Liposuctie betekent letterlijk vet (lipo) wegzuigen (suctie). Het is geen middel om te vermageren, maar een methode om plaatselijk overtollig vet weg te halen, zoals op de buik.

Een voorwaarde voor liposuctie is dat de huid soepel is, zodat het buikvet onder de huid weggezogen kan worden. Is er bijvoorbeeld sprake van een sinaasappelhuid (cellulitis) dan kan het vet weggehaald worden middels dermolipectomie. Hierbij wordt er vet weggesneden (lipectomie) onder de huid (dermo).

Het consult

Voordat je deze ingreep ondergaat, wordt er een gesprek gehouden met de behandelend arts, vaak is dit een plastisch chirurg of cosmetisch dermatoloog. De arts zal onder andere met je bespreken of de verwachtingen die je hebt van de ingreep en het resultaat realistisch zijn. Ook zal de arts je de precieze procedure uitleggen en je tips geven hoe je er zelf voor kan zorgen dat het beste resultaat behaald wordt.

Houd er rekening mee dat er vragen gesteld kunnen worden over de volgende zaken:

 • Je gezondheidstoestand;
 • Eerdere operaties in het verleden;
 • Tabak-, drugs- en alcoholgebruik;
 • Allergieën;
 • Eventueel medicijngebruik.

Vervolgens zal de arts een lichamelijk onderzoek bij je doen. De buik wordt bekeken en hierbij wordt gelet op:

 • De soepelheid van de huid;
 • Of er sprake is van plaatselijk overtollig vet;
 • Of er littekens zijn van eerdere operaties.

De antwoorden op deze vragen en het lichamelijk onderzoek bepalen of een liposuctie van de buik mogelijk is en welke methode gebruikt zal worden om het overtollig buikvet te verwijderen.

De procedure

Voor het verwijderen van overtollig vet bestaan de volgende methoden:

 • Liposuctie (wegzuigen van vet).
 • Dermolipectomie (wegsnijden van vet).

Het lichamelijk onderzoek zal uitwijzen welke methode het beste toegepast kan worden.

foto Buik liposuctie
De chirurg voert de liposuctie uit met een kleine holle naald.

Liposuctie van de buik

Vlak voor de operatie zal de arts het gebied van je buik aftekenen dat gecorrigeerd moet worden. Tijdens de operatie worden er sneetjes op onopvallende plaatsen in je buik gezet en zal er een vloeistof ingespoten worden. Deze zogenaamde tumescente vloeistof zorgt ervoor dat het vet stugger wordt, waardoor het makkelijker weg te zuigen valt. Daarnaast bevat de vloeistof een verdovingsmiddel.

Als de vloeistof is ingewerkt, zuigt de arts het vet weg met holle buisjes. Als het gewenste resultaat bereikt is stopt de arts met de liposuctie en worden de sneetjes dichtgehecht.

Liposuctie wordt tegenwoordig vrijwel altijd onder lokale verdoving uitgevoerd. Slechts in zeldzame gevallen kan de arts er voor kiezen om de ingreep onder volledige verdoving (narcose) uit te voeren.

Dermolipectomie van de buik

Het verschil tussen liposuctie en dermolipectomie is dat bij deze laatste methode onderhuids vetweefsel wordt weggesneden in plaats van weggezogen. Hierbij wordt er een grotere snede in de buik gezet om het vetweefsel te verwijderen en zal er dus een groter litteken achterblijven.

De plastisch chirurg zal proberen de snede op een onopvallende plaats te zetten en zal de wond dichthechten met oplosbare hechtingen. Soms wordt van tevoren eerst liposuctie toegepast om het betreffende gebied uit te dunnen.

Dermolipectomie vindt plaats onder volledige verdoving. De duur van de operatie hangt af van de hoeveelheid vet die verwijderd moet worden.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na liposuctie van de buik

Na het hechten van de wondjes wordt er soms een slangetje (drain) in de buik achtergelaten om overtollig wondvocht en bloed af te voeren. Deze zal vaak 1-2 dagen moeten blijven zitten.

In de meeste gevallen mag je binnen enkele uren na de ingreep weer naar huis. Als er gekozen is voor algehele verdoving (narcose) dan moet je wat langer blijven.

Na de operatie kun je enkele weken een beurs gevoel, pijnlijke bloeduitstortingen en een zwelling rond het operatiegebied ervaren. De pijn is makkelijk te bestrijden met paracetamol.

Verder zul je gedurende 2-3 weken een elastisch korset moeten dragen om de huid goed op zijn plaats te houden, zwelling te voorkomen en het operatiegebied rust te geven om te herstellen.

Een week na ontslag uit het ziekenhuis kunnen de niet-oplosbare hechtingen verwijderd worden door je eigen huisarts.

De meeste mensen kunnen na een paar dagen tot weken hun werkzaamheden weer hervatten. Al is dit uiteraard wel afhankelijk van het type werk.

Probeer de eerste 6-12 weken niet teveel zwaar werk te doen, zoals veel bukken en tillen, want dit is slecht voor de wondgenezing.

Risico’s en complicaties van liposuctie van de buik

Aan elke operatie zijn risico’s verbonden. Over het algemeen ervaart men weinig complicaties na een liposuctie, maar je zult rekening moeten houden met het volgende:

 • Nabloeding;
 • Infectie;
 • Slechte genezing van de wond;
 • (Tijdelijke) Zwelling of verharding van de huid;
 • Asymmetrie van de buik;
 • (Tijdelijke) gevoelloosheid van de huid.

Resultaat

Het is belangrijk om je te realiseren dat liposuctie geen behandeling is voor obesitas. Er kan niet oneindig veel vet afgenomen worden, dit is niet veilig voor je gezondheid. Hoeveel vet er uiteindelijk afgenomen kan worden, bepaal je samen met de behandelend arts.

Het resultaat van een liposuctie van de buik is vaak volledig zichtbaar na 6-9 maanden. Na deze periode zullen de contouren van je lichaam veranderd zijn.

Wanneer de contouren asymmetrisch zijn, kan een tweede ingreep nodig zijn. Het resultaat is niet altijd blijvend door gewichtsverandering of oprekking van de huid. Hoe mooi of hoe lelijk de littekens zullen worden is niet te voorspellen.

De meeste mensen zijn zeer tevreden met het resultaat van de liposuctie.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 17 ZKN-gecertificeerde klinieken die een liposuctie van de buik aanbieden. De kosten van een liposuctie van de buik bedragen gemiddeld € 1609,22.