Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een liposuctie van de buik.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een liposuctie van de buik roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een liposuctie van de buik? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt in aanmerking voor liposuctie van de buik?

Je bent een goede kandidaat voor liposuctie van de buik, wanneer je over het algemeen gezond bent en realistische verwachtingen hebt. Daarnaast is de voorwaarde voor liposuctie dat je een soepele huid hebt. Cellulitis kan niet behandeld worden door middel van liposuctie. Mogelijk is dermolipectomie (een buikwandcorrectie) daar wel een oplossing voor.

Wat zijn de alternatieven voor liposuctie van de buik?

Er zijn verschillende alternatieven voor de liposuctie. Een daarvan is dermolipectomie. Hierbij wordt het overtollige vet met de huid weggesneden. Hierdoor kan bijvoorbeeld cellulite behandeld worden, maar je houdt hier wel grotere littekens aan over. Andere alternatieven voor klassieke liposuctie zijn cryolipolyse, laser liposuctie en een BodyTite-behandeling. Hierbij wordt respectievelijk koude, laserstralen en warmte gebruikt om het vet te vernietigen, alvorens het vet weggezogen wordt.

Hoeveel vet kan er weggezogen worden?

Dit verschilt per persoon. De behandelend arts kan een goed, realistisch beeld geven van de resultaten. Belangrijk is om je te realiseren dat er niet oneindig vet weggezogen kan worden. Liposuctie is dan ook geen behandeling voor obesitas.

Lees meer: Obesitas behandeling: maagverkleining of maagballon?

Hoe bereid ik mij voor op de ingreep?

Aangeraden wordt om tenminste 6 weken voorafgaand aan de operatie te stoppen met roken. Nicotine heeft een vernauwend effect op de bloedvaten, wat de wondgenezing verslechtert. Houd er daarnaast rekening mee dat je mogelijk enkele dagen in het ziekenhuis/de kliniek moet verblijven. Neem daarom comfortabel zittende kleding mee.

Hoe lang duurt de operatie?

De ingreep kan 45 minuten tot 2,5 uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid vet die weggezogen dient te worden. De behandelend arts kan je een nauwkeuriger inschatting geven.

Hoe zit het met de narcose?

De operatie kan onder plaatselijke verdoving of sedatie (lichte slaap) plaatsvinden. Bij de eerste optie ben je wakker tijdens de operatie, maar zul je geen pijn voelen. Bij sedatie word je in een lichte slaap gebracht door een combinatie van slaapmedicatie en pijnstillers. Na behandeling onder sedatie zul je snel weer fit zijn, in tegenstelling tot narcose, waarna je je vaak nog een tijd suf voelt. De plastisch chirurg zal de opties van de verdoving met je bespreken tijdens het consult.

Is liposuctie van de buik pijnlijk?

Aangezien de operatie onder verdoving plaatsvindt, zul je tijdens de ingreep geen pijn ervaren. Vooral de eerste 2 dagen na de ingreep kunnen pijnlijk zijn; hiervoor kunnen pijnstillers genomen worden. De eerste 4 tot 8 weken na de operatie kan de buik nog licht pijnlijk, gevoelig of gezwollen aanvoelen. Pijnstillers als paracetamol of ibuprofen zijn vaak voldoende om deze pijn te onderdrukken.

Wat zijn de belangrijkste risico's en complicaties?

Over het algemeen is liposuctie een veilige behandeling zonder veel complicaties. Toch geeft elke chirurgische operatie een kans op complicaties. In het geval van liposuctie zijn de meest voorkomende complicaties nabloedingen, infecties, slechte wondgenezing, asymmetrie van de buik, zwelling of verharding van de huid en (tijdelijke) gevoelloosheid van de huid.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

Hoewel de buik nog enkele weken pijnlijk, gevoelig en gezwollen aan kan voelen, gaan de meeste mensen na ongeveer één week weer aan het werk. Probeer de eerste 6 tot 12 weken geen lichamelijk zwaar werk te doen. Dit kan de wondgenezing vertragen en soms zelfs tegenwerken.

Blijven er littekens achter na een liposuctie van de buik?

Ja, er blijven een aantal littekens achter op de buik na de operatie. Afhankelijk van de hoeveelheid vet dat weggezogen wordt, worden er een aantal sneetjes in de buik gemaakt waardoor de canule (buisje om vet weg te zuigen) naar binnen gaat. Deze sneetjes zijn echter vaak erg klein, waardoor de littekens vaak klein en relatief onopvallend zijn.

Wordt deze ingreep vergoed door mijn verzekering?

Liposuctie van de buik wordt niet vaak vergoed door de verzekering. Een uitzondering hierop kan plaatsvinden bij medische noodzaak. Het is altijd goed even contact op te nemen met je verzekeraar over de mogelijkheden.

Wat kost een liposuctie van de buik?

De kosten van een liposuctie van de buik bedragen gemiddeld € 1609,22. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.