Rimpelbehandeling met botuline-toxine

Botox wint aan populariteit en wordt voor steeds meer doeleinden ingezet. Het middel wordt ook steeds toegankelijker: de tijd dat alleen beroemdheden en televisiesterren dit anti-rimpelmiddel gebruiken, ligt achter ons.

Wat is Botox?

Botox is een afkorting voor botuline-toxine. Dit is een stofje dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botuline. Botuline-toxine is een eiwit dat op de zenuwcellen werkt. Het eiwit verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, waardoor de spieren verslappen.

Door het eiwit te isoleren, kan botuline-toxine voor medische doeleinden gebruikt worden. Het stofje is erg giftig en wordt daarom meerdere malen verdund. Zo kan het veilig toegepast worden.

Botuline-toxine is het meest bekend in de vorm van een ‘Botox-behandeling’ tegen rimpels. Bij zo'n antirimpel-behandeling wordt het stofje onder de huid gespoten, daar waar de spiertjes zich bevinden die zorgen voor de ongewenste rimpels.

Op de plek van injectie treedt vervolgens de verlammende werking van botuline-toxine op. Als gevolg van de injectie zullen de spiertjes onder de huid zich ontspannen en hierdoor de rimpel een stuk minder zichtbaar worden.

Botuline-toxine kan echter ook voor andere doelen dan het gladstrijken van rimpels gebruikt worden.

Video animatie over injectables.

De vele toepassingen van Botuline Toxine

Botox kan voor zeer diverse behandelingen gebruikt worden:

 • Als anti-rimpelmiddel
  Botuline-toxine is vooral bekend vanwege deze toepassing.
 • Als spierverslapper bij onwillekeurige spierbewegingen en spasticiteit
  Botuline-toxine kan gebruikt worden om ziekteklachten, zoals een verhoogde spierspanning of onwillekeurige spierbewegingen te doen verminderen.
 • Als anti-zweetbehandeling
  Botuline-toxine kan succesvol worden toegepast bij mensen die lijden aan overmatig zweten.
 • Als anti-tandenknarsbehandeling
  Botuline-toxine wordt ook steeds meer toegepast als behandeling om de klachten die ontstaan door tandenknarsen te doen verminderen.
 • Als behandeling tegen migraine
  In de Verenigde Staten is botuline-toxine recentelijk goedgekeurd als middel tegen migraine. Door enkele injecties kan de intensiteit en lengte van migraineaanvallen effectief verminderd worden. Ook in Nederland wordt deze behandeling inmiddels steeds vaker aangeboden. Bekijk hier welke klinieken deze behandeling aanbieden.
 • Tegen roodheid (flushing) bij rosacea
  Roodheid die optreedt als gevolg van Rosacea kan worden verminderd met een botoxbehandeling. De botuline-toxine zorgt ervoor dat de zenuwen die het signaal geven om de bloedstroom te vergroten in de huid worden geblokkeerd. Hierdoor worden de bloedvaatjes kleiner en de huid minder rood.
 • Als middel om de huid te liften
  In sommige gevallen kan botuline-toxine gebruikt worden om de huid te liften. Bekende voorbeelden zijn de Wenkbrauwlift met Botox en de behandeling van hangende mondhoeken.
 • Tegen een tandvleesglimlach, oftewel Gummy Smile
  Bij sommige mensen is erg veel tandvlees zichtbaar. Dit wordt ook wel een tandvleeslach of Gummy Smile genoemd. Wanneer je je stoort aan dit tandvlees dan kan een Botox-behandeling helpen. Met enkele injecties in de bovenlip kan ervoor gezorgd worden dat er minder tandvlees zichtbaar wordt.
 • Als middel tegen een overactieve blaas
  Botulinetoxine kan een erg effectief middel zijn om de klachten die horen bij een overactieve blaas, zoals een constante aandrang en urineverlies, te doen verminderen.
 • Vaginale Botox: als middel bij vaginisme & pijn bij het vrijen
  Vaginisme is een verkramping van de vaginale spieren. Hierdoor kan penetratie bemoeilijkt worden of zelfs onmogelijk zijn. Bovendien doet vrijen vaak pijn. Door Botoxinjecties in de vaginawand wordt de vaginale spanning verminderd en kan vaginisme vaak snel, eenvoudig en goed behandeld worden.

Ook zou botuline-toxine mogelijk kunnen helpen bij het tegengaan van hartkloppingen bij patiënten die recent een bypass-operatie hebben ondergaan. Zo laat een recent onderzoek zien.

