Maagverkleining
Een maagverkleining is een laatste middel om mensen met zeer ernstig overgewicht te helpen een gezond gewicht te bereiken. Er zijn diverse chirurgische ingrepen waarmee de maag verkleind kan worden, hier lees je over de mogelijkheden.
Maagverkleining, gastric bypass of gastrectomie om af te vallen
Een maagverkleining is het operatief verkleinen van de maag. Vaak is de maagverkleining een laatste behandelmiddel bij obesitas. Door de maag te verkleinen kan deze minder voedsel opnemen en zal de patiënt afvallen.
Of je in aanmerking komt voor een maagverkleining hangt van een aantal factoren af, waaronder je BMI (body mass index) en de reeds getroffen maatregelen om af te vallen.
Er zijn verschillende methoden om het doel van maagverkleining te bereiken:
- Een maagomleiding (Gastric Bypass)
- Een verticale maagverkleining (De Mason-gastroplastie)
- Een maagverkleining waarbij er een heel stuk van de maag weggehaald wordt (Sleeve-gastrectomie)
Als alternatief op de bovengenoemde maagverkleiningsoperaties kan er ook voor gekozen worden om een maagbandje te plaatsen. Een maagband operatie is een kleinere ingreep dan een maagverkleining, maar lijdt in de regel ook tot een beperkter gewichtsverlies.
Een ander alternatief is de maagballon. Hiervoor hoef je niet onder het mes.
Het consult
Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een operatie, zul je voor een gesprek op het ziekenhuis of in een kliniek worden uitgenodigd. Hier zal de chirurg een gesprek met je voeren om te zien of je in aanmerking komt voor een maagverkleining. Daarbij zal de chirurg nagaan in hoeverre je gezond bent en lichamelijk onderzoek bij je doen. Ook zal de chirurg bespreken welke operatie voor jou geschikt is. Verder zal hij jouw verwachtingen met je doornemen en je uitleggen hoe reëel deze zijn. Uiteindelijk zal de chirurg zijn overwegingen bespreken in een behandelend team van verschillende artsen (chirurgen, internisten, anesthesiologen).
Je komt in aanmerking voor een maagverkleining als aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:
- Je hebt een BMI van 40 of hoger
- Alle andere methoden om af te vallen hebben niet geholpen
- Je bent over het algemeen goed gezond
- Het team van behandelend artsen zien geen bezwaar tegen de operatie
De maagverkleining
Er zijn verschillende methoden voor een maagverkleining, samen met de chirurg en het behandelend team wordt bepaald welke methode geschikt is voor jou.
Maagomleiding (Gastric Bypass)
Bij een Gastric Bypass wordt de maag verkleind en het verteringsstelsel omgeleid. Van het bovenste deel van de maag wordt een hele kleine maag gecreëerd die een inhoud heeft van 15-30 ml (1-2 lepels). Dit zorgt er voor dat je niet veel kunt eten. Vervolgens wordt deze maag op een andere plek aan de dunne darm gekoppeld. Dit zorgt er voor dat er minder voedsel opgenomen kan worden door het lichaam.

De verticale maagverkleining (De Mason-gastroplastie)
Bij de Mason-gastroplastie wordt de maag letterlijk verticaal verkleind. De maag wordt verkleind door alleen het bovenste deel van de maag voor een deel met de voor- en achterkant aan elkaar vast te maken. Dit zorgt ervoor dat je een kleinere voormaag krijgt. De rest van de maag blijft dezelfde grootte houden. Hierdoor raak je snel verzadigd, maar blijft het normale verteringssysteem behouden.

De verticale Sleeve-gastrectomie
Bij de verticale Sleeve-gastrectomie, wordt de maag met meer dan de helft verkleind. Doorgaans wordt de 'nieuwe maag' ongeveer 60-70% kleiner.
De uiteinden van de 'nieuwe maag' worden met behulp van nietjes en hechtingen aan de slokdarm en de darm vastgemaakt. De inhoud van de maag wordt hierdoor aanzienlijk kleiner, zo'n 100-150 ml. Dit is gelijk aan de inhoud van een kopje koffie.
