Een kincorrectie wordt uitgevoerd bij mensen die last hebben van een te grote, te kleine of scheefstaande kin. Door het toepassen van een kincorrectie kunnen de verhoudingen in het gezicht meer in balans komen. Kincorrecties worden voornamelijk toegepast vanwege cosmetische redenen, dus om het gezicht mooier te maken.

Als je tanden niet goed op elkaar kunnen doordat niet alleen je kin maar je hele kaak te groot of te klein is, is er meestal wel sprake van een medische aanleiding tot opereren. In dat geval heb je geen kincorrectie nodig maar een kaakoperatie, die een stuk groter is en waarvoor je advies kan vragen aan je tandarts of de kaakchirurg. In sommige gevallen wordt een kincorrectie uitgevoerd samen met een neuscorrectie of juist in plaats daarvan. Dit komt omdat de kin en neus samen het profiel en aangezicht van het hoofd sterk bepalen en hier een balans in gezocht wordt.

Het eerste consult voor de kincorrectie

Tijdens het consult met de plastische chirurg kunnen je vragen, klachten en wensen besproken worden. De ingreep wordt enkel vergoed door de verzekeraar wanneer er sprake is van een medische indicatie voor opereren. Bij een kincorrectie is de reden vaak cosmetisch en wordt de ingreep daarom meestal niet vergoed.

Tijdens het consult met je arts worden daarnaast je verwachtingen besproken en vertelt de arts je of hier aan kan worden voldaan. Het is goed om te weten dat je kin heel bepalend is voor je gezicht en dat een andere grootte of stand voor een heel nieuw uiterlijk kan zorgen. Subtiele aanpassingen zijn natuurlijk ook goed mogelijk, dit kan allemaal besproken worden met je plastisch chirurg.

Andere zaken die tijdens het consult door je arts gevraagd of besproken kunnen worden, zijn:

 • Medische geschiedenis, gebruik van medicijnen, allergieën
 • Je huidige, algemene gezondheidstoestand
 • Eventuele eerdere operaties
 • Het bekijken van je kaken en eventueel nemen van foto’s door de arts.

Kincorrectie - de operatie

Een kincorrectie kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving (narcose) plaatsvinden.

Kinverkleining

Om de kin kleiner te maken, wordt een stukje kaakbot weggehaald, of een beetje bindweefsel en/of kraakbeen. Deze ingreep wordt meestal toegepast bij mensen waar de kin te ver naar voren steekt, of te uitgerekt oogt.

De meeste artsen kiezen voor een aanpak waarbij geopereerd wordt vanaf de onderkant van de kin. Zo kunnen bot, bindweefsel en eventueel spierweefsel worden weggehaald.

Kinvergroting

foto Kincorrectie
Siliconen kinimplantaten. (Foto © Spectrum Design Medical)

Wanneer je juist een grotere kin wil, kan dit bereikt worden met een kin implantaat, een prothese. Dit is een smalle reep siliconen in de vorm van een halve maan. De prothese wordt specifiek op jouw kin afgemeten. De arts maakt een klein sneetje (incisie) aan de onderkant van je kin of aan de binnenkant van je mond. De snee wordt dan gemaakt tussen het tandvlees van je ondertanden en je onderlip. Bij de eerste optie blijft er na de operatie een klein litteken over onder je kin. Het voordeel van de tweede optie is dat er geen zichtbaar litteken overblijft na de operatie. Het nadeel van een wond aan de binnenkant van je mond is dat de kans op ontstekingen na de operatie groter is. Als je ook andere operaties wil zoals een face lift of een neuscorrectie, dan kunnen deze tegelijk uitgevoerd worden met de kincorrectie.

In een enkel geval kan de arts er ook voor kiezen de kin te vergroten door middel van lipofilling. Dit is het inspuiten van lichaamseigen vetweefsel in de kin. Overleg met de plastisch chirurg over de mogelijkheden.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de kincorrectie

Na de operatie krijg je een stevig verband om je kin en hoofd dat een week moet blijven zitten. Eten en drinken zal in de eerste twee weken lastig zijn. Er kunnen bloeduitstortingen ontstaan (blauwe plekken) en je kin zal waarschijnlijk nog een tijdje dik en pijnlijk zijn. Ook je onderlip kan nog een tijdje doof aanvoelen, maar dit trekt ook vanzelf weer weg. De blauwe plekken trekken na een week weg, maar het kan wel een paar weken duren voordat de zwelling helemaal verdwenen is. Het uiteindelijke resultaat is dus daarna pas echt goed te zien. Wanneer de wond aan de binnenkant van je mond zit, moet je extra voorzichtig zijn met tandenpoetsen en goed op je mondhygiëne letten om wondinfecties te voorkomen. Het is verstandig om langs de tandarts te gaan voordat de operatie gedaan wordt, om te laten controleren dat je een gezond gebit hebt. Dit verkleint de kans op infecties.

Risico’s en complicaties

Elke operatie kent risico’s en mogelijke nadelige gevolgen. De operatie voor een kincorrectie is hier geen uitzondering op. Naast de algemene risico’s van een narcose of verdoving, zoals een allergische reactie op verdovingsvloeistof of pleisters, kunnen de volgende complicaties optreden:

 • Infectie
 • Gestoorde wondgenezing
 • Nabloeding
 • Verschuiven van het implantaat
 • Kapselvorming rond het implantaat
 • Aanhoudend verdoofd gevoel van de lip
 • Spierslapte rondom de mond

Een kinverkleining geeft een groter risico op complicaties dan een kinvergroting.

Soms is een tweede operatie nodig om één of meerdere complicaties op te lossen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld kapselvorming rond het implantaat. Dit gebeurt als weefsel aan het implantaat gaat vastgroeien, waarbij plooien in de huid zichtbaar kunnen zijn. Dit is operatief op te lossen.

Het resultaat

Het uiteindelijke resultaat van de kincorrectie is te zien na ongeveer een maand. De zwellingen en blauwe plekken zijn dan als het goed is volledig weggetrokken. Een kincorrectie geeft een blijvende verandering van je gezicht. De meeste mensen nemen dit besluit dan ook niet zo snel maar zijn wel meestal tevreden met het resultaat.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 10 ZKN-gecertificeerde klinieken die een kincorrectie aanbieden. De kosten van een kincorrectie bedragen gemiddeld € 2595,45.