Buikwandcorrectie en mini-buikwandcorrectie
Heb je een slappe buik na een zwangerschap of doordat je veel bent afgevallen? Als je buikwand is uitgerekt dan is het vaak moeilijk om door veranderingen in je dieet en door te sporten weer een strakke buik te krijgen. Door je huid en onderliggende spieren strak te trekken kun je echter weer de buik krijgen die je ooit had. Op deze pagina lees je alles over buikwandcorrecties.
Slappe buik zat? Een buikwandcorrectie kan uitkomst bieden
Wanneer de buikwand wordt opgerekt kan deze slap worden en gaan hangen. Dit wordt in de volksmond wel een vetschort of rimpelbuik genoemd. Als je je stoort aan je slappe buikhuid dan kun je een buikwandcorrectie ondergaan. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de verslapping kan een mini-buikwandcorrectie of een totale buikwandplastiek toegepast worden.
Verschil met liposuctie
Veel mensen denken dat een buikwandcorrectie en liposuctie voor het zelfde doel kunnen worden ingezet. Dit is echter niet helemaal waar.
Liposuctie is een zeer geschikte methode om plaatselijk buikvet weg te halen. Met een paar kleine sneetjes kan vet onder de buikhuid worden weggezogen zodat de buik strakker wordt.
Liposuctie heeft echter meestal niet zoveel effect wanneer er sprake is van veel slappe huid of een totaal verslapte buikwand (een uitpuilende buik). Wanneer hier sprake van is, dan is een buikwandcorrectie meestal geschikter. Met een buikwandcorrectie wordt namelijk de huid weggesneden en de buik gelift.
Hoewel liposuctie en een buikwandcorrectie dus op zichzelf staande ingrepen zijn, worden de behandelingen wel door veel artsen gecombineerd. Wanneer je naast een verslapte huid last hebt van plaatselijk buikvet is het goed mogelijk om de buikwandcorrectie te laten opvolgen door liposuctie.
In veel gevallen wordt het vet weggezogen nadat de buikwandcorrectie is uitgevoerd, maar er zijn ook artsen die voor de omgekeerde werkwijze kiezen. De volgorde is afhankelijk van je uiteindelijke doel, maar ook van de visie van de cosmetisch arts.
Het consult
Als je overweegt om een buikwandcorrectie te ondergaan dan maak je een afspraak bij een kliniek of ziekenhuis. In Nederland en België worden de meeste buikwandcorrecties uitgevoerd in een privékliniek, maar er zijn ook enkele ziekenhuizen waar je de behandeling kunt ondergaan.
Voorafgaand aan elke cosmetische behandeling vindt er een gesprek plaats met een arts. In het geval van een buikwandcorrectie zal dit meestal een plastisch chirurg zijn.
De arts bekijkt tijdens het consult of je een geschikte kandidaat bent voor een buikwandcorrectie. Hiervoor stelt de arts je enkele vragen en voert hij of zij een lichamelijk onderzoekje uit.
De arts zal je tijdens het consult meestal als eerste vragen naar de oorzaak van het ontstaan van de slappe buik. Veel voorkomende oorzaken van een slappe buikwand zijn bijvoorbeeld één of meerdere zwangerschap(pen), groot gewichtsverlies en/of veroudering van de huid.
Hou er daarnaast rekening mee dat de arts je tijdens het consult zal vragen naar je:
- Huidige gezondheid;
- Medicatiegebruik;
- Medische achtergrond, bijvoorbeeld eerdere operaties en ziektes;
- Wensen en verwachtingen.
Tijdens het consult zal de arts ook een klein lichamelijk onderzoek bij je uitvoeren. Dit onderzoek richt zich met name op de buik, het vetschort en de buikspieren.
Na het onderzoek zal de arts uitleg geven over de behandeling:
- De voor jou geschikte methode;
- De risico’s en complicaties;
- De nazorg;
- Het te verwachten resultaat.




Op zoek naar een specialist?
Boerhaave Medisch Centrum
Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een buikwandcorrectie, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.
