Buik liposuctie
Soms lukt het niet om met aanpassingen in je dieet en door te sporten, het lichaam te krijgen dat je graag zou willen hebben. Liposuctie kan in zulke gevallen helpen om het laatste hardnekkige ongewenste vet te verwijderen. Een veel uitgevoerde liposuctie is die van de buik, bijvoorbeeld om love handles of een buikje te verwijderen.
Vet verwijderen op de buik door middel van liposuctie
Liposuctie betekent letterlijk vet (lipo) wegzuigen (suctie). Het is geen middel om te vermageren, maar een methode om plaatselijk overtollig vet weg te halen, zoals op de buik.
Een voorwaarde voor liposuctie is dat de huid soepel is, zodat het buikvet onder de huid weggezogen kan worden. Is er bijvoorbeeld sprake van een sinaasappelhuid (cellulitis) dan kan het vet weggehaald worden middels dermolipectomie. Hierbij wordt er vet weggesneden (lipectomie) onder de huid (dermo).
Het consult
Voordat je deze ingreep ondergaat, wordt er een gesprek gehouden met de behandelend arts, vaak is dit een plastisch chirurg of cosmetisch dermatoloog. De arts zal onder andere met je bespreken of de verwachtingen die je hebt van de ingreep en het resultaat realistisch zijn. Ook zal de arts je de precieze procedure uitleggen en je tips geven hoe je er zelf voor kan zorgen dat het beste resultaat behaald wordt.
Houd er rekening mee dat er vragen gesteld kunnen worden over de volgende zaken:
- Je gezondheidstoestand;
- Eerdere operaties in het verleden;
- Tabak-, drugs- en alcoholgebruik;
- Allergieën;
- Eventueel medicijngebruik.
Vervolgens zal de arts een lichamelijk onderzoek bij je doen. De buik wordt bekeken en hierbij wordt gelet op:
- De soepelheid van de huid;
- Of er sprake is van plaatselijk overtollig vet;
- Of er littekens zijn van eerdere operaties.
De antwoorden op deze vragen en het lichamelijk onderzoek bepalen of een liposuctie van de buik mogelijk is en welke methode gebruikt zal worden om het overtollig buikvet te verwijderen.




Op zoek naar een specialist?
Boerhaave Medisch Centrum
Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een liposuctie van de buik bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.
Gratis consult aanvragen Bezoek website- De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
- Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
- Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
- Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
- Geen wachtlijsten
- Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie
Bespreek jouw situatie met een specialist. Vraag een gratis consult aan
Gratis consult aanvragenDe procedure
Voor het verwijderen van overtollig vet bestaan de volgende methoden:
- Liposuctie (wegzuigen van vet).
- Dermolipectomie (wegsnijden van vet).
Het lichamelijk onderzoek zal uitwijzen welke methode het beste toegepast kan worden.

Liposuctie van de buik
Vlak voor de operatie zal de arts het gebied van je buik aftekenen dat gecorrigeerd moet worden. Tijdens de operatie worden er sneetjes op onopvallende plaatsen in je buik gezet en zal er een vloeistof ingespoten worden. Deze zogenaamde tumescente vloeistof zorgt ervoor dat het vet stugger wordt, waardoor het makkelijker weg te zuigen valt. Daarnaast bevat de vloeistof een verdovingsmiddel.
Als de vloeistof is ingewerkt, zuigt de arts het vet weg met holle buisjes. Als het gewenste resultaat bereikt is stopt de arts met de liposuctie en worden de sneetjes dichtgehecht.
Liposuctie wordt tegenwoordig vrijwel altijd onder lokale verdoving uitgevoerd. Slechts in zeldzame gevallen kan de arts er voor kiezen om de ingreep onder volledige verdoving (narcose) uit te voeren.
Dermolipectomie van de buik
Het verschil tussen liposuctie en dermolipectomie is dat bij deze laatste methode onderhuids vetweefsel wordt weggesneden in plaats van weggezogen. Hierbij wordt er een grotere snede in de buik gezet om het vetweefsel te verwijderen en zal er dus een groter litteken achterblijven.
De plastisch chirurg zal proberen de snede op een onopvallende plaats te zetten en zal de wond dichthechten met oplosbare hechtingen. Soms wordt van tevoren eerst liposuctie toegepast om het betreffende gebied uit te dunnen.
