Voor de meeste vrouwen is zwanger worden het begin van één de mooiste momenten uit hun leven: de geboorte van een prachtige baby. Maar de zwangerschap en de periode die volgt, zijn ook een aanslag op het lichaam. Er zijn weinig vrouwen die na hun bevalling en het geven van borstvoeding hun oude figuur terug krijgen.

Voor de vrouwen die daar iets aan willen doen is er een speciale behandeling waarbij de sporen van de zwangerschap in één keer worden aangepakt: de Mommy Makeover.

Na de zwangerschap en de borstvoedingsperiode treden vaak enkele van de volgende veranderingen op in het vrouwelijk lichaam:

 • Hangende borsten
 • Volumeverlies van de borsten
 • Toename in volume van de borsten
 • Verslapping van de buikspieren
 • Hangende buik
 • Vetophoping op dijen, heupen, billen en/of buik

Het consult

De Mommy Makeover is een procedure die bij uitstek wordt aangeboden door privéklinieken. Als je een behandeling overweegt, zal de plastisch chirurg samen met je bekijken welke behandelingen geschikt zijn om je een jeugdiger uiterlijk te geven.

Afhankelijk van uw klachten zal de arts je een combinatie van twee of meer van de volgende behandelingen adviseren:

 • Borstlift
 • Borstvergroting of -verkleining
 • Buikwandcorrectie
 • Liposuctie

Voorafgaand aan de behandelingen zal de plastisch chirurg een inschatting maken van de slagingskans en het te verwachten resultaat. Dit is ondermeer afhankelijk van je fysieke conditie, je leeftijd en de ernst van de klachten. Hij zal ook vragen naar je medicijngebruik, allergieën en relevante medische geschiedenis.

Als je korter dan een half jaar voor een operatie aan je borsten nog borstvoeding hebt gegeven, dan zal de plastisch chirurg je adviseren de behandeling uit te stellen. De melkklieren kunnen tot een jaar na de borstvoedingsperiode actief blijven, wat nadelig kan zijn voor de behandeling.

Na het onderzoek en consult bepaalt de chirurg of de operatie kans heeft op succes en op welke wijze hij zal opereren. Doorgaans worden meerdere ingrepen gecombineerd tijdens één operatie. Zo hoef je slechts één keer onder narcose en heb je slechts één herstelperiode nodig. De plastisch chirurg zal beoordelen of dit tot de mogelijkheden behoort. Vindt hij de combinatie van meerdere behandelingen een te zware aanslag op uw gestel, dan zal hij meerdere ingrepen voorstellen.

Tot slot geeft de arts informatie over de uitvoering van de behandelingen en de nazorg.

De behandeling

Als je rookt, is het verstandig om zo lang mogelijk voor de operatie daarmee te stoppen. Je bent dan in een betere conditie en je zal na de behandeling sneller herstellen. Als je bloedverdunners gebruikt, moet je daar minimaal een week van tevoren mee stoppen.

Op de dag van de operatie maakt de plastisch chirurg foto's voor je medisch dossier. Voordat je onder narcose gaat, zal hij de procedure met je doorlopen en tekent hij met een markeerstift de lijnen waarlangs hij tijdens het opereren zal snijden.

Eenmaal onder narcose zal hij, afhankelijk van het behandelplan, één of meer van de volgende behandelingen uitvoeren.

Borstlift

Er zijn verschillende procedures waarmee hangende borsten gelift kunnen worden. Meestal kiest de arts voor een methode waarbij drie incisies (snedes) worden gemaakt. De eerste loopt via de bovenkant van de tepel, rondom de tepelhof. De tweede loopt vanaf de onderkant van de tepel verticaal naar de plooi onder de borst en de derde volgt de plooi van de borst.

Afbeelding Mommy Makeover
Er zijn diverse procedures die de arts kan toepassen om hangende borsten te liften. Op deze foto staan de drie meest voorkomende methodes. Links: litteken rond de tepel met verticaal litteken over de borst. Midden: litteken rond de tepel. Rechts: litteken rond de tepel met verticale lijn en litteken in de borstplooi. Deze laatste methode geeft meestal het beste resultaat en wordt daarom het vaakst toegepast.