Gratis consult aanvragen Bezoek website- De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
- Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
- Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
- Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
- Geen wachtlijsten
- Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie
Bespreek jouw situatie met een specialist. Vraag een gratis consult aan
Gratis consult aanvragenDe operatie
Er zijn meerdere operaties waarmee een slappe buik (vetschort) weer strak kan worden gemaakt. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de verslapping van de buikhuid en buikwand kan er gekozen worden voor een:
- Mini-buikwandcorrectie.
- Totale buikwandplastiek.
- Fleur-de-lis buikwandcorrectie.
- Lower Body Lift.
Mini-buikwandcorrectie (buiklift)

De mini-buikwandcorrectie (soms ook buiklift genoemd) wordt toegepast bij mensen waarbij alleen de buikhuid uitgerekt is en de buikwand nog intact is. De buik is in deze gevallen vaak enkel slap net boven de schaamheuvel. De mini-buikwandcorrectie wordt vrijwel altijd onder volledige verdoving uitgevoerd. De operatie zal ongeveer 2 uur duren.
De plastisch chirurg zet een licht gebogen horizontale snede over je schaamheuvel. Deze plaats wordt gekozen omdat littekens zo minder zichtbaar zullen zijn. De littekens vallen zo namelijk onder je ondergoed en badkleding.
Na het maken van de snede over de schaamheuvel worden de buikhuid en het buikvet tot aan de ribbenboog losgemaakt. De navel blijft op zijn plaats vastzitten aan de onderliggende spierlaag. Hierna wordt goed gemeten hoeveel huid er verwijderd moet worden en zal de plastisch chirurg dit stuk overtollig huid plus vet wegsnijden. Het snijden wordt vanaf de snede bij de schaamheuvel gedaan. Via de incisie kunnen eventueel de buikspieren naar elkaar toe worden getrokken en aan elkaar vast gehecht worden. Dit wordt uiteraard enkel gedaan wanneer deze spieren uitgerekt zijn.
Totale buikwandplastiek (buikwandcorrectie)

Een totale buikwandplastiek kan worden toegepast bij mensen waarbij zowel de buikhuid als de onderliggende spierlaag is uitgerekt. Geschikte kandidaten voor een totale buikwandplastiek hebben meestal een buik die al vlak onder de ribbenboog slap is.
Tijdens het eerste consult zal de plastisch chirurg tijdens het lichamelijk onderzoek bepalen of de onderliggende spierlaag is uitgerekt. Een totale buikwandplastiek zal wat meer tijd in beslag nemen dan de mini-buikwandcorrectie, reken op een operatieduur van 3-4 uur. De totale buikwandplastiek wordt onder volledige narcose uitgevoerd.
De procedure verloopt vrijwel gelijk aan die van een mini-buikwandcorrectie. Ook hier zal de chirurg beginnen met een licht gebogen snede boven de schaamheuvel. Daarna worden huid en vet tot aan de ribbenboog losgemaakt. De navel blijft aan de onderliggende spierlaag vastzitten. De plastisch chirurg brengt op dit punt vervolgens de uitgerekte buikspieren bij elkaar. Stevige hechtingen houden de buikspieren op hun plaats en zorgen ervoor dat deze weer aan elkaar groeien. Na het bij elkaar brengen van de spieren worden overtollig huid en vet verwijderd tot het gewenste resultaat is bereikt. Bij een totale buikwandplastiek zal de navel meestal op een andere plaats moeten worden vastgezet vanwege de hoeveelheid weefsel die wordt weggesneden.
Fleur-de-lis buikwandcorrectie

Wanneer er sprake is van erg veel overtollig huid en/of vetweefsel dan kan er gekozen worden voor een Fleur-de-lis buikwandcorrectie.
Bij de Fleur-de-lis buikwandcorrectie wordt net als bij de mini-buikwandcorrectie en de buikwandcorrectie een horizontale snede boven de schaamheuvel gemaakt. Daarnaast wordt echter ook een verticale snee omhoog, van de schaamheuvel naar de ribbenboog, gemaakt.
De Fleur-de-lis ingreep wordt gebruikt wanneer er meer huid en vetweefsel dienen te worden weggesneden van de buik.
