Halslift - correctie voor onderkin en hangende huid

Sommige mensen krijgen door ouderdom, afvallen of overgewicht een slappere hals. Wanneer de huid erg slap is, wordt dit ook wel een kalkoenhals genoemd. Als je je hier aan stoort, dan kun je een halslift laten uitvoeren. Je hals wordt zo weer strakker, waardoor je er jonger en frisser uit ziet.

Het consult

Voordat je een halslift ondergaat zal je eerst een gesprek hebben met de plastisch chirurg. Hij zal uitleggen hoe de ingreep precies gaat en welk resultaat je mag verwachten. Het kan zijn dat de arts een andere behandeling adviseert voor het gewenste resultaat, bijvoorbeeld een kleinere ingreep (z-plastiek) of een facelift. Ook is er tijdens het eerste consult gelegenheid om al jouw vragen te stellen.

Daarnaast zal de arts vragen naar ziekten in het verleden, medicatiegebruik en allergieën. Als je bloedverdunners gebruikt dan moeten deze vaak voor de operatie gestopt worden. Verder is het advies te stoppen met roken. Dit zorgt ervoor dat de huid beter geneest en geeft een beter resultaat.

Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 2 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een halslift, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De halslift operatie

Er zijn diverse mogelijkheden om de hals strakker te maken. Vaak wordt gekozen voor een facelift waarbij de hals én het gezicht worden gelift. Wie zijn wangen niet wil liften kan beter kiezen voor de 'klassieke' halslift. Als vet het probleem is, dan kan ook gekozen worden voor liposuctie.

plaatje rimpels
Het verschil tussen een facelift en een halslift. De roze stippellijn geeft aan waar de arts incisies zal maken (snedes). De groene pijlen geven aan in welke richting de huid gelift wordt, en het donkere vlak geeft een indicatie van het (onderhuidse) gebied dat gelift wordt.

Halslift met facelift

Zoals je kunt zien op de afbeelding hiernaast kan een facelift gebruikt worden om de huid van de hals te liften. Je gezicht zal echter met deze methode ook gelift worden. Heb je geen behoefte aan een lift in je gezicht, dan kun je kiezen voor een 'klassieke' halslift.

'Klassieke' halslift

Met een 'klassieke' halslift wordt alleen de hals gelift. Deze operatie wordt als volgt uitgevoerd:

Voor de operatie wordt het operatiegebied schoongemaakt en afgedekt met doeken. Daarna krijg je de verdoving. Meestal is dit een lokale verdoving met kleine prikjes. Dit kan wat vervelend zijn, maar daarna voel je geen pijn meer. Als je erg angstig bent dan is het soms mogelijk om wat kalmeringsmiddel of een volledige narcose te krijgen.

Als de verdoving ingewerkt is begint de plastisch chirurg. Hij maakt een sneetje achter je oren, soms tot in je haargrens. Daarna maakt hij voorzichtig je huid los, zodat hij bij de spieren kan. De spieren die te slap zijn worden strakker vastgezet. Daarna wordt de huid strakgetrokken en gehecht. Het kan zijn dat het nodig is om de overtollige huid en vet te verwijderen. Soms moet onder de kin een extra sneetje gemaakt worden (z-plastiek) om overtollig vet en huid te verwijderen en de lokale spieren opnieuw vast te zetten.

Het verschil tussen een facelift en een halslift

Het belangrijkste verschil is het gebied dat gelift wordt. Bij een facelift worden de wangen en de huid van de hals gelift. Hiervoor is een langeree incisie (snede) nodig die achter het oor langsloopt en vervolgens aan de voorkant van het oor tot de slaap loopt (zie de roze stippellijn op de afbeelding hiernaast). Bij een halslift worden enkel de huid in de hals en eventueel onderliggende structuren gelift. Hierbij wordt een kleinere incisie (snede) geplaatst (enkel achter het oor). Dit verbetert de kaaklijn een beetje, maar heeft geen effect op de rest van het gezicht. Als de huid bij de hals erg slap is dan kan de arts een incisie (snede) maken bij de kin en ook de onderhuidse weefsels, zoals spieren, opnieuw vastzetten.

Directe halslift met Z-plastiek

Soms wordt een halslift uitgevoerd zonder dat er snedes worden gemaakt achter het oor. In dit geval wordt enkel gewerkt met de zogenoemde Z-plastiek. Bij Z-plastiek wordt een sneetje gemaakt direct onder de kin, waar het litteken weinig opvalt. Dit sneetje heeft de vorm van een ‘Z’. Door deze snede te maken kan de plastisch chirurg de halsspier straktrekken, eventueel huid en vet verwijderen en op deze manier de hals strakker maken en de onderkin corrigeren.

Over het algemeen wordt deze techniek alleen gebruikt wanneer er sprake is van een matige verslapping van de halshuid. Deze matige halsverslapping is goed te herkennen, er lopen in dit geval twee plooien van de kin tot de halskuil.

