Slappe buik zat? Een buikwandcorrectie kan uitkomst bieden

Wanneer de buikwand wordt opgerekt kan deze slap worden en gaan hangen. Dit wordt in de volksmond wel een vetschort of rimpelbuik genoemd. Als je je stoort aan je slappe buikhuid dan kun je een buikwandcorrectie ondergaan. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de verslapping kan een mini-buikwandcorrectie of een totale buikwandplastiek toegepast worden.

Verschil met liposuctie

Veel mensen denken dat een buikwandcorrectie en liposuctie voor het zelfde doel kunnen worden ingezet. Dit is echter niet helemaal waar.

Liposuctie is een zeer geschikte methode om plaatselijk buikvet weg te halen. Met een paar kleine sneetjes kan vet onder de buikhuid worden weggezogen zodat de buik strakker wordt.

Liposuctie heeft echter meestal niet zoveel effect wanneer er sprake is van veel slappe huid of een totaal verslapte buikwand (een uitpuilende buik). Wanneer hier sprake van is, dan is een buikwandcorrectie meestal geschikter. Met een buikwandcorrectie wordt namelijk de huid weggesneden en de buik gelift.

Hoewel liposuctie en een buikwandcorrectie dus op zichzelf staande ingrepen zijn, worden de behandelingen wel door veel artsen gecombineerd. Wanneer je naast een verslapte huid last hebt van plaatselijk buikvet is het goed mogelijk om de buikwandcorrectie te laten opvolgen door liposuctie.

In veel gevallen wordt het vet weggezogen nadat de buikwandcorrectie is uitgevoerd, maar er zijn ook artsen die voor de omgekeerde werkwijze kiezen. De volgorde is afhankelijk van je uiteindelijke doel, maar ook van de visie van de cosmetisch arts.

In deze video vertelt Drs. Schuringa hoe een buikwandcorrectie wordt uitgevoerd

Het consult

Als je overweegt om een buikwandcorrectie te ondergaan dan maak je een afspraak bij een kliniek of ziekenhuis. In Nederland en België worden de meeste buikwandcorrecties uitgevoerd in een privékliniek, maar er zijn ook enkele ziekenhuizen waar je de behandeling kunt ondergaan.

Voorafgaand aan elke cosmetische behandeling vindt er een gesprek plaats met een arts. In het geval van een buikwandcorrectie zal dit meestal een plastisch chirurg zijn.

De arts bekijkt tijdens het consult of je een geschikte kandidaat bent voor een buikwandcorrectie. Hiervoor stelt de arts je enkele vragen en voert hij of zij een lichamelijk onderzoekje uit.

De arts zal je tijdens het consult meestal als eerste vragen naar de oorzaak van het ontstaan van de slappe buik. Veel voorkomende oorzaken van een slappe buikwand zijn bijvoorbeeld één of meerdere zwangerschap(pen), groot gewichtsverlies en/of veroudering van de huid.

Hou er daarnaast rekening mee dat de arts je tijdens het consult zal vragen naar je:

 • Huidige gezondheid;
 • Medicatiegebruik;
 • Medische achtergrond, bijvoorbeeld eerdere operaties en ziektes;
 • Wensen en verwachtingen.

Tijdens het consult zal de arts ook een klein lichamelijk onderzoek bij je uitvoeren. Dit onderzoek richt zich met name op de buik, het vetschort en de buikspieren.

Na het onderzoek zal de arts uitleg geven over de behandeling:

 • De voor jou geschikte methode;
 • De risico’s en complicaties;
 • De nazorg;
 • Het te verwachten resultaat.
Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een buikwandcorrectie, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De operatie

Er zijn meerdere operaties waarmee een slappe buik (vetschort) weer strak kan worden gemaakt. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de verslapping van de buikhuid en buikwand kan er gekozen worden voor een:

 • Mini-buikwandcorrectie.
 • Totale buikwandplastiek.
 • Fleur-de-lis buikwandcorrectie.
 • Lower Body Lift.

Mini-buikwandcorrectie (buiklift)

afbeelding mini-buikwandcorrectie
Bij een mini-buikwandcorrectie wordt enkel een incisie (snede) gemaakt bij de schaamheuvel. Het litteken valt onder ondergoed en zwemkleding.