Vervolgens wordt de huid gescheiden van het borstweefsel. Dan wordt het borstweefsel omhoog verplaatst, waarna voldoende huid verwijderd wordt om de borst niet meer te laten hangen. De tepel wordt in een daarvoor uitgesneden gaatje wat hoger op de borst geplaatst. Tot slot worden de incisies gehecht. Het litteken dat achterblijft na genezing is ankervormig. Het loopt rond de tepelhof, via een verticale lijn naar de onderkant van de borstplooi.

De littekens worden afgedekt met gaas en een steunverband. Om het wondvocht af te voeren worden drains geplaatst die 24 tot 48 uur moeten blijven zitten. Na ongeveer 12-14 dagen worden de hechtingen verwijderd.

Meer informatie over de borstlift

Borstvergroting

De borstvergroting kan worden gecombineerd met een borstlift. Via de incisie aan de onderkant van de borst wordt een prothese ingebracht. Dit kan direct onder de huid, maar ook onder de borstspier.

Doorgaans wordt een prothese met siliconen gebruikt, al zijn er ook protheses gevuld met een zoutwater oplossing. Keuze voor een prothese gaat in overleg met de plastisch chirurg, hij zal je voorlichten over de voor- en nadelen van de typen protheses.

Als de prothese geplaatst is wordt de incisie gehecht en afgedekt met gaas. Het wondvocht wordt gedurende 24-48 uur afgevoerd via drains. De hechtingen kunnen na 12-14 dagen worden verwijderd.

Meer informatie over de borstvergroting

Borstverkleining

Bij deze behandeling worden drie incisies gemaakt. De eerste loopt via de bovenkant van de tepel, rondom de tepelhof. De tweede loopt vanaf de onderkant van de tepel verticaal naar de plooi onder de borst en de derde volgt de plooi van de borst.

Vervolgens wordt de huid gescheiden van het borstweefsel. Dan wordt de gewenste hoeveelheid borstweefsel en huid verwijderd om de juiste cupmaat te bereiken. De tepel wordt in een daarvoor uitgesneden gaatje wat hoger op de borst geplaatst. Tot slot worden de incisies gehecht. Het litteken dat achterblijft na genezing is ankervormig. Het loopt rond de tepelhof, via een verticale lijn naar de onderkant van de borstplooi.

De littekens worden afgedekt met gaas en een steunverband. Om het wondvocht af te voeren worden drains geplaatst die 24 tot 48 uur moeten blijven zitten. Na ongeveer 12-14 dagen worden de hechtingen verwijderd.

Meer informatie over de borstverkleining

Buikwandcorrectie

Bij deze behandeling wordt doorgaans overtollige huid en vet van de buik verwijderd, waarbij, indien nodig, ook de buikspieren worden verstevigd. Via voorgetekende lijnen wordt een incisie in de huid gemaakt. Deze loopt horizontaal boven de schaamheuvel.

plaatje Mommy Makeover
Bij een buikwandcorrectie zullen incisies worden gemaakt boven de schaamheuvel en rond de navel. Het grootste litteken zal onder ondergoed en zwemkleding vallen.

Via deze incisie worden de huid en het onderliggend vet tot aan de ribbenboog losgemaakt. De navel wordt rondom losgesneden en blijft via een steeltje verbonden met de onderliggende spierlaag. Daarna kunnen de buikspieren worden verstevigd. Dit gebeurt door de verticale buikspieren in het midden naar elkaar toe te trekken, zodat ze weer netjes naast elkaar liggen.

Vervolgens wordt de overtollige huid met onderliggend vet verwijderd. Voor de navel wordt een nieuw gat gemaakt, zodat de navel op zijn normale hoogte op de buik kan worden gehecht. Daarna wordt de buik gesloten en de incisie gehecht.

De hechtingen worden afgedekt met gaas en verband. Het wondvocht wordt gedurende twee à drie dagen afgevoerd via drains. Gedurende die tijd draagt u ook een steunverband. De hechtingen kunnen na 12-14 dagen worden verwijderd.

