Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een facelift.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een facelift roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een facelift? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt voor een facelift in aanmerking?

Een facelift is een goede optie voor iedereen die door natuurlijke veroudering en door de invloed van zon, roken en stress een verslapte gezichtshuid met veel rimpels heeft gekregen. Doordat de huid, maar ook onderhuids bindweefsel en spieren strak worden getrokken krijgt je hele gezicht een jeugdiger uitstraling. Een facelift is het meest geschikt voor mensen van 40 tot 70 jaar.

Ben je jonger? Dan is het aan te raden om eerst te kiezen voor lichtere cosmetische behandelingen, zoals bijvoorbeeld botox of fillers.

Hoe bereid ik mij voor op een facelift?

Ruim voorafgaand aan de facelift moet je stoppen met roken. Hoe ver van tevoren je moet stoppen hangt af van de behandeling. Bij een volledige facelift is dit een half jaar tot een jaar. Bij kleinere ingrepen is deze tijd korter en moet je enkele weken voor de behandeling stoppen. Het is voor het genezingsproces het beste als je zo ver mogelijk van tevoren stopt met roken. Ook na de behandeling mag je pas weer gaan roken wanneer je geheel hersteld bent.

Indien je bloedverdunners gebruikt moet je hier voor de operatie mee stoppen. Of je met de bloedverdunners mag stoppen en wanneer je hier mee moet beginnen zal de chirurg met je overleggen.

Hoe lang duurt een facelift?

De duur van de ingreep is afhankelijk van welke facelift je ondergaat en kan per kliniek verschillen. Gemiddeld kun je uit gaan van de volgende tijden:

  • S-lift: 1-2 uur
  • MACS-lift: 2-3 uur
  • Facelift: 2-4 uur
  • Halslift: 2-4 uur

De operatieduur hangt af van de patiƫnt en de ervaring van de chirurg. Indien je voor een combinatie van behandelingen kiest zal de operatie duur ook langer kunnen uitvallen.

Hoe zit het met de narcose/verdoving?

Kleinere en relatief kortdurende ingrepen zoals de S-lift kunnen onder plaatselijke verdoving, maar worden afhankelijk van de kliniek en patiƫntvoorkeur ook onder algehele narcose gedaan. De grotere ingrepen worden vanwege de lange duur onder algehele narcose uitgevoerd.

Is een facelift pijnlijk?

Tijdens de ingreep voel je geen pijn omdat je dan goed verdoofd bent. Bij plaatselijke verdoving kunnen de prikken voor de verdoving pijn doen, maar ervaar je tijdens de operatie alleen een trekkend gevoel en geen pijn.

Na de ingreep zal de verdoving uitgewerkt raken en zul je pijn beginnen te voelen. Doordat je geopereerd bent in je gezicht en/of hals zal je ook pijn hebben tijdens het praten en eten. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers die je bij de apotheek kunt halen. Ook koelen met een coldpack helpt tegen de pijn. Na ongeveer twee weken is de pijn over.

Wanneer kan ik weer aan het werk?

De hersteltijd is afhankelijk van de ingreep. Bij alle facelift-vormen heb je de eerste paar dagen een verband rond je gezicht. De eerste week mag je geen fysieke inspanning verrichten en tijdens de tweede week mag je nog niet bukken. Fysiek zwaardere inspanningen zoals tillen mag pas weer na minimaal een maand. De meeste mensen kunnen na twee weken weer aan het werk.

Wanneer kan ik mijzelf weer tonen na de facelift?

De eerste paar dagen na de ingreep heb je een verband rond je gezicht. Ook kan je gezicht gezwollen en verkleurd zijn en kunnen je ogen wat dichtzitten door zwellingen. Na ongeveer twee weken zullen de zwellingen en blauwe plekken weg zijn.

Houd ik er littekens aan over?

Er wordt een snee gemaakt langs de haargrens. Hier houd je een litteken aan over. Maar omdat de snee vlak langs de haargrens is gemaakt valt het litteken in de haargrens weg. Bij een nauwkeurige inspectie is het litteken zichtbaar, maar iemand die je normaal aankijkt zal niets van het litteken kunnen zien.

Kan ik een facelift vergoed krijgen?

De facelift wordt niet vergoed door de verzekeraars. Dit is omdat de facelift een zuiver cosmetische ingreep is. Voorheen werd in sommige gevallen een facelift nog wel vergoed, bijvoorbeeld onder het argument van ernstig psychisch lijden. Tegenwoordig vergoed om die reden geen enkele verzekering een facelift meer.

Heeft een facelift invloed op mijn gezichtsexpressie?

Na een facelift is je huid strakker, maar zijn je spieren en pezen onaangetast. Je kunt dus nog gewoon nog dezelfde gezichtsuitdrukkingen maken als voorheen.

Het kan echter zo zijn dat er tijdens de operatie een zenuw beschadigd raakt als complicatie. In dat geval kan je mimiek wel minder worden. Indien de operatie wordt uitgevoerd door een kundig en ervaren chirurg is de kans op dergelijke complicaties klein.

Ben ik na een facelift van al mij rimpels af?

Een facelift zorgt ervoor dat een deel van je rimpels minder diep worden of verdwijnen. Een facelift heeft geen invloed op de rimpeling van de voorhoofdshuid en de hals. Hiervoor zou je een aparte behandeling moeten ondergaan, zoals een voorhoofdslift of een halslift. Rimpels die ontstaan door praten en lachen blijven zichtbaar. Dit geeft je gezicht ook zijn eigen karakter.

Wat kost een facelift?

De kosten van een facelift bedragen gemiddeld € 6859,98. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.