Maagverkleining, gastric bypass of gastrectomie om af te vallen

Een maagverkleining is het operatief verkleinen van de maag. Vaak is de maagverkleining een laatste behandelmiddel bij obesitas. Door de maag te verkleinen kan deze minder voedsel opnemen en zal de patiënt afvallen.

Of je in aanmerking komt voor een maagverkleining hangt van een aantal factoren af, waaronder je BMI (body mass index) en de reeds getroffen maatregelen om af te vallen.

Er zijn verschillende methoden om het doel van maagverkleining te bereiken:

 • Een maagomleiding (Gastric Bypass)
 • Een verticale maagverkleining (De Mason-gastroplastie)
 • Een maagverkleining waarbij er een heel stuk van de maag weggehaald wordt (Sleeve-gastrectomie)

Als alternatief op de bovengenoemde maagverkleiningsoperaties kan er ook voor gekozen worden om een maagbandje te plaatsen. Een maagband operatie is een kleinere ingreep dan een maagverkleining, maar lijdt in de regel ook tot een beperkter gewichtsverlies.

Een ander alternatief is de maagballon. Hiervoor hoef je niet onder het mes.

Het consult

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een operatie, zul je voor een gesprek op het ziekenhuis of in een kliniek worden uitgenodigd. Hier zal de chirurg een gesprek met je voeren om te zien of je in aanmerking komt voor een maagverkleining. Daarbij zal de chirurg nagaan in hoeverre je gezond bent en lichamelijk onderzoek bij je doen. Ook zal de chirurg bespreken welke operatie voor jou geschikt is. Verder zal hij jouw verwachtingen met je doornemen en je uitleggen hoe reëel deze zijn. Uiteindelijk zal de chirurg zijn overwegingen bespreken in een behandelend team van verschillende artsen (chirurgen, internisten, anesthesiologen).

Je komt in aanmerking voor een maagverkleining als aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:

 • Je hebt een BMI van 40 of hoger
 • Alle andere methoden om af te vallen hebben niet geholpen
 • Je bent over het algemeen goed gezond
 • Het team van behandelend artsen zien geen bezwaar tegen de operatie

De maagverkleining

Er zijn verschillende methoden voor een maagverkleining, samen met de chirurg en het behandelend team wordt bepaald welke methode geschikt is voor jou.

Maagomleiding (Gastric Bypass)

Bij een Gastric Bypass wordt de maag verkleind en het verteringsstelsel omgeleid. Van het bovenste deel van de maag wordt een hele kleine maag gecreëerd die een inhoud heeft van 15-30 ml (1-2 lepels). Dit zorgt er voor dat je niet veel kunt eten. Vervolgens wordt deze maag op een andere plek aan de dunne darm gekoppeld. Dit zorgt er voor dat er minder voedsel opgenomen kan worden door het lichaam.

foto gastrectomie
De gastric bypass, ook wel maagomleiding genoemd.

De verticale maagverkleining (De Mason-gastroplastie)

Bij de Mason-gastroplastie wordt de maag letterlijk verticaal verkleind. De maag wordt verkleind door alleen het bovenste deel van de maag voor een deel met de voor- en achterkant aan elkaar vast te maken. Dit zorgt ervoor dat je een kleinere voormaag krijgt. De rest van de maag blijft dezelfde grootte houden. Hierdoor raak je snel verzadigd, maar blijft het normale verteringssysteem behouden.

foto gastrectomie
Vertical Sleeve Gastrectomie. De nieuwe maag is 2/3 kleiner.

De verticale Sleeve-gastrectomie

Bij de verticale Sleeve-gastrectomie, wordt de maag met meer dan de helft verkleind. Doorgaans wordt de 'nieuwe maag' ongeveer 60-70% kleiner.

De uiteinden van de 'nieuwe maag' worden met behulp van nietjes en hechtingen aan de slokdarm en de darm vastgemaakt. De inhoud van de maag wordt hierdoor aanzienlijk kleiner, zo'n 100-150 ml. Dit is gelijk aan de inhoud van een kopje koffie.

Alle maagverkleiningsingrepen worden uitgevoerd onder algehele verdoving (narcose). Deze ingrepen kunnen vaak via een kijkoperatie (laparoscopisch) gedaan worden. Dat betekent dat er 3 kleine sneetjes in de buik nodig zijn. Deze sneetjes worden vaak op een plaats gezet, waar het zo min mogelijk zichtbaar is.

