Lipcorrectie: lippen laten vergroten, liften of verkleinen

Een welgevormde mond en mooie lippen staan voor veel mensen voor schoonheid. Er worden dan ook steeds vaker ingrepen aan de lippen uitgevoerd. Een lipcorrectie kan het uiterlijk veel beïnvloeden, omdat de mond erg bepalend is voor het karakter van het gezicht. Te grote, te volle, te smalle of hangende lippen kunnen middels een kleine ingreep gecorrigeerd worden.

Naast deze cosmetische lipcorrecties, worden ook reconstructieve lipcorrecties uitgevoerd. Bij kinderen met een schisis (hazenlip) is de lip (en soms ook kaak en/of gehemelte) gespleten. Deze gespleten lip wordt behandeld met een lipcorrectie door de plastisch chirurg, waarbij de lipspleten weer gesloten worden.

Het eerste consult voor de lipcorrectie

Voordat een lipcorrectie zal plaatsvinden, wordt eerst een consult met de plastisch chirurg gepland. Alle belangrijke zaken met betrekking tot de lipcorrectie zullen tijdens dit gesprek aan bod komen.

De wensen en behandelmogelijkheden worden besproken en de chirurg bepaalt of de gewenste lipcorrectie uitvoerbaar is. Er wordt besproken wat de meest geschikte behandeling is en welke resultaten hierbij te verwachten zijn. Eventuele risico’s en complicaties van de lipcorrectie zullen tijdens dit consult door de chirurg genoemd worden.

Ook zal de arts navraag doen naar de volgende zaken:

 • Algemene gezondheid
 • Allergieën
 • Medische voorgeschiedenis / eventuele eerdere operaties
 • Medicijngebruik
Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een lipcorrectie, bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

Lipcorrectie - lipvergroting, lip lift en lipverkleining

Er bestaan verschillende mogelijkheden om het uiterlijk van de lippen te corrigeren.

Afbeelding bovenlip lift
Lippen opvullen met fillers.

Lipvergroting met tijdelijke fillers

Om mooie volle lippen te krijgen, kan gekozen worden voor het opvullen van de lippen met injecties. Hierbij bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een opvulmiddel (filler) die een tijdelijk resultaat geeft. Restylane is een filler op basis van het biologisch afbreekbare hyaluronzuur. Door een behandeling van meerdere injecties kan het gewenste volume van de lip gecreëerd worden.

Lipvergroting - permanent

Voor het vergroten van de lippen zijn ook fillers beschikbaar die een blijvend resultaat geven. Deze worden net als tijdelijke fillers door middel van injecties in de huid van de lippen gespoten. In Nederland worden permanente fillers in principe niet meer gebruikt, vanwege het risico op complicaties.

Lipvergroting met eigen vet

Een andere mogelijkheid voor een blijvende vergroting van de lip(pen) is het inspuiten van eigen vetweefsel. Het lichaamseigen weefsel wordt elders uit het lichaam gehaald en in de lip(pen) geïnjecteerd. Dit wordt lipofilling genoemd.

Ook door middel van een operatieve lipcorrectie kan het volume van de lip(pen) veranderd worden. Daarbij wordt het oppervlak van het lippenrood vergroot. Dit wordt gedaan door een snede aan de binnenkant van de lip te maken op de overgang van het droge deel van de lip naar het vochtige deel van de lip. De snede wordt daarna iets losser gehecht, zodat er meer ruimte ontstaat. Met een lip lift kan hetzelfde effect worden bereikt, zie hieronder.

Lees meer over het laten opvullen van de lippen met fillers of eigen vet.

Lip lift

Er zijn verschillende ingrepen waarbij de lippen gelift worden.

Lift bij hangende mondhoeken

Patiënten met hangende mondhoeken klagen vaak dat ze er altijd boos of verdrietig uit zien. Door het liften van de hangende mondhoeken kan iets aan deze uitstraling worden gedaan. Vaak worden bij deze ingreep twee kleine sneetjes gemaakt in de mondhoeken. Afhankelijk van de gekozen methode duurt de ingreep een half uur tot een uur. Bij de langere variant kan ook iets worden gedaan aan de neerwaartse boog die de bovenlip maakt.

