Kinvergroting of kinverkleining

Een kincorrectie wordt uitgevoerd bij mensen die last hebben van een te grote, te kleine of scheefstaande kin. Door het toepassen van een kincorrectie kunnen de verhoudingen in het gezicht meer in balans komen. Kincorrecties worden voornamelijk toegepast vanwege cosmetische redenen, dus om het gezicht mooier te maken.

Als je tanden niet goed op elkaar kunnen doordat niet alleen je kin maar je hele kaak te groot of te klein is, is er meestal wel sprake van een medische aanleiding tot opereren. In dat geval heb je geen kincorrectie nodig maar een kaakoperatie, die een stuk groter is en waarvoor je advies kan vragen aan je tandarts of de kaakchirurg. In sommige gevallen wordt een kincorrectie uitgevoerd samen met een neuscorrectie of juist in plaats daarvan. Dit komt omdat de kin en neus samen het profiel en aangezicht van het hoofd sterk bepalen en hier een balans in gezocht wordt.

Het eerste consult voor de kincorrectie

Tijdens het consult met de plastische chirurg kunnen je vragen, klachten en wensen besproken worden. De ingreep wordt enkel vergoed door de verzekeraar wanneer er sprake is van een medische indicatie voor opereren. Bij een kincorrectie is de reden vaak cosmetisch en wordt de ingreep daarom meestal niet vergoed.

Tijdens het consult met je arts worden daarnaast je verwachtingen besproken en vertelt de arts je of hier aan kan worden voldaan. Het is goed om te weten dat je kin heel bepalend is voor je gezicht en dat een andere grootte of stand voor een heel nieuw uiterlijk kan zorgen. Subtiele aanpassingen zijn natuurlijk ook goed mogelijk, dit kan allemaal besproken worden met je plastisch chirurg.

Andere zaken die tijdens het consult door je arts gevraagd of besproken kunnen worden, zijn:

 • Medische geschiedenis, gebruik van medicijnen, allergieën
 • Je huidige, algemene gezondheidstoestand
 • Eventuele eerdere operaties
 • Het bekijken van je kaken en eventueel nemen van foto’s door de arts.

Kincorrectie - de operatie

Een kincorrectie kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving (narcose) plaatsvinden.

Kinverkleining

Om de kin kleiner te maken, wordt een stukje kaakbot weggehaald, of een beetje bindweefsel en/of kraakbeen. Deze ingreep wordt meestal toegepast bij mensen waar de kin te ver naar voren steekt, of te uitgerekt oogt.

De meeste artsen kiezen voor een aanpak waarbij geopereerd wordt vanaf de onderkant van de kin. Zo kunnen bot, bindweefsel en eventueel spierweefsel worden weggehaald.

Kinvergroting

afbeelding kinvergroting
Siliconen kinimplantaten. (Foto © Spectrum Design Medical)

Wanneer je juist een grotere kin wil, kan dit bereikt worden met een kin implantaat, een prothese. Dit is een smalle reep siliconen in de vorm van een halve maan. De prothese wordt specifiek op jouw kin afgemeten. De arts maakt een klein sneetje (incisie) aan de onderkant van je kin of aan de binnenkant van je mond. De snee wordt dan gemaakt tussen het tandvlees van je ondertanden en je onderlip. Bij de eerste optie blijft er na de operatie een klein litteken over onder je kin. Het voordeel van de tweede optie is dat er geen zichtbaar litteken overblijft na de operatie. Het nadeel van een wond aan de binnenkant van je mond is dat de kans op ontstekingen na de operatie groter is. Als je ook andere operaties wil zoals een face lift of een neuscorrectie, dan kunnen deze tegelijk uitgevoerd worden met de kincorrectie.

In een enkel geval kan de arts er ook voor kiezen de kin te vergroten door middel van lipofilling. Dit is het inspuiten van lichaamseigen vetweefsel in de kin. Overleg met de plastisch chirurg over de mogelijkheden.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de kincorrectie

Na de operatie krijg je een stevig verband om je kin en hoofd dat een week moet blijven zitten. Eten en drinken zal in de eerste twee weken lastig zijn. Er kunnen bloeduitstortingen ontstaan (blauwe plekken) en je kin zal waarschijnlijk nog een tijdje dik en pijnlijk zijn. Ook je onderlip kan nog een tijdje doof aanvoelen, maar dit trekt ook vanzelf weer weg. De blauwe plekken trekken na een week weg, maar het kan wel een paar weken duren voordat de zwelling helemaal verdwenen is. Het uiteindelijke resultaat is dus daarna pas echt goed te zien. Wanneer de wond aan de binnenkant van je mond zit, moet je extra voorzichtig zijn met tandenpoetsen en goed op je mondhygiëne letten om wondinfecties te voorkomen. Het is verstandig om langs de tandarts te gaan voordat de operatie gedaan wordt, om te laten controleren dat je een gezond gebit hebt. Dit verkleint de kans op infecties.