De mini-buikwandcorrectie (soms ook buiklift genoemd) wordt toegepast bij mensen waarbij alleen de buikhuid uitgerekt is en de buikwand nog intact is. De buik is in deze gevallen vaak enkel slap net boven de schaamheuvel. De mini-buikwandcorrectie wordt vrijwel altijd onder volledige verdoving uitgevoerd. De operatie zal ongeveer 2 uur duren.

De plastisch chirurg zet een licht gebogen horizontale snede over je schaamheuvel. Deze plaats wordt gekozen omdat littekens zo minder zichtbaar zullen zijn. De littekens vallen zo namelijk onder je ondergoed en badkleding.

Na het maken van de snede over de schaamheuvel worden de buikhuid en het buikvet tot aan de ribbenboog losgemaakt. De navel blijft op zijn plaats vastzitten aan de onderliggende spierlaag. Hierna wordt goed gemeten hoeveel huid er verwijderd moet worden en zal de plastisch chirurg dit stuk overtollig huid plus vet wegsnijden. Het snijden wordt vanaf de snede bij de schaamheuvel gedaan. Via de incisie kunnen eventueel de buikspieren naar elkaar toe worden getrokken en aan elkaar vast gehecht worden. Dit wordt uiteraard enkel gedaan wanneer deze spieren uitgerekt zijn.

Totale buikwandplastiek (buikwandcorrectie)

Afbeelding mini-buikwandcorrectie
Bij een totale buikwandplastiek worden incisies (snedes) gemaakt bij de schaamheuvel en rond de navel. Hierbij zal altijd een litteken rond de navel zichtbaar zijn. Het litteken bij de schaamheuvel valt onder ondergoed en zwemkleding.

Een totale buikwandplastiek kan worden toegepast bij mensen waarbij zowel de buikhuid als de onderliggende spierlaag is uitgerekt. Geschikte kandidaten voor een totale buikwandplastiek hebben meestal een buik die al vlak onder de ribbenboog slap is.

Tijdens het eerste consult zal de plastisch chirurg tijdens het lichamelijk onderzoek bepalen of de onderliggende spierlaag is uitgerekt. Een totale buikwandplastiek zal wat meer tijd in beslag nemen dan de mini-buikwandcorrectie, reken op een operatieduur van 3-4 uur. De totale buikwandplastiek wordt onder volledige narcose uitgevoerd.

De procedure verloopt vrijwel gelijk aan die van een mini-buikwandcorrectie. Ook hier zal de chirurg beginnen met een licht gebogen snede boven de schaamheuvel. Daarna worden huid en vet tot aan de ribbenboog losgemaakt. De navel blijft aan de onderliggende spierlaag vastzitten. De plastisch chirurg brengt op dit punt vervolgens de uitgerekte buikspieren bij elkaar. Stevige hechtingen houden de buikspieren op hun plaats en zorgen ervoor dat deze weer aan elkaar groeien. Na het bij elkaar brengen van de spieren worden overtollig huid en vet verwijderd tot het gewenste resultaat is bereikt. Bij een totale buikwandplastiek zal de navel meestal op een andere plaats moeten worden vastgezet vanwege de hoeveelheid weefsel die wordt weggesneden.

Fleur-de-lis buikwandcorrectie

plaatje zwangerschap
Bij een Fleur-de-lis correctie worden incisies (snedes) gemaakt bij de schaamheuvel, van de schaamheuvel tot de ribbenboog en rond de navel.

Wanneer er sprake is van erg veel overtollig huid en/of vetweefsel dan kan er gekozen worden voor een Fleur-de-lis buikwandcorrectie.

Bij de Fleur-de-lis buikwandcorrectie wordt net als bij de mini-buikwandcorrectie en de buikwandcorrectie een horizontale snede boven de schaamheuvel gemaakt. Daarnaast wordt echter ook een verticale snee omhoog, van de schaamheuvel naar de ribbenboog, gemaakt.

De Fleur-de-lis ingreep wordt gebruikt wanneer er meer huid en vetweefsel dienen te worden weggesneden van de buik.

Het nadeel van deze ingreep is dat er meer littekens achterblijven en dat deze meer zichtbaar zijn. Zo blijft er een lang litteken achter van het borstbeen tot aan de schaamheuvel. En daarnaast een horizontaal litteken in de bikinilijn.

Bij deze ingreep wordt vrijwel altijd de navel verplaatst en opnieuw ingehecht. Daardoor is er ook om de navel een litteken zichtbaar.

Lower Body Lift

foto vetschort
Bij een Lower Body Lift wordt er een snede rondom het onderlichaam gemaakt.

