Correctie van hangende borsten en buik

Voor de meeste vrouwen is zwanger worden het begin van één de mooiste momenten uit hun leven: de geboorte van een prachtige baby. Maar de zwangerschap en de periode die volgt, zijn ook een aanslag op het lichaam. Er zijn weinig vrouwen die na hun bevalling en het geven van borstvoeding hun oude figuur terug krijgen.

Voor de vrouwen die daar iets aan willen doen is er een speciale behandeling waarbij de sporen van de zwangerschap in één keer worden aangepakt: de Mommy Makeover.

Na de zwangerschap en de borstvoedingsperiode treden vaak enkele van de volgende veranderingen op in het vrouwelijk lichaam:

 • Hangende borsten
 • Volumeverlies van de borsten
 • Toename in volume van de borsten
 • Verslapping van de buikspieren
 • Hangende buik
 • Vetophoping op dijen, heupen, billen en/of buik

Het consult

De Mommy Makeover is een procedure die bij uitstek wordt aangeboden door privéklinieken. Als je een behandeling overweegt, zal de plastisch chirurg samen met je bekijken welke behandelingen geschikt zijn om je een jeugdiger uiterlijk te geven.

Afhankelijk van uw klachten zal de arts je een combinatie van twee of meer van de volgende behandelingen adviseren:

 • Borstlift
 • Borstvergroting of -verkleining
 • Buikwandcorrectie
 • Liposuctie

Voorafgaand aan de behandelingen zal de plastisch chirurg een inschatting maken van de slagingskans en het te verwachten resultaat. Dit is ondermeer afhankelijk van je fysieke conditie, je leeftijd en de ernst van de klachten. Hij zal ook vragen naar je medicijngebruik, allergieën en relevante medische geschiedenis.

Als je korter dan een half jaar voor een operatie aan je borsten nog borstvoeding hebt gegeven, dan zal de plastisch chirurg je adviseren de behandeling uit te stellen. De melkklieren kunnen tot een jaar na de borstvoedingsperiode actief blijven, wat nadelig kan zijn voor de behandeling.

Na het onderzoek en consult bepaalt de chirurg of de operatie kans heeft op succes en op welke wijze hij zal opereren. Doorgaans worden meerdere ingrepen gecombineerd tijdens één operatie. Zo hoef je slechts één keer onder narcose en heb je slechts één herstelperiode nodig. De plastisch chirurg zal beoordelen of dit tot de mogelijkheden behoort. Vindt hij de combinatie van meerdere behandelingen een te zware aanslag op uw gestel, dan zal hij meerdere ingrepen voorstellen.

Tot slot geeft de arts informatie over de uitvoering van de behandelingen en de nazorg.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een mommy makeover, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De behandeling

Als je rookt, is het verstandig om zo lang mogelijk voor de operatie daarmee te stoppen. Je bent dan in een betere conditie en je zal na de behandeling sneller herstellen. Als je bloedverdunners gebruikt, moet je daar minimaal een week van tevoren mee stoppen.

Op de dag van de operatie maakt de plastisch chirurg foto's voor je medisch dossier. Voordat je onder narcose gaat, zal hij de procedure met je doorlopen en tekent hij met een markeerstift de lijnen waarlangs hij tijdens het opereren zal snijden.

Eenmaal onder narcose zal hij, afhankelijk van het behandelplan, één of meer van de volgende behandelingen uitvoeren.

Borstlift

Er zijn verschillende procedures waarmee hangende borsten gelift kunnen worden. Meestal kiest de arts voor een methode waarbij drie incisies (snedes) worden gemaakt. De eerste loopt via de bovenkant van de tepel, rondom de tepelhof. De tweede loopt vanaf de onderkant van de tepel verticaal naar de plooi onder de borst en de derde volgt de plooi van de borst.

illustratie borstvergroting
Er zijn diverse procedures die de arts kan toepassen om hangende borsten te liften. Op deze foto staan de drie meest voorkomende methodes. Links: litteken rond de tepel met verticaal litteken over de borst. Midden: litteken rond de tepel. Rechts: litteken rond de tepel met verticale lijn en litteken in de borstplooi. Deze laatste methode geeft meestal het beste resultaat en wordt daarom het vaakst toegepast.

