Op deze pagina vind je veelgestelde vragen m.b.t. een kincorrectie.

Een cosmetische of plastische ingreep laat je niet zomaar uitvoeren. Ook een kincorrectie roept waarschijnlijk vragen op wanneer je nadenkt over deze ingreep. Vragen zoals: Hoe veilig is het? Is de behandeling pijnlijk? Hoe lang duurt de behandeling? Wanneer is het wat voor mij? En wat zijn de risico's van een kincorrectie? Op deze pagina vind je enkele vaak gestelde vragen.

Heb je een suggestie of nieuwe vraag? Stuur deze dan naar contact@idealbody.nl of gebruik het .

Behandeling-specifieke vragen

Wie komt in aanmerking voor een kincorrectie?

De kin lijkt een onopvallend deel van het gezicht, maar is juist voor een groot deel bepalend voor de vorm en het uiterlijk van het gelaat. In principe komt dan ook iedere gezonde vrouw of man die ontevreden is over zijn/haar kin en een zichtbare afwijking heeft in aanmerking voor een correctie. De disbalans in het gezicht door een te grote, te kleine of scheve kin kan door middel van een kincorrectie hersteld worden. Een kincorrectie is een cosmetische ingreep en dus bedoeld om het gezicht mooier te maken. Als er een medische reden is om te opereren, zoals een te kleine kaak om goed te kunnen kauwen, wordt geen kin- maar een kaakoperatie uitgevoerd. Dit is een grotere ingreep dan een kincorrectie en wordt gedaan door een kaakchirurg.

Welke soorten correcties zijn mogelijk?

Een kincorrectie wordt over het algemeen onderverdeeld in een kinvergroting en een kinverkleining. Bij een kinvergroting wordt gebruik gemaakt van een implantaat van siliconen. Deze wordt van tevoren specifiek op jouw kin afgemeten. Vervolgens wordt deze geplaatst via een incisie in de binnenkant van je mond of in de onderkant van je kin. Een kinverkleining wordt meestal toegepast bij mensen die hun kin te ver naar voren vinden uitsteken of die hun kin te uitgerekt vinden. Een kinverkleining wordt via een incisie aan de onderkant van de kin uitgevoerd. Vanuit deze positie kan de arts gemakkelijk bot, bindweefsel en eventueel spierweefsel verwijderen om zo het formaat van de kin te veranderen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het plaatsen van een implantaat via de binnenkant van de mond en het plaatsen via de onderkant van de kin?

Het plaatsen van een kinimplantaat kan op twee verschillende manieren. Ten eerste kan het implantaat geplaatst worden via een incisie in de binnenkant van de mond. Hierbij wordt er een klein sneetje gemaakt tussen je onderlip en het tandvlees van je ondertanden. Voordelig hieraan is dat er geen littekens zichtbaar zijn in het gezicht. Het nadeel van deze methode is dat de gehechte wond vatbaarder is voor infecties. Je mond komt namelijk veelvuldig in contact met voedsel en bacteriën, wat voor irritatie en soms ook infectie van de wond kan zorgen. Het is verstandig om voorafgaand aan de ingreep naar de tandarts te gaan om je gebit te laten controleren en eventueel te laten reinigen. Een tweede optie is om het implantaat te plaatsen via een incisie aan de onderkant van je kin. Het voordeel hiervan is dat de wond minder vatbaar is voor infecties, omdat deze niet continu in contact staat met voedsel en bacteriën. Nadelig aan deze methode is dat er altijd een klein litteken te zien zal zijn onder de kin. In de praktijk kiezen de meeste mensen toch voor het tweede alternatief, omdat het litteken na loop van tijd steeds lichter wordt en omdat deze zich niet op een prominente plek in het gezicht bevindt.

Wat zijn de alternatieven voor een kincorrectie?

Voor een kinverkleining is vaak geen ander alternatief dan een daadwerkelijke operatie, waarbij bot, bindweefsel of spierweefsel weggehaald worden. Voor een kinvergroting kunnen fillers een alternatief zijn voor een implantaat. Vaak wordt hiervoor lichaamseigen vetweefsel (=lipofilling) of een hyaluronzuurfiller gebruikt. Als voor een vergroting door lipofilling gekozen wordt, moet er een extra liposuctie-ingreep verricht worden. Een hyaluronzuurfiller is een oplosbare filler en blijft 6 tot 12 maanden zichtbaar. Dit geeft een tijdelijk volume aan de kin, maar zal herhaald moeten worden als je de vergroting wil behouden. Voor veel mensen is dit een goede tussenoplossing als ze twijfelen over een implantaat.

Hoe bereid ik mij voor op een kincorrectie?