Op deze pagina bespreken we botuline-toxine verder vooral als anti-rimpelmiddel.

Botuline-toxine als anti-rimpelmiddel

Er zijn diverse anti-rimpelmiddelen op de markt die als actief bestanddeel botuline-toxine hebben. Vaak worden deze middelen allemaal Botox genoemd, maar dit is niet correct. Botox® is namelijk slechts één van de merknamen. Je kan dit vergelijken met Aspirine maar bijvoorbeeld ook Brinta, Chocomel of Tupperware. Dit zijn allemaal merknamen die zo populair zijn, dat ze een synoniem geworden zijn voor het product.

Naast Botox® zijn er nog andere middelen op de markt met een vergelijkbare werking, bijvoorbeeld:

 • Azzalure
 • Bocouture
 • Vistabel

Alle bovenstaande middelen worden gebruikt om rimpels te laten vervagen.

Botuline-toxine versus Fillers

Veel mensen verwarren botuline-toxine met fillers, terwijl het twee zeer verschillende producten zijn. Fillers worden gebruikt om volume toe te voegen, terwijl botuline-toxine gebruikt wordt om de spiertjes te verlammen die zorgen voor rimpels. Zie ook: het verschil tussen fillers en botox.

Het consult

Voordat je een behandeling ondergaat, zie je eerst een specialist. Vaak is deze specialist een cosmetisch arts.

De arts zal de juiste plaats van de injecties bepalen. Dit doet hij door je een aantal gezichtsuitdrukkingen te laten maken, zoals fronsen en verbaasd kijken.

In de meeste gevallen ontvang je de behandeling direct aansluitend op het consult. Het kan echter ook voorkomen dat je een paar dagen de tijd krijgt om na te denken over de behandeling.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een rimpelbehandeling met botox bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Botuline-toxine-behandeling tegen rimpels

Niet alle rimpels kunnen goed behandeld worden met Botox. Enkel dynamische rimpels, dat zijn de rimpels die ontstaan door spierbewegingen, kunnen behandeld worden.

foto rimpels
Op deze foto zie je voor welke rimpels botox meestal gebruikt wordt. Zo kunnen kraaienpootjes goed behandeld worden met botox, en worden ook rimpels tussen de wenkbrauwen en op het voorhoofd vaak met botox behandeld. Voor de behandeling van rimpels rond de mond kunnen zowel botox als fillers gebruikt worden.

De volgende rimpels kunnen goed met botuline-toxine worden behandeld:

 • Kraaienpootjes
  De rimpels naast de ogen, ook wel kraaienpootjes genoemd kunnen verzacht worden en soms zelfs geheel verwijderd worden met Botox.
 • Voorhoofdsrimpels
  Voorhoofdsrimpels zijn de horizontale lijnen op het voorhoofd. Deze kunnen een gezicht ouder laten lijken. Met enkele injecties in het voorhoofd kunnen de spieren die voor de horizontale lijnen zorgen worden verslapt.
 • Fronsrimpels
  De fronsrimpels zijn de verticale lijnen die zich tussen de wenkbrauwen bevinden. Deze lijnen kunnen het gezicht een boze of vermoeide uitdrukking geven. Met enkele injecties tussen de wenkbrauwen kunnen de fronsrimpels goed behandeld worden.
 • Bovenliplijnen
  De verticale rimpels op de bovenlip hebben diverse bijnamen. Zo worden ze wel 'streepjescode' of 'rokerslijntjes' genoemd. Dat laatste is geen toeval, deze rimpels ontstaan namelijk vaak bij rokers. Ook mensen die blaasinstrumenten bespelen hebben vaak meer last van bovenliplijnen. Vaak kunnen de lijntjes verzacht worden door met een paar injecties de mondkringspier te verslappen.
 • Marionetlijnen Marionetlijnen zijn de rimpels die ontstaan onder de mondhoek. Vaak geven deze lijnen het gezicht een droevige of ouwelijke uitstraling. Wanneer deze lijnen ontstaan door een overactieve spier dan zijn ze goed behandelbaar met Botox.
 • 'de Kalkoenhals'
  Bij het ouder worden verliest de huid in de hals volume, hierdoor ontstaan halsbanden. Dit wordt vaak weinig charmant ook wel een kalkoenhals genoemd. Met Botox kunnen de halsbanden vaak minder zichtbaar worden gemaakt.
 • 'de Golfbalkin'
  Wanneer de spieren in de kin hyperactief zijn dan kunnen er putjes in de kin ontstaan. De overactieve spier kan met Botox injecties verslapt worden, waardoor de putjes verdwijnen.
 • 'Bunny Lines'
  De Bunny Lines zijn de lijntjes die bij sommige mensen aan de zijkant van de neus zichtbaar zijn. De lijntjes kunnen ontstaan door een ongewenste overactiviteit van de spieren aan de zijkant van de neus. Mensen met Bunny Lines klagen vaak dat ze arrogant of afkeurend overkomen, terwijl dat niet de bedoeling is.