Het nadeel van deze ingreep is dat er meer littekens achterblijven en dat deze meer zichtbaar zijn. Zo blijft er een lang litteken achter van het borstbeen tot aan de schaamheuvel. En daarnaast een horizontaal litteken in de bikinilijn.
Bij deze ingreep wordt vrijwel altijd de navel verplaatst en opnieuw ingehecht. Daardoor is er ook om de navel een litteken zichtbaar.
Lower Body Lift

Als er naast een overschot van huid en vet op de buik ook sprake is van te veel huid en vet op de flanken en/of de billen, dan kan een Lower Body Lift worden overwogen. Bij deze ingreep wordt de incisie van de schaamheuvel doorgetrokken naar de rug.
Met een Lower Body Lift worden zowel de buik, de billen als de buitenzijdes van de bovenbenen gelift.
Er blijft bij deze ingreep een litteken achter dat zich rondom je hele onderlichaam bevindt. Dit litteken valt onder ondergoed en zwemkleding en is dus het grootste gedeelte van de tijd onzichtbaar.
Herstel na een buikwandcorrectie
Als je een buikwandcorrectie hebt ondergaan, dan zul je 1 tot 2 dagen in de kliniek moeten blijven om te herstellen. Soms is het nodig dat er in de wond 2 slangetjes meegehecht worden, zodat overtollig vocht en bloed afgevoerd kunnen worden. Na 1 dag kunnen de slangetjes er vaak uit.
Als je naar huis gaat, zul je 4 weken lang dag en nacht een ondersteunend korset moeten dragen om het geopereerde gebied te ondersteunen. Na deze 4 weken draag je dit korset nog gedurende 2 weken overdag. Hierdoor blijft alles goed op zijn plaats zitten en dit bevordert het herstel.
Na de operatie zul je een trekkende pijn ervaren rond het operatiegebied. Hiervoor krijg je pijnstilling mee. Vermijd vooral hoesten/niezen en persen; dit zal druk geven op het operatiegebied en daardoor pijnlijk zijn.
In de eerste weken zal het operatiegebied rood en gezwollen zijn. Meestal zullen bloeduitstortingen zichtbaar zijn. Dit is een normale reactie van het lichaam.
Het is nodig een week rust te houden na de operatie; na 2 weken kunnen de meeste mensen weer gewoon werken. Onderneem geen zwaar en inspannend werk gedurende 6 weken. Verder is het af te raden tijdens het genezingsproces alcohol, sigaretten of aspirine te gebruiken.
Risico’s en complicaties
Aan elke operatie zijn risico’s en complicaties verbonden. Een buikwandcorrectie is een grote ingreep, er is daarom wat meer kans op complicaties dan bij kleinere ingrepen. Het is daarom belangrijk het voordeel van de operatie tegen de risico’s en complicaties van de operatie af te wegen.
De risico's zijn:
- Allergische reactie op de gebruikte middelen;
- Infectie (1-2%);
- Nabloeding;
- Slechte wondgenezing;
- Gevoelloosheid in het operatiegebied;
- Langdurige pijn;
- Overmatige litteken vorming.
Resultaat
Het resultaat is al meteen zichtbaar; je zult direct merken dat je buik een stuk platter is. Het uiteindelijke resultaat van een buikwandcorrectie is echter pas na enkele maanden zichtbaar, wanneer je lichaam volledig hersteld is van de operatie.
Over het algemeen is het resultaat van een buikwandcorrectie langdurig. Het kan echter nodig zijn een nieuwe ingreep te ondergaan als gevolg van verdere verslapping. Dit kan optreden na een zwangerschap en verdere veroudering. De operatie geeft het beste resultaat als je op je streefgewicht bent. Soms is het daarvoor nodig vóór de operatie eerst af te vallen. Een buikwandcorrectie is nadrukkelijk geen middel om af te vallen.
Prijzen
Ervaringen
Hieronder vind je ervaringen met een buikwandcorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, laat het ons weten! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!
Video ervaringen

Esther viel meer dan 50 kilogram af. Om haar huid weer te laten aansluiten op haar nieuwe lichaamscontouren besloot ze voor een buikwandcorrectie te gaan bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video vertelt ze hoe de ingreep verliep.
Geschreven ervaringen
-
Ik zou het zo weer doen!