Als er naast een overschot van huid en vet op de buik ook sprake is van te veel huid en vet op de flanken en/of de billen, dan kan een Lower Body Lift worden overwogen. Bij deze ingreep wordt de incisie van de schaamheuvel doorgetrokken naar de rug.

Met een Lower Body Lift worden zowel de buik, de billen als de buitenzijdes van de bovenbenen gelift.

Er blijft bij deze ingreep een litteken achter dat zich rondom je hele onderlichaam bevindt. Dit litteken valt onder ondergoed en zwemkleding en is dus het grootste gedeelte van de tijd onzichtbaar.

Herstel na een buikwandcorrectie

Als je een buikwandcorrectie hebt ondergaan, dan zul je 1 tot 2 dagen in de kliniek moeten blijven om te herstellen. Soms is het nodig dat er in de wond 2 slangetjes meegehecht worden, zodat overtollig vocht en bloed afgevoerd kunnen worden. Na 1 dag kunnen de slangetjes er vaak uit.

Als je naar huis gaat, zul je 4 weken lang dag en nacht een ondersteunend korset moeten dragen om het geopereerde gebied te ondersteunen. Na deze 4 weken draag je dit korset nog gedurende 2 weken overdag. Hierdoor blijft alles goed op zijn plaats zitten en dit bevordert het herstel.

Na de operatie zul je een trekkende pijn ervaren rond het operatiegebied. Hiervoor krijg je pijnstilling mee. Vermijd vooral hoesten/niezen en persen; dit zal druk geven op het operatiegebied en daardoor pijnlijk zijn.

In de eerste weken zal het operatiegebied rood en gezwollen zijn. Meestal zullen bloeduitstortingen zichtbaar zijn. Dit is een normale reactie van het lichaam.

Het is nodig een week rust te houden na de operatie; na 2 weken kunnen de meeste mensen weer gewoon werken. Onderneem geen zwaar en inspannend werk gedurende 6 weken. Verder is het af te raden tijdens het genezingsproces alcohol, sigaretten of aspirine te gebruiken.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Risico’s en complicaties

Aan elke operatie zijn risico’s en complicaties verbonden. Een buikwandcorrectie is een grote ingreep, er is daarom wat meer kans op complicaties dan bij kleinere ingrepen. Het is daarom belangrijk het voordeel van de operatie tegen de risico’s en complicaties van de operatie af te wegen.

De risico's zijn:

 • Allergische reactie op de gebruikte middelen;
 • Infectie (1-2%);
 • Nabloeding;
 • Slechte wondgenezing;
 • Gevoelloosheid in het operatiegebied;
 • Langdurige pijn;
 • Overmatige litteken vorming.

Resultaat

Het resultaat is al meteen zichtbaar; je zult direct merken dat je buik een stuk platter is. Het uiteindelijke resultaat van een buikwandcorrectie is echter pas na enkele maanden zichtbaar, wanneer je lichaam volledig hersteld is van de operatie.

Over het algemeen is het resultaat van een buikwandcorrectie langdurig. Het kan echter nodig zijn een nieuwe ingreep te ondergaan als gevolg van verdere verslapping. Dit kan optreden na een zwangerschap en verdere veroudering. De operatie geeft het beste resultaat als je op je streefgewicht bent. Soms is het daarvoor nodig vóór de operatie eerst af te vallen. Een buikwandcorrectie is nadrukkelijk geen middel om af te vallen.

Prijzen

Behandeling Prijs
Buikwandcorrectie € 4500,00 tot € 5890,00
Buikwandcorrectie Fleur-de-lis € 6995,00 tot € 7000,00
Mini-Buikwandcorrectie € 2400,00 tot € 3555,00

Totaal 7 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een buikwandcorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Buik

Esther viel meer dan 50 kilogram af. Om haar huid weer te laten aansluiten op haar nieuwe lichaamscontouren besloot ze voor een buikwandcorrectie te gaan bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video vertelt ze hoe de ingreep verliep.

Geschreven ervaringen

 1. Super ervaring zou het zo weer doen

  Door Gertjan op

  Na mijn gbp in 2010 veel problemen gehad om mijn buikwandcorrectie vergoed te krijgen bij AZIVO maar die laten je liever dood gaan dan dat ze maar een stap doen om je te helpen.
  Nu dit jaar over gestapt naar UNIVE en die doen echt niet moeilijk de zelfde aanvraag waar ik al 7 jaar mee bezig was in gestuurd en binnen 2dagen het oke gehad en nu geholpen en er is 5,6 KG weg gehaald.