Risico’s en complicaties

Elke operatie kent risico’s en mogelijke nadelige gevolgen. De operatie voor een kincorrectie is hier geen uitzondering op. Naast de algemene risico’s van een narcose of verdoving, zoals een allergische reactie op verdovingsvloeistof of pleisters, kunnen de volgende complicaties optreden:

 • Infectie
 • Gestoorde wondgenezing
 • Nabloeding
 • Verschuiven van het implantaat
 • Kapselvorming rond het implantaat
 • Aanhoudend verdoofd gevoel van de lip
 • Spierslapte rondom de mond

Een kinverkleining geeft een groter risico op complicaties dan een kinvergroting.

Soms is een tweede operatie nodig om één of meerdere complicaties op te lossen. Dit is het geval bij bijvoorbeeld kapselvorming rond het implantaat. Dit gebeurt als weefsel aan het implantaat gaat vastgroeien, waarbij plooien in de huid zichtbaar kunnen zijn. Dit is operatief op te lossen.

Het resultaat

Het uiteindelijke resultaat van de kincorrectie is te zien na ongeveer een maand. De zwellingen en blauwe plekken zijn dan als het goed is volledig weggetrokken. Een kincorrectie geeft een blijvende verandering van je gezicht. De meeste mensen nemen dit besluit dan ook niet zo snel maar zijn wel meestal tevreden met het resultaat.

Prijzen

Behandeling Prijs
Kincorrectie € 2879,00 tot € 3200,00
Kincorrectie met prothese € 2000,00 tot € 2900,00

Totaal 7 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een kincorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Nog geen ervaringen

  Er zijn nog geen ervaringen geplaatst.
  Schrijf de eerste ervaring voor een kincorrectie en verdien een Bol.com cadeaubon! Ervaring toevoegen

Totaal: 0 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Veelgestelde vragen

 • De kin lijkt een onopvallend deel van het gezicht, maar is juist voor een groot deel bepalend voor de vorm en het uiterlijk van het gelaat. In principe komt dan ook iedere gezonde vrouw of man die ontevreden is over zijn/haar kin en een zichtbare afwijking heeft in aanmerking voor een correctie. De disbalans in het gezicht door een te grote, te kleine of scheve kin kan door middel van een kincorrectie hersteld worden. Een kincorrectie is een cosmetische ingreep en dus bedoeld om het gezicht mooier te maken. Als er een medische reden is om te opereren, zoals een te kleine kaak om goed te kunnen kauwen, wordt geen kin- maar een kaakoperatie uitgevoerd. Dit is een grotere ingreep dan een kincorrectie en wordt gedaan door een kaakchirurg.

 • Een kincorrectie wordt over het algemeen onderverdeeld in een kinvergroting en een kinverkleining. Bij een kinvergroting wordt gebruik gemaakt van een implantaat van siliconen. Deze wordt van tevoren specifiek op jouw kin afgemeten. Vervolgens wordt deze geplaatst via een incisie in de binnenkant van je mond of in de onderkant van je kin. Een kinverkleining wordt meestal toegepast bij mensen die hun kin te ver naar voren vinden uitsteken of die hun kin te uitgerekt vinden. Een kinverkleining wordt via een incisie aan de onderkant van de kin uitgevoerd. Vanuit deze positie kan de arts gemakkelijk bot, bindweefsel en eventueel spierweefsel verwijderen om zo het formaat van de kin te veranderen.

 • Het plaatsen van een kinimplantaat kan op twee verschillende manieren. Ten eerste kan het implantaat geplaatst worden via een incisie in de binnenkant van de mond. Hierbij wordt er een klein sneetje gemaakt tussen je onderlip en het tandvlees van je ondertanden. Voordelig hieraan is dat er geen littekens zichtbaar zijn in het gezicht. Het nadeel van deze methode is dat de gehechte wond vatbaarder is voor infecties. Je mond komt namelijk veelvuldig in contact met voedsel en bacteriën, wat voor irritatie en soms ook infectie van de wond kan zorgen. Het is verstandig om voorafgaand aan de ingreep naar de tandarts te gaan om je gebit te laten controleren en eventueel te laten reinigen. Een tweede optie is om het implantaat te plaatsen via een incisie aan de onderkant van je kin. Het voordeel hiervan is dat de wond minder vatbaar is voor infecties, omdat deze niet continu in contact staat met voedsel en bacteriën. Nadelig aan deze methode is dat er altijd een klein litteken te zien zal zijn onder de kin. In de praktijk kiezen de meeste mensen toch voor het tweede alternatief, omdat het litteken na loop van tijd steeds lichter wordt en omdat deze zich niet op een prominente plek in het gezicht bevindt.