De behandeling

Wanneer besloten is welke rimpels behandeld gaan worden, dan zal de arts de verdunde botuline-toxine inspuiten op de afgesproken plekken. Dit duurt in de regel slechts enkele minuten.

Normaal gesproken wordt er voorafgaand aan een behandeling geen verdoving toegepast. In uitzonderlijke gevallen kan de arts er echter voor kiezen het te behandelen gebied wel eerst te verdoven, zodat je niets voelt van de prikjes.

Botoxbehandelingen kunnen zowel in privéklinieken als in ziekenhuizen gedaan worden. De behandeling wordt echter vooral in privéklinieken uitgevoerd. Botoxbehandelingen worden meestal enkel uitgevoerd bij mensen tussen de 18 en 65 jaar.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Risico’s en complicaties

Botuline-toxine is, zoals eerder vermeld, een giftig stofje. Daarom moet het ook alleen door artsen toegepast worden. Op deze manier worden complicaties en risico’s zoveel mogelijk voorkomen.

Doordat botuline-toxine langzaam door het lichaam wordt afgebroken zijn in principe alle complicaties van tijdelijke aard. Welke klachten kunnen optreden is afhankelijk van het behandelde gebied.

De volgende complicaties worden het vaakst geconstateerd:

 • Spierzwakte
 • Pijn of blauwe plekken op de injectieplaats
 • Virusinfectie
 • Oorontsteking
 • Afhangend ooglid
 • Bloeding en irritatie injectieplaats
 • Griepachtige symptomen (zoals hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid, verkoudheid, koorts)
 • Duizeligheid
 • Droge ogen
 • Droge mond

Resultaat

Voor cosmetische doeleinden is de werking merkbaar na 1-2 weken. Het resultaat is echter kortdurend. Botuline-toxine werkt minimaal 3 maanden en vaak niet langer dan een half jaar. Voor een blijvend resultaat zijn daarom regelmatige herhaalbehandelingen nodig. Ga echter niet te vaak een spuitje halen. Het wordt afgeraden om vaker dan eens per 3 maanden een botoxbehandeling te ondergaan.

Foto botox

Een bijkomstig effect van een botoxbehandeling is dat het gezicht geen of minder gezichtsuitdrukkingen kan maken. Gezichten van mensen die (te vaak en te veel) behandeld zijn met Botox kunnen daarom een onnatuurlijke, verstijfde en emotieloze indruk geven. Artsen die geregeld deze behandelingen uitvoeren, weten in de regel goed hoe dit voorkomen kan worden. Wil je graag een subtiel resultaat? Geef dat dan duidelijk aan tijdens het consult.

Prijzen

Behandeling Prijs
Botox ½ zone € 100,00 tot € 150,00
Botox 1 zone € 175,00 tot € 210,00
Botox 2 zones € 295,00 tot € 395,00
Botox 3 zones € 410,00 tot € 525,00
Botox Hals € 300,00 tot € 500,00
Botox Migraine € 250,00 tot € 295,00
Botox Tandenknarsen € 300,00
Botox bij Rosacea € 200,00

Totaal 10 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een rimpelbehandeling met botox, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Botox sloeg niet aan

  Door Wen op

  Supervriendelijk personeel, ontzettend aardige arts. Botox in frons ging gelijk goed, voorhoofd is drie keer gedaan in totaal, maar daarna kon ik het nog steeds bewegen. Ik heb de hoop opgegeven dat het ooit gaat werken ;-) Dit viel overigens wel onder de garantie, maar ik woon niet in Nijmegen, dus na die drie keer heb ik het ook opgegeven. Teleurstellend resultaat wel.

  Behandeld in Nijmegen | Kosten: €138
 2. Blij dat ik de stap gewaagd heb!