De buik kan na de ingreep ongeveer vier tot zes maanden gezwollen blijven. In deze periode kan de buik ook gevoelloos of minder gevoelig zijn.

Meer informatie over de buikwandcorrectie

Liposuctie

De liposuctie vindt bij de Mommy Makeover vaak plaats bij en rondom de bovenbenen en de billen. Via dunne incisies wordt met een dunne buis op vooraf afgetekende plaatsen het overtollige vet weggezogen.

Na de ingreep worden de incisies gehecht of verbonden (afhankelijk van de grootte). Om zwellingen te verminderen dien je gedurende twee tot vier weken een elastische broek te dragen. Nadien zal een lichte zwelling aanhouden die na vier tot zes maanden verdwenen zal zijn. Pas dan is het resultaat goed zichtbaar.

Meer informatie over liposucties

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de Mommy Makeover

Na de operatie verblijf je nog vier à vijf dagen in de kliniek. Zijn er complicaties, dan blijf je wat langer. Je krijgt hier pijnstilling en als er geen wondvocht meer gevormd wordt, zullen de drains worden verwijderd.

Eenmaal thuis mag je geen aspirinehoudende pijnstillers gebruiken in verband met bloedingsgevaar. Paracetamol is wel toegestaan. Je mag de eerste vier weken na thuiskomst geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk verrichten. Ook mag je drie weken niet in bad, douchen is wel toegestaan. Na drie tot vier weken kun je weer aan het werk.

Na 12 tot 14 dagen kom je terug in de kliniek voor controle. Dan zullen ook de hechtingen worden verwijderd. Nadien wordt aanbevolen de littekens te verzorgen met zalf of olie.

Je mag tot drie maanden na de operatie niet roken.

Risico's en complicaties

Iedere ingreep heeft zijn eigen risico's en complicaties. Hieronder vind je een kort overzicht per ingreep.

Risico's borstlift

 • Nabloeding
 • Hematoom (interne bloeding)
 • Infectie
 • Asymmetrie
 • Zenuwbeschadiging
 • Littekenvorming
 • Slechte wondgenezing

Risico's borstvergroting met prothese

 • Nabloeding
 • Hematoom (interne bloeding)
 • Infectie
 • Asymmetrie
 • Zenuwbeschadiging
 • Littekenvorming
 • Inkapseling van de prothese
 • Slechte wondgenezing

Risico's borstverkleining

 • Nabloeding
 • Hematoom (interne bloeding)
 • Infectie
 • Asymmetrie
 • Zenuwbeschadiging
 • Littekenvorming
 • Slechte wondgenezing

Risico's buikwandcorrectie

 • Nabloeding
 • Hematoom (interne bloeding)
 • Infectie
 • Seroom (interne vochtophoping)
 • Vetnecrose
 • Necrose van de navel
 • Littekenvorming
 • Blijvend gevoelverlies in de buik

Risico's liposuctie

 • Onregelmatigheden in lichaamscontouren (lijkt op cellulitis)
 • Veranderingen in het pigment (de huid wordt lokaal bruiner)
 • Bloedingen
 • Necrose
 • Seroom (interne vochtophoping)
 • Zwelling
 • Ongewone zenuwsensitiviteit

Het resultaat

Gedurende het eerste half jaar zie je duidelijk verandering: je buik is strakker, je borsten beter geproportioneerd en eventuele vetophopingen zijn grotendeels verdwenen. De littekens zullen het eerste half jaar lijken te verergeren, maar na een jaar tot anderhalf jaar zullen ze veel minder zichtbaar zijn.

Hoewel de Mommy Makeover voor de meeste vrouwen een duidelijke verbetering van hun fysiek oplevert, is het onmogelijk het lichaam volledig terug te brengen in de conditie waarin het voor de zwangerschap verkeerde.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 3 ZKN-gecertificeerde klinieken die een mommy makeover aanbieden. De kosten van een mommy makeover bedragen gemiddeld € 7716,67.