Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een maagband operatie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een maagband operatie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een maagband operatie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt in aanmerking voor een maagbandje?

Het maagbandje is een hulpmiddel bij gewichtsverlies en wordt uitgevoerd bij mensen met extreem overgewicht. Dit houdt in dat je een BMI van over de 40 moet hebben (of over de 35 met verhoogde kans op lichamelijke problemen zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes), wil je in aanmerking komen. De morbide obesitas moet minstens 5 jaar bestaan en conservatieve behandelingen (diëten) moeten geen blijvend effect hebben gehad. Ook is er een leeftijdsgrens: je moet tussen de 18 en de 60 jaar oud zijn.

Daarnaast is het van essentieel belang dat je gemotiveerd bent en bereid bent je eetpatroon te wijzigen. De operatie zal immers pas succesvol zijn wanneer je je eetgedrag verandert. De operatie is ongeschikt voor patiënten met maag- of darmzweren, de ziekte van Crohn, ernstig hart- of long lijden, psychiatrische problemen, grote middenrifbreuk of tijdens de zwangerschap.

Is een maagbandje permanent?

In principe is een maagbandje permanent, maar deze kan altijd via een nieuwe kijkoperatie verwijderd worden als dat noodzakelijk of gewenst is. Na het verwijderen van de band zal de maag echter meteen zijn oude grootte weer aannemen, waardoor opnieuw grote porties gegeten kunnen worden. Als gevolg hiervan kan het lichaamsgewicht weer toenemen.

Wat zijn de alternatieven voor een maagbandje?

De meestgebruikte alternatieven voor een maagbandje zijn de maagverkleining (Gastric Bypass of Gastric Sleeve) en de maagballon. In tegenstelling tot een maagbandje is de maagverkleining ingrijpender en van blijvende aard. De operatie is dan ook groter dan die voor het zetten van een maagbandje. Daar staat wel tegenover dat een maagverkleining in de regel tot een groter gewichtsverlies leidt.

Naast een maagbandje en een maagverkleining kun je ook kiezen voor een maagballon. Hiervoor is geen operatie nodig, maar wordt de (lege) ballon met een endoscoop (flexibele, dunne slang) via de mond in de maag gebracht. Vervolgens wordt de ballon gevuld. Hoeveel je na de plaatsing van de ballon kunt eten, ligt aan hoe vol de ballon is. De maagballon blijft ongeveer 6 maanden in de maag en is dus een tijdelijke methode om gewicht te verliezen. Het gewichtsverlies na de 6 maanden ligt aan hoe het voedingspatroon veranderd is.

Wat zijn de voordelen van een maagbandje?

Het zetten van een maagbandje is een kleinere ingreep dan een maagverkleining, wat een aantal voordelen met zich mee brengt. Zo wordt er niet gesneden in de maag en zijn er geen nietjes nodig tijdens de operatie. De maag blijft intact, waardoor de operatie ongedaan kan worden gemaakt. Ook is de herstelperiode korter en hoef je meestal maar een paar dagen in het ziekenhuis of de kliniek te verblijven. Doordat de buik niet helemaal opengesneden wordt, maar gebruik wordt gemaakt van een kijkoperatie, zijn er maar 4 kleine littekentjes zichtbaar. Tot slot misschien wel het grootste voordeel: een maagbandje resulteert in combinatie met goede begeleiding in blijvend gewichtsverlies.

Hoe bereid ik me voor op de plaatsing van een maagbandje?

Het is belangrijk dat je voor aanvang van de operatie goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden en onmogelijkheden van de ingreep. Hierbij zal je jouw verwachtingen van de ingreep vergelijken met de verwachtingen van de arts. Een maagbandje leidt pas tot succesvol gewichtsverlies wanneer ook het eetpatroon en de leefstijl worden aangepast. Het is dus van groot belang dat je gemotiveerd bent om deze aan te passen.

Samen met een diëtiste stel je uiteindelijk een nieuw eetplan op. Een psycholoog kan daarnaast hulp bieden om de motivatie te verhogen. Als je van alle informatie op de hoogte bent en zeker bent van je besluit, ben je klaar voor de operatie.

