Bij rimpels en een vermoeide uitstraling kan de featherlift een uitkomst zijn. Hierbij vinden er minder veranderingen plaats dan bij een klassieke facelift, maar krijg je toch een frissere uitstraling. Doordat er minder in je gezicht wordt aangepast heb je ook minder last na de ingreep en een kortere herstelperiode.

De featherlift wordt soms ook wel mini-facelift, threadlift, Aptos Lift, Hefluslift, threads of aptos-lift genoemd en wordt uitgevoerd wanneer het nog te vroeg is voor een s-lift of facelift.

Het consult

Als je een featherlift overweegt dan kun je een afspraak maken bij een plastisch chirurg. Tijdens het consult zal de chirurg samen met jou kijken welk resultaat jij graag wilt en of dit bereikt kan worden met een featherlift. Het kan zijn dat de chirurg denkt dat je toch een mooier resultaat krijgt met een klassieke facelift of misschien ben jij met botox en fillers al geholpen.

Daarnaast zal de plastisch chirurg vragen naar:

 • Medicijngebruik
 • Eerdere operaties
 • Gezondheidstoestand
 • Roken, alcohol- en drugsgebruik
 • Allergieën

Roken verstoord de genezing van je huid. De plastisch chirurg zal dan ook aangeven dat je moet stoppen met roken voor de ingreep. Ook tijdens de herstelperiode mag je niet roken.

De ingreep

Er wordt gebruik gemaakt van hele dunne draadjes. Die draadjes worden onderhuids geplaatst. Met behulp van die draadjes wordt je huid in de goede richting getrokken en vervolgens vastgezet.

Met een featherlift kunnen globaal 3 zones van je gezicht worden behandeld:

 • De wenkbrauwen en het voorhoofd.
  Dit geeft als resultaat dat je ogen ‘groter’ worden waardoor je er vitaler uitziet.
 • De wangen en het gebied rond je neus en lippen.
  Hangende wangen worden verholpen en de ‘lachplooi’ tussen je neus en lippen zal afnemen.
 • De kaaklijn.
  De kaaklijn en een stukje van je hals wordt gelift. Hierdoor vervaagt je mondhoekplooi.
Foto Featherlift
Van links naar rechts: 1. een featherlift om de wenkbrauwen te liften. 2. Een featherlift om de kaaklijn te liften. 3. Gebruik van APTOS-draden voor het liften van de wangen. 4. Ook de hals kan gelift worden met een featherlift. (Foto © Nutec LLC)

Er zijn twee veelgebruikte methoden om een featherlift uit te voeren.

 • Liften met behulp van Bi-directional threads
 • Liften met behulp van ankerdraden.

Bij de Bi-directional threads zitten er over de hele draad kleine weerhaakjes in beide richtingen. Daardoor kan deze draad behalve het omhoogtrekken van weefsel, het weefsel ook ondersteunen en vormgeven. Er is meer modellering van weke delen mogelijk.

Bij de ankermethode wordt een draad gebruikt met weerhaakjes in één richting. De draad wordt in het probleemgebied verankerd. Een tweede ankerplaats wordt in de haargrens gemaakt. Vervolgens wordt de draad tussen beide punten aangetrokken totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Bij beide methoden hoeven er maar hele kleine sneetjes gemaakt te worden. Doordat de sneetjes zo klein zijn genezen ze over het algemeen heel goed, heb je geen hechtingen en houd je er geen littekens aan over. De beide soorten draden zijn zo dun dat je ze niet voelt zitten. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen voor de draden. Bij het ene materiaal blijft de draad onder je huid zitten. Ander materiaal lost gedurende een periode van maanden langzaam op. Doordat het gelifte weefsel vergroeid met weefsel op de nieuwe plek zakt je gezicht niet weer uit nadat de draden zijn opgelost.

De ingreep duurt ongeveer een uur en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Het is wel mogelijk om een licht roesje te krijgen als je dit graag wilt.

Herstel na de featherlift / APTOS-lift

Direct na een featherlift behandeling mag je naar huis. Het is wel verstandig om je te laten rijden. Tijdens de ingreep worden er maar weinig sneetjes gemaakt en die zijn erg klein. Daardoor heb je nauwelijks last van bloedingen, verkleuringen en pijn. Ook hoeven er geen hechtingen verwijderd te worden en houd je geen littekens aan de ingreep over. Je gezicht kan wel gezwollen zijn en beurs aanvoelen.

Doordat de gevolgen van de ingreep beperkt zijn is het ook mogelijk om al na een paar dagen weer aan het werk te gaan. In het begin moet je nog wel rustig aan doen met fysieke inspanning. Na 2-4 weken mag je weer gaan hardlopen. Contactsporten kunnen na 6 weken weer hervat worden.

Risico’s en complicaties van een featherlift

Een featherlift is een kleine, korte ingreep met alleen plaatselijke verdoving. Daardoor zijn de kansen op grote complicaties relatief klein. Complicaties die kunnen optreden zijn:

 • Infectie
 • Bloeding
 • Slechte genezing
 • Verandering in het gevoel van het gezicht
 • Asymmetrie
 • Verplaatsen van de draden
 • Littekens

De technieken die gebruikt worden zijn relatief nieuw en veelbelovend. Er is echter nog niets bekend over effecten op de langere termijn.

Het resultaat

Direct na de ingreep is er verandering zichtbaar. Het is een lichtere ingreep dan een facelift en het resultaat zal dan ook minder uitgesproken zijn. Door kneuzing en zwelling van het gezicht is het eerste echte resultaat pas goed zichtbaar na ongeveer een week. In de periode daarop zal je gezicht zich aanpassen aan de ingreep. Na 12-18 maanden is het definitieve resultaat zichtbaar.

Het proces van huidveroudering gaat gewoon door. Afhankelijk van de conditie van jouw eigen huid en schadelijke invloeden zoals roken, alcohol en zonlicht zal je huid verder verslappen. Na 10-15 jaar kan het dan nodig zijn om opnieuw (een deel van) je gezicht te liften.

Klinieken en kosten

Op dit moment hebben wij geen klinieken geïndexeerd die een featherlift aanbieden.