Vervolgens wordt de huid gescheiden van het borstweefsel. Dan wordt het borstweefsel omhoog verplaatst, waarna voldoende huid verwijderd wordt om de borst niet meer te laten hangen. De tepel wordt in een daarvoor uitgesneden gaatje wat hoger op de borst geplaatst. Tot slot worden de incisies gehecht. Het litteken dat achterblijft na genezing is ankervormig. Het loopt rond de tepelhof, via een verticale lijn naar de onderkant van de borstplooi.

De littekens worden afgedekt met gaas en een steunverband. Om het wondvocht af te voeren worden drains geplaatst die 24 tot 48 uur moeten blijven zitten. Na ongeveer 12-14 dagen worden de hechtingen verwijderd.

Meer informatie over de borstlift

Borstvergroting

De borstvergroting kan worden gecombineerd met een borstlift. Via de incisie aan de onderkant van de borst wordt een prothese ingebracht. Dit kan direct onder de huid, maar ook onder de borstspier.

Doorgaans wordt een prothese met siliconen gebruikt, al zijn er ook protheses gevuld met een zoutwater oplossing. Keuze voor een prothese gaat in overleg met de plastisch chirurg, hij zal je voorlichten over de voor- en nadelen van de typen protheses.

Als de prothese geplaatst is wordt de incisie gehecht en afgedekt met gaas. Het wondvocht wordt gedurende 24-48 uur afgevoerd via drains. De hechtingen kunnen na 12-14 dagen worden verwijderd.

Meer informatie over de borstvergroting

Borstverkleining

Bij deze behandeling worden drie incisies gemaakt. De eerste loopt via de bovenkant van de tepel, rondom de tepelhof. De tweede loopt vanaf de onderkant van de tepel verticaal naar de plooi onder de borst en de derde volgt de plooi van de borst.

Vervolgens wordt de huid gescheiden van het borstweefsel. Dan wordt de gewenste hoeveelheid borstweefsel en huid verwijderd om de juiste cupmaat te bereiken. De tepel wordt in een daarvoor uitgesneden gaatje wat hoger op de borst geplaatst. Tot slot worden de incisies gehecht. Het litteken dat achterblijft na genezing is ankervormig. Het loopt rond de tepelhof, via een verticale lijn naar de onderkant van de borstplooi.

De littekens worden afgedekt met gaas en een steunverband. Om het wondvocht af te voeren worden drains geplaatst die 24 tot 48 uur moeten blijven zitten. Na ongeveer 12-14 dagen worden de hechtingen verwijderd.

Meer informatie over de borstverkleining

Buikwandcorrectie

Bij deze behandeling wordt doorgaans overtollige huid en vet van de buik verwijderd, waarbij, indien nodig, ook de buikspieren worden verstevigd. Via voorgetekende lijnen wordt een incisie in de huid gemaakt. Deze loopt horizontaal boven de schaamheuvel.

foto borstvergroting
Bij een buikwandcorrectie zullen incisies worden gemaakt boven de schaamheuvel en rond de navel. Het grootste litteken zal onder ondergoed en zwemkleding vallen.

Via deze incisie worden de huid en het onderliggend vet tot aan de ribbenboog losgemaakt. De navel wordt rondom losgesneden en blijft via een steeltje verbonden met de onderliggende spierlaag. Daarna kunnen de buikspieren worden verstevigd. Dit gebeurt door de verticale buikspieren in het midden naar elkaar toe te trekken, zodat ze weer netjes naast elkaar liggen.

Vervolgens wordt de overtollige huid met onderliggend vet verwijderd. Voor de navel wordt een nieuw gat gemaakt, zodat de navel op zijn normale hoogte op de buik kan worden gehecht. Daarna wordt de buik gesloten en de incisie gehecht.

De hechtingen worden afgedekt met gaas en verband. Het wondvocht wordt gedurende twee à drie dagen afgevoerd via drains. Gedurende die tijd draagt u ook een steunverband. De hechtingen kunnen na 12-14 dagen worden verwijderd.

De buik kan na de ingreep ongeveer vier tot zes maanden gezwollen blijven. In deze periode kan de buik ook gevoelloos of minder gevoelig zijn.

Meer informatie over de buikwandcorrectie

Liposuctie

De liposuctie vindt bij de Mommy Makeover vaak plaats bij en rondom de bovenbenen en de billen. Via dunne incisies wordt met een dunne buis op vooraf afgetekende plaatsen het overtollige vet weggezogen.