-
Kers op de taart
-
BWC MCA erg blij mee
-
Ik doe het zo weer over
-
ik zou het zo weer doen
-
Buikwandcorrectie ervaring
Totaal: 12 ervaring(en)
Bol.com tegoedbon verdienen?
Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Foto's
Voor en na foto’s van een buikwandcorrectie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.
Deel je eigen foto's
Heb je foto's van je eigen buik? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!
Video's
Hieronder vind je video's over een buikwandcorrectie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

Na een aantal zwangerschappen heeft Sandra een slappe buik waar ze niet vanaf komt. In deze aflevering van Gewoon mooier wordt Sandra gevolgd voor, tijdens en na de buikwandcorrectie.
Veelgestelde vragen
-
Wie komt voor een buikwandcorrectie in aanmerking?
Iedereen met overtollige buikhuid en de wens om deze operatief te laten verwijderen, komt in principe in aanmerking voor een buikwandcorrectie. Om voor een operatie in aanmerking te komen moet je meestal volwassen zijn, dus minimaal 18 jaar oud. Omdat aan een operatie bepaalde risico’s verbonden zitten, is het daarnaast belangrijk om in een fysiek gezonde staat te verkeren. Een stabiel gewicht is ook aan te raden, omdat anders het effect weer kan verdwijnen. Het is belangrijk om reëele verwachtingen te hebben van de ingreep en het resultaat. Onthoud dat perfectie vaak niet bereikt kan worden.
-
Hoe bereid ik mij voor op een buikwandcorrectie?
Als voorbereiding op een buikwandcorrectie zal altijd je algemene gezondheid worden onderzocht. Zo zal er onder andere bloedonderzoek worden gedaan. Verder zal gekeken worden naar de medicatie die je gebruikt en of deze moet worden gestopt/aangepast. Zo moeten bijvoorbeeld bloedverdunners worden gestopt in verband met bloedingscomplicaties. Wanneer je rookt, zal je hiermee moeten stoppen voorafgaande aan de operatie omdat dit de wondgenezing negatief kan beïnvloeden. Stop tenminste 6 weken voor de ingreep met roken. Het wordt aanbevolen om bij overgewicht eerst af te vallen alvorens een buikwandcorrectie te ondergaan. Zo kan het beste resultaat worden bereikt.
-
Hoe lang duurt de operatie bij een buikwandcorrectie?
Afhankelijk van het type operatie duurt de ingreep ongeveer twee tot vier uur. De mini-buikwandcorrectie duurt ongeveer twee uur. Een totale buikwandplastiek duurt rond de drie tot vier uur. Een buikwandcorrectie is geen kleine ingreep. Je zal in de meeste gevallen één tot twee dagen in het ziekenhuis of de kliniek moeten verblijven om te herstellen. Vergeet ook niet dat er na de operatie nog een herstelperiode volgt, die zo'n vier tot zes weken duurt.
-
Hoe zit het met narcose/verdoving bij een buikwandcorrectie?
De buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving uitgevoerd. Dit betekent dat je volledig in slaap wordt gebracht zodat je helemaal niets merkt van de operatie. De verdoving kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De beste manier zal door de arts en anesthesist voor je worden uitgekozen.
-
Is een buikwandcorrectie pijnlijk?
Nee, de ingreep zelf is niet pijnlijk vanwege de algehele verdoving. Wanneer de verdoving uitwerkt na de ingreep, kunnen de wonden wel pijn gaan doen. Echter kan door goede pijnbestrijding voorkomen worden dat je hier al te veel last van zult hebben. Over de precieze pijnbestrijding zal je advies krijgen van de arts.
-
Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?
Je zult de eerste vier weken de hele dag en daarna nog twee weken overdag, een korset moeten dragen om alles goed op zijn plaats te houden. Het is persoonlijk en afhankelijk van het type werk dat je doet, hoe snel je precies weer kan gaan werken. De meeste mensen kunnen na twee weken weer aan de slag. De totale herstelperiode is vier tot zes weken afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. De eerste zes weken na de operatie mag je geen zwaar tilwerk verrichten. Houdt er dan ook rekening mee dat in deze herstelperiode sommige bewegingen nog niet volledig kunnen worden uitgevoerd of pijnlijk zijn.