Dermolipectomie vindt plaats onder volledige verdoving. De duur van de operatie hangt af van de hoeveelheid vet die verwijderd moet worden.
Herstel na liposuctie van de buik
Na het hechten van de wondjes wordt er soms een slangetje (drain) in de buik achtergelaten om overtollig wondvocht en bloed af te voeren. Deze zal vaak 1-2 dagen moeten blijven zitten.
In de meeste gevallen mag je binnen enkele uren na de ingreep weer naar huis. Als er gekozen is voor algehele verdoving (narcose) dan moet je wat langer blijven.
Na de operatie kun je enkele weken een beurs gevoel, pijnlijke bloeduitstortingen en een zwelling rond het operatiegebied ervaren. De pijn is makkelijk te bestrijden met paracetamol.
Verder zul je gedurende 2-3 weken een elastisch korset moeten dragen om de huid goed op zijn plaats te houden, zwelling te voorkomen en het operatiegebied rust te geven om te herstellen.
Een week na ontslag uit het ziekenhuis kunnen de niet-oplosbare hechtingen verwijderd worden door je eigen huisarts.
De meeste mensen kunnen na een paar dagen tot weken hun werkzaamheden weer hervatten. Al is dit uiteraard wel afhankelijk van het type werk.
Probeer de eerste 6-12 weken niet teveel zwaar werk te doen, zoals veel bukken en tillen, want dit is slecht voor de wondgenezing.
Risico’s en complicaties van liposuctie van de buik
Aan elke operatie zijn risico’s verbonden. Over het algemeen ervaart men weinig complicaties na een liposuctie, maar je zult rekening moeten houden met het volgende:
- Nabloeding;
- Infectie;
- Slechte genezing van de wond;
- (Tijdelijke) Zwelling of verharding van de huid;
- Asymmetrie van de buik;
- (Tijdelijke) gevoelloosheid van de huid.
Resultaat
Het is belangrijk om je te realiseren dat liposuctie geen behandeling is voor obesitas. Er kan niet oneindig veel vet afgenomen worden, dit is niet veilig voor je gezondheid. Hoeveel vet er uiteindelijk afgenomen kan worden, bepaal je samen met de behandelend arts.
Het resultaat van een liposuctie van de buik is vaak volledig zichtbaar na 6-9 maanden. Na deze periode zullen de contouren van je lichaam veranderd zijn.
Wanneer de contouren asymmetrisch zijn, kan een tweede ingreep nodig zijn. Het resultaat is niet altijd blijvend door gewichtsverandering of oprekking van de huid. Hoe mooi of hoe lelijk de littekens zullen worden is niet te voorspellen.
De meeste mensen zijn zeer tevreden met het resultaat van de liposuctie.
Bronnen & Literatuur
- [1] Shifmann M.A. (2006) Liposuction: Principles and Practice ISBN: 9783540280439
- [2] Habbema L. (2014) Leidraad Liposuctie onder tumescente lokale anesthesie
- [3] https://www.nvpc.nl/uploads/crossagenda/77liposuctie.pdf
- [4] https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/liposuction
Prijzen
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een liposuctie van de buik, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
Video ervaringen

Ellie onderging een liposuctie aan haar buik bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video vertelt ze over het consult, de operatie en het eindresultaat.
Geschreven ervaringen
-
Vooralsnog tevreden!
-
Liposuctie
-
borstvergroting en lipo
Totaal: 5 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Foto's
Voor en na foto’s van een liposuctie van de buik. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.
Deel je eigen foto's
Heb je foto's van je eigen buik? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!
Veelgestelde vragen
-
Wie komt in aanmerking voor liposuctie van de buik?
Je bent een goede kandidaat voor liposuctie van de buik, wanneer je over het algemeen gezond bent en realistische verwachtingen hebt. Daarnaast is de voorwaarde voor liposuctie dat je een soepele huid hebt. Cellulitis kan niet behandeld worden door middel van liposuctie. Mogelijk is dermolipectomie (een buikwandcorrectie) daar wel een oplossing voor.
-
Wat zijn de alternatieven voor liposuctie van de buik?
