Een jonger gezicht door een facelift

Wanneer de huid ouder wordt, wordt deze minder stevig. Hierdoor ontstaan rimpels en kunnen delen van de huid verzakken, waardoor plooien in het gezicht en de halsstreek ontstaan. Naast veroudering dragen ook roken, alcohol, stress en zonlicht bij aan het ontstaan van rimpels. Een facelift is een optie om de rimpels te verminderen en er jonger en frisser uit te zien.

De meeste mensen die voor een facelift kiezen zijn tussen de 40 en 70 jaar oud, maar je kunt vaak ook op oudere leeftijd nog je huid laten liften.

Om het effect van een facelift na te bootsen kun je twee vingers onder je jukbeenderen plaatsen. Doe dit een paar centimeter voor je oren en maak vervolgens een opwaartse beweging richting je haargrens.

Een facelift is niet altijd de beste of enige optie om je huid strakker te maken. Er zijn diverse alternatieven voor een facelift:

Van al deze alternatieven wordt de facelift meestal wel gezien als de meest effectieve ingreep; het maskeert niet alleen de rimpels en plooien zoals botox en injectables doen, maar corrigeert de onderliggende oorzaken.

In deze animatie zie je hoe een facelift wordt uitgevoerd door de specialisten van Boerhaave MC.

Het consult

Wie zijn gezicht wil laten liften, maakt een afspraak bij de plastisch chirurg. Er zal vervolgens een consult gepland worden waar de plastisch chirurg je wensen en verwachtingen met je zal bespreken.

De plastisch chirurg zal tijdens het consult navraag doen naar:

 • Eerdere operaties, vooral operaties in en rond het gezicht.
 • Eventueel medicijngebruik.
 • Roken, alcohol- en drugsgebruik.
 • Je algemene gezondheidstoestand.
 • Allergieën.

Tijdens het consult bekijkt de plastisch chirurg daarnaast je gezicht. Zo kan hij of zij bepalen hoe het beste resultaat kan worden bereikt. Als de arts denkt dat er andere behandelingen zijn die een beter resultaat geven, dan kan het zijn dat hij of zij een facelift afraadt.

Ten slotte krijg je meestal aan het eind van het consult een prijsopgave. Vervolgens geeft de arts je een aantal weken de tijd om te beslissen of je de ingreep wilt laten uitvoeren.

Besluit je om je gezicht te laten liften, dan zal de arts je adviseren om ten minste enkele weken voor de operatie te stoppen met roken. Hierdoor geneest de huid beter en wordt het uiteindelijke resultaat mooier.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Foto 1 boerhaave

Op zoek naar een specialist in facelift?

Boerhaave Medisch Centrum Amsterdam

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een facelift, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De operatie

Illustratie gezicht
Een facelift operatie in schematische weergave. De roze stippellijn geeft de incisie (snede) rond het oor weer. De groene pijlen geven weer in welke richting de huid gelift wordt. Het donkere vlak geeft aan welke onderhuidse structuren gelift worden.

Tijdens een faceliftende-operatie worden de huid en de onderliggende weefsels van de hals en de wangen losgemaakt en opnieuw vastgezet. Dit opnieuw vastzetten gebeurt in de buurt van de oren. Voor een natuurlijk resultaat is het belangrijk dat de huid niet te strak wordt getrokken. Ervaren plastisch chirurgen weten dit vaak goed te doen.

Tijdens de operatie wordt er een sneetje (incisie) gemaakt in de haargrens en bij de oren. Het sneetje begint ongeveer 5 cm boven de oren in het haar. Vanaf daar wordt het sneetje naar beneden voor het oor langs doorgetrokken en verdwijnt in je haar achter je oorlel.

Nadat de plastisch chirurg dit sneetje heeft gemaakt trekt hij de huid omhoog en strak naar achteren. Ook onderhuidse spieren en bindweefsel worden strakgetrokken. Daarna wordt de huid vastgezet met hechtingen. Door de huid strak te trekken verdwijnen de rimpels onder de ogen en naast de neus. Ook verdwijnt de ‘onderkin’ en wordt de hals weer strak.

Een facelift heeft alleen effect op het onderste gedeelte van het gezicht. Je voorhoofd wordt dus niet gelift. Mocht je dit wel wensen, dan kan er eventueel ook een voorhoofdslift of wenkbrauwlift worden uitgevoerd.

Een facelift is een uitgebreide operatie die enkele uren duurt. De operatie vindt plaats onder algehele narcose.

Een facelift kan op veel verschillende manieren worden uitgevoerd. Een chirurg kan daarom beslissen om ook op andere plekken in het gezicht incisies (snedes) te maken. Zo kunnen artsen er voor kiezen om een extra sneetje te maken onder de kin om de huid van de hals mooi strak te kunnen krijgen. Ook kan het nodig zijn om wat vet onder de kin weg te halen.