Vaak zul je een dag vóór de operatie worden opgenomen.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de maagverkleining

De opnameduur is ongeveer 3 dagen, maar kan ook langer duren afhankelijk van de methode die toegepast is en de snelheid van herstel. Bij de operatie wordt vaak een slangetje (drain) in de buik achter gelaten om overtollig vocht af te voeren. Dit helpt tegen eventuele infectie. De drain zal meestal 1-2 dagen moeten blijven zitten, totdat het geen vocht meer afvoert.

Omdat je na de operatie vaak veel pijn zult hebben, wordt meteen pijnstilling gegeven. Vaak zal er een pijnpomp aangelegd worden voor 24 uur, zodat je vrijwel pijnvrij zult zijn. Daarna kan er pijnstilling gegeven worden in de vorm van tabletten.

De dagen na de operatie is het verstandig licht verteerbaar voedsel te eten, zoals crackers en beschuit. Dit zal je snel een vol gevoel geven. Dit komt omdat de maag vaak wat gezwollen is. Dit gevoel zakt na 6 weken af.

Eenmaal thuis zul je gedurende 2-3 weken een elastisch korset moeten dragen om de huid goed op zijn plaats te houden, zwelling te voorkomen en het operatiegebied rust te geven om te herstellen. Je zult moeten rekenen op minimaal 6 weken herstel. In die periode is het verstandig rustig aan te doen en niet veel zwaar (til)werk te verrichten. Je krijgt van het ziekenhuis voedingstips mee. Verder zul je onder controle blijven in het ziekenhuis voor verzorging van de wonden etc.

Risico’s en complicaties van een maagverkleining

Zoals bij elke operatie zijn er ook risico’s en complicaties verbonden aan een maagverkleining. Een maagverkleining is een relatief grote ingreep dus zijn de risico’s niet klein. Je moet rekening houden met de volgende complicaties:

 • Trombose
 • Infecties
 • Nabloeding
 • Loslating van eventuele geplaatste nietjes met als gevolg lekkage
 • Ademhalingsproblemen

Resultaat van een maagverkleining

Wat voor resultaat behaald wordt, is voor een groot deel afhankelijk van je eigen aanpassingsvermogen. Omdat je een ‘kleinere’ maag hebt, zul je je voedingspatroon moeten aanpassen. Je kunt hierbij hulp krijgen van een diëtist vanuit het ziekenhuis. Uiteindelijk zullen je voortdurende hongergevoel en eetzucht verdwijnen, omdat je met minder voedsel verzadigd bent. Als je eenmaal gewend bent aan je nieuwe maagomvang, dan kun je rekenen op gemiddeld 8-22 kg gewichtsverlies in de eerste 6 weken. Daarna 2,5-4 kg per maand gedurende nog eens 9 à 18 maanden.

Prijzen

Behandeling Prijs
Gastric Bypass € 9400,00
Gastric Sleeve € 9400,00

Totaal 1 ZKN-gecertificeerde kliniek geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een maagverkleining, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Gastric baypass

  Door Marlous op

  Ik heb 27 november 2015 een gastric baypass ondergaan.
  Mijn start gewicht was 120 kilo en zit vandaag de dag op 77 kilo.
  Ik heb helemaal geen complicaties gehad.
  En de pijn viel ook heel erg mee. Ik ben op vrijdag geholpen en zondags naar huis zonder pijnstillers.
  Ik heb er helemaal geen spijt van. Ben wel vaker misselijk als het eten niet goed valt maar goed date heb ik al een plekje gegeven.

  Mijn tip: Maak de keus waar jij achter staat. Als je de operatie wil vecht er dan voor.

  Behandeld in Tilburg | Kosten: €0

  Fotos

 2. Maagverkleining

  Door Aileen op

  Hat an het begin hel erg last maar ben so blij dat ik het gedaan hen wieg nu 100 kilo minder was 162 kilo nu nog 62 kilo ben zo blij

  Behandeld in Rotterdam | Kosten: €300

  Fotos

 3. Mijn maagverkleining is een bevrijding

  Door Ikkie op

  Ik heb in juni 2015 mijn maagverkleining operatie gehad. Was vrij snel weer opgeknapt. Heb weinig last gehad van de ingreep. Is mij heel erg meegevallen. Voel me zo ontzettend bevrijd in mijn hoofd. Het altijd maar denken aan eten is over. Eten neemt nu een heel andere plaats in mijn leven in. Het gaat super met mij. Bijna 40 kilo lichter en energie voor 10. Ja ik ben echt super blij met deze keuze!

