Liposuctie betekent letterlijk vet (lipo) wegzuigen (suctie). Het is geen middel om te vermageren, maar een methode om plaatselijk overtollig vet weg te halen, zoals op de buik.

Een voorwaarde voor liposuctie is dat de huid soepel is, zodat het vet onder de huid weggezogen kan worden. Is er bijvoorbeeld sprake van een sinaasappelhuid (cellulitis) dan kan het vet weggehaald worden middels dermolipectomie. Hierbij wordt er vet weggesneden (lipectomie) onder de huid (dermo).

Het consult

Voordat je deze ingreep ondergaat, wordt er een gesprek gehouden met de behandelend arts, in dit geval de plastisch chirurg. Hij zal onder andere met je bespreken of de verwachtingen die je hebt van de ingreep en het resultaat realistisch zijn. Ook zal de arts je de precieze procedure uitleggen en je tips geven hoe je er zelf voor kan zorgen dat het beste resultaat behaald wordt.

Houd er rekening mee dat er vragen gesteld kunnen worden over de volgende zaken:

 • Gezondheidstoestand
 • Eerdere operaties in het verleden
 • Tabak-, drugs- en alcoholgebruik
 • Allergieën
 • Medicijn gebruik

Vervolgens zal de arts een lichamelijk onderzoek bij je doen. De buik wordt bekeken en hierbij wordt gelet op:

 • Soepelheid van de huid
 • Of er sprake is van plaatselijk overtollig vet
 • Littekens van eerdere operaties

De antwoorden op deze vragen en het lichamelijk onderzoek bepalen of een liposuctie van de buik mogelijk is en welke methode gebruikt zal worden om het overtollig vet te verwijderen.

De procedure

Voor het verwijderen van overtollig vet bestaan de volgende methoden:

 • Liposuctie (weg zuigen van vet)
 • Dermolipectomie (weg snijden van vet)

Het lichamelijk onderzoek zal uitwijzen welke methode het beste toegepast kan worden.

afbeelding Buik liposuctie
De chirurg voert de liposuctie uit met een kleine holle naald.

Liposuctie van de buik

Vlak voor de operatie zal de plastisch chirurg het gebied van je buik aftekenen dat gecorrigeerd moet worden. Tijdens de operatie worden er sneetjes op onopvallende plaatsen in je buik gezet en zal er een vloeistof ingespoten worden die er voor zorgt dat het vet los van de huid komt te liggen. Vervolgens zuigt de arts het vet weg. Als het gewenste resultaat bereikt is stopt de arts met de liposuctie en worden de sneetjes dichtgehecht.

Dermolipectomie van de buik

Het verschil tussen liposuctie en dermolipectomie is dat bij deze laatste methode onderhuids vetweefsel wordt weggesneden in plaats van weggezogen. Hierbij wordt er een grotere snede in de buik gezet om het vetweefsel te verwijderen en zal er dus een groter litteken achterblijven. De plastisch chirurg zal proberen de snede op een onopvallende plaats te zetten en zal de wond dichthechten met oplosbare hechtingen. Soms wordt van tevoren eerst liposuctie toegepast om het betreffende gebied uit te dunnen.

Dermolipectomie en liposuctie op de buik vinden plaats onder volledige verdoving. De duur van de operatie hangt af van de hoeveelheid vet die verwijderd moet worden.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na liposuctie van de buik

Meestal wordt er bij het sluiten van de wond een slangetje (drain) in de buik achtergelaten om overtollig wondvocht en bloed af te voeren. Deze zal vaak 1-2 dagen moeten blijven zitten. Hoe lang je in het ziekenhuis moet blijven is afhankelijk van de grootte van de ingreep en de snelheid van herstel, maar houd rekening met enkele dagen.

Na de operatie kun je enkele weken een beurs gevoel, pijnlijke bloeduitstortingen en een zwelling rond het operatiegebied ervaren. De pijn is makkelijk te bestrijden met paracetamol.

Verder zul je gedurende 2-3 weken een elastisch korset moeten dragen om de huid goed op zijn plaats te houden, zwelling te voorkomen en het operatiegebied rust te geven om te herstellen. Een week na ontslag uit het ziekenhuis kunnen de niet-oplosbare hechtingen verwijderd worden door je eigen huisarts. Probeer de eerste 6-12 weken niet teveel zwaar werk te doen, zoals veel bukken en tillen, want dit is slecht voor de wondgenezing.

Risico’s en complicaties van liposuctie van de buik

Aan elke operatie zijn risico’s verbonden. Over het algemeen ervaart men weinig complicaties na een liposuctie, maar je zult rekening moeten houden met het volgende:

 • Nabloeding
 • Infectie
 • Slechte genezing van de wond
 • (Tijdelijke) Zwelling of verharding van de huid
 • Asymmetrie van de buik
 • (Tijdelijke) gevoelloosheid van de huid

Resultaat

Het is belangrijk om je te realiseren dat liposuctie geen behandeling is voor obesitas. Er kan niet oneindig veel vet afgenomen worden, dit is niet veilig voor je gezondheid. Hoeveel vet er uiteindelijk afgenomen kan worden, bepaal je samen met de behandelend arts.

Het resultaat van een liposuctie van de buik is vaak volledig zichtbaar na 6-9 maanden. Na deze periode zullen de contouren van je lichaam veranderd zijn. Wanneer de contouren asymmetrisch zijn, kan een tweede ingreep nodig zijn. Het resultaat is niet altijd blijvend door gewichtsverandering of oprekking van de huid. Hoe mooi of hoe lelijk de littekens zullen worden is niet te voorspellen.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 16 ZKN-gecertificeerde klinieken die een liposuctie van de buik aanbieden. De kosten van een liposuctie van de buik bedragen gemiddeld € 1586,50.