Afvallen met behulp van een maagballon

Een maagballon is een zachte, met vloeistof gevulde ballon, die ervoor zorgt dat er minder plaats is voor voedsel in je maag. Door de ballon vermindert je hongergevoel. Daardoor ga je kleinere hoeveelheden eten en drinken en val je uiteindelijk af.

De maagballon is een goede optie voor mensen met obesitas (te hoge Body Mass Index). Er is geen chirurgische ingreep nodig om de de ballon in de maag te plaatsen. De maagballon blijft gemiddeld 6 maanden in je maag, waarna deze weer wordt verwijderd. Het lichaam is dan zo gewend geraakt aan het nieuwe eetgedrag, dat de ballon niet meer nodig is.

Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen. Wanneer het veranderen van je eetpatroon, meer bewegen of het volgen van een speciaal dieet niet genoeg effect heeft, kan je in aanmerking komen voor het plaatsen van een maagballon. Een alternatief is het plaatsen van een maagband of het ondergaan van een maagverkleining. In tegenstelling tot de maagballon is dit laatste alternatief een stuk ingrijpender en blijvend.

In sommige gevallen wordt ervoor gekozen om eerst een maagballon te plaatsen, alvorens een maagverkleining uit te voeren. Het idee hier achter is dat mensen met behulp van de maagballon gemakkelijker een gewicht kunnen bereiken dat ze geschikt maakt voor een maagverkleinende operatie.

Het consult

De beslissing voor het plaatsen van een maagband wordt samen met je behandelend arts gedaan. Voorafgaand aan de ingreep heb je een consult met je arts, waarin wordt besproken of je in aanmerking komt voor de plaatsing van een maagballon. Je leefstijl en de eerdere pogingen die je hebt gedaan om af te vallen, worden uitgebreid besproken. Daarnaast wordt gekeken of een maagballon voor jou de beste oplossing is of dat er misschien beter voor een alternatief kan worden gekozen.

Vervolgens zal je arts vertellen wat het effect zal zijn van een maagballon, hoe deze geplaatst zal worden en wat de eventuele risico’s en complicaties zijn. Het eetpatroon zal ook aan bod komen, want deze moet na de ingreep worden aangepast. De maaginhoud zal door de maagballon kleiner zijn, waardoor je goed op moet letten hoeveel je eet.

Wat kun je precies verwachten bij het consult:

 • Vragen over eerdere pogingen tot afvallen.
 • Vragen over je leefstijl en eetpatroon.
 • Informatie over alternatieven, voor en nadelen van een maagballon.
 • Informatie over de ingreep zelf.
 • Advies over je nieuwe eetpatroon en het verwachte resultaat.

Het plaatsen van de maagballon

Illustratie afvallen
Een maagballon. Via het slangetje kan een zout-wateroplossing in de ballon worden gepompt. De hoeveelheid water in de ballon bepaalt hoeveel ruimte de ballon in de maag zal innemen.

De maagballon wordt met behulp van een endoscoop (flexibele, dunne slang) via je mond en je slokdarm in de maag geplaatst. Dit vindt meestal plaats onder algehele verdoving. De ballon is op dat moment nog niet gevuld met saline vloeistof. Wanneer de ballon zich in de maag bevindt, wordt er vloeistof in de ballon gepompt.

De hoeveelheid vloeistof bepaalt in hoeverre de maag gevuld is. Dat wil zeggen dat als de ballon heel erg vol zit (en groot is), er minder plaats is voor voedsel in de maag. Het is belangrijk dat de grootte van de ballon kan worden ingesteld. Als het resultaat van het gewichtsverlies uitblijft, is het mogelijk de ballon verder te vullen met vloeistof.

Het plaatsen van de maagballon duurt gemiddeld 20 a 30 minuten. Je hoeft niet in het ziekenhuis of de kliniek te blijven en mag na de ingreep weer naar huis.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de ingreep

Na het plaatsen van de maagballon zal je vrij snel hersteld zijn. De eerste paar dagen kan je last hebben van misselijkheid en braken, maar dit verdwijnt na 3-5 dagen. Het is belangrijk dat je na de ingreep meteen, met hulp van de diëtist, je leefstijl en eetpatroon gaat aanpassen. Denk hierbij vooral aan kleine hoeveelheden voedsel meerdere keren op de dag. In het begin zal dit vooral fijngemalen of vloeibaar voedsel zijn. Het dieet wordt vaak aangevuld met vitamine supplementen.