  Mijn tip: Luister naar je lichaam

  Behandeld in Rotterdam | Kosten: €3500

  Fotos

 2. Ik zou het zo weer doen!

  Door Christina op

  Na twee zwangerschappen was er van mijn strakke buik niets meer over.
  Vooral na de keizersnede bleef mijn buikwand enorm slap.
  Ondanks uren in de sportschool kwam er geen vorm meer in. Ik leek wel 7 maanden zwanger.
  De huisarts stuurde me door naar de chirurg.
  Uiteindelijk kreeg ik de diagnose: Een flinke diastase.
  Dit zou ik zelf nooit meer goed krijgen zonder operatieve hulp.

  Na een paar dagen overleg toch besloten om te laten opereren. Het zou gaan om een buikwandcorrectie met reven van de spieren.
  Het was een flink bedrag maar ik vond mezelf echt te jong om zo de rest van mijn leven door te blijven lopen.


  De ingreep zelf verliep prima.
  Eenmaal wakker uit de narcose was de spierpijn echt enorm! Gelukkig kreeg in meteen via het infuus extra pijnstilling waar ik nog uren "plezier" van had.

  Uiteindelijk van de wond eigenlijk totaal geen pijn gehad.
  Alleen die spieren...Het herstel hiervan was pittig maar wel te verdragen. Voldoende pijnstilling haalde de scherpe kantjes er wel af.

  Voldoende rust is echt heel belangrijk.
  Als te te snel te veel wil krijg je meteen last van vochtophopingen.

  Nu ben ik intussen 6 maanden verder en ontzettend blij met het resultaat.
  Ik zou het zo weer doen!

  Mijn tip: Regel voldoende rust!!

  Behandeld in Mill | Kosten: €5400
 3. lower body lift

  Door patricia op

  ik heb na een gbp in 2013 in december 2014 een lower body lift ondergaan door chirurge dr laffair in het zna waarbij 3 kilo vel is verwijdert. ik ben zeer tevrede. ik heb alleen jammer genoeg na een aantal dagen een ibfectie gekregen in mn buik waardoor ik opnieuw ben open gemaakt en 4 zakjes bloed kreeg achteraf. gelukkig is het allemaal goed gekomen.

  Mijn tip: niet gelijk teveel doen ivm harde buik/vocht

  Behandeld in antwerpen | Kosten: €2500

  Fotos

 4. Mijn buikwandcorrectie

  Door Miranda op

  Nu 11 weken geleden heb ik een buikwandcorrectie gehad alles is goed verlopen en is het me allemaal mee gevallen tuurlijk heb je pijn en kan je de eerste dagen bijna niet staan maar de pijn is dragelijk het vocht is nu bijna allemaal weg getrokken dus nu gaat het ook steeds beter er uit zien voor mij was dit de kers op de taart na 70 kilo te zijn afgevallen van 130 kilo naar 59 kilo

  Mijn tip: Je goed laten informeren

  Behandeld in Veldhoven | Kosten: €7000

  Fotos

 5. Mijn Fleur de Lis

  Door Liesbeth op

  Na een gewichtsverlies van 85 kilo (woog 150 ,weeg nu 65 kilo) doormiddel van Gezond eten en meer bewegen in 5,5 jaar tijd ,had ik een lap vel over wat mij behoorlijk in de weg zat.Ik heb de Plastische Chirurg het laten beoordelen en hij kwam tot de conclusie dat een grote buikwandcorrectie oftewel een Fleur de Lis een mooi resultaat zou moeten geven.Afgelopen 7 april 2015 ben ik geopereerd,na een 5 a 6 weken zeer rustig aan gedaan te hebben ben ik nu volledig hersteld ,het resultaat is helemaal wat ik wilde en ben verlost van me Oude vel...VIk ben zo blij!

  Mijn tip: Hooglaag bed,minmaal 5 weken hulp na de operatie.

  Behandeld in Leiderdorp | Kosten: €5000

  Fotos

 6. Lower body lift

  Door patricia op

  Ik heb na een gastritis bypass 2 jaar geleden nu in december een Lower body lift laten uitvoeren Door dokter laffair in het zna stuivenberg.het is super goed gedaan, netjes laag litteken en goede nazorg. Alleen Door complicaties paar weken later, ben ik Door een infectie opnieuw geopereerd...Gelukkig is het goed genezen en heb ik nu een platte buik en rug.

