Maagband
Een maagbandje is een hulpmiddel om mensen met obesitas te helpen bij het afvallen. Het bandje dat om de maag wordt geplaatst bij deze ingreep verkleind de maaginhoud waardoor het hongergevoel afneemt.
Het maagbandje, hulpmiddel bij afvallen
De maagband is een siliconenbandje dat zorgt voor een verkleining van de maaginhoud, waardoor de hoeveelheid voedsel die je in één keer kunt eten, verminderd. De ingreep wordt uitgevoerd bij mensen met morbide obesitas (BMI > 40 kg/m2) en is een hulpmiddel bij gewichtsverlies.
De maagband wordt chirurgisch geplaatst aan de bovenkant van de maag, meestal door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). De maagband wordt vaak geplaatst in het ziekenhuis, maar wanneer je hiervoor niet in aanmerking komt zijn er ook veel klinieken die deze ingreep kunnen uitvoeren. Andere gewichtsverlies operaties zijn onder andere de ‘Gastric Bypass’ en de ‘Gastric Sleeve’. Deze operaties (maagverkleiningen) zijn ingrijpender dan het plaatsen van een maagbandje, maar zorgen in de regel ook voor een groter gewichtsverlies.
Het consult
Voorafgaand aan een mogelijke operatie, zal de arts een consult plannen. Hierin wordt besproken waarom je een maagband wilt en of je hiervoor daadwerkelijk in aanmerking komt. Ook zal gevraagd worden naar je verwachtingen met betrekking tot het gewichtsverlies.
De arts zal uitleggen wat de ingreep precies inhoudt, wat mogelijke complicaties zijn en wat voor resultaat je kunt verwachten. Verder zal uitgelegd worden hoe je dieet aangepast zal moeten worden aan de maagband. Het is namelijk de combinatie van het verkleinen van de maaginhoud en de bijbehorende aanpassing van het eetpatroon die uiteindelijk zorgt voor gewichtsverlies.
Vragen die je kunt verwachten kunnen betrekking hebben op:
- Medische voorgeschiedenis, medicijngebruik, allergieën
- Je algemene gezondheidstoestand nu
- Wat je geprobeerd hebt om van je overgewicht af te komen en hoe dit ging
- Beoordelen of het ondergaan van een operatie veilig is
- Het voorkomen van bepaalde aandoeningen in de familie
- Daarnaast zal de arts je lengte en gewicht opnemen.
Het plaatsen van de maagband

De ingreep vindt plaats onder algehele narcose. Door middel van een (kijk)operatie wordt het siliconenbandje om de bovenkant van de maag geplaatst. Tijdens dezelfde operatie wordt onder de huid een kleine injectiepoort geplaatst die verbonden is met de maagband. Door het schijfje aan te prikken met een injectienaald en zoutoplossing in de band te spuiten of eruit te halen, kan deze strakker of losser ingesteld worden. Dus wanneer de maagband niet goed blijkt te werken en gewichtsverlies uitblijft, is het mogelijk de maagband aan te passen zodat je meer of minder kunt eten.
In het geval van een kijkoperatie, mag je zo mogelijk dezelfde dag nog naar huis. Bij de kijkoperatie worden er meestal vier kleine sneetjes gemaakt, waardoor je zo min mogelijk littekens aan de ingreep overhoudt. Om te controleren of de band goed geplaatst is en of er geen lekkage optreedt vanuit de band, de injectiepoort of het slangetje ertussen in, kan een zogenaamd ‘slikfilmpje’ gemaakt worden. Dit is een röntgenfilmpje van de maag. Daarvoor krijg je eerst een bariumpapje te drinken, zodat de maag te zien is met behulp van röntgenstraling.
Herstel na de operatie
De herstelperiode is ongeveer 3 tot 4 weken. Na de operatie is het goed om genoeg lichaamsbeweging te krijgen. De eerste tijd na de operatie is alleen vloeibaar of gemalen voedsel toegestaan. Bij voorkeur is dit voedsel met weinig calorieën zoals soep of gekookte, gepureerde groente. De richtlijnen van de duur van dit vloeibare dieet verschillen enigszins per ziekenhuis maar liggen rond de 10 tot 14 dagen.
Verder zal de diëtist voeding- en leefstijladviezen geven. Het kost vaak enkele maanden om aan deze nieuwe manier van eten te wennen. Voor de meest optimale werking van de maagband is het wel erg belangrijk je eraan te houden.
