Vollere lippen met lip fillers of eigen vet

Volle lippen worden mooi en sensueel gevonden. Niet iedereen wordt echter geboren met volle lippen. Bovendien kan het volume van de lippen door veroudering afnemen. Als je je stoort aan je dunne lippen en vollere lippen wenst, dan kan je je lippen laten opvullen met fillers of met eigen vet. Op deze pagina lees je de voor- en nadelen van beide methodes om de lippen te vergroten.

Lip fillers of lipofilling (eigen vet)?

Lippen kunnen zowel met lip fillers als door middel van lipofilling (inspuiten van eigen vet) worden vergroot. Beide technieken worden in Nederland toegepast, maar het opvullen met fillers wordt het meeste gedaan.

Voordelen en nadelen van lip fillers

De populairste lip fillers zijn hyaluronzuurfillers, zoals van de merken Restylane en Juvederm. Het voordeel van een behandeling met deze fillers is dat het snel en vrijwel zonder enige 'downtime' kan worden uitgevoerd.

Het grootste nadeel is dat het effect van de behandeling tijdelijk is. Het hyaluronzuur wordt namelijk geleidelijk afgebroken door het lichaam. Voor een blijvend resultaat zul je daarom elke 9-12 maanden opnieuw behandeld moeten worden.

Kylie Jenner voor en na lip fillers
Kylie Jenner is één van de celebrities die de lipvergroting populair hebben gemaakt. Bij haar zijn de lippen opgevuld met hyaluronzuurfillers.

Voordelen en nadelen van lipofilling (inspuiten eigen vet)

Het vergroten van lippen met eigen vet is een meer permanente behandeling.

Het grootste voordeel van het vergroten van je lippen met je eigen vet is dan ook dat je met één behandeling in principe klaar bent. Je hoeft dus niet elke 9-12 maanden opnieuw behandeld te worden. Dat de behandeling een permanent resultaat geeft kan echter ook als een nadeel worden gezien, want als het resultaat niet uitpakt als gehoopt, is er niet veel meer aan te veranderen.

Een ander voordeel is dat er bij deze behandeling vet wordt weggenomen van een lichaamsdeel. Daarmee ontstaat er vaak een esthetische verbetering op twee plekken: je krijgt vollere lippen en de contouren van het gebied waar het vet is weggenomen verbeteren (bijvoorbeeld de buik of de heupen). Hier staat wel tegenover dat het herstel veel langer duurt, je moet namelijk enkele weken herstellen van de liposuctie-behandeling.

Het eindresultaat van een behandeling met lipofilling is moeilijk te voorspellen. Mede hierdoor zijn er maar weinig klinieken die deze behandeling nog aanbieden in Nederland. Mocht je lipofiling van de lippen overwegen, dan is het belangrijk om te kiezen voor een arts met uitgebreide expertise op het gebied van lipofilling (het inspuiten van vet).

Het consult

Voorafgaand aan de behandeling zal je een gesprek hebben met de cosmetisch arts of plastisch chirurg. Tijdens dit eerste consult worden de verwachtingen die je hebt besproken.

De verschillende behandelmogelijkheden worden doorgenomen en er wordt gekeken wat de beste behandeling is voor jouw wensen. Je lippen worden in beeld gebracht en er wordt gekeken wat de mogelijkheden voor jouw lippen zijn. Je wordt geïnformeerd over eventuele risico’s en complicaties en de procedure wordt uitgelegd.

Daarnaast zal de arts de volgende zaken navragen:

 • Algemene gezondheid
 • Medische voorgeschiedenis
 • Medicatiegebruik
 • Eventuele allergieën
Elsevier 2019 beste kliniek Zorgkaart 2021 beste kliniek Zorgkaart 2022 beste kliniek Foto 3 boerhaave

Op zoek naar een specialist?

Boerhaave Medisch Centrum

Bespreek je persoonlijke situatie en plan gratis een consult in voor een lipvergroting bij Boerhaave Medisch Centrum in Amsterdam en Utrecht.

Gratis consult aanvragen Bezoek website
 • De grootste kliniek voor plastische chirurgie in Nederland
 • Elke dag een plastisch chirurg aanwezig
 • Dagelijks open tussen 7:00 en 22:00 uur
 • Door patiënten gemiddeld met een 9,1 beoordeeld
 • Geen wachtlijsten
 • Door Elsevier verkozen tot beste kliniek voor o.a. borstvergroting en ooglidcorrectie

Bespreek jouw situatie met een specialist

Gratis consult aanvragen

De behandeling

Lippen kunnen vergroot worden met fillers of met eigen vet.