De facelift wordt soms gecombineerd met andere behandelingen. De plastisch chirurg zal van tevoren met je overleggen of dit wenselijk is en tot een beter resultaat zal leiden. Ingrepen die kunnen worden uitgevoerd zijn:

Verschil tussen facelift, s-lift / MACS lift en halslift

Naast een facelift, kun je ook kiezen voor een s-lift of MACS lift of een halslift, afhankelijk van welke gedeelten van de (onderkant) van je gezicht je graag gelift wilt zien.

 • S-lift: een kleine lift van de huid bij de wangen en kaaklijn.
 • MACS-lift: een iets duidelijkere lift van de huid en onderliggende spieren bij de wangen en kaaklijn.
 • Facelift: een duidelijke lift van de huid en onderliggende weefsels bij de wangen, kaaklijn en de hals.
 • Halslift: een lift van de huid in de hals, en eventueel de onderliggende weefsels.

Onderstaande afbeelding geeft goed de verschillen weer tussen de verschillende typen liften die kunnen worden uitgevoerd om de onderkant van het gezicht te liften. Voor het liften van de bovenkant van het gezicht, kan een voorhoofdslift of wenkbrauwlift worden uitgevoerd.

foto rimpels
Verschillen tussen ingrepen die de onderkant van het gezicht liften. De roze stippellijn geeft de incisie (snede) rond het oor weer. De groene pijlen geven weer in welke richting de huid gelift wordt. De donkere vlakken geven aan welke onderhuidse structuren eventueel meegelift worden.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de operatie

Na de operatie wordt het gezicht ingepakt met een stevig drukverband. Het drukverband gaat het zwellen van de huid tegen en moet een paar dagen blijven zitten.

Soms plaatst de plastisch chirurg een slangetje (drain) in de huid om bloed en wondvocht af te voren. Dit slangetje wordt de dag na de operatie weer verwijderd.

Na een week worden vervolgens ook de hechtingen verwijderd. Na de operatie kan het gezicht wat gezwollen en stijf zijn, dit zal na ongeveer 14 dagen grotendeels wegtrekken. Om goed te kunnen herstellen moet je vaak een paar dagen in de kliniek blijven. Als je naar huis mag is het fijn om thuis wat hulp te hebben, zodat je zware inspanning kunt vermijden.

Risico’s en complicaties bij een facelift

Het is een persoonlijke keuze om een facelift uit te laten voeren. Net als alle operaties brengt ook een facelift risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om goed na te denken of de voordelen opwegen tegen de eventuele nadelen. De plastisch chirurg zal de belangrijkste risico’s daarom met je bespreken.

De belangrijkste complicaties na een faceliftende-operatie zijn:

 • Infecties.
 • Bloedingen.
 • Stijfheid in het gezicht.
 • Slechte wondgenezing.
 • Zenuwbeschadiging.

Het resultaat

Het uiteindelijke resultaat is na een aantal weken te zien. Veel patiënten zien er dan jonger en frisser uit. Door deze frisse uitstraling zitten patiënten vaak beter in hun vel dan voor de operatie.

Niet alle rimpels zijn verdwenen na een facelift. De rimpels die ontstaan bij lachen en praten zijn nog aanwezig waardoor je natuurlijke uitstraling behouden blijft.

De littekens van de operatie zitten in het haar en volgen de natuurlijke vorm van de huid. Daarom zijn de littekens minimaal zichtbaar.

Een facelift geeft een langdurig resultaat, maar het stopt het verouderen van de huid niet. Een facelift zet de klok als het ware een aantal jaren terug. Na de operatie zal de huidveroudering en verslapping echter door blijven gaan. Soms kiezen mensen er daarom voor om op een later moment opnieuw onder het mes te gaan.

Prijzen

Behandeling Prijs
Facelift € 4100,00 tot € 6090,00
Face-/Halslift € 7000,00 tot € 9150,00
Face-/Halslift + Ooglidcorrectie bovenoogleden € 7500,00 tot € 11675,00
Face-/Halslift + Ooglidcorrectie onderoogleden € 7900,00 tot € 10500,00
Face-/Halslift + Ooglidcorrectie boven- & onderoogleden € 8400,00
Facelift + Ooglidcorrectie bovenoogleden € 5500,00 tot € 6800,00
Facelift + Ooglidcorrectie onderoogleden € 5900,00 tot € 7410,00
Facelift + Ooglidcorrectie boven- en onderoogleden € 6400,00 tot € 7970,00

Totaal 7 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een facelift, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

Video ervaringen

ervaring video Gezicht

Jolanda kreeg op haar zesendertigste kanker. De chemobehandelingen lieten hun sporen na in haar gezicht, waardoor ze er vermoeid en ouder uitzag. Ze besloot te kiezen voor een facelift bij Boerhaave Medisch Centrum. In deze video deelt ze haar ervaringen.

