Hazenlip-correctie, ingreep voor het sluiten van een gespleten lip en gehemelte

Een hazenlip (schisis) is een gespleten lip en/of gespleten gehemelte. Het is een aangeboren afwijking en komt bij 1 a 2 op de 1000 kinderen voor. Hoe deze afwijking precies ontstaat is niet helemaal duidelijk. Erfelijke en omgevingsfactoren spelen een rol.

Er zijn verschillende varianten van schisis:

  • Alleen spleet in de lip (cheilo-schisis)
  • Een spleet in de lip en kaak (cheilo-gnatho-schisis)
  • Alleen een spleet in de gehemelte (palato-schisis)
  • Een spleet in zowel de lip, kaak en gehemelte (cheilo-gnatho-palatoschisis)

De behandeling van schisis verloopt volgens een aantal stappen: Eerst wordt de lipspleet gesloten, op een latere leeftijd wordt de gehemeltespleet gesloten en op een nog latere leeftijd wordt het harde gedeelte van het gehemelte gesloten en de kaakwal opgevuld met bot.

Het consult

Voorafgaand aan een hazenlip-correctie, volgt er een gesprek met de arts. Die zal je informeren naar de gang van zaken en de complicaties die deze operatie met zich mee kan brengen. Verder zal de arts je vragen naar een aantal zaken omtrent de gezondheid van je kind. Naast een hazenlip kan je kind (net zoals andere kinderen) andere aangeboren afwijkingen hebben. Dit zorgt voor meer risico tijdens een operatie. Daarom wordt je kind van top tot teen onderzocht door een kinderarts. Ook hebben kinderen met een hazenlip sneller een luchtweginfectie. Dit is ook nadelig voor de operatie.

Verder volgt er een gesprek met de anesthesioloog in verband met de volledige verdoving. Je zult van de anesthesioloog adviezen krijgen omtrent het ‘nuchter houden’ van je kind.

Hazenlip-correctie: de operatie

Een hazenlip-correctie bestaat uit verschillende ingrepen.

Sluiten lipspleet

Vanaf ongeveer de leeftijd van 3-4 maanden kan de lipspleet gesloten worden. Deze ingreep wordt onder volledige verdoving verricht. De operatie wordt vaak in dagbehandeling gedaan.

De plastisch chirurg tekent van tevoren op de lip het operatieplan. Daarna zal hij vervolgens nog wat lokale verdoving geven in de lip. De wond zal dan minder geen bloeden en je kind zal na de operatie minder pijn voelen. De plastisch chirurg zal eventueel wat lipweefsel wegsnijden om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Daarna gebruikt de chirurg vaak oplosbare hechtingen om de lip van je kind te sluiten. De operatie zal ongeveer 75 minuten duren.

Sluiten gehemeltespleet

De gehemeltespleet wordt meestal gesloten als je kind tussen de 6 maanden en 2 jaar is. Om de spraak te bevorderen is een vroege sluiting van de gehemeltespleet belangrijk. Maar omdat de kaak nog veel groeit wordt vaak gekozen om de gehemeltespleet wat later te sluiten dan de lip. Tot die tijd kan een gehemelteplaatje aangemeten worden, zodat je kind goed kan eten en leren praten.

Ook deze operatie wordt onder volledige verdoving verricht. Het sluiten van de gehemeltespleet gebeurt vervolgens in 3 lagen:

  • Het sluiten van het slijmvlies aan de kant van de neus
  • Het sluiten van de hefspier
  • Het sluiten van het slijmvlies aan de kant van de mond

De plastisch chirurg zal wonden in de gehemeltespleet maken, zodat de randen goed aan elkaar kunnen gaan groeien. De spleet wordt met oplosbare hechtingen gehecht. De operatie zal ongeveer 45-60 minuten duren.

Sluiten van harde gehemelte

Afbeelding hazenlip
Gespleten gehemelte bij een baby.

Het harde gedeelte van het gehemelte wordt vaak op een leeftijd van 4 jaar gesloten. Er bestaan verschillende technieken voor het sluiten van het harde gedeelte van het gehemelte. Welke methode gekozen wordt is afhankelijk van:

  • de breedte van de spleet
  • of de spleet enkel- of dubbelzijdig is
  • de beschikbaarheid van slijmvlies van het neustussenschot

Deze operatie wordt ook onder volledige verdoving uitgevoerd. De spleet in het harde gedeelte van het gehemelte wordt niet opgevuld met bot zoals bij de kaakwal gebeurt. Het wordt gesloten met behulp van zachte weefsels. Dit gebeurt vaak in twee lagen; het neusslijmvlies en het mondslijmvlies. Deze vliezen worden van het gehemelte losgemaakt en over de spleet heen gehecht. Deze operatie duurt ongeveer 60 minuten. Ook deze operatie wordt verricht door de plastisch chirurg.

Sluiten kaakwal

Deze operatie wordt vaak uitgevoerd op een leeftijd van 9-12 jaar. Het moment van opereren is afhankelijk van de groei van het gebit en de tandwortels. Dit wordt dan ook gecontroleerd voor de operatie. Zo krijgt de kaak de kans om goed uit te groeien.

