Featherlift, een gezichtslift met APTOS-draden

Bij rimpels en een vermoeide uitstraling kan de featherlift een uitkomst zijn. Hierbij vinden er minder veranderingen plaats dan bij een klassieke facelift, maar krijg je toch een frissere uitstraling. Doordat er minder in je gezicht wordt aangepast heb je ook minder last na de ingreep en een kortere herstelperiode.

De featherlift wordt soms ook wel mini-facelift, threadlift, Aptos Lift, Hefluslift, threads of aptos-lift genoemd en wordt uitgevoerd wanneer het nog te vroeg is voor een s-lift of facelift.

Het consult

Als je een featherlift overweegt dan kun je een afspraak maken bij een plastisch chirurg. Tijdens het consult zal de chirurg samen met jou kijken welk resultaat jij graag wilt en of dit bereikt kan worden met een featherlift. Het kan zijn dat de chirurg denkt dat je toch een mooier resultaat krijgt met een klassieke facelift of misschien ben jij met botox en fillers al geholpen.

Daarnaast zal de plastisch chirurg vragen naar:

 • Medicijngebruik
 • Eerdere operaties
 • Gezondheidstoestand
 • Roken, alcohol- en drugsgebruik
 • Allergieën

Roken verstoord de genezing van je huid. De plastisch chirurg zal dan ook aangeven dat je moet stoppen met roken voor de ingreep. Ook tijdens de herstelperiode mag je niet roken.

De ingreep

Er wordt gebruik gemaakt van hele dunne draadjes. Die draadjes worden onderhuids geplaatst. Met behulp van die draadjes wordt je huid in de goede richting getrokken en vervolgens vastgezet.

Met een featherlift kunnen globaal 3 zones van je gezicht worden behandeld:

 • De wenkbrauwen en het voorhoofd.
  Dit geeft als resultaat dat je ogen ‘groter’ worden waardoor je er vitaler uitziet.
 • De wangen en het gebied rond je neus en lippen.
  Hangende wangen worden verholpen en de ‘lachplooi’ tussen je neus en lippen zal afnemen.
 • De kaaklijn.
  De kaaklijn en een stukje van je hals wordt gelift. Hierdoor vervaagt je mondhoekplooi.
illustratie featherlift
Van links naar rechts: 1. een featherlift om de wenkbrauwen te liften. 2. Een featherlift om de kaaklijn te liften. 3. Gebruik van APTOS-draden voor het liften van de wangen. 4. Ook de hals kan gelift worden met een featherlift. (Foto © Nutec LLC)

Er zijn twee veelgebruikte methoden om een featherlift uit te voeren.

 • Liften met behulp van Bi-directional threads
 • Liften met behulp van ankerdraden.

Bij de Bi-directional threads zitten er over de hele draad kleine weerhaakjes in beide richtingen. Daardoor kan deze draad behalve het omhoogtrekken van weefsel, het weefsel ook ondersteunen en vormgeven. Er is meer modellering van weke delen mogelijk.

Bij de ankermethode wordt een draad gebruikt met weerhaakjes in één richting. De draad wordt in het probleemgebied verankerd. Een tweede ankerplaats wordt in de haargrens gemaakt. Vervolgens wordt de draad tussen beide punten aangetrokken totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Bij beide methoden hoeven er maar hele kleine sneetjes gemaakt te worden. Doordat de sneetjes zo klein zijn genezen ze over het algemeen heel goed, heb je geen hechtingen en houd je er geen littekens aan over. De beide soorten draden zijn zo dun dat je ze niet voelt zitten. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen voor de draden. Bij het ene materiaal blijft de draad onder je huid zitten. Ander materiaal lost gedurende een periode van maanden langzaam op. Doordat het gelifte weefsel vergroeid met weefsel op de nieuwe plek zakt je gezicht niet weer uit nadat de draden zijn opgelost.

De ingreep duurt ongeveer een uur en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Het is wel mogelijk om een licht roesje te krijgen als je dit graag wilt.

Herstel na de featherlift / APTOS-lift

Direct na een featherlift behandeling mag je naar huis. Het is wel verstandig om je te laten rijden. Tijdens de ingreep worden er maar weinig sneetjes gemaakt en die zijn erg klein. Daardoor heb je nauwelijks last van bloedingen, verkleuringen en pijn. Ook hoeven er geen hechtingen verwijderd te worden en houd je geen littekens aan de ingreep over. Je gezicht kan wel gezwollen zijn en beurs aanvoelen.

Doordat de gevolgen van de ingreep beperkt zijn is het ook mogelijk om al na een paar dagen weer aan het werk te gaan. In het begin moet je nog wel rustig aan doen met fysieke inspanning. Na 2-4 weken mag je weer gaan hardlopen. Contactsporten kunnen na 6 weken weer hervat worden.

Risico’s en complicaties van een featherlift

Een featherlift is een kleine, korte ingreep met alleen plaatselijke verdoving. Daardoor zijn de kansen op grote complicaties relatief klein. Complicaties die kunnen optreden zijn:

 • Infectie
 • Bloeding
 • Slechte genezing
 • Verandering in het gevoel van het gezicht
 • Asymmetrie
 • Verplaatsen van de draden
 • Littekens

De technieken die gebruikt worden zijn relatief nieuw en veelbelovend. Er is echter nog niets bekend over effecten op de langere termijn.