Geschreven ervaringen

 1. Geen hamsterwangen meer.

  Door Mieke op

  Ben gisteren geholpen en heb er een heel positief gevoel over. Goede uitleg en nazorg. Draag nu een elastische band om het hoofd toch is nu al zichtbaar dat de huid gelift is. Ik had niet verwacht dat de napijn zo heftig is, veel druk bij de oren en een snijdende pijn, terwijl ik regelmatig de pijnstillers neem.
  Ik zou graag iedere dag iets over mijn ervaring willen delen met de nodige foto's.

  Mijn tip: Wees realistisch het is toch een serieuze ingreep met napijn.

  Behandeld in Heerenveen | Kosten: €4600
 2. vakman!

  Door Evertine op

  Nadat ik vijftien jaar geleden een facelift had ondergaan maar de tand-des-tijds uiteraard niet echt had kunnen tegenhouden, besloot ik dat ik van m'n hamsterwangen af wilde, en begon een internetzoektocht naar een goede plastisch chirurg. Ik kijk dan naar ervaring en eventuele klachten. Zo kwam ik uit bij Dr. L.P. van der Weij, die een behoorlijk aantal jaren ervaring heeft, en over wie ik geen klachten kon vinden.

  En om maar direct ter zake te komen: wát een vakman! Het is werkelijk prachtig geworden - niet alleen de hamsterwangen zijn verdwenen, de wangen zijn in z'n geheel gelift zodat het hele gezicht minder rimpelig is geworden, en ook de hals is meegenomen, zodat ik ineens een 20-jaar-jongere hals vertoon.

  De littekens zitten achter het oor, vóór het oor, en dan verder naar boven in de haargrens, tot iets boven de wenkbrauwen. Voorlopig draag ik mijn haar los, zodat er niets van te zien is, en ik ben nog op zoek naar oorknoppen die grotendeels de oorlel bedekken.

  De herstelperiode zal voor iedereen anders zijn. Ik heb 2-3 dagen paracetamol genomen, en had 't daarna niet meer nodig, voelde me vanaf dag vier erg goed, en vergat telkens dat ik geopereerd was. Gek genoeg was mijn gezicht alleen gezwollen, vertoonde geen blauwe plekken maar onder mijn ogen, o jee, enorme blauwe zwellingen, terwijl dáár nou juist niks gebeurd was! Na twee weken was het nóg te zien daar, maar dat zag er dan net zo uit alsof ik een nachtje had doorgehaald, óf dat ik last had van allergie. Ook de grote blauwe plek op mijn hand, waar het infuus had gezeten, trok maar erg langzaam weg.

  Dr. van der Weij voert de operaties uit in de Boerhaave Kliniek in Amsterdam, waar ook andere specialisten zijn gehuisvest, o.a. de internist Dr. Elte, die een zeer grondig vooronderzoek uitvoerde. Ze gaan niet over één nacht ijs daar in de Boerhaave!

  (Anoniem)

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €6000

Totaal: 2 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Video's

Hieronder vind je video's over een facelift. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Facelift thumbnail

In deze video legt dokter L.P. van der Weij uit met welke liftingstechniek het mooiste resultaat behaald kan worden.

video Facelift thumbnail

Faceliftoperatie in 10 minuten. In dit filmpje wordt in 10 minuten versneld getoond hoe een facelift in zijn werk gaat.

video Facelift thumbnail

Gewoon mooier aflevering: Facelift operatie. Aflevering van het RTL4 programma Gewoon Mooier over een facelift operatie.

video Facelift thumbnail

Een complete film met een verslag van een hals-facelift operatie van begin tot eind. Ook wordt er een duidelijke uitleg gegeven wat er wordt gedaan en waarom.

video Facelift thumbnail

In deze video van Boerhaave Kliniek vertelt Jolanda over haar facelift en legt ze uit hoe ze tot deze operatie heeft besloten en hoe deze verliep.

Veelgestelde vragen

 • Een facelift is een goede optie voor iedereen die door natuurlijke veroudering en door de invloed van zon, roken en stress een verslapte gezichtshuid met veel rimpels heeft gekregen. Doordat de huid, maar ook onderhuids bindweefsel en spieren strak worden getrokken krijgt je hele gezicht een jeugdiger uitstraling. Een facelift is het meest geschikt voor mensen van 40 tot 70 jaar.