  Mijn tip: Voel het niet als falen maar als duw in je rug!

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €8500

  Fotos

 4. Maand geleden gbp operatie gehad.

  Door Marlous op

  Ik ben er echt heel erg blij mee. Het moeilijkste is alleen dat eten eerst een hoofdzaak was en nu een bijzaak. Het hongergevoel is echt weg, en ben nu al 15kilo kwijt. Voel me goed, heb meer energie en ben afgekickt van de suiker. Ik ga echt de goede kant op. Ben geopereerd door echte professionals, alles is prima verlopen, een week later kon ik alles (en meer dan ooit) doen!!! Ik ben echt heel blij.

  Mijn tip: Een gbp is geen wondermiddel, maar een hulpmiddel.

  Behandeld in Rotterdam | Kosten: €375

  Fotos

 5. Maagverkleining

  Door Sannutje op

  Het is nu 2 weken terug dat ik de ingreep gehad heb. Ik heb het als iets heel fijn ervaren. Ik ben nu nog erg zwak en heb pijn, maar dit is het zeker waard. ik ben vooral erg benieuwd naar hoe het resultaat is na 3 maanden, hoeveel kilo zou ik dan kwijt zijn ?

  Behandeld in Rijswijk | Kosten: €6258
 6. Gastric Bypass

  Door judith op

  in augustus 2014 de goedkeuring voor een gastric bypass gekregen! In december 2014 daadwerkelijk geholpen. Na ontvangst/intake op de afdeling omgekleed en werd redelijk snel gehaald voor de operatie. Medicatie voor de pijn en een tabletje om rustig te worden had ik al gehad. Infuus aangelegd en uitleg wat er gebeurd als ik terug kom op de uitslaapkamer. Pijn zou zo snel mogelijk bestreden worden, dit kon wat tijd in beslag nemen ivm de inwerkings tijd. De operatiekamer in en slaapmiddel toegediend, alles werd overigens keurig uit gelegd! Ik sliep zo, werd wakker met het gevoel dat ik heerlijk uitgeslapen had, geen pijn, hooguit een ongemakkelijk gevoel. Wel een opgeblazen buik van het gas wat ze gebruiken om ruimte in de buikholte te maken. Een paar uur later terug op de zaal, mocht mondjes water drinken als dat ging. Ben ook meteen naar het toilet geweest onder begeleiding van een verpleegster. Daarna terug in bed, weinig last van pijn en geprobeerd te slapen. Ieder uur een automatische bloeddrukmeter die pompt en een neusbril met zuurstof waren voor mij de lastigste dingen. Volgende ochtend mocht alles af, wondjes gecontroleerd en wat yoghurt gegeten(3 hapjes) en een kopje thee genipt. Toen met instructies voor fraxinespuitjes en maaltijden naar huis. Heb me de eerste week rustig gehouden, wel last van het gas gehad tussen m'n schouders. Uit voorzorg 3 x daags een 1000mg paracetamol zetpil. Tweede week m'n werkzaamheden in huis weer opgepakt. Na 14 dagen controle bij de chirurg, toen ook het sporten weer opgepakt. Het eten ging , na de vloeibare periode,langzaam aan beter. Inmiddels 7 maanden verder en 35 kg lichter, alle controles goed doorlopen.

  Behandeld in amsterdam | Kosten: €0
 7. Zou het zo weer doen

  Door Alieda op

  Ik was al jaren veel te zwaar en heb talloze lijnpogingen gedaan. Maar helaas veel ik heel langzaam af. Toen ik het traject in ging woog ik tegen de 140 kilo met een lengte van 1.62.

  17 december 2012 was mijn dag, toen kreeg ik mijn gastric sleeve operatie. Vanaf dat moment nergens last van gehad, kwam fit uit de operatie en tot nu toe gaat het nog steeds goed. Ik ben in 1,5 jaar tijd ongeveer 70kg afgevallen, van maat 52/54 naar 38 en nu al ongeveer een jaar stabiel op gewicht.

  Ik wou dat ik het jaren eerder had laten doen.

  Mijn tip: Kijk eerst naar waarom je zo zwaar bent, is het psychisch dan zal een maagverkleining je niet helpen.

  Behandeld in Leeuwarden | Kosten: €9000
 8. Maagverkleining beste keus ooit!