Het is belangrijk dat je een reële verwachting hebt van de mogelijkheden, maar ook de beperkingen van de correctie. De arts kan je een goed beeld geven van het verwachte resultaat. Twee weken vóór aanvang van de ingreep mag je geen bloedverdunnende medicijnen (aspirine!) meer nemen. Als je nog andere medicijnen slikt, geef dit dan tijdens het consult aan. De arts zal je vertellen of je deze mag blijven gebruiken of dat je tijdelijk moet stoppen. Roken heeft een negatief effect op de wondheling en wordt dan ook sterk afgeraden in de periode rondom de ingreep. Verder is het ook handig om na te denken over hulp na de ingreep. Wil je graag onder algehele narcose behandeld worden? Zorg dan dat er iemand is die je naar huis kan brengen en bij je kan zijn in de nacht daarop.

Hoe lang duurt de operatie?

Een chirurgische kincorrectie zal ongeveer een uur duren. Een behandeling met fillers is meestal binnen een half uur uit te voeren.

Hoe zit het met de narcose bij een kincorrectie?

Over het algemeen wordt een kincorrectie uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Geef je de voorkeur aan een algehele narcose? Dit is ook mogelijk, maar bedenk je dat dit meer bijwerkingen met zich meebrengt dan een plaatselijke verdoving. Zo moet je langer in het ziekenhuis of de kliniek blijven, mag je niet direct autorijden en kan je je misselijk of suf voelen. Vaak is het ook een stuk duurder.

Is een kincorrectie pijnlijk?

Tijdens de operatie is het gebied rondom je kin verdoofd en zul je geen pijn voelen. Na de operatie zal je kin gezwollen en pijnlijk zijn. Deze zwelling zal nog zo'n 2 á 3 weken blijven. Ook eten en drinken kan in de eerste twee weken lastig zijn en voor ongemakken zorgen. Om de pijn in deze weken te verlichten kan je pijnstillers als paracetamol en ibuprofen slikken.

Na hoeveel tijd kan ik weer gaan werken?

In theorie kun je direct na de operatie weer aan het werk, maar in praktijk blijken mensen vaak 1 of 2 weken vrij te nemen. Het is belangrijk dat je in de eerste week geen zwaar lichamelijk werk verricht. Ook wordt geadviseerd om intensief sporten te vermijden tot 4 á 6 weken na de ingreep. Natuurlijk is dit afhankelijk van de sport en de intensiteit van je training. Luister naar je lichaam en stop op tijd als je last van de wond krijgt.

Wanneer kan ik mijzelf weer vertonen?

In de eerste week zul je met een stevig verband om je kin en hoofd door het leven moeten gaan. De zwellingen en bloeduitstortingen zijn in de eerste week na de ingreep vaak het meest extreem, daarna nemen deze geleidelijk af. De zwelling is vaak pas na 3 weken volledig verdwenen, maar is in de tweede week al stukken minder zichtbaar dan net na de ingreep. Of je je wel of niet met een lichte zwelling wil vertonen, is aan jezelf.

Blijven er littekens achter na een kincorrectie?

Er zullen altijd littekens achterblijven na een kincorrectie. Als een kinvergroting via de binnenkant van de mond gedaan wordt, zal het litteken zich tussen de onderlip en de ondertanden bevinden en is deze dus niet zichtbaar. Bij een kinverkleining of een kinvergroting via de onderkant van de kin zal er een litteken ontstaan onder de kin. Dit litteken valt niet erg op, omdat deze vaak net in de huidplooi valt. Ook zal de kleur van het litteken steeds meer op je eigen huidskleur gaan lijken, waardoor hij naar mate van tijd steeds minder opvalt. Helemaal verdwijnen zal het litteken nooit.

Wordt een kincorrectie vergoed door mijn verzekering?

Een kincorrectie is in de meeste gevallen een puur cosmetische operatie en wordt daarom niet vergoed door je verzekering. Is er sprake van een medische indicatie voor een kin- of kaakoperatie, dan wordt deze in principe door de basisverzekering gedekt. Het is verstandig om voorafgaand aan de operatie even contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je informeren over de dekking en kunnen je daarmee zekerheid geven.

Wat zijn de belangrijkste risico's die aan een kincorrectie verbonden zijn?

Naast het gewoonlijke risico op infecties en nabloedingen na een operatie, brengt een kincorrectie ook andere risico's met zich mee. Zo kan het implantaat bij een kinvergroting verschuiven of omkapseld raken. Omkapseling houdt in dat weefsel aan het implantaat vastgegroeid raakt. Omkapseling kan leiden tot zichtbare onnatuurlijke plooien in de huid. Beide zijn te verhelpen door een tweede operatie. Daarnaast kan er ook een (tijdelijk) verlies van gevoel in de lip of verlies van spiersterkte rondom de mond optreden.

Wat kost een kincorrectie?

De kosten van een kincorrectie bedragen gemiddeld € 2595,45. Kijk voor meer informatie en de prijzen per behandelmethode op de prijzenpagina.