  Door Lianne op

  Ik ken inderdaad die boze/verdrietige blik. Mijn collega’s weten het inmiddels maar mij wordt vaak genoeg nog gevraagd of ik slecht heb geslagen, een rothumeur heb of dat er iets aan de hand is. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om me toch te laten behandelen. Heel veel research gedaan naar klinieken en uiteindelijk voelde ik me prettig bij dokter Frodo. Persoonlijk denk ik dat je wel goed moet kijken bij welke kliniek je je prettig voelt voordat je aan een behandeling begint. Ben heel blij dat ik de stap gezet heb en mij heb laten behandelen. Voel me uiteindelijk toch wat zelfverzekerder.

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €300
 3. Filler Bocouture neus lippenplooi en marionettenlijn

  Door Anne op

  Heb een fronsrimpel waar ik mij aan stoor. Heb me rot gesmeerd met cremes zelfs vitamines C en E en hyalaronzuur etc. maar werkte gewoonweg niet. Na 3 jaar toch maar botox geprobeerd. Ik had het veel eerder moeten doen en ben erg tevreden. Het was wel verschillende klinieken proberen want bij de een die bijv. met merk Bocouture werkt, werkte het maar 3 maanden max en bij de andere kliniek was het een strakker gevoel en langer zichtbaar. Tot nu toe zal ik het blijven doen. Schijnt dat het naarmate je het meer doet ook vanzelf verzacht en verdere lijnen tegengaat. Daar hoop ik nu dus op dat het een halt geeft aan verdere diepe lijnen. Het is nu weer uitgewerkt, en heb voor volgende week een afspraak. Zin in zodat ik de zomer weer 'niet boos' kijk

  Mijn tip: Ga de arts na of hij zij BIG geregistreerd is.

  Behandeld in Rotterdam | Kosten: €95
 4. Botox in neus-lippen-plooi

  Door Lidewij op

  Ik heb mijn neus-lippen-plooi laten met Botox laten behandelen en ben er erg tevreden over. Subtiel en niet opvallend.

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €350
 5. Prima behandeling

  Door Eline op

  Aantal keren in Eindhoven geweest voor mijn fronsrimpel. Fijne arts. Denkt mee en gaat (reëel) mee in de wensen van de klant.
  Elke 7 maanden opnieuw en het bevalt me uitstekend!

  Mijn tip: Blijf baas over je eigen keuzes.

  Behandeld in Eindhoven | Kosten: €100
 6. Zorgvuldig en voordelig

  Door Katja op

  Mijn botox behandeling werd met grote zorgvuldigheid en met minimale pijn uitgevoerd. Na een week was het resultaat (minder afhangende mondhoeken en een glad voorhoofd) zichtbaar. Niet voor anderen, wel voor mezelf.

  Mijn tip: Neem een klantenkaart en je krijgt veel korting

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €180
 7. Geweldig:botox tegen spanningshoofdpijn en migraine.

  Door C.S. op

  Omdat ik al jaren tob met spanningshoofdpijn en (daardoor) migraine, heb ik, na aanleiding van een tv-programma, mijn frons in laten spuiten met botox. Ik vond het erg eng maar was ten einde raad. Het beïnvloedde mijn dagelijks leven te erg. Ook voelde ik me niet prettig bij de hoeveelheid pijnstillers ik er voor slikte. Ik kreeg er maagpijn van. Ik was voornamelijk bang dat men erg zou kunnen zien dat ik gebotoxt was. Dat het onnatuurlijk eruit zou zien. De desbetreffende arts zei dat niemand er wat van zou zien. Daar ging hij ook echt voor. En nog steeds heeft niemand er een opmerking over gemaakt! Zelf zie ik wel dat mijn voorhoofd er meer ontspannen uit ziet. Het allermooiste is dat mijn spanningshoofdpijn vrijwel verdwenen is! Ook het aantal migraine-aanvallen is drastisch verminderd! Ik heb nu alleen nog een aanval bij extreme stress en tijdens de menstruatie. Als ik voel dat de botox uitwerkt (na ongeveer 6 maanden) bel ik gauw voor een nieuwe afspraak. Ik heb het nu 4x gedaan en kan het zeker aanraden. De injecties zijn zo goed als pijnloos.

  Behandeld in Veenendaal | Kosten: €210
 8. Behandeling bij migraine

  Door Renate op

  Na aanraden van een bekende, ook een afspraak gemaakt voor een botox behandeling. Dit vanwege wekelijkse migraine klachten ( elke week triptanen slikken ). Erg goed voorgelicht en direct behandeld. Na het inspuiten van mijn frons rimpel circa 8 weken geleden, zijn mijn migraine aanvallen verbluffend veranderd. Twee aanvallen in het begin en nu al 6 weken migraine-vrij.
  Buiten het esthetisch oogpunt om, zal ik het ook zeer zeker aanraden bij migraine. Het is echt zeer zeker het proberen waard!

