lelijk de littekens zullen worden is niet te voorspellen.

De meeste mensen zijn zeer tevreden met het resultaat van de liposuctie.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Shifmann M.A. (2006) Liposuction: Principles and Practice ISBN: 9783540280439
 • [2] Habbema L. (2014) Leidraad Liposuctie onder tumescente lokale anesthesie
 • [3] https://www.nvpc.nl/uploads/crossagenda/77liposuctie.pdf
 • [4] https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/liposuction

Prijzen

Behandeling Prijs
Liposuctie Bovenbuik € 1400,00 tot € 4200,00
Liposuctie Onderbuik € 1400,00 tot € 4200,00

Totaal 7 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een liposuctie van de buik, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Buik

Ellie onderging een liposuctie aan haar buik bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video vertelt ze over het consult, de operatie en het eindresultaat.

Geschreven ervaringen

 1. Vooralsnog tevreden!

  Door Lotje op

  Ik wilde al lang mijn buik, maag en flanken laten behandelen en had eindelijk de moed verzameld en nu je door corona veelal thuis werkt leek me de timing ook goed.
  Het is nu 5 dagen geleden gedaan. De dag zelf werd ik in de ochtend behandeld, prikjes waren prima te doen en de verdovende vloeistof (3 liter!!) werd ingespoten, af en toe voelde dat even naar maar verder niet vervelend. Ik moest af en toe zelf enorm lachen als ze in mijn zij aan het porren waren.
  Het wegzuigen voelde hooguit ongemakkelijk, 4x deed het even pijn, rond mijn navel, bij een rib, en bij beide zijkanten. Ik was niet onder narcose, waardoor ik gewoon heb gekletst met de arts en de 2 assistentes. Ik vond het erg fijn om gewoon ' aanwezig' te zijn. Er werd 1,3 l vet weggezogen in ongeveer 1,5 uur. Daarna kreeg ik gelijk het drukpak aan. En na nog even napraten en wat tips en adviezen van de arts gingen we naar huis.
  Ik lekte de eerste avond veel vocht en trok mijn pak uit om te verschonen en viel prompt flauw en de vlg dag weer. Best eng! Dit kun je dus voorkomen door na het uittrekken eerst even te gaan liggen, daarna gebeurde het niet meer, ik deed dan ook mijn benen omhoog. Vlg dag al geen vocht meer trouwens.
  Ik heb alleen op mijn flanken beide kanten een blauwe plek, maar niet heel groot, verder geen verkleuring! Ik heb nog wel veel vocht zo te zien.
  Ik heb vanaf de 2e dag mijn buik steeds gewreven en zachtjes ingewreven/licht gemasseerd met arnica zalf, blauwe plekken zijn al bijna weg en ik heb momenteel ook geen harde plekken. Maar miss komt dat nog.
  Pijn vond ik heel erg meevallen, wel ongemak en beurs gezwollen gevoel. Ook het drukpak vind ik geen pretje. Ik hoop dat het resultaat mooi is straks! Wat ik nu kan zien ziet er mooi uit in elk geval! Mijn bollende buikje is iig weg.

  Mijn tip: Na het drukpak uittrekken, gelijk gaan liggen voor 10 min. En buik insmeren/masseren met arnica zalf.

  Behandeld in Westervoort | Kosten: €2995
 2. Slechte liposculptuur

  Door Jan op

  Mijn lipo is behoorlijk mislukt. Hoewel het teveel aan vet op mijn heupen weg is, is er een 'rare' bobbel op mijn buik overgebleven. De kliniek in de buurt van Brussel die zegt dat je mooier wordt vind het resultaat zelf ook slecht maar wil er toch niets aan doen. Tenzij ik nog een keer betaal. Heb de lipo nu nog een keer laten uitvoeren in Velp en het resultaat is nu heel mooi. Helaas heb ik dus twee keer betaald voor dezelfde behandeling.

  Mijn tip: Kies een locale gerenoveerde kliniek ook al is deze duurder.