Risico’s en complicaties

Het plaatsen van een maagballon brengt relatief weinig risico’s en complicaties met zich mee. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een maagverkleining. Dit komt vooral doordat het een tijdelijke ingreep is en er niet echt een operatie plaatsvindt (niet snijdend).

De meest voorkomende complicaties na de ingreep zijn misselijkheid en braken. Met name in de eerste paar dagen na de ingreep kun je hier last van hebben. Als deze complicaties langer dan een week blijven bestaan, heeft dit soms te maken met een te groot volume van de maagballon. De ballon kan dan een beetje worden leeggepompt, zodat er meer ruimte komt in de maag en de klachten zullen afnemen.

Complicaties die op langere termijn kunnen ontstaan:

 • Ballon intolerantie
 • Ballon lekkage
 • Slokdarmontsteking (oesophagitis) of maagontsteking (gastritis)
 • Maagzweren
 • Intolerantie voor hard voedsel of grote stukken voedsel
 • Passage klachten
 • Onvoldoende gewichtsverlies

Doordat de maagballon slechts tijdelijk in je maag zit, bestaat er een risico op een terugval van gewicht na het verwijderen van de ballon.

Resultaat

Het gewichtsverlies dat bereikt wordt na plaatsing van een maagballon, verschilt heel erg per persoon. Als je erg gemotiveerd bent om af te vallen, zul je een hoger resultaat bereiken. In combinatie met het aanpassen van je leeftstijl en eetpatroon, zal je gemiddeld 15 tot 25 kilogram afvallen in de eerste 6 maanden.

Prijzen

Behandeling Prijs
Maagballon € 2950,00 tot € 2995,00

Totaal 2 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een maagballon ingreep, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Ervaring plaatsing maagballon

