Afvallen met behulp van een maagballon

Er zijn veel verschillende manieren om af te vallen. Wanneer het veranderen van je eetpatroon, meer bewegen of het volgen van een speciaal dieet niet genoeg effect heeft, kan je in aanmerking komen voor het plaatsen van een maagballon.

Een maagballon is een zachte, met vloeistof gevulde ballon, die ervoor zorgt dat er minder plaats is voor voedsel in je maag. Door de ballon vermindert je hongergevoel. Daardoor ga je kleinere hoeveelheden eten en drinken en val je uiteindelijk af.

De maagballon is een goede optie voor mensen met obesitas (te hoge Body Mass Index) die ongeveer 15-25 kilo aan vetweefsel moeten afvallen. Er is geen chirurgische ingreep nodig om de ballon in de maag te plaatsen. Dat maakt dit een relatief kleine ingreep.

Na plaatsing blijft de maagballon in de meeste gevallen 6 maanden in je maag. Tegenwoordig zijn er ook speciale maagballonen die een heel jaar in de maag kunnen blijven. De 12-maanden maagballon zorgt in de meeste gevallen voor betere resultaten doordat hij langer in de maag aanwezig blijft.

Een alternatief voor een maagballon is het plaatsen van een maagband of het ondergaan van een maagverkleining. In tegenstelling tot de maagballon is dit laatste alternatief een stuk ingrijpender en blijvend.

In sommige gevallen wordt ervoor gekozen om eerst een maagballon te plaatsen, alvorens een maagverkleining uit te voeren. Het idee hierachter is dat mensen met behulp van de maagballon gemakkelijker een gewicht kunnen bereiken dat ze geschikt maakt voor een maagverkleinende operatie.

Het consult

Als je moeite hebt om op een gezond gewicht te komen dan kun je een afspraak maken met een gespecialiseerde kliniek voor het laten plaatsen van een maagballon.

De kliniek zal je uitnodigen voor een kennismakings- en voorlichtingsgesprek. Tijdens dit eerste consult wordt besproken of je in aanmerking komt voor de plaatsing van een maagballon. Je leefstijl en de eerdere pogingen die je hebt gedaan om af te vallen zullen uitgebreid besproken worden. Daarnaast wordt gekeken of een maagballon voor jou de beste oplossing is of dat er misschien beter voor een alternatief, zoals een maagverkleining of maagband, kan worden gekozen.

Tijdens het eerste consult zullen de volgende zaken meestal aan bod komen:

 • Vragen over eerdere pogingen die je hebt ondernomen om af te vallen;
 • Vragen over je leefstijl en eetpatroon;
 • Informatie over alternatieven voor een maagballon en de voor- en nadelen van een maagballon.
 • Informatie over het laten plaatsen van de ballon;
 • Wat het effect zal zijn van de maagballon op je gewicht en je dagelijkse leven;
 • Wat de eventuele risico’s en complicaties zijn;
 • Advies over je nieuwe eetpatroon en het te verwachten resultaat.

Het plaatsen van de maagballon moet je zien als de eerste stap in je totale afslanktraject van respectievelijk 6 tot 12 maanden. De klinieken ondersteunen je gedurende het hele traject bij het veranderen van je eetgewoontes. Zo zul je geregeld contact hebben met een diëtiste en in sommige gevallen ook met andere specialisten. De behandeling van het overgewicht begint dus eigenlijk pas na de ingreep.

Het plaatsen van de maagballon

Afbeelding maag
Een maagballon. Via het slangetje kan een zout-wateroplossing in de ballon worden gepompt. De hoeveelheid water in de ballon bepaalt hoeveel ruimte de ballon in de maag zal innemen.

De maagballon wordt met behulp van een endoscoop (flexibele, dunne slang) via je mond en je slokdarm in de maag geplaatst. De ingreep vindt meestal plaats onder algehele verdoving of met een "roesje", dat betekent dat je een kalmerend middel krijgt waardoor je een beetje wegdoezelt.

Tijdens het plaatsen is de ballon nog niet gevuld met de salinevloeistof. Pas wanneer de ballon zich in de maag bevindt, wordt er vloeistof in de ballon gepompt.

De hoeveelheid vloeistof bepaalt in hoeverre de maag gevuld is. Dat wil zeggen dat als de ballon heel erg vol zit (en groot is), er minder plaats is voor voedsel in de maag. Het is belangrijk dat de grootte van de ballon kan worden ingesteld. Als het resultaat van het gewichtsverlies in de eerste maanden uitblijft dan is het mogelijk de ballon verder te vullen met vloeistof.

Het plaatsen van de maagballon duurt gemiddeld 20 a 30 minuten. Je hoeft niet in het ziekenhuis of de kliniek te blijven en mag na de ingreep vaak al snel weer naar huis. Hou er wel rekening mee dat je niet zelf mag auto rijden na de ingreep.