Alle maagverkleiningsingrepen worden uitgevoerd onder algehele verdoving (narcose). Deze ingrepen kunnen vaak via een kijkoperatie (laparoscopisch) gedaan worden. Dat betekent dat er 3 kleine sneetjes in de buik nodig zijn. Deze sneetjes worden vaak op een plaats gezet, waar het zo min mogelijk zichtbaar is.
Vaak zul je een dag vóór de operatie worden opgenomen.
Herstel na de maagverkleining
De opnameduur is ongeveer 3 dagen, maar kan ook langer duren afhankelijk van de methode die toegepast is en de snelheid van herstel. Bij de operatie wordt vaak een slangetje (drain) in de buik achter gelaten om overtollig vocht af te voeren. Dit helpt tegen eventuele infectie. De drain zal meestal 1-2 dagen moeten blijven zitten, totdat het geen vocht meer afvoert.
Omdat je na de operatie vaak veel pijn zult hebben, wordt meteen pijnstilling gegeven. Vaak zal er een pijnpomp aangelegd worden voor 24 uur, zodat je vrijwel pijnvrij zult zijn. Daarna kan er pijnstilling gegeven worden in de vorm van tabletten.
De dagen na de operatie is het verstandig licht verteerbaar voedsel te eten, zoals crackers en beschuit. Dit zal je snel een vol gevoel geven. Dit komt omdat de maag vaak wat gezwollen is. Dit gevoel zakt na 6 weken af.
Eenmaal thuis zul je gedurende 2-3 weken een elastisch korset moeten dragen om de huid goed op zijn plaats te houden, zwelling te voorkomen en het operatiegebied rust te geven om te herstellen. Je zult moeten rekenen op minimaal 6 weken herstel. In die periode is het verstandig rustig aan te doen en niet veel zwaar (til)werk te verrichten. Je krijgt van het ziekenhuis voedingstips mee. Verder zul je onder controle blijven in het ziekenhuis voor verzorging van de wonden etc.
Risico’s en complicaties van een maagverkleining
Zoals bij elke operatie zijn er ook risico’s en complicaties verbonden aan een maagverkleining. Een maagverkleining is een relatief grote ingreep dus zijn de risico’s niet klein. Je moet rekening houden met de volgende complicaties:
- Trombose
- Infecties
- Nabloeding
- Loslating van eventuele geplaatste nietjes met als gevolg lekkage
- Ademhalingsproblemen
Resultaat van een maagverkleining
Wat voor resultaat behaald wordt, is voor een groot deel afhankelijk van je eigen aanpassingsvermogen. Omdat je een ‘kleinere’ maag hebt, zul je je voedingspatroon moeten aanpassen. Je kunt hierbij hulp krijgen van een diëtist vanuit het ziekenhuis. Uiteindelijk zullen je voortdurende hongergevoel en eetzucht verdwijnen, omdat je met minder voedsel verzadigd bent. Als je eenmaal gewend bent aan je nieuwe maagomvang, dan kun je rekenen op gemiddeld 8-22 kg gewichtsverlies in de eerste 6 weken. Daarna 2,5-4 kg per maand gedurende nog eens 9 à 18 maanden.
Prijzen
Behandeling | Prijs |
---|---|
Gastric Bypass | € 9400,00 |
Gastric Sleeve | € 9400,00 |
Totaal 1 ZKN-gecertificeerde kliniek geïndexeerd.
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een maagverkleining, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
-
Maagverkleining
-
Gastric Bypass
-
Zou het zo weer doen
-
wsd het waard
-
Maagverkleining: prima hulpmiddel maar de knop in je hoofd moet je zelf omzetten!
Totaal: 10 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Foto's
Voor en na foto’s van een maagverkleining. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.
Deel je eigen foto's
Heb je foto's van je eigen buik? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!
Veelgestelde vragen
-
Wie komt er in aanmerking voor een maagverkleining?