  Mijn tip: rust houden. niet teveel doen ivm vocht

  Behandeld in antwerpen | Kosten: €2500

  Fotos

 7. Kers op de taart

  Door Anita op

  Na 65 kilo afgevallen te zijn bleef ik met een enormen buik zitten. Elke dag had ik last ervan. Dus 4 jaar na mijn gbp heeft dr. Kanhai dmv een Fleur de Lis 6.4 kg weggesneden. Nu heb ik weliswaar een groot litteken maar wel een platte buik.

  Behandeld in Alkmaar | Kosten: €5000
 8. BWC MCA erg blij mee

  Door Linda op

  Ik heb na 42 kilo te zijn afgevallen lat van overtollig vel.Ik ben in het MCA geopreeerd door dr Stevens.Omdat ik de zijkanten niet mooi vond heb ik nog en nacorrectie gekregen een jaar later.Nu ben ik echt super tevreden .De nazorg was ook erg goed.AArdig en vriendelijke mensen .Al met al geen seconde spijt van!!!

  Behandeld in Alkmaar | Kosten: €5500
 9. Eindelijk een mooie buik!

  Door Sonjaspeijer op

  Doordat ik 55 kilo ben afgevallen had ik veel vel over. Op dinsdag ochtend 7.00 moest ik mij melden en om 11.00 lag ik weer op zaal. De operatie was goed gegaan en heb een mooie buik en navel ervoor terug gekregen. Ik verloor wel veel wondvocht en moest dus een week langer lopen met de drains maar mocht er wel mee naar huis. Maar dat is per persoon echt verschillend

  Mijn tip: Zorg dat je je drukkorset ruim van te voren in huis heb of laat hem aanmeten bij de kliniek indien mogelijk. Zijn duur genoeg en het is belangrijk dat de maten goed zijn, want anders knelt het aan de bovenkant en dat is geen pretje!

  Behandeld in Lelystad | Kosten: €0

  Fotos

 10. Ik doe het zo weer over

  Door Annie op

  De ingreep zou ik zo 10x over doen. Van de buikwandcorectie geen pijn ondervonden uit de operatie wilde ik meteen naar huis maar moest 2 dgn blijven Inc drains na 5x 34 kilo af te zijn gevallen was de rek der helemaal uit 1x de vergoeding afgewezen ( privé kliniek) daarna2de X aangevraagd via het ziekenhuis ik had meteen groen licht. Binnen 1 mnd was mijn operatie 8ter de rug ik ben nu ziels gelukkig er is 5 kilo verwijderd top prestatie top dokter en ik voel me als herboren. Het was zeker de moeite waard en ik raad het iedereen aan die niet lekker in zijn vel zit.zorg dat in conditie bent en gezond eet voor de operatie dan kan je bijna geen complicatie's krijgen en goede hygiene .

  Mijn tip: Zoek de juiste arts iemand die verstand heeft van zijn werk

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €0
 11. ik zou het zo weer doen

  Door layd-m op

  na 45 kilo afgevallen te zijn heb je een te grote jas. die buik zat het meeste in mijn gezichtsveld dat moest weg. verder lijn was geen optie bmi en gewicht was goed dus besloten naar de plastisch chirurg te gaan het advies van hem was liposuctie en een totale buikwand correctie pfff wel eng maar gedaan. moest me s' morgens melden nuchter en werd snel al naar de ok gebracht klaar gemaakt en geopereerd. bijgekomen wilde natuurlijk meteen het mooie resultaat zien samen met mijn man die er meteen na de operatie bij mocht zijn. het was idd heeeeeeeeeeeeel mooi, een traantje van alle spanning mocht wel op dat moment. voelde me zo goed had wel meteen naar huis gewild maar moest een nachtje blijven. rond 8 uur de drains verwijderd (stelt ook niet veel voor) en even douche. rond 9 uur naar huis. wel een kussen tussen de autogordel zit je net lekkerder.
  heerlijk weer thuis koffie gedronken en rond twee lekker met de hond lopen iedereen stond versteld.
  had de hond niet zelf vast maar liep wel mee. was top voelde me zo goed en was trots dat ik eindelijk de stap had gedaan. dit alles was begin juli. na een week de eerst controle die prima was. lekker met de caravan op vakantie gegaan was top voor het eerst na jaren weer in bikini. kan het iedereen die wat te veel heeft aan raden. nu drie maanden later voel me zo goed kleding zit gewoon lekkerder ben er zo blij mee.