  Behandeld in Enschede | Kosten: €200
 9. Botox behandeling migraine

  Door Rauwerda op

  Door botox in mijn voorhoofd (slapen en de fronsrimpel ) te laten zetten is mijn migraine zeker weten veel minder. Ik heb natuurlijk nog wel eens hoofdpijn maar niet meer in de frequentie van migraine ( wat altijd resulteerde in een dag ziekmelding )

  Mijn tip: Gewoon proberen !!!

  Behandeld in Hardegarijp | Kosten: €200
 10. Geen zwetende oksels meer

  Door Jorn op

  Ik ga jaarlijks naar ABC Clinic voor de behandeling van mijn oksels tegen overmatig zweten. Ik draag veel overhemden en in de zomermaanden heb ik dan af en toe last van natte oksels. Daar ben ik nu van af door de Botox behandeling van mijn oksels.

  Mijn tip: Ik ben behandeld met Azzalure (Een andere Botuline toxine)

  Behandeld in Breda | Kosten: €495

Totaal: 10 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Veelgestelde vragen

 • Een Botox-behandeling is voor mensen die ontevreden zijn over de rimpels die zij hebben. Bijvoorbeeld omdat zij vinden dat ze er vermoeid of boos uitzien, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Met behulp van een Botox-behandeling kunnen deze op de snelste en veiligste manier worden verminderd of verwijderd. Daarnaast kan Botox worden gebruikt in de oksels of handpalmen, om zo overmatig zweten te voorkomen. De minimale leeftijd voor een Botox-behandeling is 18 jaar.

 • Een aantal dagen voor de behandeling wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. In dit intakegesprek worden verschillende dingen besproken. Als je bijvoorbeeld gebruikt maakt van bloedverdunnende middelen of andere medicijnen, dan wordt dat bij dit gesprek besproken. Tijdens dit gesprek wordt ook besproken wat jouw verwachting is van de behandeling en wat de mogelijke risico's zijn. Op de dag van de behandeling zelf wordt je gevraagd om geen make-up te gebruiken. Dit zodat de huid beter kan worden gedesinfecteerd. Als je graag paracetamol wil gebruiken voor de behandeling, dan mag dat.

 • Het naaldje dat wordt gebruikt bij een Botox-behandeling is heel erg klein. Daarom zal de behandeling niet erg pijnlijk zijn. Je kunt het gevoel het beste omschrijven als dat van een speldenprikje. Daarom is verdoving niet nodig, maar het kan wel mocht je dat graag wensen. Sommige artsen bieden daarnaast ook de mogelijkheid om de huid met een zalf een beetje te verdoven.

 • De eerste 1 tot 2 uur na de behandeling kan de huid rood worden en een beetje dik. Soms kunnen er ook een aantal kleine blauwe plekjes ontstaan. Dit zal wegtrekken. Na ongeveer 2 dagen kun je zien wat het resultaat is. Na 1 tot 2 weken wordt het maximale resultaat bereikt.

 • Na een Botox-behandeling kun je je dagelijkse activiteiten direct weer hervatten. Eventuele roodheid of zwellingen zullen binnen een aantal uur wegtrekken.

 • Gemiddeld blijft het resultaat van de Botox-behandeling 3 tot 4 maanden zichtbaar. De effecten van de Botox-behandeling tegen overmatig zweten kunnen soms 9 tot 12 maanden voortduren.

 • Een Botox-behandeling is een relatief veilige behandeling. Er zijn geen ernstige complicaties bekend. Heel soms komt het voor dat de 'doelwitspier' te veel wordt verzwakt. Dit kan bijvoorbeeld voor een hangend ooglid zorgen. Dit zal vanzelf weer wegtrekken. Ook zou er eventueel een kleine blauwe plek kunnen ontstaan na de behandeling, maar ook dit zal vanzelf wegtrekken. Een ander nadeel is dat de effecten van een Botox-behandeling tijdelijk zijn. Om blijvend effect te behouden, zal de behandeling ongeveer elke 6 maanden moeten worden herhaald.

 • Botox wordt al ruim 35 jaar gebruikt in de geneeskunde. De stof is uitgebreid onderzocht en wordt als volledig veilig bestempeld zo lang het gebruikt wordt in kleine doses. Bij een cosmetische behandeling wordt een zeer kleine hoeveelheid Botox ingespoten.

Vind een kliniek

Meer dan 26 locaties die deze behandeling aanbieden