  Door op

  Ik ben 31jaar, 1m73 en ik woog toen ik de behandeling liet doen 93.5 kilo. ik had alles al geprobeerd, proteïne dieten, extra sporten ( ik sport zelf al vrij veel - 8-10 uur per week), begeleiding met dietiste en gezond eten, infraligne, herbalife, smoothies,... noem het en ik het het waarschijnlijk geprobeerd! Mijn meest succesvolle poging was gezond eten met begeleiding met dietiste, daar was ik 22 kilo mee kwijt gespeeld maar dieëten hou je niet vol... ik eet graag, ik kook graag en mijn porties zijn gewoon een probleem, ik voelde niet wanneer ik genoeg had... ik bleef gewoon eten en had nooit een verzadigd gevoel. Dus als ik zonder diëtiste verder gezond bleef eten kwamen de kilo's er terug bij omdat ik mijn porties niet meer afwoog... ik wil ook niet de rest van mijn leven elk eten dat ik in mijn mond steek moeten afwegen... ik wil kunnen vertrouwen op mijn lichaam, ik wil die signalen leren kennen zodat ik op een gezonde manier met eten kan omgaan.
  ik heb ook alle websites afgeschuimd voor de reacties te lezen en heb heel grondig de pro's en contra's gelezen... de grootste contra is dat de ballon er nadien terug uit moet dus je er niet meer op kan rekenen... dus mijn grootste werkpunt gedurende deze periode is leren luisteren naar mijn lichaam en de signalen leren oppikken EN terwijl mijn ogen het beeld leren schetsen dat een half gevuld bord meer als voldoende is.
  Het plaatsen van de ballon verliep zeer goed, dit was onder volledige verdoving, na de operatie niet echt veel last, gewoon een beetje een druk in de maag. Onderweg naar huis hebben we mega veel fille gehad waardoor we niet bij de apotheker geraakt waren voor de medicatie... DAT WAS EEN HEL! ik heb die nacht werkelijk niet geslapen, ik had de hele nacht krampen alsof mijn maag uit mijn lichaam ging springen van de pijn... 's anderendaags mijn vriend wakker gemaakt en naar de apotheker gestuurd voor de voorgeschreven medicatie. Met medicatie was alles zeer dragelijk!! Ik hield me ook netjes aan het voorgeschreven vloeibaar voedsel en alles ging heel goed. 2 weken later op vakantie vertrokken naar turkije en ik heb daar alles kunnen eten en nergens last van gehad.
  Ik heb de ballon momenteel 2 maand en ik ben bijna 6 kilo kwijt. Let wel op, je kan met deze ballon ook nog steeds bijkomen hoor, mijn vakantie naar turkije met alle zoetigheden daar deden geen goed voor mijn gewicht, een week sportkamp( als trainster) waar je met brood/pasta en aardappelen naar je hoofd werd gesmeten deden eveneens geen goed aan mijn gewicht....
  Je moet wel letten op WAT je eet!
  Ik kan nog relatief veel eten eigenlijk, alle ik kan veel minder eten als vroeger ( ik was een grote eter) maar ik had gedacht dat ik veel minder ging kunnen eten dan dat ik nu kan.
  Je kan je ook nog steeds overeten! dan zie je nadien een dag en half af, een half dagje maagpijn, geen krampen maar precies of het op ontploffen staat van de spanning en dan nog een dag mottig zijn... dat herhaal je dus niet al te vaak...
  Het grote voordeel is dat het hongergevoel en de cravings als ik echt honger had weg zijn. Ik kan perfect een hele dag overleven met 's morgens een ontbijtmugcake op basis van havermout-banaan en ei, waarvan ik de helft bewaar voor 's middags en 's avonds een yoghurt met havermout en zaden en fruit. Ik kan daarmee zelfs gaan sporten! Ik voel me niet slap of hongerig.
  Ik had ook gedacht dat het gewicht eraf ging vliegen maar dat is ook niet waar, ik ben wel tervreden met 6 kilo op 2 maand maar er zou wel meer afmogen, mijn streefgewicht is 70. Al zei de chirurg dat hij mij tot onder de 70 zou willen zien.... ik weet dat ik een goed beendergestel heb en door het sporten een goeie spiermassa ook heb, ik ben voorzien van borsten en billen dus voor mij is 70 een mooi streefgewicht.
  Wat zijn de kleine dingetjes waar ik soms last van heb:
  - boertjes ( die soms naar rotte eieren smaken door de restjes voedsel die langer in uw maag blijven hangen)
  - een gasverplaatsing in de maag ( een klein raar gevoel in de maagstreek dat heel soms eens voelbaar is)
  - soms een beetje last van maagzuur
  - wat maagpijn daags na het eten van vettige pizza (dit is dus ergens ook een voordeel maarja spijt komt altijd te laat haha)
  Dat is alles eigenlijk! ik kan nog steeds heel goed naar de grote wc ( had er hiervoor ook nooit problemen mee).
  Zou ik de tijd kunnen terug draaien zou ik het nog steeds laten uitvoeren! Ook al gaat het trager dan verwacht en kan ik eigenlijk meer eten dan verwacht, ik moet ermee bezig zijn zonder elke keer mijn eten af te wegen EN ik val af!
  Voor mij momenteel dus een positieve reactie!

  Mijn tip: zie dat je direct na de ingreep naar de apotheker gaat voor medicatie en zorg dat je toch 2-3 dagen op je gemak thuis kan bekomen.

  Behandeld in Willebroek | Kosten: €843
 2. Maagballon eindelijk!!!

  Door op

  Het intake gesprek maakte mij enthousiast over deze ingreep. Keurig te woord gestaan en veel uitleg. Niet alleen naar je lijf wordt gekeken maar ook naar je mentale zijn. Een week later was het zo ver. Gelukkig gekozen voor een roesje. De eerst 3 dagen waren een hel! Wat een verzet in mijn lijf. Dag 4 ging veel beter! Met medicatie en advies de eerste week doorgekomen. Nu erg benieuwd hoe het gaat verlopen! In 6 dagen ruim 4 kilo kwijt????

  Mijn tip: Neem ECHT een week de tijd om bij te komen

  Behandeld in Bilthoven | Kosten: €2950

  Fotos

Totaal: 2 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een maagballon ingreep. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Maagballon thumbnail

In deze animatie wordt getoond hoe een maagballon in de maag geplaatst wordt, hoe lang de maagballon vervolgens blijft zitten en waar je verder rekening mee moet houden.

video Maagballon thumbnail

Walter heeft last van overgewicht en het lukt hem niet om zelfstandig af te vallen. In deze video zie je hoe Walter over zijn problemen praat en uiteindelijk een maagballon geplaatst krijgt. Ook zie je aan het eind van het filmpje de eerste resultaten van de ingreep.

video Maagballon thumbnail

In deze animatie wordt getoond hoe een maagballon na verloop van tijd weer verwijderd wordt.

Vind een kliniek

Meer dan 10 locaties die deze behandeling aanbieden