Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een maagverkleining.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een maagverkleining roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een maagverkleining? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt er in aanmerking voor een maagverkleining?

Je komt in aanmerking voor een maagverkleining als je aan de onderstaande eisen voldoet:

  • Je hebt een BMI > 40 (obesitas).
  • Het is niet gelukt om op een andere manier af te vallen.
  • Je hebt geen last van ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, een onbehandelde depressie of een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of drugs.

Het artsenteam zal nauwkeurig kijken of een maagverkleining voor jou de beste en veiligste manier is om af te vallen.

Hoe bereid ik me voor op een maagverkleining?

Voordat je een maagverkleining ondergaat, is het belangrijk dat je weet wat de ingreep precies inhoud en dat je zeker bent van je keuze. Naast de informatie die je van je arts krijgt, wordt je opgevangen door een multidisciplinair team dat bestaat uit de behandelend arts, een diëtist en een psycholoog. Met hen bespreek je wat er gaat veranderen in leefstijl en eetpatroon na de ingreep.

Daarnaast komen ook je verwachtingen aan bod. De aanwezigheid van een psycholoog heeft alles te maken met je motivatie, die er moet zijn om je leefstijl aan kunnen te passen. Wanneer alles duidelijk is en je zeker bent van je beslissing, ben je klaar voor de ingreep.

Is een maagverkleining pijnlijk en word ik verdoofd?

Een maagverkleining wordt gedaan onder algehele verdoving. Dit betekent dat je niks voelt tijdens de ingreep zelf. Na de operatie zal je wel veel pijn hebben, maar dit wordt verminderd met hulp van pijnstillers. De eerste 24 uur krijg je vaak een pijnpomp, waardoor de pijn bijna helemaal verdwijnt. Daarna wordt de pijnstilling geregeld door middel van pijnstillers in tabletvorm. Deze worden gegeven naar de klachten die je zelf aangeeft.

Wanneer zie ik het resultaat van een maagverkleining?

Het resultaat van een maagverkleining verschilt heel erg per persoon. Je motivatie om je leefstijl en eetpatroon aan te passen op de nieuwe omvang van je maag is bepalend. Gemiddeld zul je 8-22 kilogram gewicht verliezen in de eerste 6 weken. Daarna kun je rekenen op zo’n 2,5 - 4 kilogram gewichtsverlies per maand, gedurende 9 tot 18 maanden. In totaal zul je ongeveer 60 - 75 % van je oude lichaamsgewicht verliezen.

Hoelang blijft het resultaat van een maagverkleining bestaan?

Een maagverkleining is een blijvende ingreep. Dit betekent dat de inhoud van je maag voor de rest van je leven kleiner zal zijn. Omdat je sneller vol zit, zal je je leefstijl en eetpatroon ook voorgoed veranderen. De kans dat je nadat je bent afgevallen weer aankomt is daardoor erg klein.

Wat zijn de nadelen van een maagverkleining?

Aangezien een maagverkleining een vrij ingrijpende operatie is, zijn er wel risico’s en complicaties aan verbonden. De risico’s zijn afhankelijk van je leeftijd, je algemene gezondheid en de behandeling die gebruikt wordt.
De meest voorkomende complicaties bij een maagverkleining zijn:

  • Bloedingen
  • Infectie van de wond
  • Lekkage van de wond in de maag
  • Ademhalingsproblemen

Naast deze complicaties kan je last krijgen van overtollige huid, doordat je vrij snel gewicht verliest.

Wat zijn de alternatieven voor een maagverkleining?

Er zijn allerlei verschillende manieren om af te vallen. Een maagverkleining is een heel ingrijpende en blijvende optie. Alternatieven zijn een maagbandje of maagballon. Beiden worden tijdelijk rondom of in de maag geplaatst. Nadat je leefstijl en eetpatroon zijn veranderd, wordt het maagbandje of de maagballon verwijderd. Bij deze alternatieven zijn de risico’s en complicaties kleiner, maar het blijvende resultaat is minder.

Wat kost een maagverkleining?

De kosten van een maagverkleining bedragen gemiddeld € 9100,00. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.