Na de ingreep worden de incisies gehecht of verbonden (afhankelijk van de grootte). Om zwellingen te verminderen dien je gedurende twee tot vier weken een elastische broek te dragen. Nadien zal een lichte zwelling aanhouden die na vier tot zes maanden verdwenen zal zijn. Pas dan is het resultaat goed zichtbaar.

Meer informatie over liposucties

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de Mommy Makeover

Na de operatie verblijf je nog vier à vijf dagen in de kliniek. Zijn er complicaties, dan blijf je wat langer. Je krijgt hier pijnstilling en als er geen wondvocht meer gevormd wordt, zullen de drains worden verwijderd.

Eenmaal thuis mag je geen aspirinehoudende pijnstillers gebruiken in verband met bloedingsgevaar. Paracetamol is wel toegestaan. Je mag de eerste vier weken na thuiskomst geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk verrichten. Ook mag je drie weken niet in bad, douchen is wel toegestaan. Na drie tot vier weken kun je weer aan het werk.

Na 12 tot 14 dagen kom je terug in de kliniek voor controle. Dan zullen ook de hechtingen worden verwijderd. Nadien wordt aanbevolen de littekens te verzorgen met zalf of olie.

Je mag tot drie maanden na de operatie niet roken.

Risico's en complicaties

Iedere ingreep heeft zijn eigen risico's en complicaties. Hieronder vind je een kort overzicht per ingreep.

Risico's borstlift

 • Nabloeding
 • Hematoom (interne bloeding)
 • Infectie
 • Asymmetrie
 • Zenuwbeschadiging
 • Littekenvorming
 • Slechte wondgenezing

Risico's borstvergroting met prothese

 • Nabloeding
 • Hematoom (interne bloeding)
 • Infectie
 • Asymmetrie
 • Zenuwbeschadiging
 • Littekenvorming
 • Inkapseling van de prothese
 • Slechte wondgenezing

Risico's borstverkleining

 • Nabloeding
 • Hematoom (interne bloeding)
 • Infectie
 • Asymmetrie
 • Zenuwbeschadiging
 • Littekenvorming
 • Slechte wondgenezing

Risico's buikwandcorrectie

 • Nabloeding
 • Hematoom (interne bloeding)
 • Infectie
 • Seroom (interne vochtophoping)
 • Vetnecrose
 • Necrose van de navel
 • Littekenvorming
 • Blijvend gevoelverlies in de buik

Risico's liposuctie

 • Onregelmatigheden in lichaamscontouren (lijkt op cellulitis)
 • Veranderingen in het pigment (de huid wordt lokaal bruiner)
 • Bloedingen
 • Necrose
 • Seroom (interne vochtophoping)
 • Zwelling
 • Ongewone zenuwsensitiviteit

Het resultaat

Gedurende het eerste half jaar zie je duidelijk verandering: je buik is strakker, je borsten beter geproportioneerd en eventuele vetophopingen zijn grotendeels verdwenen. De littekens zullen het eerste half jaar lijken te verergeren, maar na een jaar tot anderhalf jaar zullen ze veel minder zichtbaar zijn.

Hoewel de Mommy Makeover voor de meeste vrouwen een duidelijke verbetering van hun fysiek oplevert, is het onmogelijk het lichaam volledig terug te brengen in de conditie waarin het voor de zwangerschap verkeerde.

Prijzen

Behandeling Prijs
Mommy-Makeover € 5000,00 tot € 8650,00

Totaal 4 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een mommy makeover, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Buik

Esther heeft drie kinderen. Na de zwangerschappen bleef er overtollig huid bij de buik over en vond ze haar borsten niet meer mooi. Ze besloot een mommy makeover te ondergaan bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video vertelt ze over haar ervaringen.

Geschreven ervaringen

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een mommy makeover en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een mommy makeover. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen buik? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een mommy makeover. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Mommy Makeover thumbnail

Drs. L.M. Maclennan van Boerhaave Medisch Centrum bespreekt wat er allemaal komt kijken bij een mommy make-over.

video Mommy Makeover thumbnail

In deze aflevering van Mooier Leven wordt Conchata gevolgd. Deze jonge vrouw ondergaat een mommy makeover omdat ze zich stoort aan haar veranderde lichaam. Je ziet het consult voorafgaand aan de mommy make-over en de operatie. Ook zie je het resultaat van de ingreep.

video Mommy Makeover thumbnail

In deze animatie wordt getoond hoe een mommy make-over wordt uitgevoerd.