  Behandeld in Machelen (B) | Kosten: €2200

  Fotos

 3. Liposuctie

  Door Theresia op

  Ik heb op 29 april een liposuctie laten doen van buik en flanken om vetrolletjes buik en heupen weg te halen die mij toch wel stoorde. Ik ben nu 46 jaar en ondanks sport en gezonde voeding kreeg kreeg ik deze niet weg en had geen zin om langer te wachten. Ik vond het wel een beetje decadent omdat vele vrouwen mij een goed figuur vinden hebben maar ik had het geld ervoor dus ik dacht waarom niet.
  Het is mij erg meegevallen maar ik heb wel alle adviezen zo goed mogelijk opgevolgd dus goed blijven bewegen maar niet sporten.
  Vrijdags laten doen, zaterdag vrij rustig aan gedaan. Zondagmorgen 3 uur gewandeld. Je bent bont en blauw. Je schaamstreek is pimpelpaars en enorm gezwollen. Ik heb elastische band gekregen en deze moet ik 6 weken dragen. Dit is eigenlijk het meest vervelend. Woensdag ( dus na 4 dagen) ben ik gaan werken maar achteraf zou ik dat niet aanraden. Neem echt 1 week vrij. Ik heb op advies van de kliniek de 1 ste 3 dagen om de 6 uur 1000gr paracetamol genomen en ben dit dinsdag gaan afbouwen naar om de 12 uur en donderdags mee gestopt. Geen napijn gehad maar je bent gewoon beurs dus dat voel je. Ik ben nu 1,5 week verder en bijna geen blauwe plekken meer maar wel harde buik. Op advies van de kliniek ga na 2,5 week starten met bindweefselmassage bij de fysiotherapeut om een beter eindresultaat te krijgen. Er is 700 gr vet van mijn buik verwijderd en aan elke zijkant 400 gr. Eind resultaat kan je pas over 6 maanden beoordelen maar ik ben nu al erg tevreden.

  Mijn tip: 1 week echt vrij nemen

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €3100
 4. Liposuctie buik

  Door Elaine op

  Ik heb ik juli 2015 mn eerste liposuctie aan mn buik laten doen.
  Ik kon er echt niet mee leven dat er altijd een vetkwab over mn broek hing en ik had er al jaren een complex over dus ik vond dat het tijd was

  Een vriendin van mij had haar heupen (had een onmogelijk figuur met enorme heupen) laten doen bij een chirurg waarvan ze enorm tevreden was.

  Ik ben op consultatie gegaan en 2 weken later kon ik voor mn operatie.

  Ik heb liposuctie aan mn buik en onderkin gedaan.

  Ik moet zeggen mensen doen er altijd heel luchtig over maar het is echt wel een zware operatie.
  Ik ben 1 dag na de operatie thuis gebleven en daarna gaan werken. Dit is te snel pak meer tijd voor jezelf.

  De eerste uren na mn operatie kon ik niet liggen of zitten, heb uren rondgelopen omdat het zoveel pijn deed.
  Ze hebben niet enkel mn buik gedaan maar ook mn lovehandles.
  Je wordt volledig bont en blauw en ik kon me de eerste week niet wassen want als ik mn drukverband uit deed, viel ik bijna flauw (draaierig, zwarte vlekken,..)
  Mn zwelling werd na 2-3 weken ook extreem!! Hele harde buik!! Heb me hier heel erg zorgen overgemaakt maar was uiteindelijk niet nodig.

  Ik had eindelijk een platte buik!! Alleen mn buik was niet egaal! Je kon precies zien waar de chirurg had gezogen. Ook was hij juist na mn navel een deel vergeten waardoor ik nog een vetophoping had.
  Ook mn vetrollen hadden een hele rare scheve en onnatuurlijke vorm!!
  Ik terug na de arts, na 6 maanden als het niet beter was zou hij dit opnieuw doen..

  6 maanden zijn om nog altijd bobbels en niet egaal, arts heeft dit kosteloos opnieuw gedaan.

  Dit is nu een maand geleden.. Nu heeft hij de vetbobbel naast mn navel weggehaald.. Dat is ok.. Het niet egale stuk is nu nog erger geworden!! Ben net terug van vakantie en ik schaam me dood in bikini!! Ook heeft hij bij de laatste operatie enkel mn rechterkant gedaan waardoor ik links veel meer vet heb dan rechts.. Vetrollen zijn nu helemaal abnormaal.. Maar dat is nog het minst van mn zorgen. Omdat hij teveel vet heeft weggehaald heb ik een enorme deuk in mn buik die ik niet kan verstoppen.. Het is natuurlijk nu pas een maand na de operatie maar ik zie dat dit niet weggaat gaan of beter gaat worden.

  Ik heb volgende week een afspraak om mn hechtingen eruit te halen en hoop dat er een oplossing kan voor worden gevonden.

  Ik ben momenteel er volledig door geobsedeerd. Enkele googlesearch gaat over dit en maak 100 foto's per dag van mn buik. Dit maakt me volledig gek.

  Doe goed research en bedenk altijd dat het ook kan mislukken en dat je je dan nog ongelukkiger gaat voelen dan ervoor!

  Eerste foto is van na mn operatie dat je de onregelmatigheden ziet

  2e is van na de 2e operatie
  3e is in mn bikini en nu is alles veel erger geworden dan na de 1e operatie

  Mijn tip: Dames er is geen quickfix! Beweeg meer! Eet wat minder ongezonde troep

  Behandeld in Wilrijk | Kosten: €2200

  Fotos

 5. borstvergroting en lipo

  Door marietje op

  Afgelopen zaterdag heb ik een borstvergroting en lipo aan buik en heupen ondergaan. Van de borsten heb ik niet zoveel last (gehad) van de lipo wel en jeetje wat zit dat pak straks wat je erna aan moet. Ik heb veel moeite met slapen alleen Door dat pak. Heb 1 dag het pak uitgedaan en een strakke band om me middel dat ging een stuk beter. Die zat ook minder strak. Nu heb ik gisteravond weer dat pak aangedaan en bijna niet geslapen wat een hel. Hebben meer mensen ervaring met zo'n pak dat het bijna niet uit te houden is ? Of is mijn pak gewoon echt te klein.