  Door Sonja op

  Goed ervaren. Heb ook geen complicaties gehad. Ben goed verzorgd en word nog steeds goed begeleid. Ben nu een jaar verder en 55 kg lichter. Ben erg blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ben van al mijn klachten af!

  Mijn tip: Neem de tijd om te herstellen, niet te makkelijk over de operatie denken.

  Behandeld in lelystad | Kosten: €450

  Fotos

 9. wsd het waard

  Door Monique op

  goede ervaring betreft de operatie is net 2 dagen geleden dus verrder afwachten

  Mijn tip: Ga er onbevangen in

  Behandeld in Lelystad | Kosten: €0
 10. Maagverkleining: prima hulpmiddel maar de knop in je hoofd moet je zelf omzetten!

  Door Monique op

  "Een maagverkleining is een hulpmiddel, een praktisch hulpmiddel. De omslag moet je zelf maken, wij helpen maar je moet zelf de knop omzetten."
  Deze woorden zijn herhaaldelijk gezegd tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten die het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven voor potentiele kandidaten hield.
  Na maanden wikken en wegen had ik besloten om ervoor te gaan en na overleg met mijn huisarts gekozen voor het Obesitas Centrum van het Maxima. Na een zeer uitgebreide vragenlijst volgde gesprekken met een verpleegkundige, dieetiste en psycholoog en na goedkeuring van het medisch team een gesprek met de chirurg. De voorlichting en screening zijn prima en ik wist van tevoren dat ik in aanmerking zou komen voor een sleeve. Alle voor- en mogelijke nadelen zijn besproken dus ik was goed voorbereid. Op 30 januari jongstleden ben ik geholpen en voor mij het begin van een ander leven, een andere ik.
  Als DES-dochter kamp ik mijn hele leven al met afweerproblemen, de ene infectie na de andere en altijd een lijf wat met zichzelf in gevecht is. Daar waar ik afweerstoffen voor moet aanmaken doet mijn lijf dat vaak niet en ooit werd ik positief bevonden op 7 ziektes in 1x..........toen had mijn lijf antistoffen aangemaakt tegen ziektes als Lyme. Pfeiffer etc. terwijl ik die ziektes niet had! Afijn, jarenlang Prednison geslikt om mijn fikse allergische reacties te onderdrukken en ondertussen werd ik maar zwaarder. Ik durfde steeds minder te eten en werd toch dikker. Wat ik ook probeerde......afvallen lukte niet of een beetje en dat kwam er dan vervolgens weer razendsnel bij als ik stopte. En op een bepaald moment kon het me allemaal niet zo veel meer schelen en in plaats van alleen in de weekenden iets lekkers te eten ( hartige dingen) ging ik dat steeds vaker doordeweek in de avonden doen met als gevolg..........dikker en dikker. En dan komen er andere ongemakken bij..........arthrose, slaapapneu, vermoeidheid enz. en ik kwam maar heel moeizaam uit dat cirkeltje. Er moest iets gebeuren en ik wilde daar wel helemaal klaar voor zijn. De operatie volgde na goedkeuring van het medisch team en de bedenkperiode en ik was er klaar voor! De ingreep is gegaan zoals voorspeld, het viel niet tegen maar ook niet mee. Na twee dagen mocht ik naar huis en inmiddels zijn we 5,5 week verder en ik kan niet anders zeggen dan dat het goed gaat. Na twee weken Modifast Plus voor de operatie, twee weken zacht vloeibaar na de operatie tot inmiddels 'normaal' eten ben ik bijna 15 kilo afgevallen en ik voel me prima. Natuurlijk is het een zware ingreep en ben ik nog snel moe, heb ik vaak nog geen trek in eten of drinken en voel ik soms een wondje trekken maar ook dat wist ik van tevoren. Vaak wordt nu aan me gevraagd wat mijn streefgewicht is........nou dat heb ik niet! Nee echt, ik heb geen streefgewicht. Ik hoef ook niet via de snelweg af te vallen, neem liever de toeristische route door niet al te streng 'lijneten' te nemen maar gewoon ook af en toe iets lekkers omdat ik van mening ben dat dit het eetpatroon is wat reeel is en goed vol te houden, voor heeeeeeeeeeeel lang! Ik wil zeker niet in de categorie 'terugvallers' gaan behoren en val liever wat langzamer af in plaats van nu heel fanatiek extra mager te gaan eten, als een dolle afval en na anderhalf jaar los gaan op 'verboden' eten. Ik zie de ingreep als een prima lichamelijk hulpmiddel en daarnaast biedt het ziekenhuis een 5 jaar durend begeleidingstraject waarbij ook - indien nodig- psychische begeleiding en het hele team staat paraat om wanneer ook hulp te bieden. Ik kan nu al zeggen dat ik enorm blij ben met de ingreep.