-
Wanneer kan ik mij zelf weer tonen in ondergoed of bikini?
Het resultaat van de buikwandcorrectie is meteen merkbaar, echter voor de buitenwereld nog niet meteen zichtbaar. Wanneer je na zes weken het korset mag uitdoen, zullen de ergste zwellingen verdwenen zijn. Je zult er echter rekening mee moeten houden dat het enkele maanden kan duren voordat het lichaam helemaal herstelt is en de littekens minder zichtbaar zijn. Ervaren artsen zullen er voor zorgen dat de littekens van de ingreep onder je ondergoed of zwemkleding vallen.
-
Blijven er littekens achter na een buikwandcorrectie? Zo ja, waar?
Ja, met name op de onderbuik en rond de navel zullen littekens zichtbaar zijn. Afhankelijk van de soort buikoperatie zullen er meer dan wel minder littekens achter blijven. De chirurg zal altijd proberen deze littekens zo klein mogelijk te maken. Ook zal de arts er voor zorgen dat de littekens zoveel mogelijk onder het ondergoed vallen en dus niet zo zichtbaar zijn. Wanneer er individuele problemen optreden kunnen er meer littekens achter blijven. Verder is het persoonlijk hoe het herstel van de littekens zal zijn.
-
Wordt een buikwandcorrectie vergoed door mijn verzekering?
Meestal wordt een buikwandcorrectie niet vergoed. In een heel enkel geval is er wel een vergoeding mogelijk, maar dit is afhankelijk van jouw zorgverzekering en zorgpakket. Daarnaast zijn er strenge voorwaarden aan een vergoeding verbonden. Zo moet de operatie medisch noodzakelijk zijn. Wanneer een buikwandcorrectie wordt uitgevoerd omdat er sprake is geweest van een verminking door ziekte, ongeval, eerdere operaties of lichamelijke functiestoornissen, kan je in aanmerking komen voor een vergoeding. Bij lichamelijke functiestoornissen moet je denken aan continu smetten in de huidplooi of een ernstige bewegingsbeperking door het overtollige buikhuid. Echter zal je BMI wel 30 of minder moeten zijn en je gewicht over de afgelopen 12 maanden stabiel moeten zijn geweest. Wanneer je niet voldoet aan één van deze voorwaarden, zul je zelf moeten betalen voor de buikwandcorrectie. Vanwege de dagen opname in het ziekenhuis en de volledige narcose is het een behoorlijk dure operatie.
-
Kunnen mijn striae worden weggehaald door middel van een buikwandcorrectie?
Met een buikwandcorrectie kunnen de striae die bijvoorbeeld na een zwangerschap zijn ontstaan, meestal niet worden weggehaald. Vaak wordt wel een deel van de striae minder zichtbaar door de buikwandcorrectie. Dit geldt voor de striae die zichtbaar zijn op de stukken buikhuid die bij de buikwandcorrectie worden weggehaald.
-
Wat moet ik doen als ik na de operatie niet tevreden ben met het resultaat?
Zorg dat je voor de operatie een redelijk beeld hebt van het te verwachten resultaat, zo kun je ontevredenheid voorkomen. Wanneer je echt ontevreden bent dan kan een nieuwe operatie soms een oplossing zijn. Geef bij de kliniek en arts aan dat je ontevreden bent over het resultaat en vraag een gesprek aan. Vaak komen mensen er tijdens zo'n gesprek met de arts wel uit. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je naar een klachtencommissie stappen. Wacht hiervoor wel minstens een half jaar af totdat echt het uiteindelijke resultaat zichtbaar is.
-
Kan ik nog zwanger worden na de buikwandcorrectie?
Je kan na een buikwandcorrectie nog zwanger worden. Echter zal dit de huid oprekken zoals bij elke zwangerschap gebeurd en daarom kan het resultaat van de buikwandcorrectie verdwijnen. Het is daarom niet aan te raden om een buikwandcorrectie te laten uitvoeren wanneer er in de nabije toekomst nog zwangerschapsplannen zijn.
Vind een kliniek
Meer dan 21 locaties die deze behandeling aanbieden