Er zijn verschillende alternatieven voor de liposuctie. Een daarvan is dermolipectomie. Hierbij wordt het overtollige vet met de huid weggesneden. Hierdoor kan bijvoorbeeld cellulite behandeld worden, maar je houdt hier wel grotere littekens aan over. Andere alternatieven voor klassieke liposuctie zijn cryolipolyse, laser liposuctie en een BodyTite-behandeling. Hierbij wordt respectievelijk koude, laserstralen en warmte gebruikt om het vet te vernietigen, alvorens het vet weggezogen wordt.
-
Hoeveel vet kan er weggezogen worden?
Dit verschilt per persoon. De behandelend arts kan een goed, realistisch beeld geven van de resultaten. Belangrijk is om je te realiseren dat er niet oneindig vet weggezogen kan worden. Liposuctie is dan ook geen behandeling voor obesitas.
Lees meer: Obesitas behandeling: maagverkleining of maagballon? -
Hoe bereid ik mij voor op de ingreep?
Aangeraden wordt om tenminste 6 weken voorafgaand aan de operatie te stoppen met roken. Nicotine heeft een vernauwend effect op de bloedvaten, wat de wondgenezing verslechtert. Houd er daarnaast rekening mee dat je mogelijk enkele dagen in het ziekenhuis/de kliniek moet verblijven. Neem daarom comfortabel zittende kleding mee.
-
Hoe lang duurt de operatie?
De ingreep kan 45 minuten tot 2,5 uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid vet die weggezogen dient te worden. De behandelend arts kan je een nauwkeuriger inschatting geven.
-
Hoe zit het met de narcose?
De operatie kan onder plaatselijke verdoving of sedatie (lichte slaap) plaatsvinden. Bij de eerste optie ben je wakker tijdens de operatie, maar zul je geen pijn voelen. Bij sedatie word je in een lichte slaap gebracht door een combinatie van slaapmedicatie en pijnstillers. Na behandeling onder sedatie zul je snel weer fit zijn, in tegenstelling tot narcose, waarna je je vaak nog een tijd suf voelt. De plastisch chirurg zal de opties van de verdoving met je bespreken tijdens het consult.
-
Is liposuctie van de buik pijnlijk?
Aangezien de operatie onder verdoving plaatsvindt, zul je tijdens de ingreep geen pijn ervaren. Vooral de eerste 2 dagen na de ingreep kunnen pijnlijk zijn; hiervoor kunnen pijnstillers genomen worden. De eerste 4 tot 8 weken na de operatie kan de buik nog licht pijnlijk, gevoelig of gezwollen aanvoelen. Pijnstillers als paracetamol of ibuprofen zijn vaak voldoende om deze pijn te onderdrukken.
-
Wat zijn de belangrijkste risico's en complicaties?
Over het algemeen is liposuctie een veilige behandeling zonder veel complicaties. Toch geeft elke chirurgische operatie een kans op complicaties. In het geval van liposuctie zijn de meest voorkomende complicaties nabloedingen, infecties, slechte wondgenezing, asymmetrie van de buik, zwelling of verharding van de huid en (tijdelijke) gevoelloosheid van de huid.
-
Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?
Hoewel de buik nog enkele weken pijnlijk, gevoelig en gezwollen aan kan voelen, gaan de meeste mensen na ongeveer één week weer aan het werk. Probeer de eerste 6 tot 12 weken geen lichamelijk zwaar werk te doen. Dit kan de wondgenezing vertragen en soms zelfs tegenwerken.
-
Blijven er littekens achter na een liposuctie van de buik?
Ja, er blijven een aantal littekens achter op de buik na de operatie. Afhankelijk van de hoeveelheid vet dat weggezogen wordt, worden er een aantal sneetjes in de buik gemaakt waardoor de canule (buisje om vet weg te zuigen) naar binnen gaat. Deze sneetjes zijn echter vaak erg klein, waardoor de littekens vaak klein en relatief onopvallend zijn.
-
Wordt deze ingreep vergoed door mijn verzekering?
Liposuctie van de buik wordt niet vaak vergoed door de verzekering. Een uitzondering hierop kan plaatsvinden bij medische noodzaak. Het is altijd goed even contact op te nemen met je verzekeraar over de mogelijkheden.
Vind een kliniek
Meer dan 21 locaties die deze behandeling aanbieden