Bij mensen die veel lachen of veel expressie in hun gezicht hebben ontstaan na verloop van tijd rimpeltjes naast de ogen. In de volksmond worden deze rimpels vaak kraaienpootjes genoemd.

De kraaienpootjes kunnen erger worden door roken of te grote blootstelling aan UV-straling, bijvoorbeeld van de zon of zonnenbank.

Kraaienpootjes kunnen op twee manieren behandeld worden, met botox en met fillers. Botox wordt door middel van een injectie onder de huid aangebracht en laat de kraaienpootjes vervagen of zelfs verdwijnen door de spiertjes die voor de rimpel zorgen te verlammen. Met fillers, die eveneens door middel van injecties onder de huid worden aangebracht, worden rimpels opgevuld en daardoor minder zichtbaar.

Het consult

Tijdens het consult zullen je wensen en voorkeuren besproken worden. Ook zal de behandelend arts de medische voorgeschiedenis uitvragen en je huidige gezondheid bepalen. In sommige gevallen zal de arts bepalen dat botox niet een geschikte behandeling voor je is.

Botox mag niet gebruikt worden in de volgende gevallen:

  • Bij mensen die aan (zeldzame) neuromusculaire ziektes lijden zoals myasthenia gravis.
  • Bij mensen die spierverslappers gebruiken.
  • Bij mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
  • Bij mensen die bepaalde antibiotica gebruiken.
  • Bij mensen die een infectie hebben op de plaats waar de injectie gegeven moet worden.

De kraaienpootjes behandeling

Er zijn twee behandelingen die meestal worden toegepast bij het behandelen van kraaienpootjes, dit zijn botox en fillers. In een enkel geval kan de arts ook beide behandelmethodes combineren.

Kraaienpootjes behandeling met botox

illustratie Kraaienpootjes behandeling
Kraaienpootjes behandeling met botox

Rimpels die ontstaan door spierbewegingen, zoals kraaienpootjes, worden ook wel dynamische rimpels genoemd. Dynamische rimpels laten zich het beste behandelen met botox.

Tijdens de behandeling spuit de arts, met een zeer smalle naald, botox in de spieren rond de ogen die zorgen voor de kraaienpootjes. Het botox verlamd de spier tijdelijk en plaatselijk, hierdoor verdwijnen rimpels na verloop van tijd.

Voor een optimaal resultaat zijn meestal meerdere injecties per behandeling nodig; zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van het oog.

Kraaienpootjes behandeling met fillers

In een enkel geval kan een arts er voor kiezen kraaienpootjes te behandelen met een filler. Deze filler, meestal radiesse, zal onder de rimpels worden ingespoten, zodat deze minder zichtbaar worden.

Zoek een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de kraaienpootjes behandeling

Er is geen herstelperiode na de ingreep, gewone activiteiten kunnen direct weer worden opgepakt.

Risico’s en complicaties

Er zijn geen ernstige complicaties bekend voor het gebruik van botox. Heel soms treedt een verlamming op van een deel van het gezicht. Dit is echter altijd tijdelijk, omdat botox door het lichaam langzaam wordt afgebroken.

Veel mensen hebben kort na injectie met fillers last van een lichte zwelling, branderigheid van de huid en jeuk. Meestal trekt dit gevoel dezelfde dag nog weg, maar soms houdt dit enkele dagen aan.

Het resultaat

Het effect van botox is zichtbaar binnen 24-72 uur na de eerste injectie. Het maximale resultaat wordt bereikt na ongeveer 2 weken en het resultaat is meestal volledig uitgewerkt na 3-4 maanden. Na een paar maanden kan een vervolgbehandeling worden gegeven zodat het effect in stand blijft. Doordat botox altijd tijdelijk werkt, zijn herhalingsbehandelingen noodzakelijk voor een blijvend resultaat.

Na het inspuiten van fillers is het resultaat direct zichtbaar en dit houdt 6 tot 12 maanden aan. De gel wordt niet hard, maar blijft onder de huid zitten en neemt daar de eigenschappen van de huid aan. Het lichaam breekt de gel langzaam af en deze zal uiteindelijk geheel uit het lichaam verdwijnen. Hierna kan het proces herhaald worden.

Klinieken en kosten

In Nederland vind je 28 ZKN-gecertificeerde klinieken die een kraaienpootjes behandeling aanbieden. De kosten van een kraaienpootjes behandeling bedragen gemiddeld € 201,38.