Botox wint aan populariteit en wordt voor steeds meer doeleinden ingezet. Het middel wordt ook steeds toegankelijker: de tijd dat alleen beroemdheden en televisiesterren dit anti-rimpelmiddel gebruiken, ligt achter ons.

Wat is Botox?

Botox is een afkorting voor botuline-toxine. Dit is een stofje dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botuline. Botuline-toxine is een eiwit dat op de zenuwcellen werkt. Het eiwit verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, waardoor de spieren verslappen.

Door het eiwit te isoleren, kan botuline-toxine voor medische doeleinden gebruikt worden. Het stofje is erg giftig en wordt daarom meerdere malen verdund. Zo kan het veilig toegepast worden.

Botuline-toxine is het meest bekend in de vorm van een ‘Botox-behandeling’ tegen rimpels. Bij zo'n antirimpel-behandeling wordt het stofje onder de huid gespoten, daar waar de spiertjes zich bevinden die zorgen voor de ongewenste rimpels.

Op de plek van injectie treedt vervolgens de verlammende werking van botuline-toxine op. Als gevolg van de injectie zullen de spiertjes onder de huid zich ontspannen en hierdoor de rimpel een stuk minder zichtbaar worden.

Botuline-toxine kan echter ook voor andere doelen dan het gladstrijken van rimpels gebruikt worden.

De vele toepassingen van Botuline Toxine

Botox kan voor zeer diverse behandelingen gebruikt worden:

 • Als anti-rimpelmiddel
  Botuline-toxine is vooral bekend vanwege deze toepassing.
 • Als spierverslapper bij onwillekeurige spierbewegingen en spasticiteit
  Botuline-toxine kan gebruikt worden om ziekteklachten, zoals een verhoogde spierspanning of onwillekeurige spierbewegingen te doen verminderen.
 • Als anti-zweetbehandeling
  Botuline-toxine kan succesvol worden toegepast bij mensen die lijden aan overmatig zweten.
 • Als anti-tandenknarsbehandeling
  Botuline-toxine wordt ook steeds meer toegepast als behandeling om de klachten die ontstaan door tandenknarsen te doen verminderen.
 • Als behandeling tegen migraine
  In de Verenigde Staten is botuline-toxine recentelijk goedgekeurd als middel tegen migraine. Door enkele injecties kan de intensiteit en lengte van migraineaanvallen effectief verminderd worden. Ook in Nederland wordt deze behandeling inmiddels steeds vaker aangeboden. Bekijk hier welke klinieken deze behandeling aanbieden.
 • Tegen roodheid (flushing) bij rosacea
  Roodheid die optreedt als gevolg van Rosacea kan worden verminderd met een botoxbehandeling. De botuline-toxine zorgt ervoor dat de zenuwen die het signaal geven om de bloedstroom te vergroten in de huid worden geblokkeerd. Hierdoor worden de bloedvaatjes kleiner en de huid minder rood.
 • Als middel om de huid te liften
  In sommige gevallen kan botuline-toxine gebruikt worden om de huid te liften. Bekende voorbeelden zijn de Wenkbrauwlift met Botox en de behandeling van hangende mondhoeken.
 • Tegen een tandvleesglimlach, oftewel Gummy Smile
  Bij sommige mensen is erg veel tandvlees zichtbaar. Dit wordt ook wel een tandvleeslach of Gummy Smile genoemd. Wanneer je je stoort aan dit tandvlees dan kan een Botox-behandeling helpen. Met enkele injecties in de bovenlip kan ervoor gezorgd worden dat er minder tandvlees zichtbaar wordt.
 • Als middel tegen een overactieve blaas
  Botulinetoxine kan een erg effectief middel zijn om de klachten die horen bij een overactieve blaas, zoals een constante aandrang en urineverlies, te doen verminderen.
 • Vaginale Botox: als middel bij vaginisme & pijn bij het vrijen
  Vaginisme is een verkramping van de vaginale spieren. Hierdoor kan penetratie bemoeilijkt worden of zelfs onmogelijk zijn. Bovendien doet vrijen vaak pijn. Door een Botoxinjectie in de vaginawand wordt de vaginale spanning verminderd en kan vaginisme vaak snel, eenvoudig en goed behandeld worden.