  Mijn tip: Ga weloverwogen dit traject aan, het is niet niks en er zal echt een knop ommoeten. Samen sta je sterk dus zoek steun bij je familie, vrienden en eventueel bij de mensen die in je groepje zitten.

  Behandeld in Eindhoven | Kosten: €1500

Totaal: 10 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een maagverkleining. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen buik? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Veelgestelde vragen

 • Je komt in aanmerking voor een maagverkleining als je aan de onderstaande eisen voldoet:

  - Je hebt een BMI > 40 (obesitas).
  - Het is niet gelukt om op een andere manier af te vallen.
  - Je hebt geen last van ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, een onbehandelde depressie of een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of drugs.

  Het artsenteam zal nauwkeurig kijken of een maagverkleining voor jou de beste en veiligste manier is om af te vallen.

 • Voordat je een maagverkleining ondergaat, is het belangrijk dat je weet wat de ingreep precies inhoud en dat je zeker bent van je keuze. Naast de informatie die je van je arts krijgt, wordt je opgevangen door een multidisciplinair team dat bestaat uit de behandelend arts, een diëtist en een psycholoog. Met hen bespreek je wat er gaat veranderen in leefstijl en eetpatroon na de ingreep.

  Daarnaast komen ook je verwachtingen aan bod. De aanwezigheid van een psycholoog heeft alles te maken met je motivatie, die er moet zijn om je leefstijl aan kunnen te passen. Wanneer alles duidelijk is en je zeker bent van je beslissing, ben je klaar voor de ingreep.

 • Een maagverkleining wordt gedaan onder algehele verdoving. Dit betekent dat je niks voelt tijdens de ingreep zelf. Na de operatie zal je wel veel pijn hebben, maar dit wordt verminderd met hulp van pijnstillers. De eerste 24 uur krijg je vaak een pijnpomp, waardoor de pijn bijna helemaal verdwijnt. Daarna wordt de pijnstilling geregeld door middel van pijnstillers in tabletvorm. Deze worden gegeven naar de klachten die je zelf aangeeft.

 • Het resultaat van een maagverkleining verschilt heel erg per persoon. Je motivatie om je leefstijl en eetpatroon aan te passen op de nieuwe omvang van je maag is bepalend. Gemiddeld zul je 8-22 kilogram gewicht verliezen in de eerste 6 weken. Daarna kun je rekenen op zo’n 2,5 - 4 kilogram gewichtsverlies per maand, gedurende 9 tot 18 maanden. In totaal zul je ongeveer 60 - 75 % van je oude lichaamsgewicht verliezen.

 • Een maagverkleining is een blijvende ingreep. Dit betekent dat de inhoud van je maag voor de rest van je leven kleiner zal zijn. Omdat je sneller vol zit, zal je je leefstijl en eetpatroon ook voorgoed veranderen. De kans dat je nadat je bent afgevallen weer aankomt is daardoor erg klein.

 • Aangezien een maagverkleining een vrij ingrijpende operatie is, zijn er wel risico’s en complicaties aan verbonden. De risico’s zijn afhankelijk van je leeftijd, je algemene gezondheid en de behandeling die gebruikt wordt.
  De meest voorkomende complicaties bij een maagverkleining zijn:

  - Bloedingen
  - Infectie van de wond
  - Lekkage van de wond in de maag
  - Ademhalingsproblemen

  Naast deze complicaties kan je last krijgen van overtollige huid, doordat je vrij snel gewicht verliest.

 • Er zijn allerlei verschillende manieren om af te vallen. Een maagverkleining is een heel ingrijpende en blijvende optie. Alternatieven zijn een maagbandje of maagballon. Beiden worden tijdelijk rondom of in de maag geplaatst. Nadat je leefstijl en eetpatroon zijn veranderd, wordt het maagbandje of de maagballon verwijderd. Bij deze alternatieven zijn de risico’s en complicaties kleiner, maar het blijvende resultaat is minder.

Vind een kliniek

Meer dan 9 locaties die deze behandeling aanbieden