 • Voor een kinverkleining is vaak geen ander alternatief dan een daadwerkelijke operatie, waarbij bot, bindweefsel of spierweefsel weggehaald worden. Voor een kinvergroting kunnen fillers een alternatief zijn voor een implantaat. Vaak wordt hiervoor lichaamseigen vetweefsel (=lipofilling) of een hyaluronzuurfiller gebruikt. Als voor een vergroting door lipofilling gekozen wordt, moet er een extra liposuctie-ingreep verricht worden. Een hyaluronzuurfiller is een oplosbare filler en blijft 6 tot 12 maanden zichtbaar. Dit geeft een tijdelijk volume aan de kin, maar zal herhaald moeten worden als je de vergroting wil behouden. Voor veel mensen is dit een goede tussenoplossing als ze twijfelen over een implantaat.

 • Het is belangrijk dat je een reële verwachting hebt van de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van de correctie. De arts kan je een goed beeld geven van het verwachte resultaat. Twee weken vóór aanvang van de ingreep mag je geen bloedverdunnende medicijnen (aspirine!) meer nemen. Als je nog andere medicijnen slikt, geef dit dan tijdens het consult aan. De arts zal je vertellen of je deze mag blijven gebruiken of dat je tijdelijk moet stoppen. Roken heeft een negatief effect op de wondheling en wordt dan ook sterk afgeraden in de periode rondom de ingreep. Verder is het ook handig om na te denken over hulp na de ingreep. Wil je graag onder algehele narcose behandeld worden? Zorg dan dat er iemand is die je naar huis kan brengen en bij je kan zijn in de nacht daarop.

 • Een chirurgische kincorrectie zal ongeveer een uur duren. Een behandeling met fillers is meestal binnen een half uur uit te voeren.

 • Over het algemeen wordt een kincorrectie uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Geef je de voorkeur aan een algehele narcose? Dit is ook mogelijk, maar bedenk je dat dit meer bijwerkingen met zich meebrengt dan een plaatselijke verdoving. Zo moet je langer in het ziekenhuis of de kliniek blijven, mag je niet direct autorijden en kan je je misselijk of suf voelen. Vaak is het ook een stuk duurder.

 • Tijdens de operatie is het gebied rondom je kin verdoofd en zul je geen pijn voelen. Na de operatie zal je kin gezwollen en pijnlijk zijn. Deze zwelling zal nog zo'n 2 á 3 weken blijven. Ook eten en drinken kan in de eerste twee weken lastig zijn en voor ongemakken zorgen. Om de pijn in deze weken te verlichten kan je pijnstillers als paracetamol en ibuprofen slikken.

 • In theorie kun je direct na de operatie weer aan het werk, maar in praktijk blijken mensen vaak 1 of 2 weken vrij te nemen. Het is belangrijk dat je in de eerste week geen zwaar lichamelijk werk verricht. Ook wordt geadviseerd om intensief sporten te vermijden tot 4 á 6 weken na de ingreep. Natuurlijk is dit afhankelijk van de sport en de intensiteit van je training. Luister naar je lichaam en stop op tijd als je last van de wond krijgt.

 • In de eerste week zul je met een stevig verband om je kin en hoofd door het leven moeten gaan. De zwellingen en bloeduitstortingen zijn in de eerste week na de ingreep vaak het meest extreem, daarna nemen deze geleidelijk af. De zwelling is vaak pas na 3 weken volledig verdwenen, maar is in de tweede week al stukken minder zichtbaar dan net na de ingreep. Of je je wel of niet met een lichte zwelling wil vertonen, is aan jezelf.

 • Er zullen altijd littekens achterblijven na een kincorrectie. Als een kinvergroting via de binnenkant van de mond gedaan wordt, zal het litteken zich tussen de onderlip en de ondertanden bevinden en is deze dus niet zichtbaar. Bij een kinverkleining of een kinvergroting via de onderkant van de kin zal er een litteken ontstaan onder de kin. Dit litteken valt niet erg op, omdat deze vaak net in de huidplooi valt. Ook zal de kleur van het litteken steeds meer op je eigen huidskleur gaan lijken, waardoor hij naar mate van tijd steeds minder opvalt. Helemaal verdwijnen zal het litteken nooit.

 • Een kincorrectie is in de meeste gevallen een puur cosmetische operatie en wordt daarom niet vergoed door je verzekering. Is er sprake van een medische indicatie voor een kin- of kaakoperatie, dan wordt deze in principe door de basisverzekering gedekt. Het is verstandig om voorafgaand aan de operatie even contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je informeren over de dekking en kunnen je daarmee zekerheid geven.

 • Naast het gewoonlijke risico op infecties en nabloedingen na een operatie, brengt een kincorrectie ook andere risico's met zich mee. Zo kan het implantaat bij een kinvergroting verschuiven of omkapseld raken. Omkapseling houdt in dat weefsel aan het implantaat vastgegroeid raakt. Omkapseling kan leiden tot zichtbare onnatuurlijke plooien in de huid. Beide zijn te verhelpen door een tweede operatie. Daarnaast kan er ook een (tijdelijk) verlies van gevoel in de lip of verlies van spiersterkte rondom de mond optreden.

Vind een kliniek

Meer dan 22 locaties die deze behandeling aanbieden