Lippen vergroten met fillers

Lippen kun je voller maken door ze te laten injecteren met een opvulmiddel (fillers). Deze behandeling duurt ongeveer 15 minuten en is een tijdelijke oplossing. Na de behandeling blijft het resultaat voor ongeveer maximaal 12 maanden bestaan.

Er zijn ook fillers die een blijvend resultaat geven, maar die worden in Nederland niet meer gebruikt vanwege complicaties. De fillers die gebruikt worden bestaan meestal uit hyaluronzuur. Dit hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die je lichaam zelf kan afbreken. Het hyaluronzuur zorgt ervoor dat de huid meer vocht vasthoudt, wat voor vollere lippen zorgt.

Indien gewenst kan er voor de behandeling een verdovende crème op de lippen gesmeerd worden. Vervolgens begint de behandeling. De arts spuit het hyaluronzuur voorzichtig onder de huid van de lippen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een canule. Een canule is een stomp dun buisje. Door het gebruik van de canule is de behandeling een stuk minder pijnlijk dan dat het voorheen was toen scherpe naalden gebruikt werden.

Om zwelling tegen te gaan, zal de verpleegkundige de lippen na de behandeling koelen.

Lippen vergroten met eigen vet

Lippen kunnen ook voller gemaakt worden door ze te injecteren met eigen vet. Het vet wordt hierbij elders uit het lichaam weggehaald om het vervolgens in de lippen te injecteren. Vaak wordt het vet van het gebied rond de navel, de binnenkant van de dijen, of van de heupen weggehaald. Het opvullen van de lippen met eigen vet geeft een blijvend resultaat.

Eerst moet het vet uit het lichaam gehaald worden. Hierbij word je verdoofd. Met behulp van een buisje worden de vetcellen voorzichtig uit het donorgebied gezogen. Het is belangrijk dat de vetcellen hierbij niet beschadigen.

Het verkregen vet wordt gespoeld en gefilterd, zodat alleen vetcellen overblijven. Deze vetcellen worden in een klein spuitje gedaan. Vervolgens kan het vet in de lippen gespoten worden. Ook hierbij kan gekozen worden voor een verdoving.

Lipofilling van de lippen
De drie stappen van een lipofilling behandeling voor het opvullen van de lippen: 1. Het afnemen van het vet. 2. Het centrifugeren van het vet, waarbij de rode bloedcellen en vetweefsel worden afgescheiden van de levende vetcellen. 3. Het inspuiten van de levende vetcellen in de lippen. (Afbeelding © Jose Ma Serra-Mestre and Francesco D’Andrea (2013) InTech)

De arts maakt een klein prikgaatje in de huid en spuit het vet in kleine kanaaltjes die onder de huid liggen. Op deze manier houden de vetcellen goed contact met alle omliggende weefsels. Deze omliggende weefsels zorgen voor voldoende zuurstof en voedingsstoffen voor de vetcellen, zodat de vetcellen goed in kunnen groeien.

Om zwelling tegen te gaan, is het na deze behandeling ook verstandig om de lippen te koelen.

Vind een kliniek bij jou in de buurt en maak direct een afspraak!

Herstel na het opvullen van de lippen

Na de behandeling mag je meteen naar huis en kan je je werkzaamheden weer hervatten. De verdoving zal één tot twee uur na de behandeling uitgewerkt zijn. De lippen en de huid rondom de lippen kunnen nog wat rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na een paar uur weg.

In een enkel geval ontstaat er een blauwe plek na het lippen opvullen. Deze blauwe plek zal na een paar dagen weer verdwijnen en kun je tot die tijd camoufleren. De meeste mensen zijn de dag na de behandeling weer toonbaar en kunnen hun gewone werkzaamheden weer oppakken.

De eerste week na de behandeling moet je voorzichtig omgaan met je lippen en het gebied rond de mond. Stel je lippen daarom in de eerste week nog niet bloot aan intense warmte. Aangeraden wordt om na de behandeling thuis de lippen nog een keer te koelen met ijs. Dit vermindert de zwelling.

Als je lippen zijn opgevuld door middel van lipofilling dan moet je er rekening mee houden dat je ook moet herstellen van een liposuctie. Na de liposuctie kun je enkele weken een beurs gevoel, pijnlijke bloeduitstortingen en een zwelling rond het operatiegebied ervaren. De pijn is makkelijk te bestrijden met paracetamol.

Hou er daarnaast rekening mee dat je vaak gedurende enkele weken drukkleding of een elastisch korset zult moeten dragen ter hoogte van het gebied waar de liposuctie is uitgevoerd.

Risico’s en complicaties

Het opvullen van de lippen kent over het algemeen weinig complicaties. Er is een risico op infectie en een allergische reactie. Een allergische reactie kan niet voorkomen bij het vullen met eigen vet, omdat het vet 100% lichaamseigen is. Een infectie kan behandeld worden met een antibioticakuur.