Het sluiten van de kaakwal wordt gedaan onder volledige verdoving. De operatie wordt uitgevoerd door een kaakchirurg. Het ontbrekende bot in de kaakspleet wordt opgevuld met bot uit het eigen lichaam. Dit bot wordt of uit de bekkenkam gehaald of uit de kin. Bij gebruik van bot uit de kin, maakt de kaakchirurg een sneetje aan de binnenkant van de onderlip. Dan wordt het bot zichtbaar. Als de kaakchirurg het bot heeft verwijderd, wordt de binnenkant van de lip weer dicht gehecht. Hier zie je later niets van.

Als de kaakchirurg bot uit de bekkenkam gebruikt, maakt hij een sneetje over de bekkenrand. Dit zit op een plaats waar later de zwemkleding over heen zal vallen. Dan verwijdert de kaakchirurg het bot, dat hij voor opvulling van de kaakwal gaat gebruiken.

De operatie verloopt in verschillende stappen:

  • Het tandvlees dat de spleet bedekt wordt open gesneden en opzij geklapt; dan is het kaakbot goed zichtbaar
  • Als er een open verbinding is met de neus wordt deze gesloten met slijmvlies uit de kaakspleet
  • Vervolgens wordt in de spleet een stukje bot van de kin of bekkenkam geplaatst
  • Als laatst wordt het tandvlees weer teruggeklapt een vastgehecht
  • De operatie duurt 1,5-3,5 uur afhankelijk van het type kaakspleet

Herstel na de operatie

Bij elke ingreep hoort een andere hersteltijd.

Herstel na het sluiten van de lipspleet

Deze operatie kan vaak in dagbehandeling worden gedaan. Je kind ervaart weinig pijn. Je kunt pijnstillers mee krijgen voor thuis mochten er toch wat klachten optreden. De lip zal eerst gezwollen zijn maar dit zal na een week afnemen. Weefsels in de lip herstellen snel. Na ongeveer 4-7 dagen zal de wond gesloten zijn en worden de hechtingen verwijderd.

Sluiten gehemeltespleet en harde gehemelte

Na deze operatie blijft je kind vaak 3 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Voor een oged hgerstel is het vooral belangrijk dat je kind niet veel gaat zuigen na de operatie. Voorkom bijvoorbeeld dat je kind veel gaat duimzuigen. Er wordt voor gezorgd dat het eten langzaam opgebouwd wordt. Gebruik bij het voeden een flesje met een groot zuiggat. Zo wordt het gehemelte niet beschadigd. Als je kind door de pijn en het rare gevoel in de mond niet wil drinken, krijgt hij/zij een infuus. De pijn en het rare gevoel zullen binnen enkele dagen afnemen. Het gehemelte zal na ongeveer 14 dagen gesloten zijn.

Sluiten Kaakwal

Na deze operatie blijft je kind vaak 3-5 dagen opgenomen in het ziekenhuis. De meeste kinderen hebben na deze operatie nauwelijks pijn. Is er een stuk bot uit de kin genomen, dan heeft je kind een drukkende pleister op de kin. Dit is om zwelling te voorkomen. Ondanks deze pleister zal de kaak nog fors gezwollen zijn; deze zwelling neemt in een aantal dagen af. De pleister mag na de 3e dag van de operatie verwijderd worden. Na de operatie brengt de kaakchirurg een soort steunplaatje aan op het operatiegebied. Dit is om de wond te beschermen tegen eten en speeksel. Dit plaatje wordt na 7 dagen poliklinisch verwijderd.

Je kind kan na de operatie wat misselijk zijn en keelpijn hebben. Dit trekt binnen enkele dagen weg.

Over het algemeen zullen adviezen gegeven worden omtrent eten en drinken na dergelijke operaties. Ook zullen adviezen gegeven worden over mondverzorging.

Risico’s en complicaties

Zoals bij elke operatie zijn er ook risico’s en complicaties verbonden aan een hazenlip operatie. Deze operatie wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de hazenlip. De latere fasen zijn risicovoller dan de beginfasen. Houdt in ieder geval rekening met het volgende:

  • Wonden die blijven bloeden
  • Koorts en ontsteking
  • Niet genezen van de wond
  • Niet volledig sluiten van de spleet
  • Veranderd gevoel in onderlip (bij bottransplantaat van kin)
  • Moeite met lopen (bij bottransplantaat van heup)

Het resultaat

Het gewenste resultaat wordt vrijwel altijd behaald. Bij de lipspleet sluiting is na de operatie het litteken vaak rood en duidelijk zichtbaar. Dit trekt in ongeveer 6-12 maanden weg. Na ongeveer een half jaar tot een jaar zal het definitieve resultaat te zien zijn. Soms is het nodig dat in de toekomst nog een lipcorrectie gedaan wordt i.v.m. cosmetische bezwaren.

De functie van de spier bij het sluiten van de gehemeltespleet kan pas in een later stadium bepaald worden. De operaties met bottransplantaten verlopen vaak zonder problemen.

Bij al deze operaties geldt, dat op een latere leeftijd altijd nog een correctie gedaan kan worden. Omdat de operaties op kinderleeftijd zijn, is het soms moeilijk in te schatten hoe het uiteindelijke resultaat zal zijn. Dit in verband met het groeien van kinderen.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een hazenlip-correctie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

  1. Nog geen ervaringen

    Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
    Schrijf de eerste ervaring voor een hazenlip-correctie en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een hazenlip-correctie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen gezicht? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!