Ook zou botuline-toxine mogelijk kunnen helpen bij het tegengaan van hartkloppingen bij patiënten die recent een bypass-operatie hebben ondergaan. Zo laat een recent onderzoek zien.

Op deze pagina bespreken we botuline-toxine verder vooral als anti-rimpelmiddel.

Botuline-toxine als anti-rimpelmiddel

Er zijn diverse anti-rimpelmiddelen op de markt die als actief bestanddeel botuline-toxine hebben. Vaak worden deze middelen allemaal Botox genoemd, maar dit is niet correct. Botox® is namelijk slechts één van de merknamen. Je kan dit vergelijken met Aspirine maar bijvoorbeeld ook Brinta, Chocomel of Tupperware. Dit zijn allemaal merknamen die zo populair zijn, dat ze een synoniem geworden zijn voor het product.

Naast Botox® zijn er nog andere middelen op de markt met een vergelijkbare werking, bijvoorbeeld:

 • Azzalure
 • Bocouture
 • Vistabel

Alle bovenstaande middelen worden gebruikt om rimpels te laten vervagen.

Botuline-toxine versus Fillers

Veel mensen verwarren botuline-toxine met fillers, terwijl het twee zeer verschillende producten zijn. Fillers worden gebruikt om volume toe te voegen, terwijl botuline-toxine gebruikt wordt om de spiertjes te verlammen die zorgen voor rimpels. Zie ook: het verschil tussen fillers en botox.

Het consult

Voordat je een behandeling ondergaat, zie je eerst een specialist. Vaak is deze specialist een cosmetisch arts.

De arts zal de juiste plaats van de injecties bepalen. Dit doet hij door je een aantal gezichtsuitdrukkingen te laten maken, zoals fronsen en verbaasd kijken.

In de meeste gevallen ontvang je de behandeling direct aansluitend op het consult. Het kan echter ook voorkomen dat je een paar dagen de tijd krijgt om na te denken over de behandeling.

Botuline-toxine-behandeling tegen rimpels

Niet alle rimpels kunnen goed behandeld worden met Botox. Enkel dynamische rimpels, dat zijn de rimpels die ontstaan door spierbewegingen, kunnen behandeld worden.

Foto Botox behandeling
Op deze foto zie je voor welke rimpels botox meestal gebruikt wordt. Zo kunnen kraaienpootjes goed behandeld worden met botox, en worden ook rimpels tussen de wenkbrauwen en op het voorhoofd vaak met botox behandeld. Voor de behandeling van rimpels rond de mond kunnen zowel botox als fillers gebruikt worden.

De volgende rimpels kunnen goed met botuline-toxine worden behandeld:

 • Kraaienpootjes
  De rimpels naast de ogen, ook wel kraaienpootjes genoemd kunnen verzacht worden en soms zelfs geheel verwijderd worden met Botox.
 • Voorhoofdsrimpels
  Voorhoofdsrimpels zijn de horizontale lijnen op het voorhoofd. Deze kunnen een gezicht ouder laten lijken. Met enkele injecties in het voorhoofd kunnen de spieren die voor de horizontale lijnen zorgen worden verslapt.
 • Fronsrimpels
  De fronsrimpels zijn de verticale lijnen die zich tussen de wenkbrauwen bevinden. Deze lijnen kunnen het gezicht een boze of vermoeide uitdrukking geven. Met enkele injecties tussen de wenkbrauwen kunnen de fronsrimpels goed behandeld worden.
 • Bovenliplijnen
  De verticale rimpels op de bovenlip hebben diverse bijnamen. Zo worden ze wel 'streepjescode' of 'rokerslijntjes' genoemd. Dat laatste is geen toeval, deze rimpels ontstaan namelijk vaak bij rokers. Ook mensen die blaasinstrumenten bespelen hebben vaak meer last van bovenliplijnen. Vaak kunnen de lijntjes verzacht worden door met een paar injecties de mondkringspier te verslappen.
 • Marionettelijnen Marionettelijnen zijn de rimpels die ontstaan onder de mondhoek. Vaak geven deze lijnen het gezicht een droevige of ouwelijke uitstraling. Wanneer deze lijnen ontstaan door een overactieve spier dan zijn ze goed behandelbaar met Botox.
 • 'de Kalkoenhals'
  Bij het ouder worden verliest de huid in de hals volume, hierdoor ontstaan halsbanden. Dit wordt vaak weinig charmant ook wel een kalkoenhals genoemd. Met Botox kunnen de halsbanden vaak minder zichtbaar worden gemaakt.
 • 'de Golfbalkin'
  Wanneer de spieren in de kin hyperactief zijn dan kunnen er putjes in de kin ontstaan. De overactieve spier kan met Botox injecties verslapt worden, waardoor de putjes verdwijnen.
 • 'Bunny Lines'
  De Bunny Lines zijn de lijntjes die bij sommige mensen aan de zijkant van de neus zichtbaar zijn. De lijntjes kunnen ontstaan door een ongewenste overactiviteit van de spieren aan de zijkant van de neus. Mensen met Bunny Lines klagen vaak dat ze arrogant of afkeurend overkomen, terwijl dat niet de bedoeling is.