Bij het vullen met eigen vet kan het voorkomen dat het vet niet gelijk aan beide kanten van de lippen ingroeit en de lippen dus asymmetrisch gevuld zijn. Dit kan verholpen worden met een tweede behandeling.

Het grootste risico van de behandeling is wellicht wel dat het resultaat kan tegenvallen en niet is wat je ervan verwacht had. Bij het vullen met fillers zal het resultaat vanzelf weer verdwijnen, maar het resultaat na het vullen met eigen vet is in principe blijvend, omdat het vet in de huid ingroeit.

Het resultaat

Het resultaat van de lip fillers is gelijk na het herstel zichtbaar. Zodra de zwelling is afgenomen, kan je goed zien hoe je lippen geworden zijn. Het resultaat blijft zo voor gemiddeld 9 tot 12 maanden. Hierna is de lip filler opgenomen door het lichaam. De behandeling kan dan weer herhaald worden.

Aangeraden wordt om met de herhaalbehandeling niet te wachten tot de filler helemaal opgenomen is door het lichaam en je lippen weer hetzelfde zijn als op het begin. Op die manier kan je je lippen voor een constante periode vol houden. De meeste vrouwen zijn zeer tevreden met het resultaat van hun lip-fillerbehandeling.

Bij het vullen van de lippen met eigen vet zie je gelijk een resultaat. Het uiteindelijke resultaat is echter pas na drie maanden goed te beoordelen. De vetcellen zijn dan goed ingegroeid. De ingegroeide vetcellen zullen net als andere vetcellen in je lichaam reageren. Ze zwellen als je dikker wordt en slinken als je afvalt.

Het eindresultaat van een lipofilling-behandeling is vrij moeilijk te voorspellen. Een deel van het ingespoten vet zal door het lichaam worden afgebroken. De tevredenheid over het resultaat een lipofilling-behandeling is daarom iets lager dan die van een filler-behandeling.

Het resultaat na het vullen van de lippen met vet is blijvend. Het is wel mogelijk om de lippen verder op te vullen met een extra behandeling.

Prijzen

Behandeling Prijs
Lippen opvullen met Juvederm € 300,00 tot € 395,00
Lippen opvullen met Restylane € 400,00 tot € 465,00

Totaal 5 ZKN-gecertificeerde klinieken geïndexeerd.

Wij vergelijken o.a.

Ervaringen

Hieronder vind je ervaringen met een lipvergroting, geschreven door bezoekers van onze site. Alle ervaringen zijn door ons gecontroleerd op betrouwbaarheid. Zie je een onjuiste beoordeling of iets wat niet door de beugel kan, ! Heb je zelf ervaring met deze behandeling? Deel je ervaringen!

 1. Lippen opvullen

  Door Ruud op

  Door mijn leeftijd waren mijn lippen dun geworden. Ik wilde het volume van mijn lippen weer zoals ooit geweest is in mijn jeugd. Mijn lippen zijn in een reeks van 3-4 behandelingen om de 2 - 4 weken opgevuld door steeds een beetje meer te injecteren. Voordeel is dat het gewenste resultaat steeds meer bereikt werd en dat zónder dat mijn omgeving die wezenlijke veranderingen direct opmerkten.

  Mijn lippen opvullen maakte onderdeel uit van een totale liquid facelift oftewel een natuurlijke make-over. Ik zie er 10 jaren jonger uit, strak en met behoud van mimiek. De lippen, de mond is een eerste eyecatcher en die moeten niet te dun en zeker niet te groot of vol zijn.

  Ik heb veelal positieve ervaringen met meerdere cosmetische artsen en heb sinds kort, maar eerst dan pas in de loop van de tijd, de arts gevonden die staat voor mijn en haar resultaat zonder concessies te doen aan de natuurlijke kwaliteit van de lippen of anderszins delen van het gelaat.

  Mijn tip: Overdrijf niet en laat je lippen vullen in een aantal behandelingen om het mooiste natuurlijke resultaat te krijgen.

  Behandeld in Amsterdam | Kosten: €330

Totaal: 1 ervaring(en)

Bol.com tegoedbon verdienen?

Voeg je ervaring toe en krijg een Bol.com cadeaubon! Verdien een van de cadeaubonnen in ruil voor een informatieve ervaring over jouw cosmetische of plastische ingreep.
Meer informatie en voorwaarden

Ervaring toevoegen Deel je ervaring met anderen
Tegoedbon bol.com voor een ervaring

Vind een kliniek

Meer dan 20 locaties die deze behandeling aanbieden