Bovenlip lift bij een te groot filtrum

Wanneer je je stoort aan de afstand tussen je bovenlip en je neus (het filtrum) dan kun je je bovenlip laten liften. De arts maakt hierbij een snee langs de onderkant van de neus en snijdt een reepje huid onder de neus weg. Vervolgens wordt de huid weer vastgehecht. Het gevolg is dat de bovenlip omhoog komt. Hierdoor zie je meer liprood en soms een groter gedeelte van je boventanden. Veel mensen vinden dit aantrekkelijk. Deze ingreep is relatief ingrijpend en heeft een langere hersteltijd (1-3 weken met zwellingen, gevolgd door soms enkele maanden stijfheid) dan de hierboven genoemde lipcorrecties.

Als alternatief op de bovenlip lift kan er ook voor gekozen worden de bovenlip van binnenuit te vergroten. De bovenlip komt zo meer naar voren. Hierdoor lijkt de afstand tussen de neus en de lippen kleiner.

Lipverkleining

Bij het versmallen van de lippen wordt operatief slijmvlies verwijderd om de omvang van de lip te verkleinen. Het slijmvlies wordt verwijderd op de overgangsplaats van het droge deel van de lip naar het vochtige deel van de lip. De hechtingen zullen aan de binnenkant van de lip geplaatst worden en daar zullen dan ook, onzichtbaar, de littekentjes zich vormen.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na de lipcorrectie

De lipcorrectie is een kleine ingreep die onder lokale verdoving kan worden uitgevoerd. Voorafgaand aan de lipcorrectie worden de lippen verdoofd, zodat ze gevoelloos zullen zijn. Na de ingreep kun je meteen naar huis. Het wordt aangeraden de lippen enkele dagen rust te geven en koelen kan zwelling en verkleuring doen verminderen. Wanneer er hechtingen aan de buitenkant van de lippen zijn geplaatst wordt het gebruik van lippenstift afgeraden totdat deze verwijderd zijn. Meestal is dit binnen 5-7 dagen na de operatie.

Risico’s en complicaties

Complicaties van een lipcorrectie komen niet vaak voor, maar zijn wel mogelijk. De kans is groot dat de lippen na de behandeling dagen tot weken rood en gezwollen zijn.

 • Infectie
 • Gevoeligheid van de lippen (verdwijnt meestal snel)
 • Gevoeligheid van het litteken
 • Asymmetrie van de lippen
 • Bij fillers: Allergische reactie of afstoting van het injectiemiddel
 • Bij fillers: klonteren van het injectiemiddel waardoor bultjes in de lippen ontstaan
 • Bij bovenlip lift: Aanhoudend verdoofd gevoel van de lip
 • Bij bovenlip lift: Spierslapte rondom de mond

Het resultaat

Een lipcorrectie door middel van een injectiemiddel als Restylane geeft een tijdelijk resultaat van zes tot twaalf maanden. Een lipcorrectie met permanente fillers geeft een blijvend resultaat. Permanente fillers worden echter in principe niet meer gebruikt in Nederlandse klinieken.

Een operatieve lipcorrectie, zoals een lipverkleining of lip lift, geeft een blijvend resultaat. De littekentjes zullen als ze aan de binnenkant van de mond zitten onzichtbaar zijn.

Meestal zijn de littekens bij een bovenlip lift zichtbaar onder de neus, maar niet erg opvallend. Bij een lift ter verbetering van hangende bovenlippen zullen slechts zeer kleine littekens in de mondhoeken achterblijven, die over het algemeen niet opvallen.

Niet iedereen is tevreden na een lipcorrectie. Het is daarom aan te raden te kiezen voor een arts die veel ervaring heeft met het uitvoeren van correcties aan de lippen. Zo kunnen vervelende complicaties als bultjes in de lippen (bij fillers) en asymmetrie worden voorkomen.


