Wanneer de huid ouder wordt, wordt deze minder stevig. Hierdoor ontstaan rimpels en kunnen delen van de huid verzakken, waardoor plooien in het gezicht en de halsstreek ontstaan. Naast veroudering dragen ook roken, alcohol, stress en zonlicht bij aan het ontstaan van rimpels. Een facelift is een optie om de rimpels te verminderen en er jonger en frisser uit te zien.

De meeste mensen die voor een facelift kiezen zijn tussen de 40 en 70 jaar oud, maar je kunt vaak ook op oudere leeftijd nog je huid laten liften.

Om het effect van een facelift na te bootsen kun je twee vingers onder je jukbeenderen plaatsen. Doe dit een paar centimeter voor je oren en maak vervolgens een opwaartse beweging richting je haargrens.

Een facelift is niet altijd de beste of enige optie om je huid strakker te maken. Er zijn diverse alternatieven voor een facelift:

Van al deze alternatieven wordt de facelift meestal wel gezien als de meest effectieve ingreep; het maskeert niet alleen de rimpels en plooien zoals botox en injectables doen, maar corrigeert de onderliggende oorzaken.

Het consult

Wie zijn gezicht wil laten liften, maakt een afspraak bij de plastisch chirurg. Er zal vervolgens een consult gepland worden waar de plastisch chirurg je wensen en verwachtingen met je zal bespreken.

De plastisch chirurg zal tijdens het consult navraag doen naar:

 • Eerdere operaties, vooral operaties in en rond het gezicht.
 • Eventueel medicijngebruik.
 • Roken, alcohol- en drugsgebruik.
 • Je algemene gezondheidstoestand.
 • Allergieën.

Tijdens het consult bekijkt de plastisch chirurg daarnaast je gezicht. Zo kan hij of zij bepalen hoe het beste resultaat kan worden bereikt. Als de arts denkt dat er andere behandelingen zijn die een beter resultaat geven, dan kan het zijn dat hij of zij een facelift afraadt.

Vaak zal aan het einde van het consult ook bloed geprikt worden. Ten slotte krijg je meestal aan het eind van het consult een prijsopgave. Vervolgens geeft de arts je een aantal weken de tijd om te beslissen of je de ingreep wilt laten uitvoeren.

Besluit je om je gezicht te laten liften, dan zal de arts zal je adviseren om ten minste enkele weken voor de operatie te stoppen met roken. Hierdoor geneest de huid beter en wordt het uiteindelijke resultaat mooier.

De operatie

plaatje Facelift
Een facelift operatie in schematische weergave. De roze stippellijn geeft de incisie (snede) rond het oor weer. De groene pijlen geven weer in welke richting de huid gelift wordt. Het donkere vlak geeft aan welke onderhuidse structuren gelift worden.

Tijdens een faceliftende-operatie worden de huid en de onderliggende weefsels van de hals en de wangen losgemaakt en opnieuw vastgezet. Dit opnieuw vastzetten gebeurt in de buurt van de oren. Voor een natuurlijk resultaat is het belangrijk dat de huid niet te strak wordt getrokken. Ervaren plastisch chirurgen weten dit vaak goed te doen.

Tijdens de operatie wordt er een sneetje (incisie) gemaakt in de haargrens en bij de oren. Het sneetje begint ongeveer 5 cm boven de oren in het haar. Vanaf daar wordt het sneetje naar beneden voor het oor langs doorgetrokken en verdwijnt in je haar achter je oorlel.

Nadat de plastisch chirurg dit sneetje heeft gemaakt trekt hij de huid omhoog en strak naar achteren. Ook onderhuidse spieren en bindweefsel worden strakgetrokken. Daarna wordt de huid vastgezet met hechtingen. Door de huid strak te trekken verdwijnen de rimpels onder de ogen en naast de neus. Ook verdwijnt de ‘onderkin’ en wordt de hals weer strak.

Een facelift heeft alleen effect op het onderste gedeelte van het gezicht. Je voorhoofd wordt dus niet gelift. Mocht je dit wel wensen, dan kan er eventueel ook een voorhoofdslift of wenkbrauwlift worden uitgevoerd.

Een facelift is een uitgebreide operatie die enkele uren duurt. De operatie vindt plaats onder algehele narcose.