De behandeling

Wanneer besloten is welke rimpels behandeld gaan worden, dan zal de arts de verdunde botuline-toxine inspuiten op de afgesproken plekken. Dit duurt in de regel slechts enkele minuten.

Normaal gesproken wordt er voorafgaand aan een behandeling geen verdoving toegepast. In uitzonderlijke gevallen kan de arts er echter voor kiezen het te behandelen gebied wel eerst te verdoven, zodat je niets voelt van de prikjes.

Botoxbehandelingen kunnen zowel in privéklinieken als in ziekenhuizen gedaan worden. De behandeling wordt echter vooral in privéklinieken uitgevoerd. Botoxbehandelingen worden meestal enkel uitgevoerd bij mensen tussen de 18 en 65 jaar.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Risico’s en complicaties

Botuline-toxine is, zoals eerder vermeld, een giftig stofje. Daarom moet het ook alleen door artsen toegepast worden. Op deze manier worden complicaties en risico’s zoveel mogelijk voorkomen.

Doordat botuline-toxine langzaam door het lichaam wordt afgebroken zijn in principe alle complicaties van tijdelijke aard. Welke klachten kunnen optreden is afhankelijk van het behandelde gebied.

De volgende complicaties worden het vaakst geconstateerd:

 • Spierzwakte
 • Pijn of blauwe plekken op de injectieplaats
 • Virusinfectie
 • Oorontsteking
 • Afhangend ooglid
 • Bloeding en irritatie injectieplaats
 • Griepachtige symptomen (zoals hoofdpijn, slaperigheid, misselijkheid, verkoudheid, koorts)
 • Duizeligheid
 • Droge ogen
 • Droge mond

Resultaat

Voor cosmetische doeleinden is de werking merkbaar na 1-2 weken. Het resultaat is echter kortdurend. Botuline-toxine werkt minimaal 3 maanden en vaak niet langer dan een half jaar. Voor een blijvend resultaat zijn daarom regelmatige herhaalbehandelingen nodig. Ga echter niet te vaak een spuitje halen. Het wordt afgeraden om vaker dan eens per 3 maanden een botoxbehandeling te ondergaan.

Afbeelding Botox behandeling

Een bijkomstig effect van een botoxbehandeling is dat het gezicht geen of minder gezichtsuitdrukkingen kan maken. Gezichten van mensen die (te vaak en te veel) behandeld zijn met Botox kunnen daarom een onnatuurlijke, verstijfde en emotieloze indruk geven. Artsen die geregeld deze behandelingen uitvoeren, weten in de regel goed hoe dit voorkomen kan worden. Wil je graag een subtiel resultaat? Geef dat dan duidelijk aan tijdens het consult.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 29 ZKN-gecertificeerde klinieken die een rimpelbehandeling met botox aanbieden. De kosten van een rimpelbehandeling met botox bedragen gemiddeld € 289,10.