Herstel na de ingreep

Na het plaatsen van de maagballon zal je vrij snel hersteld zijn. De eerste paar dagen kan je last hebben van misselijkheid, maagkrampen en overgeven. Dit is normaal en verdwijnt meestal na 2-3 dagen weer. De kliniek zal in veel gevallen je speciale medicijnen voorschrijven die de klachten helpen tegengaan.

Sommige mensen hebben in de dagen na het plaatsen van de maagballon last van een slechte adem. Dat komt meestal doordat er voedselresten in de maag achter kunnen blijven door de maagballon. Door veel te drinken na de maaltijd kun je deze voedselresten wegspoelen.

Het is belangrijk dat je na de ingreep meteen, met hulp van de diëtist, je leefstijl en eetpatroon gaat aanpassen. Denk hierbij vooral aan kleine hoeveelheden voedsel meerdere keren op de dag. In het begin zal dit vooral fijngemalen of vloeibaar voedsel zijn. Het dieet wordt vaak aangevuld met vitamine supplementen.

Risico’s en complicaties

Het plaatsen van een maagballon brengt relatief weinig risico’s en complicaties met zich mee. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een maagverkleining. Dit komt vooral doordat het een tijdelijke ingreep is en er niet echt een operatie plaatsvindt (er hoeft niet te worden gesneden).

De meest voorkomende complicaties na de ingreep zijn misselijkheid en braken. Met name in de eerste paar dagen na de ingreep kun je hier last van hebben. Als deze complicaties langer dan een week blijven bestaan, heeft dit soms te maken met een te groot volume van de maagballon. De ballon kan dan een beetje worden leeggepompt, zodat er meer ruimte komt in de maag en de klachten zullen afnemen.

Complicaties die op langere termijn - in zeldzame gevallen - kunnen ontstaan:

 • Ballon-intolerantie;
 • Ballon-lekkage;
 • Een slokdarmontsteking (oesophagitis) of maagontsteking (gastritis);
 • Maagzweren;
 • Intolerantie voor hard voedsel of grote stukken voedsel;
 • Passageklachten (het voedsel passeert niet goed de maag);
 • Onvoldoende gewichtsverlies.

Doordat de maagballon slechts tijdelijk in je maag zit, bestaat er een risico op een terugval van gewicht na het verwijderen van de ballon.

Resultaat

Het gewichtsverlies, dat bereikt wordt na plaatsing van een maagballon, verschilt van persoon tot persoon. Als je erg gemotiveerd bent om af te vallen, dan zul je waarschijnlijk een beter resultaat bereiken. In combinatie met het aanpassen van je leeftstijl en eetpatroon, zul je gemiddeld 15 tot 25 kilogram afvallen in de eerste 6 maanden.

Voor veel mensen is het resultaat blijvend. Maar ook hier geldt dat je wel een gezonde levensstijl zult moeten aanhouden voor een blijvend resultaat.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een maagballon ingreep, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Ervaring plaatsing maagballon