  Mijn tip: laat je niet beinvloeden door andere of wat men zegt doe waar jij je goed bij voelt

  Behandeld in amsterdam / chirurg | Kosten: €7500
 12. Buikwandcorrectie ervaring

  Door Fenny op

  Het was 33 jaar geleden al een grote wens.
  Het resultaat zal wel mooi worden, op dit moment heb ik alleen maar spijt.
  Kreeg een paar uur na de operatie een enorme bloeddrukverlaging 60/30 en raakte bewusteloos, vreselijk gevoel, dit gebeurde nog een paar keer dacht dat ik dood ging.
  Ben nu thuis na 8 dagen ben ik mijn drains kwijt 1.6 liter vocht verloren via drains.
  Nu een vreselijk dikke buik.
  Van een gezond mens voel ik me brak.
  Het zal wel goed komen maar pffff als ik dit allemaal geweten had.

  Mijn tip: Houd rekening met complicaties

  Behandeld in Hilversum | Kosten: €7500

Totaal: 12 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een buikwandcorrectie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Buikwandcorrectie thumbnail

Na een aantal zwangerschappen heeft Sandra een slappe buik waar ze niet vanaf komt. In deze aflevering van Gewoon mooier wordt Sandra gevolgd voor, tijdens en na de buikwandcorrectie.

video Buikwandcorrectie thumbnail

Suzanne is 45 kilo afgevallen en wil graag een mooie strakke buik. In deze aflevering zie je hoe ze dit bereikt met een buikwandcorrectie en middels een liposuctie van de buik. Hierbij wordt het overtollige vet weggehaald. Vervolgens wordt de huid strak getrokken.

video Buikwandcorrectie thumbnail

Plastisch chirurg Dr. Stevens legt de nieuwste ontwikkelingen uit over de buikwandcorrectie (abdominoplastie).

Veelgestelde vragen

 • Iedereen met overtollige buikhuid en de wens om deze operatief te laten verwijderen, komt in principe in aanmerking voor een buikwandcorrectie. Om voor een operatie in aanmerking te komen moet je meestal volwassen zijn, dus minimaal 18 jaar oud. Omdat aan een operatie bepaalde risico’s verbonden zitten, is het daarnaast belangrijk om in een fysiek gezonde staat te verkeren. Een stabiel gewicht is ook aan te raden, omdat anders het effect weer kan verdwijnen. Het is belangrijk om reëele verwachtingen te hebben van de ingreep en het resultaat. Onthoud dat perfectie vaak niet bereikt kan worden.

 • Als voorbereiding op een buikwandcorrectie zal altijd je algemene gezondheid worden onderzocht. Zo zal er onder andere bloedonderzoek worden gedaan. Verder zal gekeken worden naar de medicatie die je gebruikt en of deze moet worden gestopt/aangepast. Zo moeten bijvoorbeeld bloedverdunners worden gestopt in verband met bloedingscomplicaties. Wanneer je rookt, zal je hiermee moeten stoppen voorafgaande aan de operatie omdat dit de wondgenezing negatief kan beïnvloeden. Stop tenminste 6 weken voor de ingreep met roken. Het wordt aanbevolen om bij overgewicht eerst af te vallen alvorens een buikwandcorrectie te ondergaan. Zo kan het beste resultaat worden bereikt.

 • Afhankelijk van het type operatie duurt de ingreep ongeveer twee tot vier uur. De mini-buikwandcorrectie duurt ongeveer twee uur. Een totale buikwandplastiek duurt rond de drie tot vier uur. Een buikwandcorrectie is geen kleine ingreep. Je zal in de meeste gevallen één tot twee dagen in het ziekenhuis of de kliniek moeten verblijven om te herstellen. Vergeet ook niet dat er na de operatie nog een herstelperiode volgt, die zo'n vier tot zes weken duurt.

 • De buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving uitgevoerd. Dit betekent dat je volledig in slaap wordt gebracht zodat je helemaal niets merkt van de operatie. De verdoving kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De beste manier zal door de arts en anesthesist voor je worden uitgekozen.

 • Nee, de ingreep zelf is niet pijnlijk vanwege de algehele verdoving. Wanneer de verdoving uitwerkt na de ingreep, kunnen de wonden wel pijn gaan doen. Echter kan door goede pijnbestrijding voorkomen worden dat je hier al te veel last van zult hebben. Over de precieze pijnbestrijding zal je advies krijgen van de arts.