Je komt in aanmerking voor een maagverkleining als je aan de onderstaande eisen voldoet:
- Je hebt een BMI > 40 (obesitas).
- Het is niet gelukt om op een andere manier af te vallen.
- Je hebt geen last van ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, een onbehandelde depressie of een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of drugs.
Het artsenteam zal nauwkeurig kijken of een maagverkleining voor jou de beste en veiligste manier is om af te vallen. -
Hoe bereid ik me voor op een maagverkleining?
Voordat je een maagverkleining ondergaat, is het belangrijk dat je weet wat de ingreep precies inhoud en dat je zeker bent van je keuze. Naast de informatie die je van je arts krijgt, wordt je opgevangen door een multidisciplinair team dat bestaat uit de behandelend arts, een diëtist en een psycholoog. Met hen bespreek je wat er gaat veranderen in leefstijl en eetpatroon na de ingreep.
Daarnaast komen ook je verwachtingen aan bod. De aanwezigheid van een psycholoog heeft alles te maken met je motivatie, die er moet zijn om je leefstijl aan kunnen te passen. Wanneer alles duidelijk is en je zeker bent van je beslissing, ben je klaar voor de ingreep. -
Is een maagverkleining pijnlijk en word ik verdoofd?
Een maagverkleining wordt gedaan onder algehele verdoving. Dit betekent dat je niks voelt tijdens de ingreep zelf. Na de operatie zal je wel veel pijn hebben, maar dit wordt verminderd met hulp van pijnstillers. De eerste 24 uur krijg je vaak een pijnpomp, waardoor de pijn bijna helemaal verdwijnt. Daarna wordt de pijnstilling geregeld door middel van pijnstillers in tabletvorm. Deze worden gegeven naar de klachten die je zelf aangeeft.
-
Wanneer zie ik het resultaat van een maagverkleining?
Het resultaat van een maagverkleining verschilt heel erg per persoon. Je motivatie om je leefstijl en eetpatroon aan te passen op de nieuwe omvang van je maag is bepalend. Gemiddeld zul je 8-22 kilogram gewicht verliezen in de eerste 6 weken. Daarna kun je rekenen op zo’n 2,5 - 4 kilogram gewichtsverlies per maand, gedurende 9 tot 18 maanden. In totaal zul je ongeveer 60 - 75 % van je oude lichaamsgewicht verliezen.
-
Hoelang blijft het resultaat van een maagverkleining bestaan?
Een maagverkleining is een blijvende ingreep. Dit betekent dat de inhoud van je maag voor de rest van je leven kleiner zal zijn. Omdat je sneller vol zit, zal je je leefstijl en eetpatroon ook voorgoed veranderen. De kans dat je nadat je bent afgevallen weer aankomt is daardoor erg klein.
-
Wat zijn de nadelen van een maagverkleining?
Aangezien een maagverkleining een vrij ingrijpende operatie is, zijn er wel risico’s en complicaties aan verbonden. De risico’s zijn afhankelijk van je leeftijd, je algemene gezondheid en de behandeling die gebruikt wordt.
De meest voorkomende complicaties bij een maagverkleining zijn:
- Bloedingen
- Infectie van de wond
- Lekkage van de wond in de maag
- Ademhalingsproblemen
Naast deze complicaties kan je last krijgen van overtollige huid, doordat je vrij snel gewicht verliest. -
Wat zijn de alternatieven voor een maagverkleining?
Er zijn allerlei verschillende manieren om af te vallen. Een maagverkleining is een heel ingrijpende en blijvende optie. Alternatieven zijn een maagbandje of maagballon. Beiden worden tijdelijk rondom of in de maag geplaatst. Nadat je leefstijl en eetpatroon zijn veranderd, wordt het maagbandje of de maagballon verwijderd. Bij deze alternatieven zijn de risico’s en complicaties kleiner, maar het blijvende resultaat is minder.
Vind een kliniek
Meer dan 9 locaties die deze behandeling aanbieden