Hoe lang duurt de ingreep?

De ingreep duurt een half uur tot een uur.

Hoe zit het met de narcose/verdoving?

De maagbandoperatie zal plaatsvinden onder algehele narcose. Je zal dus in slaap zijn gedurende de hele procedure.

Is het plaatsen van een maagbandje pijnlijk?

Aangezien de ingreep plaats zal vinden onder algehele narcose zal je tijdens de operatie geen pijn voelen. De meeste patiënten ondervinden in de eerste paar weken weinig tot geen pijn. Als je wel last hebt van pijn kan je een pijnstiller als paracetamol of ibuprofen innemen.

Na hoeveel tijd kan ik weer werken?

De meeste mensen pakken naar een week de werkzaamheden weer langzaam op. Zorg dat je in de eerste vier weken geen zware inspanning uitoefent. Lichte inspanning zoals wandelen en fietsen kan al in de eerste week na de operatie. Houd er rekening mee dat het ziekenhuis of de kliniek voor de eerste 10 tot 14 dagen een vloeibaar dieet voor zal schrijven, bestaande uit soep en gepureerde groenten. Verdere dieettips en -adviezen zullen na de operatie door een diëtiste gegeven worden.

Blijven er littekens achter na de ingreep?

Bij een kijkoperatie worden meestal 4 kleine snedes gemaakt in de buik. Omdat deze zo klein zijn zullen ze niet opvallen, maar helemaal verdwijnen zullen ze nooit.

Wordt de ingreep vergoed door de verzekering?

Bij de meeste verzekeringen zitten bariatrische ingrepen (ingrepen die als doel hebben het gewicht te verminderen) in het basispakket, mits het gaat om extreem overgewicht. Vaak stellen de verzekeringsmaatschappijen wel bepaalde eisen voordat ze instemmen met de operatie. De meest voorkomende voorwaarde is dat je minimaal een jaar lang een intensief traject hebt gevolgd om onder begeleiding tot een gezondere leefstijl te komen. Het verstandig om even contact op te nemen met je eigen zorgverzekeraar om te zien in hoeverre deze je ingreep vergoedt.

Hoeveel gewicht zal ik verliezen? Hoe snel verlies ik het gewicht?

Het gemiddelde gewichtsverlies na een maagbandoperatie bedraagt ongeveer 70-80%. Afhankelijk van hoe goed je je houdt aan de voedingsadviezen kan je meer of minder gewicht verliezen. Als je je goed aan de adviezen houdt, kan je uiteindelijk zelfs je ideale gewicht bereiken. In de eerste weken na de operatie zal je 1 kilo of meer per week verliezen. Later zal dit afzwakken tot circa 0,5 kilo per week. Dit gaat uiteindelijk door tot het streefgewicht bereikt is.

Zijn er dingen die ik niet kan eten of drinken na het plaatsen van een maagbandje?

In overleg met de diëtiste zal je voedingsadviezen krijgen over dingen die je het best kunt laten staan. Suikers (snoep en koek) en suikerhoudende dranken worden sterk afgeraden vanwege hun hoge caloriegehalte. Belangrijk is dat je het voedsel goed kauwt en dat je niet meer door eet bij een verzadigd gevoel. Dooreten kan leiden tot braken of misselijkheid.

Ook is het mogelijk dat sommige voedingswaren moeilijkheden geven bij het eten. Vooral rood vlees, vers brood en champignons worden vaak gemeld als de boosdoeners. Dit is echter voor ieder persoon verschillend. Probeer dus - vooral in het begin - voorzichtig uit welke voeding je kunt verdragen en welke niet.

Kan ik zwanger raken met een maagbandje?

Hoewel een maagbandje niet geplaatst kan worden tijdens een zwangerschap, is het wel mogelijk zwanger te raken ná de plaatsing van een maagbandje. In het geval van zwangerschap zal de arts een hoeveelheid vloeistof uit de maagband verwijderen, zodat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt voor jouzelf en het kind. Een maagband heeft daardoor geen negatieve effecten op de groei van de baby.

Wat kost een maagband operatie?

De kosten van een maagband operatie bedragen gemiddeld € 6100,00. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.