Een facelift kan op veel verschillende manieren worden uitgevoerd. Een chirurg kan daarom beslissen om ook op andere plekken in het gezicht incisies (snedes) te maken. Zo kunnen artsen er voor kiezen om een extra sneetje te maken onder de kin om de huid van de hals mooi strak te kunnen krijgen. Ook kan het nodig zijn om wat vet onder de kin weg te halen.

De facelift wordt soms gecombineerd met andere behandelingen. De plastisch chirurg zal van tevoren met je overleggen of dit wenselijk is en tot een beter resultaat zal leiden. Ingrepen die kunnen worden uitgevoerd zijn:

Verschil tussen facelift, s-lift / MACS lift en halslift

Naast een facelift, kun je ook kiezen voor een s-lift of MACS lift of een halslift, afhankelijk van welke gedeeltes van de (onderkant) van je gezicht je graag gelift wilt zien.

 • S-lift: een kleine lift van de huid bij de wangen en kaaklijn.
 • MACS-lift: een iets duidelijkere lift van de huid en onderliggende spieren bij de wangen en kaaklijn.
 • Facelift: een duidelijke lift van de huid en onderliggende weefsels bij de wangen, kaaklijn en de hals.
 • Halslift: een lift van de huid in de hals, en eventueel de onderliggende weefsels.

Onderstaande afbeelding geeft goed de verschillen weer tussen de verschillende typen liften die kunnen worden uitgevoerd om de onderkant van het gezicht te liften. Voor het liften van de bovenkant van het gezicht, kan een voorhoofdslift of wenkbrauwlift worden uitgevoerd.

Foto Facelift
Verschillen tussen ingrepen die de onderkant van het gezicht liften. De roze stippellijn geeft de incisie (snede) rond het oor weer. De groene pijlen geven weer in welke richting de huid gelift wordt. De donkere vlakken geven aan welke onderhuidse structuren eventueel meegelift worden.
Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de operatie

Na de operatie wordt het gezicht ingepakt met een stevig drukverband. Het drukverband gaat het zwellen van de huid tegen en moet een paar dagen blijven zitten.

Soms plaatst de plastisch chirurg een slangetje (drain) in de huid om bloed en wondvocht af te voren. Dit slangetje wordt de dag na de operatie weer verwijderd.

Na een week worden vervolgens ook de hechtingen verwijderd. Na de operatie kan het gezicht wat gezwollen en stijf zijn, dit zal na ongeveer 14 dagen grotendeels wegtrekken. Om goed te kunnen herstellen moet je vaak een paar dagen in de kliniek blijven. Als je naar huis mag is het fijn om thuis wat hulp te hebben, zodat je zware inspanning kunt vermijden.

Risico’s en complicaties bij een facelift

Het is een persoonlijke keuze om een facelift uit te laten voeren. Net als alle operaties brengt ook een facelift risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om goed na te denken of de voordelen opwegen tegen de eventuele nadelen. De plastisch chirurg zal de belangrijkste risico’s daarom met je bespreken.

De belangrijkste complicaties na een faceliftende-operatie zijn:

 • Infecties.
 • Bloedingen.
 • Stijfheid in het gezicht.
 • Slechte wondgenezing.
 • Zenuwbeschadiging.

Het resultaat

Het uiteindelijke resultaat is na een aantal weken te zien. Veel patiënten zien er dan jonger en frisser uit. Door deze frisse uitstraling zitten patiënten vaak beter in hun vel dan voor de operatie.

Niet alle rimpels zijn verdwenen na een facelift. De rimpels die ontstaan bij lachen en praten zijn nog aanwezig waardoor je natuurlijke uitstraling behouden blijft.

De littekens van de operatie zitten in het haar en volgen de natuurlijke vorm van de huid. Daarom zijn de littekens minimaal zichtbaar.

Een facelift geeft een langdurig resultaat, maar het stopt het verouderen van de huid niet. Een facelift zet de klok als het ware een aantal jaren terug. Na de operatie zal de huidveroudering en verslapping echter door blijven gaan. Soms kiezen mensen er daarom voor om op een later moment opnieuw onder het mes te gaan.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 16 ZKN-gecertificeerde klinieken die een facelift aanbieden. De kosten van een facelift bedragen gemiddeld € 6859,98.