Eet- en dieettips zijn onder andere:
- Zorg voor kleine maaltijden, zo’n zes per dag
- Sla geen maaltijden over
- Kauw je eten langzaam en zorgvuldig
- Neem elke dag een multivitaminen pil
- Stop met eten als je een vol gevoel begint te krijgen
- Drink in ieder geval anderhalve liter vocht per dag, maar niet bij het eten
- Vermijd eten als je afgeleid bent, bijvoorbeeld als je TV kijkt
- Eet gevarieerd en beperk inname van alcohol
Risico’s en complicaties
De ernst en mate van complicaties van de maagband operatie zijn afhankelijk van de eventuele al aanwezige medische problemen. Tijdens de kijkoperatie kan besloten worden toch de buik open te maken met één grotere incisie (snee), deze beslissing maakt de chirurg alleen als het echt niet anders kan. Complicaties kort na de operatie (ongeveer 5%) zijn:
- Wondinfectie
- Nabloeding
- Abces
- Maagbeschadiging
- Longontsteking
- Trombose
- Hartproblemen
Complicaties die op kunnen treden langer na de operatie zijn:
- Onvoldoende gewichtsverlies
- Lekkage van de band, de injectiepoort of het slangetje ertussen
- Verplaatsing van de band
- Galstenen
- Overgeven
- Intolerantie voor hard of stug voedsel
- Passageklachten
Een tweede operatie kan nodig zijn om de eventuele ontstane problemen op te lossen.
Resultaat
Het gewichtsverlies na twee jaar is ongeveer 15% van het totale lichaamsgewicht. Dit verschilt per persoon en is afhankelijk van de mate van verandering van je voedingspatroon en leefstijl. Door de vermindering van het overgewicht kunnen bestaande problemen zoals slaap apneu, een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en diabetes verbeteren. Het risico op het ontwikkelen van onder andere hartziekten wordt kleiner.
Prijzen
Behandeling | Prijs |
---|---|
Maagband | € 6200,00 |
Totaal 1 ZKN-gecertificeerde kliniek geïndexeerd.
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een maagband operatie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
-
Maagband do of do not
-
ik ben er erg blij mee
Totaal: 3 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Foto's
Voor en na foto’s van een maagband operatie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.
Deel je eigen foto's
Heb je foto's van je eigen buik? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!
Veelgestelde vragen
-
Wie komt in aanmerking voor een maagbandje?
Het maagbandje is een hulpmiddel bij gewichtsverlies en wordt uitgevoerd bij mensen met extreem overgewicht. Dit houdt in dat je een BMI van over de 40 moet hebben (of over de 35 met verhoogde kans op lichamelijke problemen zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes), wil je in aanmerking komen. De morbide obesitas moet minstens 5 jaar bestaan en conservatieve behandelingen (diëten) moeten geen blijvend effect hebben gehad. Ook is er een leeftijdsgrens: je moet tussen de 18 en de 60 jaar oud zijn.
Daarnaast is het van essentieel belang dat je gemotiveerd bent en bereid bent je eetpatroon te wijzigen. De operatie zal immers pas succesvol zijn wanneer je je eetgedrag verandert. De operatie is ongeschikt voor patiënten met maag- of darmzweren, de ziekte van Crohn, ernstig hart- of long lijden, psychiatrische problemen, grote middenrifbreuk of tijdens de zwangerschap. -
Is een maagbandje permanent?
In principe is een maagbandje permanent, maar deze kan altijd via een nieuwe kijkoperatie verwijderd worden als dat noodzakelijk of gewenst is. Na het verwijderen van de band zal de maag echter meteen zijn oude grootte weer aannemen, waardoor opnieuw grote porties gegeten kunnen worden. Als gevolg hiervan kan het lichaamsgewicht weer toenemen.
-
Wat zijn de alternatieven voor een maagbandje?
De meestgebruikte alternatieven voor een maagbandje zijn de maagverkleining (Gastric Bypass of Gastric Sleeve) en de maagballon. In tegenstelling tot een maagbandje is de maagverkleining ingrijpender en van blijvende aard. De operatie is dan ook groter dan die voor het zetten van een maagbandje. Daar staat wel tegenover dat een maagverkleining in de regel tot een groter gewichtsverlies leidt.
Naast een maagbandje en een maagverkleining kun je ook kiezen voor een maagballon. Hiervoor is geen operatie nodig, maar wordt de (lege) ballon met een endoscoop (flexibele, dunne slang) via de mond in de maag gebracht. Vervolgens wordt de ballon gevuld. Hoeveel je na de plaatsing van de ballon kunt eten, ligt aan hoe vol de ballon is. De maagballon blijft ongeveer 6 maanden in de maag en is dus een tijdelijke methode om gewicht te verliezen. Het gewichtsverlies na de 6 maanden ligt aan hoe het voedingspatroon veranderd is. -
Wat zijn de voordelen van een maagbandje?
Het zetten van een maagbandje is een kleinere ingreep dan een maagverkleining, wat een aantal voordelen met zich mee brengt. Zo wordt er niet gesneden in de maag en zijn er geen nietjes nodig tijdens de operatie. De maag blijft intact, waardoor de operatie ongedaan kan worden gemaakt. Ook is de herstelperiode korter en hoef je meestal maar een paar dagen in het ziekenhuis of de kliniek te verblijven. Doordat de buik niet helemaal opengesneden wordt, maar gebruik wordt gemaakt van een kijkoperatie, zijn er maar 4 kleine littekentjes zichtbaar. Tot slot misschien wel het grootste voordeel: een maagbandje resulteert in combinatie met goede begeleiding in blijvend gewichtsverlies.