Bronnen & Literatuur

 • [1] Mang W.L. (2011) Manual of Aesthetic Surgery (2e editie) ISBN: 9783540787945
 • [2] https://www.uza.be/behandeling/lipcorrectie-lipofilling
 • [3] https://baaps.org.uk/patients/procedures/21/lip_enhancement

Prijzen

Behandeling Prijs
Lippen opvullen met Juvederm € 300,00 tot € 395,00
Lippen opvullen met Restylane € 400,00 tot € 465,00
Lipverkleining (boven of onder) € 1100,00 tot € 1200,00
Lipverkleining (boven en onder) € 1900,00

Totaal 6 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een lipcorrectie, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Mijn lipvergroting was het zeker waard.

  Door Jaan op

  Ik heb mijn rimpels boven mijn bovenlip laten vullen.
  En mijn boven en onderlip laten vullen met een filler.
  Ook de liplijntjes zijn opgevuld .
  Mijn angst voor naalden is weg omdat ze er daar heel zorgvuldig mee om gegaan zijn.
  Ze zijn daar zeer vakkundig en ik ben erg tevreden met het resultaat .
  Ook ben ik goed verdoofd zodat ik er niets van gevoeld heb.

  Behandeld in Oud-Heverlee Belgié | Kosten: €570
 2. Mijn lipcorrectie had wel wat precieser gemogen

  Door Ilse op

  Ik heb een lipcorrectie gedaan, maar ik vond dat het wel wat beter mocht, zelf zie ik niet veel verschil. Ik had het graag wat voller willen hebben

  Mijn tip: Weet van tevoren wat je wilt want het is een dure grap

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €2300

  Fotos

 3. Lipvergroting met Juvederm

  Door Angel op

  Erg tevreden met het consult en de behandeling.

  Ze nemen echt de tijd voor je en het resultaat is boven verwachting. Ik ben erg blij dat ik het hier heb laten doen mede om mijn angst voor naalden en hier echt met heel veel aandacht werd omgegaan

  Behandeld in velp | Kosten: €450
 4. Neuscorrectie en lipvergroting

  Door Lena op

  Lipvergroting gedaan bij bovengenoemde chirurg. Gekozem voor eigen vet inspuiten. Helemaal mis dus, onderste lip al dagen dik en pijnlijk en bobbelig, slik antibiotica maar ben bang dat het niet helpt. Volgens hem is infectie opgetreden. Morgen heb ik controle en ben benieuwd hoe dit probleem opgelost kan worden. Niet kiezen voor eigen vet inspuiten, beter tijdelijke filler. En al helemaal niet bij deze plastisch chirurg. Mijn neuscorrectie is denk ik wel goedgegaan, morgen gaat verband eraf.

  Mijn tip: Geen eigen vet inspuiten!

  Behandeld in Antwerpen, Belgie | Kosten: €2400

  Fotos

Totaal: 4 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Foto's

Voor en na foto’s van een lipcorrectie. Deze foto’s zijn representaties van mogelijke resultaten. Vergeet niet dat cosmetische chirurgie altijd persoonlijk is. Niet bij iedereen kunnen de hier afgebeelde resultaten worden behaald.

Deel je eigen foto's

Heb je foto's van je eigen gezicht? Ben je trots op het resultaat? Deel je ervaringen en foto's met anderen!. Upload je foto's, deel je ervaring en verdien als dank een Bol.com tegoedbon!

Video's

Hieronder vind je video's over een lipcorrectie. Hiermee krijg je een goede indruk van het proces. Deze (soms Engelstalige video’s) bevatten informatie over de gehanteerde technieken, nieuwe inzichten en voorbeelden van mogelijke resultaten.

video Lipcorrectie thumbnail

In dit filmpje legt Frodo Gaymans uit hoe Lippen vergroten (lipvergroting) met hyaluronzuur in zijn werk gaat en laat hij zien hoe een behandeling met Restylane verloopt. Hij laat in het filmpje zien wat mooie lippen zijn, maar ook wanneer te grote lippen niet mooi zijn

video Lipcorrectie thumbnail

Cosmetisch arts Floor Claus laat zien hoe je door middel van een cosmetische behandeling met Restylane vollere lippen kunt krijgen. Restylane is een filler op basis van het biologisch afbreekbare hyaluronzuur en zorgt voor een natuurlijk resultaat.

Vind een kliniek

Meer dan 21 locaties die deze behandeling aanbieden