Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een buikwandcorrectie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een buikwandcorrectie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een buikwandcorrectie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een buikwandcorrectie in aanmerking?

Iedereen met overtollige buikhuid en de wens om deze operatief te laten verwijderen, komt in principe in aanmerking voor een buikwandcorrectie. Om voor een operatie in aanmerking te komen moet je meestal volwassen zijn, dus minimaal 18 jaar oud. Omdat aan een operatie bepaalde risico’s verbonden zitten, is het daarnaast belangrijk om in een fysiek gezonde staat te verkeren. Een stabiel gewicht is ook aan te raden, omdat anders het effect weer kan verdwijnen. Het is belangrijk om reëele verwachtingen te hebben van de ingreep en het resultaat. Onthoud dat perfectie vaak niet bereikt kan worden.

Hoe bereid ik mij voor op een buikwandcorrectie?

Als voorbereiding op een buikwandcorrectie zal altijd je algemene gezondheid worden onderzocht. Zo zal er onder andere bloedonderzoek worden gedaan. Verder zal gekeken worden naar de medicatie die je gebruikt en of deze moet worden gestopt/aangepast. Zo moeten bijvoorbeeld bloedverdunners worden gestopt in verband met bloedingscomplicaties. Wanneer je rookt, zal je hiermee moeten stoppen voorafgaande aan de operatie omdat dit de wondgenezing negatief kan beïnvloeden. Stop tenminste 6 weken voor de ingreep met roken. Het wordt aanbevolen om bij overgewicht eerst af te vallen alvorens een buikwandcorrectie te ondergaan. Zo kan het beste resultaat worden bereikt.

Hoe lang duurt de operatie bij een buikwandcorrectie?

Afhankelijk van het type operatie duurt de ingreep ongeveer twee tot vier uur. De mini-buikwandcorrectie duurt ongeveer twee uur. Een totale buikwandplastiek duurt rond de drie tot vier uur. Een buikwandcorrectie is geen kleine ingreep. Je zal in de meeste gevallen één tot twee dagen in het ziekenhuis of de kliniek moeten verblijven om te herstellen. Vergeet ook niet dat er na de operatie nog een herstelperiode volgt, die zo'n vier tot zes weken duurt.

Hoe zit het met narcose/verdoving bij een buikwandcorrectie?

De buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving uitgevoerd. Dit betekent dat je volledig in slaap wordt gebracht zodat je helemaal niets merkt van de operatie. De verdoving kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De beste manier zal door de arts en anesthesist voor je worden uitgekozen.

Is een buikwandcorrectie pijnlijk? 

Nee, de ingreep zelf is niet pijnlijk vanwege de algehele verdoving. Wanneer de verdoving uitwerkt na de ingreep, kunnen de wonden wel pijn gaan doen. Echter kan door goede pijnbestrijding voorkomen worden dat je hier al te veel last van zult hebben. Over de precieze pijnbestrijding zal je advies krijgen van de arts.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

Je zult de eerste vier weken de hele dag en daarna nog twee weken overdag, een korset moeten dragen om alles goed op zijn plaats te houden. Het is persoonlijk en afhankelijk van het type werk dat je doet, hoe snel je precies weer kan gaan werken. De meeste mensen kunnen na twee weken weer aan de slag. De totale herstelperiode is vier tot zes weken afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. De eerste zes weken na de operatie mag je geen zwaar tilwerk verrichten. Houdt er dan ook rekening mee dat in deze herstelperiode sommige bewegingen nog niet volledig kunnen worden uitgevoerd of pijnlijk zijn.

Wanneer kan ik mij zelf weer tonen in ondergoed of bikini?

Het resultaat van de buikwandcorrectie is meteen merkbaar, echter voor de buitenwereld nog niet meteen zichtbaar. Wanneer je na zes weken het korset mag uitdoen, zullen de ergste zwellingen verdwenen zijn. Je zult er echter rekening mee moeten houden dat het enkele maanden kan duren voordat het lichaam helemaal herstelt is en de littekens minder zichtbaar zijn. Ervaren artsen zullen er voor zorgen dat de littekens van de ingreep onder je ondergoed of zwemkleding vallen.

Blijven er littekens achter na een buikwandcorrectie? Zo ja, waar?

Ja, met name op de onderbuik en rond de navel zullen littekens zichtbaar zijn. Afhankelijk van de soort buikoperatie zullen er meer dan wel minder littekens achter blijven. De chirurg zal altijd proberen deze littekens zo klein mogelijk te maken. Ook zal de arts er voor zorgen dat de littekens zoveel mogelijk onder het ondergoed vallen en dus niet zo zichtbaar zijn. Wanneer er individuele problemen optreden kunnen er meer littekens achter blijven. Verder is het persoonlijk hoe het herstel van de littekens zal zijn.

Wordt een buikwandcorrectie vergoed door mijn verzekering?

Meestal wordt een buikwandcorrectie niet vergoed. In een heel enkel geval is er wel een vergoeding mogelijk, maar dit is afhankelijk van jouw zorgverzekering en zorgpakket. Daarnaast zijn er strenge voorwaarden aan een vergoeding verbonden. Zo moet de operatie medisch noodzakelijk zijn. Wanneer een buikwandcorrectie wordt uitgevoerd omdat er sprake is geweest van een verminking door ziekte, ongeval, eerdere operaties of lichamelijke functiestoornissen, kan je in aanmerking komen voor een vergoeding. Bij lichamelijke functiestoornissen moet je denken aan continu smetten in de huidplooi of een ernstige bewegingsbeperking door het overtollige buikhuid. Echter zal je BMI wel 30 of minder moeten zijn en je gewicht over de afgelopen 12 maanden stabiel moeten zijn geweest. Wanneer je niet voldoet aan één van deze voorwaarden, zul je zelf moeten betalen voor de buikwandcorrectie. Vanwege de dagen opname in het ziekenhuis en de volledige narcose is het een behoorlijk dure operatie.

Kunnen mijn striae worden weggehaald door middel van een buikwandcorrectie?

Met een buikwandcorrectie kunnen de striae die bijvoorbeeld na een zwangerschap zijn ontstaan, meestal niet worden weggehaald. Vaak wordt wel een deel van de striae minder zichtbaar door de buikwandcorrectie. Dit geldt voor de striae die zichtbaar zijn op de stukken buikhuid die bij de buikwandcorrectie worden weggehaald.

Wat moet ik doen als ik na de operatie niet tevreden ben met het resultaat?

Zorg dat je voor de operatie een redelijk beeld hebt van het te verwachten resultaat, zo kun je ontevredenheid voorkomen. Wanneer je echt ontevreden bent dan kan een nieuwe operatie soms een oplossing zijn. Geef bij de kliniek en arts aan dat je ontevreden bent over het resultaat en vraag een gesprek aan. Vaak komen mensen er tijdens zo'n gesprek met de arts wel uit. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je naar een klachtencommissie stappen. Wacht hiervoor wel minstens een half jaar af totdat echt het uiteindelijke resultaat zichtbaar is.

Kan ik nog zwanger worden na de buikwandcorrectie?

Je kan na een buikwandcorrectie nog zwanger worden. Echter zal dit de huid oprekken zoals bij elke zwangerschap gebeurd en daarom kan het resultaat van de buikwandcorrectie verdwijnen. Het is daarom niet aan te raden om een buikwandcorrectie te laten uitvoeren wanneer er in de nabije toekomst nog zwangerschapsplannen zijn.

Wat kost een buikwandcorrectie?

De kosten van een buikwandcorrectie bedragen gemiddeld € 4080,86. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.