-
Hoe bereid ik me voor op de plaatsing van een maagbandje?
Het is belangrijk dat je voor aanvang van de operatie goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de ingreep. Hierbij zal je jouw verwachtingen van de ingreep vergelijken met de verwachtingen van de arts. Een maagbandje leidt pas tot succesvol gewichtsverlies wanneer ook het eetpatroon en de leefstijl worden aangepast. Het is dus van groot belang dat je gemotiveerd bent om deze aan te passen.
Samen met een diëtiste stel je uiteindelijk een nieuw eetplan op. Een psycholoog kan daarnaast hulp bieden om de motivatie te verhogen. Als je van alle informatie op de hoogte bent en zeker bent van je besluit, ben je klaar voor de operatie. -
Hoe lang duurt de ingreep?
De ingreep duurt een half uur tot een uur.
-
Hoe zit het met de narcose/verdoving?
De maagbandoperatie zal plaatsvinden onder algehele narcose. Je zal dus in slaap zijn gedurende de hele procedure.
-
Is het plaatsen van een maagbandje pijnlijk?
Aangezien de ingreep plaats zal vinden onder algehele narcose zal je tijdens de operatie geen pijn voelen. De meeste patiënten ondervinden in de eerste paar weken weinig tot geen pijn. Als je wel last hebt van pijn kan je een pijnstiller als paracetamol of ibuprofen innemen.
-
Na hoeveel tijd kan ik weer werken?
De meeste mensen pakken naar een week de werkzaamheden weer langzaam op. Zorg dat je in de eerste vier weken geen zware inspanning uitoefent. Lichte inspanning zoals wandelen en fietsen kan al in de eerste week na de operatie. Houd er rekening mee dat het ziekenhuis of de kliniek voor de eerste 10 tot 14 dagen een vloeibaar dieet voor zal schrijven, bestaande uit soep en gepureerde groenten. Verdere dieettips en -adviezen zullen na de operatie door een diëtiste gegeven worden.
-
Blijven er littekens achter na de ingreep?
Bij een kijkoperatie worden meestal 4 kleine snedes gemaakt in de buik. Omdat deze zo klein zijn zullen ze niet opvallen, maar helemaal verdwijnen zullen ze nooit.
-
Wordt de ingreep vergoed door de verzekering?
Bij de meeste verzekeringen zitten bariatrische ingrepen (ingrepen die als doel hebben het gewicht te verminderen) in het basispakket, mits het gaat om extreem overgewicht. Vaak stellen de verzekeringsmaatschappijen wel bepaalde eisen voordat ze instemmen met de operatie. De meest voorkomende voorwaarde is dat je minimaal een jaar lang een intensief traject hebt gevolgd om onder begeleiding tot een gezondere leefstijl te komen. Het verstandig om even contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar om te zien in hoeverre deze je ingreep vergoedt.
-
Hoeveel gewicht zal ik verliezen? Hoe snel verlies ik het gewicht?
Het gemiddelde gewichtsverlies na een maagbandoperatie bedraagt ongeveer 70-80%. Afhankelijk van hoe goed je je houdt aan de voedingsadviezen kan je meer of minder gewicht verliezen. Als je je goed aan de adviezen houdt, kan je uiteindelijk zelfs je ideale gewicht bereiken. In de eerste weken na de operatie zal je 1 kilo of meer per week verliezen. Later zal dit afzwakken tot circa 0,5 kilo per week. Dit gaat uiteindelijk door tot het streefgewicht bereikt is.
-
Zijn er dingen die ik niet kan eten of drinken na het plaatsen van een maagbandje?
In overleg met de diëtiste zal je voedingsadviezen krijgen over dingen die je het best kunt laten staan. Suikers (snoep en koek) en suikerhoudende dranken worden sterk afgeraden vanwege hun hoge caloriegehalte. Belangrijk is dat je het voedsel goed kauwt en dat je niet meer door eet bij een verzadigd gevoel. Dooreten kan leiden tot braken of misselijkheid.
Ook is het mogelijk dat sommige voedingswaren moeilijkheden geven bij het eten. Vooral rood vlees, vers brood en champignons worden vaak gemeld als de boosdoeners. Dit is echter voor ieder persoon verschillend. Probeer dus - vooral in het begin - voorzichtig uit welke voeding je kunt verdragen en welke niet. -
Kan ik zwanger raken met een maagbandje?
Hoewel een maagbandje niet geplaatst kan worden tijdens een zwangerschap, is het wel mogelijk zwanger te raken ná de plaatsing van een maagbandje. In het geval van zwangerschap zal de arts een hoeveelheid vloeistof uit de maagband verwijderen, zodat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt voor jouzelf en het kind. Een maagband heeft daardoor geen negatieve effecten op de groei van de baby.
Vind een kliniek
Meer dan 1 locaties die deze behandeling aanbieden