 • Je zult de eerste vier weken de hele dag en daarna nog twee weken overdag, een korset moeten dragen om alles goed op zijn plaats te houden. Het is persoonlijk en afhankelijk van het type werk dat je doet, hoe snel je precies weer kan gaan werken. De meeste mensen kunnen na twee weken weer aan de slag. De totale herstelperiode is vier tot zes weken afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. De eerste zes weken na de operatie mag je geen zwaar tilwerk verrichten. Houdt er dan ook rekening mee dat in deze herstelperiode sommige bewegingen nog niet volledig kunnen worden uitgevoerd of pijnlijk zijn.

 • Het resultaat van de buikwandcorrectie is meteen merkbaar, echter voor de buitenwereld nog niet meteen zichtbaar. Wanneer je na zes weken het korset mag uitdoen, zullen de ergste zwellingen verdwenen zijn. Je zult er echter rekening mee moeten houden dat het enkele maanden kan duren voordat het lichaam helemaal herstelt is en de littekens minder zichtbaar zijn. Ervaren artsen zullen er voor zorgen dat de littekens van de ingreep onder je ondergoed of zwemkleding vallen.

 • Ja, met name op de onderbuik en rond de navel zullen littekens zichtbaar zijn. Afhankelijk van de soort buikoperatie zullen er meer dan wel minder littekens achter blijven. De chirurg zal altijd proberen deze littekens zo klein mogelijk te maken. Ook zal de arts er voor zorgen dat de littekens zoveel mogelijk onder het ondergoed vallen en dus niet zo zichtbaar zijn. Wanneer er individuele problemen optreden kunnen er meer littekens achter blijven. Verder is het persoonlijk hoe het herstel van de littekens zal zijn.

 • Meestal wordt een buikwandcorrectie niet vergoed. In een heel enkel geval is er wel een vergoeding mogelijk, maar dit is afhankelijk van jouw zorgverzekering en zorgpakket. Daarnaast zijn er strenge voorwaarden aan een vergoeding verbonden. Zo moet de operatie medisch noodzakelijk zijn. Wanneer een buikwandcorrectie wordt uitgevoerd omdat er sprake is geweest van een verminking door ziekte, ongeval, eerdere operaties of lichamelijke functiestoornissen, kan je in aanmerking komen voor een vergoeding. Bij lichamelijke functiestoornissen moet je denken aan continu smetten in de huidplooi of een ernstige bewegingsbeperking door het overtollige buikhuid. Echter zal je BMI wel 30 of minder moeten zijn en je gewicht over de afgelopen 12 maanden stabiel moeten zijn geweest. Wanneer je niet voldoet aan één van deze voorwaarden, zul je zelf moeten betalen voor de buikwandcorrectie. Vanwege de dagen opname in het ziekenhuis en de volledige narcose is het een behoorlijk dure operatie.

 • Met een buikwandcorrectie kunnen de striae die bijvoorbeeld na een zwangerschap zijn ontstaan, meestal niet worden weggehaald. Vaak wordt wel een deel van de striae minder zichtbaar door de buikwandcorrectie. Dit geldt voor de striae die zichtbaar zijn op de stukken buikhuid die bij de buikwandcorrectie worden weggehaald.

 • Zorg dat je voor de operatie een redelijk beeld hebt van het te verwachten resultaat, zo kun je ontevredenheid voorkomen. Wanneer je echt ontevreden bent dan kan een nieuwe operatie soms een oplossing zijn. Geef bij de kliniek en arts aan dat je ontevreden bent over het resultaat en vraag een gesprek aan. Vaak komen mensen er tijdens zo'n gesprek met de arts wel uit. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je naar een klachtencommissie stappen. Wacht hiervoor wel minstens een half jaar af totdat echt het uiteindelijke resultaat zichtbaar is.

 • Je kan na een buikwandcorrectie nog zwanger worden. Echter zal dit de huid oprekken zoals bij elke zwangerschap gebeurd en daarom kan het resultaat van de buikwandcorrectie verdwijnen. Het is daarom niet aan te raden om een buikwandcorrectie te laten uitvoeren wanneer er in de nabije toekomst nog zwangerschapsplannen zijn.

Vind een kliniek

Meer dan 21 locaties die deze behandeling aanbieden