  Ben je jonger? Dan is het aan te raden om eerst te kiezen voor lichtere cosmetische behandelingen, zoals bijvoorbeeld botox of fillers.

 • Ruim voorafgaand aan de facelift moet je stoppen met roken. Hoe ver van tevoren je moet stoppen hangt af van de behandeling. Bij een volledige facelift is dit een half jaar tot een jaar. Bij kleinere ingrepen is deze tijd korter en moet je enkele weken voor de behandeling stoppen. Het is voor het genezingsproces het beste als je zo ver mogelijk van tevoren stopt met roken. Ook na de behandeling mag je pas weer gaan roken wanneer je geheel hersteld bent.

  Indien je bloedverdunners gebruikt moet je hier voor de operatie mee stoppen. Of je met de bloedverdunners mag stoppen en wanneer je hier mee moet beginnen zal de chirurg met je overleggen.

 • De duur van de ingreep is afhankelijk van welke facelift je ondergaat en kan per kliniek verschillen. Gemiddeld kun je uitgaan van de volgende tijden:
  - S-lift: 1-2 uur
  - MACS-lift: 2-3 uur
  - Facelift: 2-4 uur
  - Halslift: 2-4 uur

  De operatieduur hangt af van de patiënt en de ervaring van de chirurg. Indien je voor een combinatie van behandelingen kiest zal de operatieduur ook langer kunnen uitvallen.

 • Kleinere en relatief kortdurende ingrepen zoals de S-lift kunnen onder plaatselijke verdoving, maar worden afhankelijk van de kliniek en voorkeur van de cliënt ook onder algehele narcose gedaan. De grotere ingrepen worden vanwege de lange duur onder algehele narcose uitgevoerd.

 • Tijdens de ingreep voel je geen pijn omdat je dan goed verdoofd bent. Bij plaatselijke verdoving kunnen de prikken voor de verdoving pijn doen, maar ervaar je tijdens de operatie alleen een trekkend gevoel en geen pijn.

  Na de ingreep zal de verdoving uitgewerkt raken en zul je pijn beginnen te voelen. Doordat je geopereerd bent in je gezicht en/of hals zal je ook pijn hebben tijdens het praten en eten. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers die je bij de apotheek kunt halen. Ook koelen met een coldpack helpt tegen de pijn. Na ongeveer twee weken is de pijn over.

 • De hersteltijd is afhankelijk van de ingreep. Bij alle facelift-vormen heb je de eerste paar dagen een verband rond je gezicht. De eerste week mag je geen fysieke inspanning verrichten en tijdens de tweede week mag je nog niet bukken. Fysiek zwaardere inspanningen zoals tillen mag pas weer na minimaal een maand. De meeste mensen kunnen na twee weken weer aan het werk.

 • De eerste paar dagen na de ingreep heb je een verband rond je gezicht. Ook kan je gezicht gezwollen en verkleurd zijn en kunnen je ogen wat dichtzitten door zwellingen. Na ongeveer twee weken zullen de zwellingen en blauwe plekken weg zijn.

 • Er wordt een snee gemaakt langs de haargrens. Hier houd je een litteken aan over. Maar omdat de snee vlak langs de haargrens is gemaakt valt het litteken in de haargrens weg. Bij een nauwkeurige inspectie is het litteken zichtbaar, maar iemand die je normaal aankijkt zal niets van het litteken kunnen zien.

 • De facelift wordt niet vergoed door de verzekeraars. Dit is omdat de facelift een zuiver cosmetische ingreep is. Voorheen werd in sommige gevallen een facelift nog wel vergoed, bijvoorbeeld onder het argument van ernstig psychisch lijden. Tegenwoordig vergoed om die reden geen enkele verzekering een facelift meer.

 • Na een facelift is je huid strakker, maar zijn je spieren en pezen onaangetast. Je kunt dus nog gewoon nog dezelfde gezichtsuitdrukkingen maken als voorheen.

  Het kan echter zo zijn dat er tijdens de operatie een zenuw beschadigd raakt als complicatie. In dat geval kan je mimiek wel minder worden. Indien de operatie wordt uitgevoerd door een kundig en ervaren chirurg is de kans op dergelijke complicaties klein.

 • Een facelift zorgt ervoor dat een deel van je rimpels minder diep worden of verdwijnen. Een facelift heeft geen invloed op de rimpeling van de voorhoofdshuid en de hals. Hiervoor zou je een aparte behandeling moeten ondergaan, zoals een voorhoofdslift of een halslift. Rimpels die ontstaan door praten en lachen blijven zichtbaar. Dit geeft je gezicht ook zijn eigen karakter.

Vind een kliniek

Meer dan 26 locaties die deze behandeling aanbieden