  Behandeld in curaco | Kosten: €4000

Totaal: 5 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een liposuctie van de buik. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen buik? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Veelgestelde vragen

 • Je bent een goede kandidaat voor liposuctie van de buik, wanneer je over het algemeen gezond bent en realistische verwachtingen hebt. Daarnaast is de voorwaarde voor liposuctie dat je een soepele huid hebt. Cellulitis kan niet behandeld worden door middel van liposuctie. Mogelijk is dermolipectomie (een buikwandcorrectie) daar wel een oplossing voor.

 • Er zijn verschillende alternatieven voor de liposuctie. Een daarvan is dermolipectomie. Hierbij wordt het overtollige vet met de huid weggesneden. Hierdoor kan bijvoorbeeld cellulite behandeld worden, maar je houdt hier wel grotere littekens aan over. Andere alternatieven voor klassieke liposuctie zijn cryolipolyse, laser liposuctie en een BodyTite-behandeling. Hierbij wordt respectievelijk koude, laserstralen en warmte gebruikt om het vet te vernietigen, alvorens het vet weggezogen wordt.

 • Dit verschilt per persoon. De behandelend arts kan een goed, realistisch beeld geven van de resultaten. Belangrijk is om je te realiseren dat er niet oneindig vet weggezogen kan worden. Liposuctie is dan ook geen behandeling voor obesitas.

  Lees meer: Obesitas behandeling: maagverkleining of maagballon?

 • Aangeraden wordt om tenminste 6 weken voorafgaand aan de operatie te stoppen met roken. Nicotine heeft een vernauwend effect op de bloedvaten, wat de wondgenezing verslechtert. Houd er daarnaast rekening mee dat je mogelijk enkele dagen in het ziekenhuis/de kliniek moet verblijven. Neem daarom comfortabel zittende kleding mee.

 • De ingreep kan 45 minuten tot 2,5 uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid vet die weggezogen dient te worden. De behandelend arts kan je een nauwkeuriger inschatting geven.

 • De operatie kan onder plaatselijke verdoving of sedatie (lichte slaap) plaatsvinden. Bij de eerste optie ben je wakker tijdens de operatie, maar zul je geen pijn voelen. Bij sedatie word je in een lichte slaap gebracht door een combinatie van slaapmedicatie en pijnstillers. Na behandeling onder sedatie zul je snel weer fit zijn, in tegenstelling tot narcose, waarna je je vaak nog een tijd suf voelt. De plastisch chirurg zal de opties van de verdoving met je bespreken tijdens het consult.

 • Aangezien de operatie onder verdoving plaatsvindt, zul je tijdens de ingreep geen pijn ervaren. Vooral de eerste 2 dagen na de ingreep kunnen pijnlijk zijn; hiervoor kunnen pijnstillers genomen worden. De eerste 4 tot 8 weken na de operatie kan de buik nog licht pijnlijk, gevoelig of gezwollen aanvoelen. Pijnstillers als paracetamol of ibuprofen zijn vaak voldoende om deze pijn te onderdrukken.

 • Over het algemeen is liposuctie een veilige behandeling zonder veel complicaties. Toch geeft elke chirurgische operatie een kans op complicaties. In het geval van liposuctie zijn de meest voorkomende complicaties nabloedingen, infecties, slechte wondgenezing, asymmetrie van de buik, zwelling of verharding van de huid en (tijdelijke) gevoelloosheid van de huid.

 • Hoewel de buik nog enkele weken pijnlijk, gevoelig en gezwollen aan kan voelen, gaan de meeste mensen na ongeveer één week weer aan het werk. Probeer de eerste 6 tot 12 weken geen lichamelijk zwaar werk te doen. Dit kan de wondgenezing vertragen en soms zelfs tegenwerken.

 • Ja, er blijven een aantal littekens achter op de buik na de operatie. Afhankelijk van de hoeveelheid vet dat weggezogen wordt, worden er een aantal sneetjes in de buik gemaakt waardoor de canule (buisje om vet weg te zuigen) naar binnen gaat. Deze sneetjes zijn echter vaak erg klein, waardoor de littekens vaak klein en relatief onopvallend zijn.

 • Liposuctie van de buik wordt niet vaak vergoed door de verzekering. Een uitzondering hierop kan plaatsvinden bij medische noodzaak. Het is altijd goed even contact op te nemen met je verzekeraar over de mogelijkheden.

Vind een kliniek

Meer dan 21 locaties die deze behandeling aanbieden