Het resultaat

Direct na de ingreep is er verandering zichtbaar. Het is een lichtere ingreep dan een facelift en het resultaat zal dan ook minder uitgesproken zijn. Door kneuzing en zwelling van het gezicht is het eerste echte resultaat pas goed zichtbaar na ongeveer een week. In de periode daarop zal je gezicht zich aanpassen aan de ingreep. Na 12-18 maanden is het definitieve resultaat zichtbaar.

Het proces van huidveroudering gaat gewoon door. Afhankelijk van de conditie van jouw eigen huid en schadelijke invloeden zoals roken, alcohol en zonlicht zal je huid verder verslappen. Na 10-15 jaar kan het dan nodig zijn om opnieuw (een deel van) je gezicht te liften.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een featherlift, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een featherlift en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Veelgestelde vragen

 • Je kunt voor een featherlift in aanmerking komen als je een licht verslapte huid in je gezicht hebt. De featherlift is vooral geschikt wanneer botox te weinig voor je doet, maar een facelift nog een stap te ver is. Omdat er bij de featherlift minder huid strak wordt getrokken is er ook minder effect dan bij een facelift.

  Als je huid te slap is helpt een featherlift niet. Fe overtollige huid wordt namelijk niet weggehaald zoals bij een facelift. In de regel geldt: hoe ouder, hoe slapper de huid. Daarom wordt een featherlift vooral uitgevoerd bij mensen van 30-60 jaar. Als je ouder bent dan 60 zijn er ook nog steeds opties om je gezicht te liften, maar dan wordt er een andere methode gebruikt, bijvoorbeeld de facelift.

 • Om het herstel te bevorderen moet je stoppen met roken voor de ingreep. Het wordt aangeraden om minimaal 1-2 weken voorafgaand aan de ingreep te stoppen met roken. Je mag weer beginnen met roken wanneer je helemaal hersteld bent, na ongeveer 4-6 weken. Direct na de ingreep mag je naar huis, maar zorg dat er iemand is die je naar huis kan rijden.

 • De duur van de featferlift is afhankelijk van hoeveel gebieden van je gezicht je laat liften. In het algemeen duurt de behandeling ongeveer een uur.

 • Een featherlift wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Voorafgaand aan de featherlift krijg je prikjes in je gezicht met een verdovingsmiddel. Het is te vergelijken met een verdoving bij de tandarts. Je maakt de hele ingreep dus bewust mee. Vind je het eng om alles helemaal mee te krijgen, vraag dan aan je chirurg of het mogelijk is dat je een klein roesje (een slaapmiddel) krijgt.

 • Tijdens de ingreep voel je geen pijn, maar kan je wel een trekkend gevoel ervaren als je chirurg een gebied van je gezicht lift. Na de ingreep kan je pijn en een beurs gevoel hebben in en rond de gebieden die gelift zijn. De meeste mensen kunnen deze pijn prima bestrijden met gebruik van paracetamol.

 • Na ongeveer een week kunnen de meeste mensen weer aan het werk. Zwaardere fysieke inspanning mag pas na 2-4 weken. Als je zwaar lichamelijk werk doet zal het langer duren voordat je weer aan het werk kunt.

 • Tijdens de eerste paar dagen na de ingreep zal je gezicht beurs aanvoelen en wat gezwollen zijn. Ook kan het zijn dat je wat last hebt van blauwe plekken in het behandelde gebied. Na ongeveer een week is dit weggetrokken.

 • Het voordeel van de featherlift is dat er geen littekens achterblijven. Er worden wel sneetjes gemaakt, maar die zijn heel klein en hebben geen hechtingen nodig. De sneetjes genezen mooi en zonder littekens.

 • Nee, een featherlift wordt doorgaans niet vergoed door de verzekering. Dit omdat het onder plastsche chriurgie zonder medische indicatie valt.

 • De gezichtsexpressie/mimiek van je gezicht wordt niet aangetast door een featherlift. Alleen de huid wordt behandeld. Spieren en pezen blijven onaangetast. De strakkere huid zorgt niet voor bewegingsbeperking van je gezichtsspieren. Als complicatie van deze ingreep kan er een gezichtszenuw beschadigd raken. Gebeurt dit, dan heeft dat wel gevolgen voor de mimiek. Gelukkig komt deze complicatie bij ervaren chirurgen niet vaak voor.

 • Het helpt als je tijdens de herstelperiode niet rookt en verder gezond leeft. Om het resultaat zo mooi mogelijk te houden moet je tijdens de herstelperiode oppassen met het maken van veel gezichtsexpressies en contact met je gezicht voorkomen. Koelen met een coolpack om zwelling tegen te gaan mag, maar moet voorzichtig gebeuren. Op de langere termijn zorgen factoren als roken, alcohol en zonnen voor een versnelde veroudering van je huid. Ga je deze factoren uit de weg, dan heb je meer kans dat je huid langer jong oogt.

 • Nee, de featherlift is bedoel als behandeling om het gezicht op een meer subtiele manier jonger te laten lijken. Rimpels zullen wel minder diep zijn dan voorheen, maar het is niet zo dat al je rimpels weg zijn. Lachrimpels rond je ogen zal je bijvoorbeeld houden. Daarmee houdt je gezicht ook zijn eigen uitstraling.