Veelgestelde vragen

 • De Mommy Makeover bestaat uit een combinatie van minstens 2 verschillende ingrepen. Deze combinatie kan bestaan uit het liften van de borsten, een borstvergroting of -verkleining, liposuctie van de buik en een buikwandcorrectie. De plastisch chirurg zal tijdens het consult samen met jou de opties bespreken en de mogelijke resultaten voorleggen.

 • In principe komt iedereen met een goede gezondheid en realistische verwachtingen in aanmerking voor een Mommy Makeover. De plastisch chirurg zal samen met jou bespreken wat de mogelijkheden zijn. Aan de hand van deze mogelijkheden en je eigen wensen stelt de arts vervolgens een behandelplan op.

 • Over het algemeen wordt afgeraden een borstlift of -vergroting/-verkleining te ondergaan binnen een half jaar na het geven van borstvoeding. De melkklieren kunnen immers nog ongeveer een jaar na de borstvoedingsperiode actief blijven. Dit kan een negatief effect hebben op een borstreconstructie.

  De ingreep wordt daarnaast niet aangeraden bij vrouwen die nog een zwangerschap overwegen. De ingreep heeft geen effect op de zwangerschap zelf, maar het cosmetische effect van de ingreep zal grotendeels teniet gedaan worden door een nieuwe zwangerschap.

 • Aangeraden wordt om tenminste 6 weken voor de ingreep te stoppen met roken. Roken heeft een negatief effect op de wondgenezing en kan voor een langere herstelperiode zorgen. Aangezien de Mommy Makeover een combinatie van meerdere ingrepen is, zal de herstelperiode langer zijn dan bij slechts 1 van deze ingrepen alleen. Na de ingreep verblijf je zo'n 4 à 5 dagen in de kliniek, mogelijk zelfs wat langer. Denk daarom goed aan wat je meeneemt naar de kliniek, en denk alvast na over hulp in huis bij thuiskomst.

 • Dit ligt aan de combinatie van ingrepen waarvoor gekozen wordt. Men streeft ernaar om alle gewenste ingrepen in één keer uit te voeren, om zo de hersteltijd te verkorten en om minder vaak narcose toe te hoeven passen. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep is de arts een aantal uur bezig. De plastisch chirurg kan je een goede indicatie geven over de duur van de operatie.

 • Vanwege de uitgebreidheid van de operatie wordt deze uitgevoerd onder algehele narcose.

 • Tijdens de operatie zul je door de narcose geen pijn ervaren. Na de operatie zullen de behandelde gebieden mogelijk wel voor ongemak zorgen. Vooral de eerste week kan deze pijn heftig zijn. Deze pijn zal in de weken die op de behandeling volgen geleidelijk afnemen. Het behandelde gebied kan in de eerste 4 tot 6 weken nog gezwollen, gevoelig en/of pijnlijk aanvoelen. Pijnstillers als paracetamol en ibuprofen kunnen de pijn verlichten.

 • Het is van belang de eerste 4 weken geen inspanning of zwaar huishoudelijk werk te verrichten. Ook zware dingen tillen wordt in deze eerste 4 weken afgeraden. De meeste mensen kunnen na 3 à 4 weken weer aan het werk. Het belangrijkste advies is om naar je eigen lichaam te luisteren; door langzaamaan weer dingen op te pakken leer je zo vanzelf je grenzen kennen.

 • Omdat de Mommy Makeover een ingreep is waarbij gesneden wordt, zullen er inderdaad littekens achterblijven. Waar en hoe groot deze zullen zijn, ligt aan de combinatie van ingrepen. Zo zullen een borstlift en -verkleining voor grotere littekens zorgen dan een borstvergroting, en zal eveneens een buikwandcorrectie leiden tot grotere littekens dan slechts liposuctie van de buik.

 • Meestal wordt een Mommy Makeover niet vergoed door je verzekering. Soms zijn er echter uitzonderingen; neem dus vooral contact op met je eigen zorgverzekeraar voor extra informatie.

Vind een kliniek

Meer dan 18 locaties die deze behandeling aanbieden