  Door Inge op

  Ik ben 31jaar, 1m73 en ik woog toen ik de behandeling liet doen 93.5 kilo. ik had alles al geprobeerd, proteïne dieten, extra sporten ( ik sport zelf al vrij veel - 8-10 uur per week), begeleiding met dietiste en gezond eten, infraligne, herbalife, smoothies,... noem het en ik het het waarschijnlijk geprobeerd! Mijn meest succesvolle poging was gezond eten met begeleiding met dietiste, daar was ik 22 kilo mee kwijt gespeeld maar dieëten hou je niet vol... ik eet graag, ik kook graag en mijn porties zijn gewoon een probleem, ik voelde niet wanneer ik genoeg had... ik bleef gewoon eten en had nooit een verzadigd gevoel. Dus als ik zonder diëtiste verder gezond bleef eten kwamen de kilo's er terug bij omdat ik mijn porties niet meer afwoog... ik wil ook niet de rest van mijn leven elk eten dat ik in mijn mond steek moeten afwegen... ik wil kunnen vertrouwen op mijn lichaam, ik wil die signalen leren kennen zodat ik op een gezonde manier met eten kan omgaan.
  ik heb ook alle websites afgeschuimd voor de reacties te lezen en heb heel grondig de pro's en contra's gelezen... de grootste contra is dat de ballon er nadien terug uit moet dus je er niet meer op kan rekenen... dus mijn grootste werkpunt gedurende deze periode is leren luisteren naar mijn lichaam en de signalen leren oppikken EN terwijl mijn ogen het beeld leren schetsen dat een half gevuld bord meer als voldoende is.
  Het plaatsen van de ballon verliep zeer goed, dit was onder volledige verdoving, na de operatie niet echt veel last, gewoon een beetje een druk in de maag. Onderweg naar huis hebben we mega veel fille gehad waardoor we niet bij de apotheker geraakt waren voor de medicatie... DAT WAS EEN HEL! ik heb die nacht werkelijk niet geslapen, ik had de hele nacht krampen alsof mijn maag uit mijn lichaam ging springen van de pijn... 's anderendaags mijn vriend wakker gemaakt en naar de apotheker gestuurd voor de voorgeschreven medicatie. Met medicatie was alles zeer dragelijk!! Ik hield me ook netjes aan het voorgeschreven vloeibaar voedsel en alles ging heel goed. 2 weken later op vakantie vertrokken naar turkije en ik heb daar alles kunnen eten en nergens last van gehad.
  Ik heb de ballon momenteel 2 maand en ik ben bijna 6 kilo kwijt. Let wel op, je kan met deze ballon ook nog steeds bijkomen hoor, mijn vakantie naar turkije met alle zoetigheden daar deden geen goed voor mijn gewicht, een week sportkamp( als trainster) waar je met brood/pasta en aardappelen naar je hoofd werd gesmeten deden eveneens geen goed aan mijn gewicht....
  Je moet wel letten op WAT je eet!
  Ik kan nog relatief veel eten eigenlijk, alle ik kan veel minder eten als vroeger ( ik was een grote eter) maar ik had gedacht dat ik veel minder ging kunnen eten dan dat ik nu kan.
  Je kan je ook nog steeds overeten! dan zie je nadien een dag en half af, een half dagje maagpijn, geen krampen maar precies of het op ontploffen staat van de spanning en dan nog een dag mottig zijn... dat herhaal je dus niet al te vaak...
  Het grote voordeel is dat het hongergevoel en de cravings als ik echt honger had weg zijn. Ik kan perfect een hele dag overleven met 's morgens een ontbijtmugcake op basis van havermout-banaan en ei, waarvan ik de helft bewaar voor 's middags en 's avonds een yoghurt met havermout en zaden en fruit. Ik kan daarmee zelfs gaan sporten! Ik voel me niet slap of hongerig.
  Ik had ook gedacht dat het gewicht eraf ging vliegen maar dat is ook niet waar, ik ben wel tervreden met 6 kilo op 2 maand maar er zou wel meer afmogen, mijn streefgewicht is 70. Al zei de chirurg dat hij mij tot onder de 70 zou willen zien.... ik weet dat ik een goed beendergestel heb en door het sporten een goeie spiermassa ook heb, ik ben voorzien van borsten en billen dus voor mij is 70 een mooi streefgewicht.
  Wat zijn de kleine dingetjes waar ik soms last van heb:
  - boertjes ( die soms naar rotte eieren smaken door de restjes voedsel die langer in uw maag blijven hangen)
  - een gasverplaatsing in de maag ( een klein raar gevoel in de maagstreek dat heel soms eens voelbaar is)
  - soms een beetje last van maagzuur
  - wat maagpijn daags na het eten van vettige pizza (dit is dus ergens ook een voordeel maarja spijt komt altijd te laat haha)
  Dat is alles eigenlijk! ik kan nog steeds heel goed naar de grote wc ( had er hiervoor ook nooit problemen mee).
  Zou ik de tijd kunnen terug draaien zou ik het nog steeds laten uitvoeren! Ook al gaat het trager dan verwacht en kan ik eigenlijk meer eten dan verwacht, ik moet ermee bezig zijn zonder elke keer mijn eten af te wegen EN ik val af!
  Voor mij momenteel dus een positieve reactie!

  Mijn tip: zie dat je direct na de ingreep naar de apotheker gaat voor medicatie en zorg dat je toch 2-3 dagen op je gemak thuis kan bekomen.

  Behandeld in Willebroek | Kosten: €843
 2. Maagballon eindelijk!!!

  Door Michelle op

  Het intake gesprek maakte mij enthousiast over deze ingreep. Keurig te woord gestaan en veel uitleg. Niet alleen naar je lijf wordt gekeken maar ook naar je mentale zijn. Een week later was het zo ver. Gelukkig gekozen voor een roesje. De eerst 3 dagen waren een hel! Wat een verzet in mijn lijf. Dag 4 ging veel beter! Met medicatie en advies de eerste week doorgekomen. Nu erg benieuwd hoe het gaat verlopen! In 6 dagen ruim 4 kilo kwijt????

  Mijn tip: Neem ECHT een week de tijd om bij te komen

  Behandeld in Bilthoven | Kosten: €2950

  Fotos

Totaal: 2 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een maagballon ingreep. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Maagballon thumbnail

In deze animatie wordt getoond hoe een maagballon in de maag geplaatst wordt, hoe lang de maagballon vervolgens blijft zitten en waar je verder rekening mee moet houden.

video Maagballon thumbnail

Walter heeft last van overgewicht en het lukt hem niet om zelfstandig af te vallen. In deze video zie je hoe Walter over zijn problemen praat en uiteindelijk een maagballon geplaatst krijgt. Ook zie je aan het eind van het filmpje de eerste resultaten van de ingreep.

video Maagballon thumbnail

In deze animatie wordt getoond hoe een maagballon na verloop van tijd weer verwijderd wordt.