Verwijderen van onderkin met liposuctie

Als alternatief kan een arts er ook voor kiezen om overtollig vet onder de kin door middel van liposuctie weg te halen. Deze ingreep geeft vaak minder goede resultaten maar is ook minder ingrijpend en brengt daardoor minder risico's met zich mee.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de halslift

Na de operatie wordt je wakker met een drukverband. De verdoving zal nog een tijdje in je gezicht zitten, dit kan een vreemd gevoel zijn. Het kan zijn dat er kleine slangetjes (drains) worden achtergelaten in je hals. Hierdoor kan het wondvocht weglopen en is de zwelling minder erg. De drains mogen er vaak de volgende dag uit.

Als alles goed gaat, dan mag je vaak dezelfde dag nog naar huis. Het is belangrijk dat iemand je ophaalt, want je mag niet zelf rijden. Doe de eerste week rustig aan en ga nog niet werken. De eerste 2 weken mag je niet sporten en geen zwaar werk doen.

De dagen na de operatie kun je paracetamol nemen tegen de pijn. Verder kan het prettig zijn om te koelen, dit helpt ook tegen de zwelling. Eventueel kun je vloeibare/zachte voeding nemen, zodat je niet zoveel hoeft te kauwen.

Na 7 dagen worden de hechtingen verwijderd. Tot die tijd mag de wond niet nat worden. De huid wordt de eerste weken na de operatie steeds strakker. Dit kan een wat vreemd, trekkend gevoel geven. Ook zal de hals na de operatie blauw en opgezwollen zijn. Dit gaat vanzelf over, maar kan een paar weken duren.

Risico’s en complicaties bij een halslift

Elke operatie brengt risico’s met zich mee. Zo is er altijd kans op een infectie, hoe netjes er ook gewerkt wordt. Er kan een (na)bloeding ontstaan of een doof gevoel van de huid. De doofheid is vaak tijdelijk, maar kan langer blijven bestaan. Verder kan het zijn dat de wond slecht geneest (vooral bij rokers) en kunnen er donkere, rode of dikke littekens ontstaan. Soms ontstaat er asymmetrie (ongelijkheid), maar bedenk je goed dat niemand volledig symmetrisch is.

De belangrijkste complicaties na een halslift zijn:

 • Infecties
 • Bloedingen
 • Stijfheid in het gezicht
 • Slechte wondgenezing
 • Zenuwbeschadiging

Het resultaat

Na 1 - 1,5 maand is het definitieve resultaat zichtbaar, maar als het verband eraf gaat kun je het eerste effect al zien. De littekens zitten bij je oor, onder de kin of in de haarlijn. Vaak vallen ze niet op omdat de plastisch chirurg probeert om de littekens in je eigen huidlijnen te laten vallen.

Een halslift geeft ongeveer 5-15 jaar stevigheid aan de hals, daarna zal de huid weer langzaam verslappen. De klok wordt dus als het ware teruggezet, maar de veroudering van je huid gaat door. Door niet te roken, gezond te eten en veel aan sport te doen, zorg je ervoor dat je het langst plezier hebt van de ingreep.

Prijzen

Behandeling Prijs
Halslift € 3500,00 tot € 6090,00
Face-/Halslift + Ooglidcorrectie onderoogleden € 7900,00 tot € 10500,00
Face-/Halslift + Ooglidcorrectie bovenoogleden € 7500,00 tot € 11675,00
Face-/Halslift + Ooglidcorrectie boven- & onderoogleden € 8400,00
Face-/Halslift € 7000,00 tot € 9150,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een halslift, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Halslift ervaring

  Door Henriette op

  Helaas was mijn ervaring,dat ze te gehaast te werk gingen.
  Ik moest al na week terug komen. Toen hebben ze mijn lippen ook ingespoten ,omdat ik ze wat voller wilde, ,maar nu na 10 dagen,is er niks meer van te zien,de lippen waren eerst wat gezwollen,wat wel mooi leek,maar,ze zijn weer zoals ze waren.mijn gezicht is wel strak geworden,maar een oog is heel smal geworden,ik had mooie grote ogen.

  Mijn tip: Kijk goed naar of de kliniek goed bezocht

  Behandeld in Alicante | Kosten: €600

  Fotos

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een halslift. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen gezicht? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een halslift. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Halslift thumbnail

Filmpje van plastisch chirurg Erik Laban met een 3D animatie van de halslift. In dit filmpje zien we een directe halslift door middel van Z-plastiek. Bij Z-plastiek wordt een sneetje gemaakt direct onder de kin, zonder dat er snedes worden gemaakt achter het oor. Dit wordt zo gedaan dat het litteken weinig opvalt.

video Halslift thumbnail

Filmpje over de halslift - oftewel de verslapte huid van de hals (kalkoennek) liften - van het belgische schoonheidsinstituut All About Beauty. Mitja Zilverberg legt uit waarvoor de halslift bedoeld is en hoe de ingreep in z'n werk gaat. Ook toont hij een speciale kinsteun om je halsspieren te trainen.

video Halslift thumbnail

Deze animatie laat je zien hoe de facelift bij Boerhaave Medisch Centrum wordt uitgevoerd.

Vind een kliniek

Meer dan 20 locaties die deze behandeling aanbieden